måndag 10 oktober 2011

Race RIG-TIG, KDY, Rungsted – Super Gal

Helgens race måste betraktas som något av det roligaste jag varit med om. För första gången så känns det som vi kan vara med och köra bland de bästa på riktigt. Otroligt hård konkurrens. Vi jobbade hårt och besättningsarbetet börjar bli riktigt bra.
På sådana här banor så gör alla misstag och det är naturligtvis svårt att ställa om efter de tunga misstagen och kämpa sig uppåt igen men det går. Tills man gör nästa och man halkar ner igen.
Imponerande att se de riktigt stora köra spinnaker på så här korta banor men framför allt så finns det besättningar som till exempel de på Alu 35 som istället för att köra plattläns gippar två gånger med fullt dragande spinnaker på 0.5 distansminuter. Att hantera sin båt som de ger gör naturligtvis direkt utdelning.
Själva bestämde vi oss för att köra med viss marginal och försöka undvika misstagen till max. I det här fältet räcker naturligtvis inte det till några placeringar men för att inte kladda till det och vara helt borta så är det nog klokt. Vi körde med hårdvindspinnare under lördagen, lättvindaren under söndagens första race och vår all porpuse på sista. Hårdvindaren ger betydligt mer utrymme att manövrera. Vi var nära en kinesgipp men det var allt.
Farr 30 klassen samlade 6 besättningar. Kul att se Farr i hårt väder. Här gör Paxport en nosedive. En av många near accidents.
Här har killarna ombord på Kjell Widmarks First 35 fångat en av många broachar. Klicka på fotot och försök hitta Kjell. Känns nästan lite som Briggen Blue bird av Hull.
Det gäller att vara rädd om mahognyn.
Det uppstår många situationer med så många stora båtar på banan i så hård vind. Det gäller att vara rejält samtrimmade för att reda ut situationerna.
Lördagens väder med nordlig vind mjukstartade kring 8-11m/s för att öka till 10-14m/s i andra och till att ligga på stadigt 12-15m/s i tredje racet.Till söndagen hade vinden lagt sig och låg nu på syd och 4-6m/s i första racet för att i andra vrida mot byig sydvästlig frånlandsvind på upp till 9m/s.
Våra bästa race var andra racet under lördagen då vi hittade farten i den höga sjön och under söndagen när vädret lugnat sig. En andra plats i det här fältet blev vårt bästa resultat under söndagen. Femte racet hade vi problem med att få till spinnakernertagningarna då haken envist ville fastna i bommen och vi fick med oss spinnaren i rundningen. Annars seglade vi oss upp efter malörerna och ska vara nöjda med fart och besättningsarbetet i övrigt.
Otroligt nyttiga dagar med tight racing med små marginaler.
Nu ska vi fixa en donut till spinnakerskotet eller så klipper vi helt enkelt bort de dyra titanhakarna och knyter istället så händer inte det mer.
Missa inte detta race och Mumm-Stelton Cup nästa år. Ett bra tillfälle att få reda på läget.
Resultaten hittar ni här:
http://kapsejlads.kdy.dk/uploads/Sailwave_results_for_-.htm

Fler bilder hittar ni på baadmagasinets sida:
http://gallery.baadmagasinet.dk/index.php?gid=20700

Inga kommentarer: