söndag 30 november 2014

VOR 2014 - vad är optimalt navigerat norr om Mauritsius?

Jag hittade en sida som verkligen är intressant för oss som vill öka förståelsen för spridningen i långtidsprognoserna.
En av de bästa bilderna är nedan. Den är körd på riktiga prognoser för en av båtarna mitt i fältet. Vad är rätt?


Here, a single boat has been run from the approx mid location of the fleet, through the GFS, GEM and Predict Wind - www.predictwind.com GFS and GEM models. Same boat, same polar, same time. Four very different outcomes.


Här är länken till sidan:
http://www.fieldyachting.com/2014/11/vor-0640z-show-must-go-on.html

lördag 29 november 2014

ORCi - optimalt LP mått på genuan

Här är några bilder på genua design som jag menar går att optimera till perfekt passform.


 Pro4U´s genua i 3Di från North Sails smiter perfekt in under övre spridaren när den touchar undre spridaren med perfekt form.

Vår nuvarande genua har förlikslängden 14.50 istället för max som är 14.90(De blå pilarna). Jämför man sen med var akterliket då korsar vantet (nedre röda pilen) med var den skulle kunna varit (övre röda). Detta avgör hur långt LP kan vara och man vill ju ha ett så rakt akterlik som möjligt eller?

Volvo Ocean Race -Team Vestas på grund i Indiska Oceanen - överger båten

At 1510 UTC, Saturday, November 29, Team Vestas Wind informed Race Control that their boat was grounded on the Cargados Carajos Shoals, Mauritius, in the Indian Ocean.

Fortunately, no one has been injured. We are in contact with the boat to establish the extent of the damage and ensure the crew is given the support needed to enable it to deal with the situation. The Maritime Rescue Coordination Centre (MRCC) in Reunion Island is aware of the problem.

The crew has informed us that it is currently grounded on a reef but nobody is injured. Volvo Ocean Race and Team Vestas Wind’s top priority is to make sure the crew is safe. The crew has informed Race organisers that it now plans to abandon the boat as soon as possible after daybreak.

Team Alvimedica and two other vessels are in contact with Team Vestas Wind to assist. We will give you more information as it becomes available.

torsdag 27 november 2014

ORCi kryssanalys - First 34.7 - First i Gislöv

Anders Mohlin fixade igår två ORCi 2014 testbrev ett med fock och ett med genua. I övrigt lika. 
Jag tycker det är det viktigaste att börja med att avgöra om du vill ha fock eller genua. Efter att det är avgjort så är det bara att bestämma sig för de andra seglen.
Jag ställde upp en tabell med de värden som jag själv brukar kolla på.
I mätbreven så finns massor med siffror och de är nödvändiga att sortera upp för att få ut någonting.


För att avgöra om genua kan fungera krävs det viss erfarenhet av båten. Anders Mohlins uppfattning är att vid 12 knop är det likvärdigt.

En grafisk presentation visar att ORCi och Anders uppfattning stämmer väl. Man ser också att ORCi inte straffar någon i någon vindstyrka utan försöker prediktera vad båten gör i prestanda så väl som möjligt.  

Tabellen ska läsas så att på en 1 distansminut lång kryss så ska Anders vara 48,2 s före med genua jämfört med en fock i 6knops vind och så vidare. Target speed ska vara 0,21kt högre än med fock. Vad vinner man då på detta? 
På en krysslänsbana så slipper Anders att ta sig förbi alla de båtar som hinner emellan på den tiden. Är det skvalpig sjö och lätt vind så är det betydligt tuffare att driva en fockbåt. ORCi tar inte hänsyn till om det är platt vatten eller gropig sjö. Blir det lätt och gropigt så har genuan ett övertag. Jag och Anders är överens om att det blir onödigt kämpigt i lättvind med fock. Är det plattvatten så går det lättare men det ska man inte anta i Öresund.

First 34.7 hör inte till de snabbaste i fleeten och jag anser att all fart hjälper till i fighter med andra. I det här fallet är Anders och jag överens om att genua är rätt. 
First 34.7 har inga boomerangspridare som ger mer överlappande segel så det går inte att fixa med ordentligt utbyggda fockar heller.
Anders kollade reultatlistorna och många First 34.7 var fockkonfigurerade och de har gått bra på mästerskapen de också. Regeln verkar bedöma det ganska rättvist.   

