tisdag 31 december 2019

Året 2019 - dags att skrapa ihop höjdpunkterna

Årets Havsseglare - Greta Thunberg
Undrar hur många svenskar som korsat Atlanten två gånger i år. Inte är det många och att dessutom ha gjort det i en foilande IMOCA 60 i en snitt hastighet på över 14 knop för att senare under året återvända i en flerskrovsbåt. Sett till bara seglingsprestationen så är den stor. Att bara stå ut i en Imoca 60 är en bedrift. Lägger vi sen till den uppmärksamhet seglingen fått så skulle jag vilja påstå att ingen svensk seglare överträffat denna uppmärksamhet.




Årets Roligaste Laser Race - Laser Master EM 2019, Roses, Spain
En 18e plats blev mitt resultat och det var jag okej med. Jag behöver bli jämnare i min prestation så kommer det att göra skillnad. Grymt härligt svenskläger och jag fick många fina tips under regattan som jag uppskattade mycket. Medelhavet och bra med vind i stekande sol. Göttmos som vår ordförande hade sagt i MSS.
213 455 💓

Årets Coolaste Race - Minitransat 650
Det här, tycker jag, är världens coolaste race alla kategorier. Morten Bogacki som jag lärde känna under Pia l'Obry Trophy, ett Mini650 race som jag arrangerade, var med. Så spännande att ha någon som man känner att följa.
Det ska bli otroligt skoj att få följa vår svenska satsning Joakim Brantingson mot Mini-Transat 2021.



Årets Tightaste Finish - Star Sailors League Finals, Bahamas
SSL på Bahamas är helt galet bra kappsegling. Oslagbart format och grymt meriterade seglare. Sporten är absolut en Online-sport(eller TV-soffa sport) och definitivt inte en på plats publiksport.



Årets Båt - Snipe
Snipe är på gång i Skåne. Det är mycket snack om Snipe i södra Skåne just nu. Allt från äldre kölbåtsseglare som vill köra jolle ihop, papp/barn segling eller mamma/dotter projekt. Klassen har alla förutsättningar att tilltala en bredd. Förutom SM så finns det till exempel kappseglingar för bara kvinnliga besättningar också vidare. Klassen är stor i Danmark och Norge så det finns ordentligt med kappseglingar i närområdet. Funderar själv på om jag skulle skaffa en och segla med min dotter. Min dotter kan ju segla den själv med någon kompis om han vill. Nu är det plötsligt fyra Snipe i Skåne som seglar i Öresund 2020, skaffar jag och min dotter blir det fem.
Snipe, som är en stark internationell klass, har ju alla fördelar mot andra liknande lokala klasser.
Johan Axelsson och Jan Carlander, Lomma, i sitt nyförvärv 
Årets Kölbåt - Drake
Drake blev den enda kölbåt jag seglade i år. Förutom att den är otroligt vacker när hon seglar så känns det kul med alla trimfunktionerna. Oändligt att jobba med och precis som i andra långsammare båtar blir det tight racing. Stora fleet är utlovade men tyvärr är det då trailer som gäller.


måndag 30 december 2019

Årets Grynet 2019 - Victoria Novak, BOJK

Victoria Novak har jag i år, efter att diskuterat med andra optimistjolleseglare och tränare i klassen, utsett till Årets Grynet 2019.
Under Distriktsmästerskapet i Råå kollade jag på de bästa seglarna när de gick i mål. Victoria hanterade sin båt alldeles utmärkt och vann bland tjejerna och placerade sig grymt bra även mot killarna i den hårda vinden. Victoria blev under året också uttagen att få representera Sverige på Nordiska Mästerskapen. På JSM i år placerade hon sig som 13 tjej.
Grattis och lycka till!



måndag 18 november 2019

Fredagsbilden #8 - andra halvan på 50-talet - ingen tvekan om vem som är Kungen

Ingvar Jönsson ute med Trapezjollen och testar nya segel. i lugnt väder. Vem som är kung? Elvström så klart.

Bilden är särskilt kul tycker jag för den har två kopplingar till min egen segling. Jag kom igång att segla igen, efter uppehåll under lundatiden, tack vare att Anders Bergmark på Hållfasthetsinstitution på LTH frågade mig om jag ville gasta på hans Express.
Sugen på att segla ännu mer åkte jag hem och hämtade min Laserjolle och la den i Limhamn. Döm av min förvåning så var det bara jag som seglade Laser i Limhamn. Stendött året är 1990. Jag ligger, då för att ha något att göra och, planar jämsides med just färjan Scania som på bilden kör ut mot Dragör.
Den andra kopplingen är just Ingvar som samlade ihop Skånes alla Laserseglare och skapade ett TFO i Malmö. Ett fantastiskt tillfälle till kvalificerad träning och jag utvecklades otroligt de åren det fanns.
Svenska Seglarförbundet det är något jag saknar här nere!!!

Quarter Ton Cup 1974, Malmö - en plakett krävde lite förklaring

För några helger sedan städade vi ur klubbhuset på MSS. Bland grejerna som åkte i soporna var en del gamla stämplar, överblivna priser och plaketter. 
Jag la beslag på en plakett från 1/4-ton VM 1974. Ett historiskt, i alla fall ur ett svenskt perspektiv, VM då en av Peter Norlins båtar, Accent, vann. 
Jag blev nyfiken på vad som egentligen hände och gjorde lite "research".
Bronsplaketten som deltagarna fick som minne. 

Det var bra tryck på att bygga nya båtar i ett försök att slå dåtidens regel IOR. Det var många kända svenska designers som Rolf Magnusson, Qviberg, Peter Ståhle och Peter Norlin som då var unga och hungriga.
Imponerande 47 båtar från 13 länder deltog med bland annat Paul Elvström från Danmark i sin Aphrodite.
Malmö Segel Sällskaps klubbhus när det var nästan nybyggt. Står sig än idag.

När båtarna samlats blåste det storm men precis till första start dog vinden och kom aldrig över 10m/s under hela regattan. Strömmen var som mest 1 knop. När regattan var över så stod Rolf Gyllenius, som senare startade familjebåtar som byggde Omegabåtarna, som vinnare i sin Accent. VM hade många radikala designs som Peter Ståhles Psycho som var extremt bred och lätt. De traditionella båtarna som inte stack ut lika mycket stod som de som var vassast efter IOR regeln. Peter Norlins Accent såg man som en kopia på Sparkman&Stephens typiska design.
Svenskarna tog hälften av de 10 första platserna:
  1. Accent - Peter Norlin, (Rolf Gyllenius)
  2. Kakadu - Rolf Magnusson, (Rolf Magnusson)
  3. Timschal - Delanta, (G. Nissen)
  4. Dubble Bubble, Tequila (K. Saalmann) Germany
  5. Aphrodite, Bianca 26, (Paul Elvström), Danmark
  6. Rebel, H. Lundqvist Prototype, (P. Blumenthal)
  7. Shoupilouliouma, Dufour Prototype, (Michael Dufour)
  8. Aprilia, She 27 modified S&S , (Rolf Häggbom)
  9. Bloody Mary, Lill-Scampi modified, (B. Hedensjö)
  10. Fred, San Juan, Bruce Kirby, (GS Wilkins)

Accent
Accent var en tung båt om man jämför med de lättaste. Båten var dock byggd, för tiden, på ett väldigt innovativt sätt. Kallbakad sandwich konstruktion. Inner och ytterskalet bestod av korslaminerad mahognyfaner över en 20mm balsakärna. Som antydningar visar på bilderna så såg hon ut som en traditionellt plankad mahognybåt. Måste ha varit fantastiskt vacker. Lätt och styv men skör. 

Accent såldes vidare efter att ha misslyckats på nästa VM och brann till slut upp om någon undrar var hon är idag.

Psycho, notera de tre rattarna på en 25-fotare, Peter Ståhles design. Peter Ståhle stod sedan också för traditionellare båtar som Omega 28 och Diva 39. Diva 39 är en riktigt skön båt så Psycho var nog en rejäl sväng åt andra hållet.

