tisdag 3 maj 2011

J-80 seglarna satsar hårt mot sommarens drabbningar i Öresund - en rapport från Spi Ouest

Försenade påskhälsningar från oss på SWE 196.
Över påsken packade vi våra segel och bilade ner till La Trinité Sur Mer på atlantkusten för att som enda svenska båt ställa upp i franska kappseglingspremiären Spi Ouest. Båt hade vi hyrt på plats.

Över 470 båtar var anmälda och J80-klassen som vi seglade i var den största av dem alla med 105 deltagande båtar. Eftersom fleeten var så stor delades den in i två med två dagars kvalseglingar innan de sista två dagarnas avgjordes med seglingar i en silverfleet och en guldfleet.

En utmaning i sig var dock vädret. Våra tidigare erfarenheter av att segla där nere har varit att det alltid blåst storm. Denna gång låg vattnet platt som ett bonat salsgolv och temperaturen pendlade mellan 20-30 grader.

Två tjuvstarter satte p för våra egna framgångar men rent seglingsmässigt var det otroligt lärorikt och kul att segla internationellt i denna typ av miljö. Fransmännen är helt fantastiska när det kommer till att arrangera kappseglingar och är otroligt effektiva och proffsiga. Bättre träning för vår egen säsong med ett SM i Malmö och ett VM i Dragör finns inte.

Att kombinera kappsegling i stor fleet i tuff konkurrens med en tripp till våren i Frankrike med allt vad det innebär av god mat och skön natur kan varmt rekommenderas. Vi hoppas på att få se fler svenska båtar där till nästa påsk! :-)

Vänliga hälsningar
//Gitte

1 kommentar: