måndag 30 maj 2011

Förnyat SRSv tal på Grynet

Sort Guld.

(Peter Lells tog fotot igår.)

Efter att ha optimerat nya garderoben mot ORCi med hjälp av Åke på Gransegel så får vi också sänkt SRSv till 1.279. Nu återstår bara att se om vi blir snabbare eller långsammare. Bra känns det i alla fall.

Äntligen är vi igång med Grynet igen

Första turen efter mastbrottet. Tack alla som ställt upp för att göra det möjligt att komma igång så snabbt. 3 veckor tog det. Tyvärr missade vi årets Palby Fyn Cup men nu är det Kullaseglingen som gäller. Vi har tre veckor att ta igen. Nya spinnarfärgen bygger varumärket. ;-)
Nya storen känns som ett riktigt lyft vad gäller trimbarhet.
Storen ser redan bra ut. Spände ett par varv på undervanten så vi fick lite mer buk i nedre delen av seglet. Gör också så att det händer något med förstagsspänningen. Mastfoten långt fram rak rigg (ingen direkt prebend). Det här kändes snabbt.
Genuan smiter fint.
Peder Edman ordnade nya akterstagsbeslag som nu sitter med 8 bultar.
Mattias, Carl-Henrik och jag tog tillfället i akt att få till spridarförstärkningarna i storseglet. Blev perfekt placerade. Otroligt go kväll på sundet.

söndag 29 maj 2011

Palby Fyn Cup 2011 - de allra snabbaste fångade på video

Palby Fyn Cup - ett referat från segrarna Team Maria

Palby Fyn Cup 2011

First35 Maria från Helsingborg på Palby Fyn Cup 2011 med Besättningen Kjell Widmark, Jens Allroth, Lennart Garney, Berne Andersson, Mathias Lantz, Henric Manninge, Niklas Emond och Mattias Dahlström.
Efter den vanliga logistiken med bilar, båtar, broar, färjor, bananer och kanelgiflar så var allt på plats inför årets Fyn Rundt. 347 båtar var anmälda och som Danmarks största DH segling var det som vanligt gott om duktiga danska seglare.
På rorsmansmötet fick vi veta att det skulle bli ungefär samma väder som förra året. 10 till kuling 15, byar på 20, regn, risk för åska, 8 grader på natten. Underbar idrott.
Vår startgrupp bestod nästan bara av X37:or och X362:or, en grupp vi trivdes bra i. Vi kom loss dit vi ville och plockade ett fint vrid upp mot broarna. Kryss genom Lillabält i motström är alltid spännande, folk repsekterar plats för land och det var inte lika många på grund jämfört med förra året.
Lennart skötte navigationen med bravur. Många av de finare tekniska detaljerna går över mitt huvud men det fanns många skärmar, sladdar och saker som larmade, lös och pep.
Det var kring de smala sunden på sydsidan i kuling och mörker som mycket avgjordes. Vid infarten var det helt platt och ut upp mot Storabälts bron var det brant. Väldigt få båtar körde spinnaker. Vi frös så mycket att vi var tvungna att sätta. Skräck gör dig varm.
Det gick bra och vi klarade oss undan med ett trasigt nedhal, blocken exploderade. Det var snabbt fixat och sedan upp med den igen. Blocken var nog inte feldimensionerade det är nog bara inte meningen att man skall göra en lovning bakom en annan båt i 14 meter.
Efter bron var det kryss tillbaka mot Bogense. Vem tycker inte om att kryssa fem timmar i gryningen. Solen värmde inte, sen försvann den bakom molnen igen. Stora delar av fältet gick upp på layline 14 distans innan sista rundningen för att få mindre ström. Vi lade oss i läge för 20 grader vänstervrid och prickade märket med 4 båtlängder. Det gjorde oss nöjda.
Efter målgång så fick vi reda på att runt 100 båtar hade brutit eller inte startat och att många haft olika materialproblem. Vi vann vårt löb och vår grupp och blev 36:a totalt. Som vanligt var det många mer klassiska båtar högt upp i totalresultatet.
Beneteau representanterna ombord var speciellt glada att för andra året i rad ha slagit alla X båtar på Danmarks största kappsegling. Särskilt som First 36.7, 40 och 40.7 också vann sina löb.
Båten är nu transporterad till Kjerteminde och redo för Big Boat Challenge om två veckor.
Det var provkörning av den nya Go Pro kameran. Det finns en del att pyssla med när det gäller kameramontering och poitionering för att inte tala om upplösning, framerate och tusen andra tekniska saker. Ett första stapplande försök finns på:
http://www.youtube.com/watch?v=YGr4wzBna0Q
En eloge till Happy Yachting webshop. 25 timmar efter jag klickat på köp får jag ett sms att den var på plats i snabbköpet. Köpte en kasse bananer samtidigt som jag hämtade ut den och 22 timmar senare gick starten.
Mattias Dahlström

torsdag 26 maj 2011

Palby Fyn Cup - varvtiderna har halverats på 20 år

Redskapets utveckling är riktigt kul att följa på tiderna från Palby Fyn Cup. Flerskrov tog ganska snart kommandot om snabbaste tiderna.
Flerskrovsutvecklingen har gått fort de senaste åren. Kolfiber som gjort det möjligt?

Nedan är samtliga tider:

1990 H2O Buksesnedkeren 21:53:53
1991 H2O buksesnedkeren 17:19:59
1992 H2O Buksesnedkeren 20:29:00
1993 Winterthur 16:45:56
1994 Nielsen Trio FLERSKROG 17:16:05
1995 Nielsen Trio FLERSKROG 18:38:25
1996 Nielsen Trio FLERSKROG 13:54:30
1997 Nielsen Trio FLERSKROG 31:59:29
1998 Nielsen Trio FLERSKROG 15:41:00
1999 Nielsen Trio FLERSKROG 12:49:00
2000 Signal 15:28:50
2001 NOKIA 16:31:54
2002 NOKIA FLERSKROG 14:02:25
2003 HERR FALK FLERSKROG 13:48:17
2004 Formula 40 DK FLERSKROG 13:29:36
2005 ScanNet Formula 40 FLERSKROG 22:11:14
2006 H2O - Signal 19:37:52
2007 Slam FLERSKROG 14:04:12
2008 Angel FLERSKROG 10:07:00 (rekord)
2009 CremeFræs FLERSKROG 11:56:58
2010 Angel FLERSKROG 12:30:00

tisdag 24 maj 2011

North sails Trim Cup 2012 säkrad - muddringarna är igång i Lomma

Fick mig osökt att tänka på en vers från "Vi gingo ner till röda havet":

"Vi gingo ner till Lomma Bukten,
vi lågo i där minst en kvart,
men inte blev vi av med lukten,
men Lomma Bukten det blev svart."

måndag 23 maj 2011

SSF ser över hur säkerheten kan ökas

På SSF´s hemsida annonserar Svenska Seglarförbundet att man ska se över säkerheten för seglare, funktionärer och tränare under rubriken "Översyn av säkerheten på gång".
Läser jag texten så tycker jag det är en märklig frågeställning "därför har en ny arbetsgrupp tillsatts av SSF:s styrelse för att se om vi kan påverka säkerheten med tydligare riktlinjer för seglare, funktionärer och tränare. "
Det är väl självklart att SSF kan påverka säkerheten för aktiva och funktionärer frågan är väl hur det görs bäst. Om det räcker med riktlinjer tycker jag är tveksamt. Sedan Svenska Havskappseglingsförbundet inte längre har någon direkt verksamhet så är det väl bara SSF som kan ta tag i säkerhetsfrågorna och att ta fram utbildningar. Kan vi vänta för att få svar på frågan "om"?
Att säkerhetstänkandet är lågt både bland seglare och funktionärer är ju tydligt. Inte bara i Sverige utan vinterns händelser på dansk sida visar på att en rejäl uppstramning krävs. En jämförelse med ridsporten eller med ishockeyn går kanske att göra. Att inte ha på flytväst tycker jag är som att rida eller spela ishockey utan hjälm. Vi är då 30 år efter som sport.
Försäkringsbolagen kan kanske hjälpa till genom att ställa som villkor att det finns nödvändig säkerhetsutrustning tillgänglig för funktionärer och tränare för att försäkringar ska gälla.


Deltha-gänget vet jag är väldigt noga med att båten ska uppfylla ISAF Category III. Exemplariska i detalj och regelefterlevnad men var är flytvästarna? Nu vill jag inte peka ut Dehltagänget särskilt utan tvärtom är de är att ta efter när båten ska utrustas. Var finns kravet att flytvästen ska vara på?


Krav från arrangörerna på seglarna är ett måste så att föreskriven säkerhetsutrustning bärs tycker jag. Flytvästen gör väl ingen nytta nere i kajutan. Istället så friskriver arrangörerna sig från något som hellst ansvar. Är detta klokt? Bör man inte ställa krav på säkerhetsnivå från arrangörens sida. Kolla på alla bilder som är tagna på ett Gotland Runt.
Var är flytvästarna?
Bara en tanke. Skulle vi låta våra barn börja med en idrott som ridning eller hockey om inte krav fanns på hjälm? Finns det inga krav på att tränare och coacher att de ska vara "role models"? Man gör inte som man blir tillsagd att göra, man gör som förebilderna.
Hur många föräldrar är inte redan oroliga när ungarna ska på sjön? Ligger kanske till och med en del av rekryteringspotentialen i ökat säkerhetstänk?

söndag 22 maj 2011

Palby Fyn Cup 2011

341 besättningar kör Palby Fyn Cup 2011. Starten går på fredag och förväntad målgång är framåt kvällen på lördagen.
Det är tunnt med svenskar som drar dit i år. De svenskar som jag hittar i listan är Team Kracer MSS och Team Maria, First 35, HYC.
Strax över 20 flerskrovsbåtar är med. Carbon 3 med Jesper Bank vid rodret och Extreme 40:an Trifork är väl de hetaste. Flerskrovseglarna kör efter Texel regeln. Varvtiden som de snabbaste flerskrovarna jagar är att komma runt Fyn under 10 timmar.
IRC klassen har 5 deltagare där alla är över 47 fot. 315 besättningar kör efter DH2011.
Vi hade med Palby Fyn Cup i planeringen för säsongen som vårt "långt bort race". Själv får vi få ordning på gerejerna igen och få de nya seglen inmätta och nya mätbrev uttagna. Faller detta väl ut så blir vårt nästa race Kullaseglingen.

torsdag 19 maj 2011

Masten har kommit - nu börjar nästa resa

Idag kom masten. Har vi flyt så är den uppe imorgon.
Nu börjar nästa resa med att mäta in den.
Tyngdpunkt, vikt och alla riggmått en gång till.
Sen är vi race klara.
Segelmåtten kommer nästa vecka.
Snart... :-)

tisdag 17 maj 2011

DH 2011 - förnya mätbreven

Nu är det hög tid att förnya sitt Mätbrev i Danskt Handikapp.

Ett mätbrev i DH2011 kostar 530:- Kr och är giltigt tom. 2011-12-31.
Pga. lite administrativa bekymmer betalas mätbrevsavgiften på följande tillfälliga Bankgiro:
Bankgiro: 5550-8733

Tillsammans med inbetalning skall meddelande om certifikatnummer, båttyp, segelnummer och epostadress anges.
Alla svenska båtar har nytt Cert.nr. det nya går att finna på www.websejler.dk

Mätbrevet är inte giltigt förrän betalningen är genomförd och registrerad.
www.websejler.dk dyker det upp ett litet certifikat i högerkanten i listan när mätbrevet är giltigt.

From. i år är alla mätbrev elektroniska och det giltiga mätbrevet är det som finns på websejler.
Det går bra att skriva ut en kopia att ha i båten.

Med hjälp av registrerad epostadress och tillsänd kod kan man logga in på websejler och göra testberäkningar och annat.

De seglare som brådskande behöver sitt mätbrev gör sin inbetalning med fördel snarast då det tar några dagar innan det når websejler.

Vid frågor kontakta Anders Hansen på 0704-453409 eller mail anders.hansen@activesailing.org.

Seglarhälsningar!

Anders Hansen

måndag 16 maj 2011

Vårregattan lördag 28 maj

Wikens Båtselskap hälsar alla seglare varmt välkomna till Viken och Vårregattan lördag 28 maj.

Vårregattan består av banrace för C55 och Express (OBS minst 5 anmälda Expresser för banrace)

För C55 ingår Vårregattan i GP-serier för både Öresund och Västkusten.
Övriga kölbåtar (även Expresser vid färre än 5) seglar en distansbana runt utlagda och fasta bojar i norra Öresund.
För anmälan och info: http://www3.idrottonline.se/WikensBS-Segling/Kappsegling/Varregattan28majGP3-C55SRS/

Mvh
Fredrik Rege

Wikens Båtselskap

http://www.vikensbs.se

Öresunds SRS-cup deltävling II - Kullaseglingen 2011 - dags att anmäla sig

Här är ställningen i Liros Öresund Cup efter första deltävlingen North Sails Trim Cup i Lomma.
http://www.svensksegling.se/ImageVault/Images/id_5322/scope_0/ImageVaultHandler.aspx



Kullaseglingen
6.Tidsprogram
6.1 Lördagen 11 juni.
Kl. 08:00 Kansliet öppet för registrering, lättare frukost serveras i klubbhuset.
Kl. 09:00 Rorsmansmöte.
Kl. 09:55 Första varningssignalen.
Kl. 10:00 Första start.
Efter kappseglingen finns grillas korv och hamburgare till självkostnadspris vid klubbhuset. Prisutdelning sker i HYC’s klubbhus snarast efter sista målgående båt.

Anmälan
sista anmälningsdag 6 juni 2011
http://www.hyc.nu/

lördag 14 maj 2011

North Sails Trim Cup 2011 - LBS

Bloggandet om vårt masthaveri har överskuggat varför vi var i Lomma och körde North Sails Trim Cup. Det var naturligtvis inte tänkt så när vi drog dit på lördagen.
Lördagens race var säsongsupptakten som vi sett fram emot sen i oktober i fjol.


Vi fick till en bra start med bra timing. Hade kontroll på Team Ola Seglar skola i JOD 35 som vi måste hålla koll på. Fältet under kontroll.
Kul med Bongo 850 från Trelleborg. Hängde på bra.
Ola hade bättre gång än oss och vi kanade ner något. Ola kopplade greppet på kryssen och rundar strax före. Vi fortsätter för styrbord halsar på länsen och Ola ligger strax före. Vi bestämmer att så fort de gippar så gippar vi så täcker vi dem för fullt. Vid länsmärket är vi i kappt och har innerplats.
Vi får inte upp focken utan får fortsätta med spinnaren uppe. Ola tar hem första racet. Ingen bra start. Vi får komma igen på söndagen.
Stora klassen första race tog Yxi hem och lilla klassen av Marcus Blidberg i Albin 78 hem.I söndagens första race kom vi för långt ifrån i starten. Fick börja i underläge och tog oss upp i fältet. Det var kanterna som gällde. Ola gick mot styrbord och vi tyckte vi var tvungna att bevaka. Gick lite mer i mitten. Gänget på babord får en privatare inne vid land och Ola klarar sig på högerkanten. Inget drömläge för oss. Bara att komma igen och försöka segla upp sig igen. Andra kryssen körde vi styrbordskant för att få en chans att ta igen när de andra drog babord. Det gick inte hem som chansningar sällan gör. Nu börjar det bli jobbigt. Patrik Jenemark i X-34 tog hem andra racet.
Tredje racet bytte vi till 3.5 focken då vinden ökade till 18-25knop. Detta visade sig vara helt rätt. Bra speed full kontroll. Missade starten igen.
Får börja i underläge och efter rundningen vid kryssmärket faller så masten. Over and out.
Särskilt kul är det om man reflekterar lite efter årets North Sails Trim Cup. Percy Skywell tog hem stora klassen i sin First 40.7 efter en övertygande serie i alla fyra racen. Mellanklassen togs hem av Ola Seglarskola i JOD 35 och lilla klassen av Marcus Blidberg i Albin 78.
I fjol kallades det segelmakarracet då det fanns segelmakarrepresentanter med på många av båtarna. Kollar man på racet utifrån segelmakeri så vanns North Sails Trim Cup av Gransegel, Lind Sails, och UK Sails. Säsongen är inte över än och vi kommer tillbaks.