Det var på den tiden båtarna hade ett segel i kombination med spinnakrarna som kallades Blooper för läns. Som bilden antyder så var det nog något kämpigt att få dem att stå. 
Kan tänka mig att det var hyfsat snyggt med 47 1/4-tonnare komma på läns. Annars klagades det på att de olympiska banorna på 11Nm var alldeles för korta för en så stor fleet. Hela mästerskapet präglades av lätta vindar. Det är väl det som var Albin Accents starka sida även som familjebåt om jag minns det rätt som seglade mot dem i Omega 28. Kul att dyka ner i historien ibland. 😀


Här ser ni plaketten i sitt sammanhang i flera artiklar och flera bilder som är riktigt kul kan ni hitta här:
http://histoiredeshalfs.com/Quarter%20Tonner/QTC%2074.htm?fbclid=IwAR0_2jjleaXSNyhHkJYSidsO0DKEBJP67ZDoN6ZS_ZZbKFaoErNGlzOkVEg

söndag 17 november 2019

2020 ILCA Laser Masters World Championships, AUSTRALIA, Geelong - here I come

Då var charterbåt och anmälningsavgiften betald och nu närmar sig äventyret på allvar. Nästa race blir i Australien. 😀

2020 ILCA Laser Masters World Championships
Thursday 19 March 2020 - Saturday 28 March 2020
AUSTRALIA, Geelong

 I somras blev det Laser Master EM i Roses, Spanien

Det här var en av anledningarna till att jag sålde Grynet på våren 2018. En annan tung anledning var att när jag skulle ta tag i bottenmålning så låg de andra där ute på sundet och tränade. Det var annonserat att Laser Master VM skulle gå i Australien när jag fick frågan om hon var till salu. Två anledningar som gjorde att jag bestämde mig. Att få segla i Australien har varit en dröm länge för mig.
I okteber 2018 blev det Laser Master Oceania Championship på Fiji för mig och min sambo istället för en ny genua till Grynet. 

Det finns ingen annan jolleklass eller segelbåt för den delen som man kan göra det så enkelt i. Alla Laser är lika och man tar med sig sitt eget segel, rorkult och linor och sen kör man. Båten man får är inte ett annat djur som ska tämjas eller trimmas in utan typ som fåret Dolly, en klonad historia.


Alla träningstillfällena på Öresund glömmer man inte så lätt.

Nu har jag gjort över 200 dagar i Laser sen jag tog upp det igen. Jag känner att jag behärskar det så pass att det är lönt att åka men det är galet tufft motstånd. Laser Master eller Masterseglingen överhuvudtaget är mer än en tur på vattnet. Det är en överlevnadsstrategi helt enkelt för folk som vill se sporten som sin idrott. Ingen nertrappning utan man gör det så bra man kan efter sin ålderskategoris förmåga. Jag lär bli äldsta Laser Master i fleeten i Geelong då jag blir Laser Grand Master i april. 😊
Vi är så långt fyra svenskar anmälda och det finns plats till tre till.

fredag 15 november 2019

Morten Bogacki på väg mot en tredje plats i Mini-Transat 2019

Morten Bogacki som seglat Pia L'Obry Trophy är nu andre man i fleeten som är på väg att fullfölja Mini-Transat. 
Dominick Lenk gjorde det 2015 och blev 18 i Protoklassen. Skoj att ha träffat två av deltagarna i vårt race som nu gjort det hela vägen.

Mortens Mini 650 sjösattes 2017 och är en Etienne Bertrand design. Modern och plattnosad.

För tre dagar sedan var Morten också om Erwan Le Mene efter att ha legat 5a  länge så gick Morten om dem genom att ta en nordligare kurs. Just nu är han ca 30Nm före med ca 100Nm kvar till målet. Grym prestation så långt och nu får vi hoppas det håller hela vägen. Imorgon kväll vet vi.


fredag 9 augusti 2019

Laser Master SM 2019 Kullavik - en kort rapport

Årets SM blev en uppgörelse i lätta vindar från nordväst och väst. Vädret var på topp med solsken men så var det där med lättvind.
 Jag, Henrik och Ola på väg mot Kullavik. Höga förväntningar på en kul helg. Precis lika stökigt packat i bilen som för 30 år sedan. 

Inför första racet kände jag mig ganska osäker på hur det här skulle bli. Startade en bit från favoriserade änden av linjen för att vara konservativ. Det dröjde typ en halv minut så slog båtarna i lä över mig och första kryssen blev en konst i att hitta fri vind. Det var ingen lätt historia i det stora startfältet och korta kryssbenet. Gick fint på länsarna men tappade igen på kryssen. Hopplöst så att säga.
I andra racet flyttade jag mig neråt läflaggen vid starten. Försöker undvika oredan i lä. Vid startskottet har vinden vridit ännu mer mot och båtarna är typ 75m före direkt. Första racet upprepar sig. Kan jag inte det här? Det känns som när motvriden kommer och jag slår så blir jag bara täckt av andra. Inte helt hundraprocentig start, kort kryss och mycket båtar? Vad ska jag göra?
Tredje försöket. Bestämmer mig för att vara aggressivare i starten. Det får bära eller brista. Efter startskottet lyckas jag hänga kvar efter starten får ett litet lyft som hjälper mig och plötsligt går det bättre. Nu kom jag igång. På banan är det små stråk med vind och de ligger lokalt. Det gäller verkligen att hitta dem, gå på hög och ha fri vind. Tappar några båtar på andra kryssen men den här gången känns det lite bättre. På bättre humör på väg in men det går inte som jag hoppades. Tredje racet blev bättre, en 25a, men inte tillräckligt för att infria mina förhoppningar. Det här är sämre än i fjol.
På väg mot Kullavik. Tre jollar på släp. På väg hem ska vi ha en fjärde. Min nya båt nummer 216422. Som konsult hos kund så vill man ju ha något vettigt att göra på kvällarna. Nu ska det bli träning i Vättern.

Henrik Beén från min klubb MSS har gjort en fantastisk första dag och ligger riktigt bra till bland de 10 första. Gunni Pedersen, VM silver i Melbourne 1987, och Henrik står och snackar om dagen bredvid mig. Då berömmer Gunni Henrik för hur han hittar i det lätta. Gunni säger att han kände det fladdrade till då slog han.
Jag funderade över hur jag gjorde. Jag minns också att det fladdrade till, trycket försvann och jag fick motvrid. Sen slog jag.
Funderade mycket på vad Gunni sagt under kvällen.
Otroligt välorganiserat på hamnplan. När över 110 Laserjollar ska få plats att sjösätta och tas upp är det en stor utmaning för arrangören.  

Starterna måste bli vassare. Bästa stället gäller. Häng kvar på hög så länge det går. Först över i motvriden. Positionera sig för fri vind. Var på tå som vår coach Simon Lundmark säger.
Andra dagen är en ny dag. Vinden är ännu tunnare än första dagen. Vinden vrider också mycket och det är puffigt. På vägen ut till start försöker jag hitta rätt i stråken. Kanske det här kan funka. Nu gäller det att få till så det blir spelat på hela pianot. Ingen enkel lösning.
Fjärde racet. I tredje racet positionerade Asbjörn Arnkvearn, bronsmedalj på Laser VM 1983 i Halmstad, sig tidigt vid startfartyget. Tog starten och vann racet. Det är så det ska gå till. Nu var det nog mer än att ta starten men det är en bra början.
Helt klart är att här är många goa seglare att lära sig av. Man skulle haft Gunni Pedersens känsla och seglingsteknik i det lätta och att alltid ha tryck på hög, Asbjörns Arnkvaerns startteknik och Per Arne Nielsens förmåga att se var det var tomt på vind och hitta rätt på banan.
Laser Radial samlade 44 seglare. Radial är också damernas klass och de var 11 i år. Tuff fight med skånetösen från Råå Kristin Wilhelmsson nu Stockholmare, MKS, som bästa kvinna.

Fjärde racet. Är tidigt ute och känner på det på banan. Vinden går och kommer. Det kanske ska gå att få till. Startfartyget skjuter upp apan i väntan på att det ska komma mer. Apan skjuts ner och jag länsar ner mot linjen, vinden dojar, förberedelsesignalen flagga U skjuts upp och regel 30.3 gäller. Det här börjar bli stressigt. Nu har jag bara 3 min på mig för att vara tillbaka på rätt sida linjen. Ska jag hinna ner innan det är en minut kvar och undvika att bli diskvalificerad blir den stora frågan. Känner mig som en riktig klantskalle. Jag kommer inte att hinna förbereda starten som sig bör utan får vara nöjd om jag inte blir diskad. En minut går och jag är inte nere på linjen. Om de identifierat mig så får jag hoppas på en omstart så jag får vara med igen. Starten blir riktigt bra, allmän återkallelse. Vilket flyt trots bra start! Det är min räddning i alla fall för att slippa risk för diskvalificering. Linjen är riktigt bra. Ingen påtaglig fördel. Det här kommer att bero på hur vinden är just i startögonblicket. Jag väljer plats på linjen efter var toppgubbarna positionerar sig. Mitt självförtroende är inte på topp.
Starten blir okej och jag kan hålla mig kvar för styrbordshalsar en bra stund. Tar mig uppåt i banan. Känns bättre. Mycket båtar runt mig. Plötsligt dyker kryssmärket upp. Det var en riktigt kort kryss. Slår och får gå sista biten på ett motvrid och rundar mitt i fleeten. Vi är riktigt tätt samlade. Går upp för fri vind på halvvinden. Tar en 4-5 båtar på det men har det jobbigt för att gå ner och gippa för högersidan av banan. Går bra på länsen och tar mig förbi 2-3 båtar. Lyckas hålla det ganska bra på kryssen men kommer in på 28.
Femte racet. Starten blir bra. Första kryssen så där. Går högt upp på halvvinden i omkörningsfilen. Väljer att följa med det trycket jag har ut på vänstersidan av banan. Löper på bra och Laser Radialfleeten som startat ger nu vindskugga nu på högersidan. Det här går ju bra. Seglar i kapp Olof från MSS som rundade typ 10 båtar före mig och drar förbi ett gäng till. Med mindre båtar framför funkar andra kryssen bra och jag tappar inga. Kommer i mål som 15. Nu är det kul igen.
Sjätte racet – sista chansen. Lovartsstart igen. Jobbar hårt för att komma upp på linjen och för en liten lucka i lä. Båten i lä klarar inte att komma upp på linjen i tid och båten i lä om honom blir "skitad" av sin båt under. Tappa nu inte höjd och fokusera är det enda som rör sig i mitt huvud. Det fladdrar till och jag slår direkt. Får ett fint spår, det fladdrar till och jag slår igen. De andra som startade i lovart om mig fortsätter mot höger. Min för pekar nästan på märket. Det motar och jag slår igen.
Känns riktigt bra nu. Inga båtar som stör och jag har fått in takten. Rundar kryssmärket runt 10ende plats. Kör ut mot vänstersidan. De före gick åt höger. Kör nu negativt över mot dem och har bra tryck. Tar in på dem på länsen. Får till en bra andra kryss och rundar sjua. På länsen går de strax bakom mig längre ut på höger sidan av banan och kommer precis om mig i slutet på länsen.
Per Sahlberg, som jag seglat Rolex Middle Sea Race med i Windriven Dehler 34SV, kommer i fatt men jag har plats vid märket och klarar en 9.
Per Sahlberg vinner ”Laser Master Dehler 34SV Cup 2019” och slutar på en 17e plats och jag på en 20e. Jag får vara riktigt nöjd med upphämtningen från första dagen. Från 32 till 20. Jag blev i alla fall bättre än i fjol men framför allt så tror jag att näste gång det blir så här så är jag ännu ett litet snäpp bättre. 69 Laser Standard seglare ställde upp i år och det var en handfull fler än i fjol. Jättefina dagar och grymt skoj. Jättetrevligt arrangemang av Billdal och Kullaviks klubbarna.

Resultaten hittar ni här: Laser Master SM 2019 Resultat

tisdag 23 juli 2019

Laser Master SM, Kullavik, närmar sig - ska bli otroligt kul

Laser Master SM 2019 i Kullavik blir mitt sista Laser Master SM som Master sen är jag Grand Master 2020. Tänk att det blev så här. Jag som tänkte jag bara skulle träna och ha Lasersegling som min idrott.

Jag på Laser Master EM 2019, Roses, Spanien

I år har jag kört tre race Laser GP1 i Malmö, Laser Master i Särö och Laser Master EM i Roses, Spanien.
54 dagar på vattnet i år varav 9 tävlingsdagar. Jag känner mig riktigt fokuserad på det här SMet i år. Mitt första Laser Master SM i fjol slutade jag på 21 plats. På EM blev det en 19e plats av 39 Laser standard Master.
Vad det kan bli i år på SM handlar helt om vilka förutsättningarna blir i Kullavik. Det gäller bara att vara riktigt på tå, fokusera och göra min grej så får jag hoppas det blir bättre än i fjol.
SM gäller som uttagning till Laser Master VM 2020. Det 2020 går i Melbourne med start den 19e mars så det kräver sin planering. Det kommer inte att fungera att inte ha seglat i februari och halva mars. Vi får se men visst hade det varit coolt att fått seglat i Australien.
SM först! 😉

Laser Radial World Championship Women - otroligt jämnt mellan Anne Marie Rindom och Josefin Olsson

Eftersom det är VM och inte världscuptävling så är det inga finalrace. 
Det är två race planerade imorgon. Efter 10 race då kommer två att räknas bort. Räknar vi då bort Josefins riktigt dåliga dag igår och Anne Maries BFD och 28e placering så behöver Josefin slå Anne Marie Rindom med 1 poäng sammanlagt för att ta det. 
Josefin gör ett grymt fint VM i Japan

Vid frukost vet vi nog...
Då ska ni kolla på resultaten här: https://2019worlds.laserjapan.org/radial/results/women/

söndag 9 juni 2019

Laser Master European Championship 2019 - dags att packa

På torsdag rullar vi mot Laser Master European Championship 2019 i Roses Spanien. Två ekipage med 9 Laserjollar. 25-30h i bil mot EM.
Veckan före midsommar afton går racen så lite återhämtning hinner vi med.

Bilden kan innehålla: personer som står

120 Laserseglare kör i Standard och vi är 10 svenskar anmälda. I Laser radial är det 145 anmälda och 6 är från Sverige. Detta blir största regattan i år för mig. Ska bli grymt kul med 265 anmälda.
Två Laserrace har jag hunnit med i år och 38 träningspass. Kroppen känns just nu bra så det här ska bli kul.

Roses
Roses ligger på Costa Brava nära franska gränsen. Kan nog bli klurigt det här med bergen runtomkring. Marinan där vi håller till ligger bortåt udden på bilden.

Finn World Masters 2019 börjar imorgon - 266 anmälda

266 Finnjolle Masterseglare från världens alla hörn dyker upp i Skovshoved för att göra upp om VM-medaljerna. Kolla in den imponerande anmälningslistan här.
På listan finns många tidigare världsmästare och OS-seglare.
Bilden kan innehålla: Max Salminen och Stefan Sandahl, personer som ler, personer som står och utomhus
Från Malmö Segel Sällskap följer vi så klart Peter Overup och Stefan Sandahl. Här efter att ha blivit coachade av Max Salminen för någon vecka sedan.
Peter blev bäste svensk, med sin 11e plats, på Danska mästerskapen som också var för-regatta till VM för många. 
Bilden kan innehålla: hav, himmel, moln, utomhus, vatten och natur
Det är nu vinterpassen på Öresund ska betala sig.

lördag 8 juni 2019

ORC World Chammpionship 2019 - Sugar 3, Italia 11.98 vinner Class C

In i det sista var det kamp om guldet mellan tjeckiska Hebe V, M37 och estniska Sugar 3 Italia 11.98.
Hebe ledde inför de sista racet men efter en dålig start fick de kämpa längre ner i fleeten vilket kostade dem segern. 
Succé för Team Sugar 3 och designern Matteo Polli
50 båtar deltog i Class C. De främsta 6 "poängplatserna" dominerades av de välkända designers som Matteo Polli, Cossutti, Botin Carkeek men nu också av Ceccarelli som designat nya Neo 350. 
Aivar Tuulberg verkar också börja få fart i sin Catariina II One Off efter ytterligare modifieringar. 
VMet seglades efter ORCi utan att krångla till det med IRC. Tydligen har World Sailing bestämt att vartannat VM ska gå rent och vartannat med blandade regler. Frågan blir hur ORC ska göra nu?
Kommer ORC VM att köras i Östersjön igen?

ORC Class C resultaten hittar ni här ORC Class C results

måndag 20 maj 2019

Dags att sjunga Laserns lov

Laser är kvar 2024 som herrarnas och damernas Olympic Single Handed Class.
Onödigt drama, eller?
Redskapet är en del av seglingen. Laser är mer än en båt det är segling med Laser.
Klassen har mer än 90000 registrerade aktiva och finns i över 150 länder. Det finns säkert de som gör jämförelsen med flugorna men detta går inte att ogilla.
Det finns Laser att hyra nästan överallt i världen. Är man på semester tar man med sig våtdräkten och kör ett pass. Kan inte bli enklare.
Klassen attraherar både medelåldersgubbar som försöker hantera sina 50-kriser som mig själv och unga tjejer och killar. På Laser GP1 i Malmö var det 14 tjejer och 14 killar i Laser 4.7 och 19 tjejer och 29 killar i Laser Radial som varvades i resultatlistorna. Vilken sport kan visa på att tjejer och killar kan tävla på lika villkor?


När jag satte mig i en Laser igen 2017 hade jag inte en tanke på att jag skulle tävla på Fiji.

Det finns såklart många coolare båtar och jag vill inte säga att det är bara Laser som gäller. Däremot ska man inte ge upp Laserseglingen. Så här efteråt skulle jag såklart skaffat en Laser redan 2001 när jag blev sugen på segla igen.
Tycker ändå OS-guldmedaljören i Laser Tom Slingsby summerar det hela i en intervju jag läste:
If I sailed Lasers every day and that’s all I did, I would have gone quite stale, I think, and I would have lost a love of the sport, whereas I was moving around a lot, and I did sail yachts, and Moths, and all the other boats. Even the really exciting boats like the Moth or the A class, you still do miss the Laser sailing, how pure it is, how it won’t come down to boat work or boat design, or things like that. It comes down to the ability of the sailor.

Att det röstades för Laser betraktar jag bara som att det finns de i World Sailing som fortfarande förstår att segling är mer än nyanser i redskapet.
36-5 för Laser Standard (Men)
37-4 för Laser Radial (Women)

Såklart är det ett stort ansvar de styrande i ILCA tar på sig med en så dominerande klass. Att det är konflikt mellan Laser Performance och ILCA är inget bra. Det är att spilla energi.
Laserklassen behöver komma på tå igen. Det går inte att slumra till.
Vi behöver bygga klassen, varje seglare som är beredd att lägga tid och kraft på att segla Laser är viktig. Att få fram en OS-kandidat är inte det viktigaste för Laserorganisationen. Det är att fortsätta bygga attraktiva evenemang som Europa Cup, nationella GP-serier, nationella mästerskap och att skapa träningsmöjligheter för seglare som vill lära sig segla Laser på hög och låg nivå.

lördag 18 maj 2019

Ny helg nya race eller?