VM 2012
Est 465
Jazz
8:a
fock  26 m2
71 m2
VM 2013
It 15702
Good Fellas
4:a
Genua  31 m2
69 m2
VM 2014
Est 462
Elisa Passione
12:a
fock  26 m2
71 m2

Vilka skulle vara argumenten för fock? Hjälp oss med motargument.
I nästa inlägg ska vi kolla på vad som förväntas av en fockbåt med Code 65% jämfört med om man bara har genua eller om man har genua och Code 65%.

tisdag 25 november 2014

Next 33 - Maurizio Cossutti släpper ny racer

En ren racer under 10m optimerad för antingen ORCi eller IRC är intressant utveckling. Den går också att få konfigurerad som sportbåt utan hänsyn till någon regel.



Data sheet
 Project: Maurizio Cossutti YD
 Hull length: 9.98 m
 Width: 3.50 m
 Displacement: 3600-3800 kg
 Mainsail mq 33.5  Jib mq 28  Gennaker mq 105

 € 88,900 + VAT

söndag 23 november 2014

VOR 2015 - when in doubt go south - Gäller denna klassiker verkligen?

Just nu ligger jag på 575 plats av 140000 deltagare. Spelet fångar en verkligen.
I en tidigare diskussion idag så var det några som hävdade den gamla slagdängan gäller "When in doubt go south". Jag körde norrut de andra söderut.

Jag anser att denna gamla sanning kan väl bara gälla om man ska vidare till Australien. Eller?
Inatt blir det stiltje. De västerut har redan stannat. Blir det en gigantisk omstart?

ORCi 2015 - seglarfrågan #1 - Hur gör jag för att komma igång med ORCi-regeln igen om jag har ett tidigare brev?

Anders Mohlin har First 34.7an First i Gislöv. Efter seminariet i Lomma funderar Anders på att damma av sitt gamla ORCi brev från 2009.
- Hur gör man? frågar Anders mig.
Eftersom det kanske är intressant för fler så gjorde jag det här inlägget.

Först i Gislöv på årets Saltholm Runt. (Heléne Ohsbeck tog bilden.)

Steg 1 är att ta ut ett nytt testbrev på sin egen båt.
Steg 2 är att kolla på hur gör de andra. Kör de båten med fock eller genua. Har de code 1 till sina symmetriska spinnakrar om de kör fock?

Hur gör man detta då?
Har man ett ORCi brev så letar man upp det och kör ett testbrev så man har något att utgå från.
Det allra enklaste är att registrera sig på www.orc.org och sen är det bara att köra igång och vintern är räddad.
Det är viktigt att ha senaste regeln när man jämför. Anders brev är gammalt och inte jämförbart med de andra. Det är viktigt att det är 2014 års regel eller som nu snart släpps i början på året 2015 års regel.

 Anders har genua i sitt brev så det kan ju vara intressant att jämföra med en fockbåt.


www.orc.org hemsidan så kan man när man loggat in på Sailor Services välja att fylla i fältet Yacht Class med båttypen First 34.7. Då får man upp alla som någon gång tagit ut ett brev.


Där letade jag upp en fockbåt som mätte otroligt lågt First 34.7an Elisa Passione med GPH 651,3 och Enewtec med GPH 650,7. Nu kan man göra två testkörningar. En där man tar sin egen båt med Enewtec segelgarderob och Anders nuvarande konfigurering i 2014 års regel.
Då har Anders tre brev att jämföra.
1. Orginalbrevet i årets regel för First i Gislöv (Detta kostar ca 150kr)
2. Enewtec i årets regel
3. Sin egen båt med Eenewtec segel (Detta kostar också ca 150kr)

Elisa Passione har kolfibermast och får därmed också ett annat flytläge så det blir svårt att jämföra.
Ur detta kan Anders sen kolla om han har optimalt flytläge och försöka jobba på det. Vidare är det också möjligt att jämföra VPP diagrammets värden för att se hur mycket focken respektive genuan kostar och därefter avgöra vad som känns lönt att satsa på.
Det är viktigt att också tänka på vilken typ av kappseglingar som man ska köra. Att göra båten så snabb som möjligt på första kryssen om det är bankappsegling som man tänker köra. Är det Gotland Runt så är det kanske också viktigt att fundera på att ha med Code etc.