fredag 13 maj 2011

Dehler 41 db seglar



Det ser ut att ordna sig efter masthaveriet

Vi har nu bestämt oss för att köpa Leif Englunds reservmast i aluminium. Som tur var hade Leif en aluminum mast över i Charles Tillanders förråd. Aldrig uppackat färdig för leverans.
Gransegel har redan dragit i gång att få fram nya segel till oss.
Jag valde att Peder Edman på Limhamns Skeppshandel ska ta hand om jobbet och att koordinera jobben.
Det blir en hel del som ska tas fram i form av fall och linor. Inte mycket går att använda av det som hamnade på botten.
Vindinstrument, akterstagslatta, VHF antenn, lopolight lanterna, motorlanterna och löpande rigg måste fram.


Hur som hellst så ser säsongen ut att vara igång snart igen.
Palby Fyn Cup den 27-29 maj ligger närmst i programmet. hade varit kanon om vi hinner.

Att tappa masten - några reflektioner

Blogger gick ner och mitt inlägg om masthaveriet försvann så jag publicerar det igen. Tyvärr så verkar era kommentarer vara borta.

Det finns ju en hel del att reflektera över så hör några dagar efter.
Den stora frågan är naturligtvis:
- Vad var det som hände?
Först tycker man att det är självklart. Men vad hände egentligen först?

En sak som är säker är att akterstaget kom loss. Varför?
- Bucklade masten först och drog med sig akterstaget?
- Släppte taljan så riggen kom framåt och sen bucklade?
- Släppte infästningarna för akterstaget först och masten kom framåt?

Alla tre varianterna ser jag faktiskt som möjliga scenarier. Det finns säkert flera varianter men det blir mest spekulation om vad som hände.
I besättningen har vi diskuterat vad som hände men alla var ju sysselsatta med något och hade fokus framåt. Jag kan faktiskt inte med säkerhet säga något om ordningsföljden.
När olyckan är ett faktum så tar adrenalinet strax över och man blir otroligt fokuserad på att lösa uppgiften. Jag är verkligen imponerad över hur rationella vi var när vi insåg att ”mast down”.
Enkla grejer som att vi skruvade loss mantåget för att inte trycka på stöttorna med hela masten. Vi plockade fram fendrar och la under mastdelarna när de kom ner. Vi hade ganska god tid på oss. Masten sjunker inte så snabbt som man tror.
Loss med spinnakerbommen innan det hände något med den. Skruva av instrumenten och rädda dem. Ta loss bom och rodkick.

På http://www.sjoraddning.se/lomma/alarm/mastbrott-i-lommabukten/ kan man lösa om att folk tycker man ska bultsax med. Intressant att saker och ting är så självklara för många om hur saker och ting skulle varit. Intressant är att vi skruvade av vantskruvarna och när sjöräddningen kom så hade de en bultsax med. Vi tog den sista med bultsaxen. Hur gick det? Den hade ganska kämpigt för att ta sig igenom dyformvajern. Många kappseglare har rodrigg – hur knipsar man en 7mm rodtråd? Sjöräddningen hade inga sådana grejer med sig.
Själv hade jag med mig en gammal hederlig Sandvik bågfil med extra blad(står i seglingsföreskrifterna till Själland Runt). Vi klarade oss långt med den och vassa knivar. Vi har alltid full verktygslåda med.
Hur som helst så kändes det som att det farligaste ögonblicket, efter att själva masten kom ner, var när vi hade den lös och skulle dumpa den. Dags att dumpa den överbord. Mattias tryckte vad han orkade och höll fendern på plats. Jag och Hubert tryckte hårt ifrån med båda fötterna för att inte få den sargade ändan att skrapa längs fribordet eller ännu värre stämpla ett hål. Nu kom nästa överraskning. Masten tog lång tid på sig att sjunka neråt. Vi kom bort ganska enkelt innan den sjönk.
Vi gled lite från dumpningsplatsen kollade att vi inte hade linor i vattnet och startade motorn. Det hade ju varit snyggt att köra in linor från masten i propellern.
Ingen skadad är absolut det viktigaste i en situation som detta.

Vad har ni för erfarenheter av mastbrott?

fredag 6 maj 2011

Torsdagsaction - Magnus Grubb tog lite goa bilder från starten











North Sails Trim Cup 2011 - att angöra Lomma hamn

VIKTIGT INFO VID ANGÖRING AV LOMMA HAMN (även för North Trim Cup)

Muddringen försenad. Nuvarande inseglingsdjup mätt den 6/5 vid normalt vattenstånd är 2,3 m. Vid angöring från NV håll ut rejält väster om den norra piren. Sedan vid passage in i hamninloppet skall man hålla i mitten eller något norr om mitten. Gå ej nära den södra piren. Dvs nu är det ok att gå nära den norra piren.
Aktuellt vattenstånd framgår av mätstocken ytterst på den södra piren. Noll är normalvärde

torsdag 5 maj 2011

Torsdagssegling i Malmö

Idag var det lätta vindar från syd. 3-7knop.
Körde äntligen med genuan. Vi gjorde en ganska övertygande första kryss upp mot bron. En gipp in under land i haserna på Team Kracer.
Längs land för babordshalsar med Airex 500 hissad. J-24 och H-båtar gick bra längre ut i motströmmen där det låg lite mer vind. Vi tuffade på och Kracer gick bra i lätta vinden.
Men var är prickjäkeln? Det visar sig att sjöfartsverket har gjort om och flyttat sjöfartsmärkena inför 2011. Kracer och vi kör alldeles för långt och missar den nya pricken. Vi trodde isen hade flyttat märkena.
Race over.
Viktigast är dock att få timmar på sjön och att vi börjar hitta i båten igen.
Manfallet i dag var stort med allergiattack på sjukhus och nackspärr hos naprapat.
Percy Skywell räddade läget.
Kul var det i alla fall.

tisdag 3 maj 2011

SEGLARÖL på Limhamn imorgon onsdag. Peter Krull Andersson kommer och berättar om Robship

Vi ses på Babas Krog, Järnvägsgatan 35, 040-157791, på Limhamn, & om hungrig, exotiskt OTROLIGT gott Kött!
-Testa på er familjer, vår gillar Entrecote! ...
-Ölen är alltid första Onsdagen var månad! Utom i Januari 2:a & Augusti 3:e.
Ibland har vi gäster som håller små ”föredrag”!
Kom som du är mellan kl. 21-24!! Bara en kvart eller mys hela kvällen borta från allt, in i segel drömmarnas värld.

–Glöm ej att anmäla dig i baren som EN medlem av "SEGLARÖLEN", eftersom vi får extra bra priser!

Stort glas fatöl 40 / 50 / 60cl , pris 40:- / 46:- / 52:- , samt 50cl flaska Carlsberg / Gränges / Pripps 50:-/st.
Gammel-Dansk samt Famous 14:-/cl, + fria jordnötter samt chips etc.
Personalen på Babas Krog är supertrevliga och ger oss bra villkor!!

- ALLA SEGLARE ÄR VÄLKOMNA OAVSETT MÄRKE I HALSHORNET!
Träff Nr-5.... 4 Maj 1:a onsdagen i månaden!
Träff Nr-6.... 1 Juni 1:a onsdagen i månaden!
Träff Nr-7.... 6 Juli 1:a onsdagen i månaden!
Träff Nr-8...17 Augusti 3:e onsdagen i månaden!
Träff Nr-9.... 7 Sept. 1:a onsdagen i månaden!
Träff Nr-10....5 Oktober 1:a onsdagen i månaden!
Träff Nr-11....2 Nov. 1:a onsdagen i månaden!
Träff Nr-12....7 Dec. 1:a onsdagen i månaden!

Skåningar på väg mot Watski 2-Star Baltic

Richard Roth och Lasse Jörnvi är på väg mot Watski 2-Star Baltic i slutet på maj. En hyfsat lång transport T o R säger något om ambitionen hos de två.

Bifogar även lite info om Rikards o min satsning på Östersjön i maj... watski2star.se som vi skall försöka vinna med lite skånsk dj anama...


Mer info: http://watski2star.se/2011/


H&F - LJ

Då sjösattes så äntligen Piano efter att fått sin slutfinnish

Läs mer om Anders Bergmarks färdigställande av sin Hansson 31 på hans blogg.

Kolla in jämförelsen mellan den hemmabygda kolfibermasten och Dehler 34DD masten i alu:
http://piano-swe27.blogspot.com/2011/05/walking.html

Kullaseglingen 2011 - Race #2 i Öresunds SRS-Cup - Dags att anmäla sig

Ni hittar Notice of race här under "Kullaseglingen":
http://www.hyc.nu/

J-80 seglarna satsar hårt mot sommarens drabbningar i Öresund - en rapport från Spi Ouest

Försenade påskhälsningar från oss på SWE 196.
Över påsken packade vi våra segel och bilade ner till La Trinité Sur Mer på atlantkusten för att som enda svenska båt ställa upp i franska kappseglingspremiären Spi Ouest. Båt hade vi hyrt på plats.

Över 470 båtar var anmälda och J80-klassen som vi seglade i var den största av dem alla med 105 deltagande båtar. Eftersom fleeten var så stor delades den in i två med två dagars kvalseglingar innan de sista två dagarnas avgjordes med seglingar i en silverfleet och en guldfleet.

En utmaning i sig var dock vädret. Våra tidigare erfarenheter av att segla där nere har varit att det alltid blåst storm. Denna gång låg vattnet platt som ett bonat salsgolv och temperaturen pendlade mellan 20-30 grader.

Två tjuvstarter satte p för våra egna framgångar men rent seglingsmässigt var det otroligt lärorikt och kul att segla internationellt i denna typ av miljö. Fransmännen är helt fantastiska när det kommer till att arrangera kappseglingar och är otroligt effektiva och proffsiga. Bättre träning för vår egen säsong med ett SM i Malmö och ett VM i Dragör finns inte.

Att kombinera kappsegling i stor fleet i tuff konkurrens med en tripp till våren i Frankrike med allt vad det innebär av god mat och skön natur kan varmt rekommenderas. Vi hoppas på att få se fler svenska båtar där till nästa påsk! :-)

Vänliga hälsningar
//Gitte

måndag 2 maj 2011

North Sails Trim Cup 2011 - ska fjolårets kalasväder upprepas?

SRS-mätbrev och SRSv-mätbrev. Missa inte att betala för att få dem giltiga och publicerade

BG 641-6945 eller PlusGiro 57462-4.

Ange mätbrevets referensnummer – (numret på gamla brevet) vid betalning av förnyat brev.

Nytt SRS-brev = 590,-
Förnya SRS-brev = 290,-

Inget extra för SRSv – varken nytt eller förnyat

söndag 1 maj 2011

Tuffa H-båts race i Hvidovre - Team Morten Nielsen vann - Team Edman på pallplats

Hvidovre Sejlklub arrangerade H-båts race i helgen. Mixade förhållanden med stundtals lätta vindar sållade agnarna från vetet.
Team Morten Nielsen imponerade med en fantastisk serie och vann helgens seglingar. Team Claus Höj-Jensen vann andra platsen och Team Henrik Edman vann tredje plats.
Bra gick det också för Team Henrik Jörhov som tog sig in på 6e platsen.

Kolla också på:
http://teambjornligan.blogg.se/

Då var säsongen officiellt invigd i Malmö Segel Sällskap

Med kanonskott, tal, storflaggning, skönsång och sillamackor med pilsener invigdes säsongen 2011 i Malmö Segel Sällskap.