Vi återkommer i ärendet när vi har gjort ovanstående övning med jämförelserna.

Match race träning i Tuborg idag - viss dramatik

Kraftig vind från syd idag gjorde att vi fick köra med fock. Nyttig besättningsträning och slitsamt värre. Förutom en manöverbord situation så löpte hela passet fint. Vi fick upp Tomas hyfsat snabbt och passet gick att slutföra trots det ofrivilliga badet.
Den hårda vinden visade på att vi har en hel del samkörning kvar att få till.
Idag körde Mattias fördäck, jag och Jacob trim, Tomas Franzén storen och Henrik Eyermann styrde.
Båten, DS 36, är en lätthanterlig sak och det är kul att den är så enkel att köra. Båten har ingen storskotskena till exempel, 6-skuret storsegelskot, inget spinnakerbomsnedhal och förhållandevis små segel. Allt gör det hanterbart och det krävs för att man ska få flyt i seglingen att det är enkelt.
Det är någon att ta med till Grynet. En bra början är att bli av med backstagen.

torsdag 20 november 2014

ORCi 2015 klart - största förändringen blir klassindelningarna

Palma de Mallorca, Spain -- Amidst a 10% growth report on having issued over 9000 certificates worldwide in 2014, the recent Annual General Meeting of the Offshore Racing Congress is pleased to announces numerous improvements approved for use in the ORC Rules and policies for 2015.

Class Division Length (CDL), relates the upwind performance of an entry to the boat's rated length, and will be used by event organizers to better group boats of similar performance. CDL is therefore expressed not in terms of rating, but in meters of boat length.

The CDL limits suggested by ITC are as follows:
17.0 m ≥ Class A > 11.6 m
11.6 m ≥ Class B > 9.7 m
9.7 m ≥ Class C > 8.5 m

One of the first uses of CDL will be to define the limits for the three classes at the 2015 ORC World Championship in Barcelona, with the same limits recommended by the ITC for at the 2015 ORC European Championship in Parnu, Estonia.

Martin Nilssons Salona 37 Vencom blir uppflyttad en klass

Några båtar i jämförelse:
Vencum Salona 37 CDL= 9.82m GPH 615 blir 615.7
Ramdata (Lenco) Salona 37 CDL=9.73m GPH 618.9 blir 619.2
Pro4U First 36.7 CDL= 9.23m GPH 620.4 blir 620.8
Scugnizza NM38S CDL= 9.51m GPH 610 blir 609.9
Low Noise M37 CDL= 9.33m GPH 620.5 blir 621.1
Hansen X-37 CDL= 9.48m GPH 616.7 blir 617.3
Grynet Dehler 34SV CDL=9.07m GPH 626.4 blir 627.1
Ree Dehler 35 CDL=9.17m GPH 620.0 blir 620.4

Slutsats: Mindre sportbåtar hamnar i en lägre klass,  Farr 30 till lexempel behöver inte längre köra i bland 40-fotarna. Stora båtar i vår klass åker upp ett snäpp som till exempel NM38S Scugnizza, Martin Nilssons Salona 37 och Ramdata fd Lenco. X-37 Hansen klarar sig kvar liksom världsmästarna M-37 Low Noise. Själva får vi ett något gynnsammare mättal till säsongen än de flesta andra.
Ska bli kul att se när det går att köra testbreven.

Här har ni alla:
http://www.orc.org/news/2014/Test%20Run%202015.pdf

Seglarträff i Lomma - stort intresse för havskappsegling

På podiet ikväll med uppåt 60 seglare i publiken körde Lars-Åke Andersson, Anders Hansen och Martin Strandberg sina erfarenheter kring havskappsegling. Mats Dahlander förde kvällen med den äran.
Vi fick höra en hel del bra tips om förberedelser inför tävlingar som ÅF Offshore Race, Själland Runt och Palby Fyn Cup.
Kvällen handlade om bland annat mat, kläder, olika vaktschema, väderprognoser, säkerhetsutrusta efter ISAF Cat 3 etc.
Allt blandat med ofrånkomliga anekdoter från de här rävarnas eskapader på havskappseglingar. En mycket trevlig seglarträff som de ska vara.
Stort intresse för havskappsegling från flera havskappseglare i publiken lovar gott inför kommande säsonger.
Huvudbudskapet från kvällen - Börja förberedelserna i tid så går det lättare.

måndag 17 november 2014

69 - try it and you´ll like it

Vem minns inte Kenneth "Kenta" Gustafssons bidrag till Melodifestivalen 1980 och hans anstötliga T-shirt med texten: 
69 - Try it and you´ll like it

2015 är det dags för 69th Själland Runt intresset verkar vara större än på länge. Kentas tröjas text kanske kan få en ny betydelse. ;-)

Ska ni med?

ORC World Championship 2016 - Dags att lägga upp 2-årsplanerna

Datum är fastlagd till 15-24 July 2016

Volvo HALLÅÅ - var det inte runt Jorden vi skulle?

På onsdag börjar Volvo Ocean Race igen - Leg 2. Det mest suspekta draget i racets historia. Hela världen vill se hur det går snabbast runt jorden. Inte hur man får kontakt med flest Volvomarknader med en World Tour.
Just nu missar vi att köra benet som har goa 24h-fartrekord på schemat. Istället blir det soft segling i piratfyllda vatten.
Vendee Globe och Route de Rhum känns som racen som jag skulle vilja sponsra. Tydliga seglarprofiler som är riktiga rock stars.
Volvos seglare är meriterade och vassa men kör i tillfälligt hopsatta lag. Hinner vi någonsin få våra favoriter? Vem hejar ni på med hjärtat? Är sponsorskapet som koncept för tillfälligt?
Ska jag vara ärlig hade jag bättre koll på mina vänner på Virtual Regatta än hur det gick för teamen på havet.

Rolex Middle Sea Race 2014 - doublehanded i hårdvind


söndag 16 november 2014

IOR 3/4-ton Cup 1980-1989

IOR 3/4-ton Cup 1983

Under årets ORC World Championship i Kiel så låg en morgon en påse i sittbrunnen. I påsen fanns en Dehler flagga och en bok. Upptagna med mästerskapet så packade jag bara ner boken.
Boken var en bok om Dehler varvets utveckling fram till idag.
En mycket trevlig läsning kanske i synnerhet för oss Dehlerägare. Jag öppnade boken först igår kväll måste jag erkänna.
Jag tackar för att Kalle Dehler, som själv seglade en Dehler 38 Sport Hotel, personligen önskade oss lycka till med orden:
- Im ORC WM - Mast und Schootbruch

Absolut roligaste delen är historien om Dehlervarvets seriebyggda racingbåtar. Själv var jag 15 år gammal när Dehler db1 LUV vann IOR 3/4-ton VM. Jag fick inte riktigt ihop årtalen så söndagen gick åt till lite research.
Nedan har jag försökt hitta båtarna som vann under 80-talet.

IOR 3/4-ton World Championship 1980-1989


1980 Dehler db1 - LUV - Van de Stadt
Willi Dehler, Bernie Beilken, och Cees Van Tongeren utvecklade db1 som tävlingsbåt med en fullständig cruisinginredning. 
Om Dehler db1 kan man bland annat läsa att Paul Elvström vann Gordon Gin Cup 1980 i db1 Maitresse. Deltagarantalet var då 663 båtar.
Båttypen dominerade den internationella kappseglingsarenan med segrar i bland annat Miami, USA. Båtar såldes så långt bort som till Japan.


1981 X-102 - Soldier Blue - design Niels Jeppesen


1982 X-102 Lille Du - design Niels Jeppesen.


1983 Botta Dritta III - Armatore Luigi Carpaneda - Designer Maletto


1984 Dehler db2 - Positron - Van de Stadt
Med extremt lättad rigg en 3-spridar rigg med tunn pipa och reducerad inredning så är Dehler åter i hetluften. Kölen är optimerad, rodret elliptiskt, segelytan ökad, genuan kunde skotas längre mot centrumlinjen etc.
Efter vinsten 1984 så bestämde sig Willi Dehler för att lägga ner serieproduktionen av racebåtar och den sista byggdes 1986.
Vi var här 30 år senare




1985 X-3/4 ton - Green Piece - Niels Jeppesen


1986 Indulgence (One-Off) - Andrieau design
Mylarfilmens dagar. Fantastiska segel i förhållande till dacron. Akterskepp som krävde att hela besättningen satt längst bak på kryssarna.

1987 - X-3/4 ton - Jelfi-X
Indulgence nya ägare fick se sig slagna av Jelfi-X året efter segern men båten var fortfarande potent. Hade man inte varit tvungna att avbryta pågrund av ett mastbrott hade de ganska säkert tagit hem mästerskapet. Det gäller att hålla ihop ett helt mästerskap. IOR-båtarnas master blev tuffare och tuffare att hålla uppe.

Jag har inte hittat några bilder här heller
1988 - X-3/4 ton - Okyalos VIII

1989 - X-3/4 ton - Okyalos IX

Här hittar ni mer om 1986 och 1987
http://rbsailing.blogspot.se/2014/11/indulgence-v-andrieu-three-quarter.html

Jabuka27 - Croatia - Seascape 27 My från Malmö

lördag 15 november 2014

Lördagsfilmen - Route de Rhum - Macif

Vår Match race träning i Tuborg imorgon inställd på grund av hård vind

Bilden är från vårt första träningstillfälle för tre veckor sen.

KDY har förlagt sitt Match race tränings centre till Tuborghamnen. Sex stycken DS36 och 4 Matcher 28 har de. Imponerande.
Vi tänkte som uppladdning till ORC World Championship 2016 i Tuborg köra träning på vattnen och få in känslan av att det är hemmavatten. Nu ger det begränsat med träning som är 100% relevant för kappseglingsområdet kommer inte att ligga så nära land.
Det träningen framför allt ger är att få tempo i båthanteringen och det är bra.

Prognosen på 12-16 m/s ost gjorde att vi bestämde oss för att ställa in.

Cape Town In Port Race | Volvo Ocean Race 2014-15 - LIVE idag klockan 13:00

fredag 14 november 2014

ORC World Championship 2016 - Genua 1 L - dags att ta tag i nästa segel?

När jag köpte Grynet, vår Dehler 34SV, utrustade jag henne med en däcksutrustning a´la min First 31.7 Grynet. Jag förberedde henne bland annat för 150% genua genom en akterut förlängd genuaskena.
Första säsongen tror jag vi hissade genuan två gånger. Hela säsongen blåste det. Andra säsongen 2009 var det samma visa. Till säsongen 2010 sydde vi en lättvindsfock istället för vi var så straffade i SRS och DH med genuan och den var ju aldrig hissad.
Säsongen 2011 körde vi bara DH-regeln med fock och först på Saltholm Runt, efter SRS, så hade vi genuan inmätt.
Vid en av de sista rundningarna på Saltholm Runt så ligger Kjell Widmark med sin Maria precis före oss. Vi kan peka högre och seglade i princip över Kjell med genuan och det då nya storseglet.
Jag bestämde senare på hösten mig för att ge upp fockbåtskonfigurationen och satsa på genua.
Vår nu 7 år gamla kolpanelgenua från Gransegel - bilden är från en av hösttestseglingarna i höst. Det blåste 7 m/s. Vindstyrkan är för mycket för den. Riggen är nu också hårdare satt. Genuan får inte helt rättvisa med det här sagget. Visst har den klarat sig bra?

Vår kolpanelgenua gav oss i somras en vinst och en 8e plats på ORC World Championship 2014 i Kiel på banracen.
Nu är frågan vem gör världens snabbaste lättvindsgenua?
Viktigast är också hur ska en sådan se ut?
Var ska den ha sin sweetspot?

söndag 9 november 2014

VOR Virtuell Regatta - leg 1 - Grynet SWE43 i mål - några funderingar

Det här var riktigt lärorikt spel. För första gången så har jag kört med routing och det ger en hel del att fundera över även för framtidens verkliga segling.

Väderprognosernas osäkerhet
Väderprognoserna är inte tillräckligt säkra för att man ska köra bara på routingen. Jag höll mig lite för långt från kusten på Sydamerika. Det var vad routingen sa men jag kände hela tiden att jag borde vara mer västerut. Så var också fallet om jag tittar tillbaka.
Första årets Rolex Middle Sea Race förstea del till Sicilien kan man också koppla till strategi med osäkra prognoser. Väderprognosen innan racet visade på att vi borde köra en underbåge ner mot Sicilien. Vi bestämde oss för att köra rakt på bara för att prognoserna inte hade stämt dagarna före. Frågan är hur man kan få till någon bedömning av läget just nu. Är prognosen säker eller osäker?

Båtens VPP diagram
Att inte ha båtens VPP-diagram gör annat än kryss svårt. Vilka gippvinklar har en VO65 för plattläns? Hur högt ska man köra så man utnyttjar Code 0 bäst?

lördag 8 november 2014

Årets fondtapet

Det är Heléne Ohsbecks bild från J-24 European Championship i Ängelholm som nu är fondtapet.

Pia L'Obry Trophy 2015 - 25th-29th of August - Mini 650 racing

We are right now contacting sailors to get commitment for next years racing. It looks very promising. 
Dominik Lenk who won 2014 has started to do the qualification races for MiniTransat 2015.

Dominik Lenks boat on the front page for MiniTransat.
348 at the finish line 2014.
The start 2014. (Photo Peter Gustafsson)

The participant list, sailors that plan to join, is already impressing 7 boats:
552 - Morten Bogacki
772 - Franck Eckardt
437 - Janne Pinotti Mikael Pinotti
056 - Leino Svensson
846 - Stefan Danielsson
185 - Ole Stellan Larsen
819 - Andreas Deubel

Two boats from the region, Immo Anfang and Dominik Lenk, are hopefully in France next year preparing for the MiniTransat Race. 

torsdag 6 november 2014

Detta är den absolut värsta nertagning jag sett


Grynet redo för 2015 - jag känner mig nu hyfsat nöjd med riggtrimmet

Efter förra veckans justeringar och eftermiddagens testtur i 8-12 knops vind så känns det som vi är riktigt redo för att testa storseglet i race.

Lite justering fick vi göra idag också medan vi seglade. Jag fick ta hem 2 varv på babords undervant och släppa 1 på styrbord för att få masten rak i sida. Jag tog sen hem 5 varv på förstaget och då såg slutresulatet ut så här.
 Storseglet trimmat för vinden vi seglade i. Lite lätt i häckstaget för att toppen skulle släppa.
 Inget alls hemtaget i häcken som det blir i lättvind.
 Inget sagg alls i mellanvind när häckstaget är max.
 Max i häckstaget och masten böjer från andra spridaren. Hyfsat rak mast eller hur?
 Häckstaget hemtaget så storseglet blir så plant det går.
Sett nerifrån. Intressant med North storseglet är hur hela seglet nu påverkas av häckstaget och att det är klart att storskotet blir mycket viktigt att jobba med.

onsdag 5 november 2014

ORC World Championship 2016 KDY i Tuborg, Köpenhamn

Det gick som vi hoppades - KDY och Egå Sejlklub får ORC World Championship 2016

tisdag 4 november 2014

Salona lanserar Salona 38 - ny ORCi racer?

Salona varvet satsar på Maurizio Cossutti för sin senaste båt. Nuvarande Salona 38 har visat sig mycket framgångsrik på senaste ORC World Championship med flera båtar högt i listorna.
Maurizio Cossutti har designat de tidigare så framgångsrika NM38s och M37.
Framgångsrika 38-fotare allihop.
Frågan är om denna kommer att mäta in i lilla klassen? 
Performance cruiser varianten

Racing varianten