Förra helgen gick Lidingö Runt och Trim Cup i Lomma av stapeln.
134 båtar gick i mål på Lidingö Runt och 14 båtar deltog på Lomma Sails Trim Cup.
Trots en kall vår ökar Lidingö Runt men Lomma Sail Trim Cup drog bra med klassbåtar men det var tunt med performance cruisers. Från över 50 till 14 båtar på ett par år. I år var det utan North Sails sponsring och lokal segelmakare som jagade på folk i sitt nätverk. Jag gissar att Lommabuktens Seglarklubb får tufft att locka deltagare utan den fantastiska sponsring som North Sails gjorde och det engagemang som Martin Strandberg lokalt visade.

Skoj att se att nya gänget fortsätter tävla med Grynet. Tror dock de måste flytta fram i båten.

Nära målgången var de inte heller långt ifrån Team Pro4u i Patrik Forsgrens First 36.7, nu med ny T-köl. De satsade också på genua på runt ö-racet.

Anders Åhmans Grynet blev trea i klassen och 5a totalt. Klassen vanns av Rikard Isbys Mithril och silver vann Mats Victorin i sin X-332 Boxer.
En reflektion jag gör är hur Rikard Isby numera ofta är i topp i SRS med sin Mithril jämfört med då han seglade sin First 30. Samma gäng i två olika båtar i SRS ger topp eller botten resultat. Det är väl som Peter Gustafsson brukar säga. Det jämnar ut sig i SRS alla har rätt SRS tal. 😎
Kul också att se att många av de främsta körde genua i klassen. Efter racen la Patrik Forsgren ut sina 150% försegel till salu. 😊

söndag 12 maj 2019

Att segla i strömt vatten, kolla sjökortet och gör din lokala strömkarta

Att kolla sjökortet var ett av tipsen inför regattan. Jag fick några frågor på detta så jag tänkte visa hur jag förbereder mig när det är strömmande vatten på gång.
Sjökortet utanför Limhamns Småbåtshamn som exempel.
Eniro.se har sjökort över hela Sveriges farvatten så de går bra att använda.
Jag brukar göra så att jag kollar på strömprognosen först sen kollar jag på sjökortet.


Om det står att kappseglingsbanan är belägen utanför Limhamn i Inbjudan så är det ungefär det här området som brukar gälla.
När jag kollar på kortet så följer jag ungefär följande procedur:
  • Identifiera bra referenspunkter som du kan komma ihåg under racet
    Här till exempel Högbron, Trindelrännans genomlopp i bron, Piren vid Pisseviken(vi kallar den så för ungarna som badar där gör vattnet otjänligt), Trindelpricken, Ön etc.
  • Leta efter uppgrundningar
    På flaket mellan Trindeln och bron hittar ni två kraftiga uppgrundningar. Väster om ön en annan.
  • Leta efter trånga passager
    Utanför Ön hittar ni en mellan uppgrundningen och Ön.
  • Leta upp djupa kanaler i botten
    De muddrade kanalerna för Trindelrännan och den muddrade Flint rännan är två särskilt djupa.
  • Identifiera var vattnet är djupast
    Ute i Öresund är det djupast.
När detta är gjort så skriver jag in på bilden referenspunkterna. (När jag sen går ut för att kappsegla så kollar jag var de är.)
Därefter skapar jag olika breda pilar. Ju smalare pil desto mindre hastighet har strömmen och de tjocka betyder att den har högre hastighet.
Krokig pil använder jag för att symbolisera virvlar. Strömmen virvlar bakom uppgrundningar, bakom uddar eller föremål som sticker ut till exempel långa pirar.
Jag börjar med att rita in krokiga pilar. I exemplet utgår jag ifrån att strömmen rinner söderut så bakom blir då söder om kraftiga uppgrundningar, uddar och pirarmar som sticker ut.
Eftersom strömmen är svagast inne vid land ritar jag in en smal pil på grunt vatten som är så djupt att jag fortfarande kan segla.
Därefter ritar jag in breda pilar i djuprännorna. 
I fallet Limhamn så har vi ett grundflak som tvingar den sydgående strömmen att ta av utåt från hamninloppet mot Trindeln.
Då jag är klar med detta så har jag gjort min egen lokala strömkarta. Den kan då komma att se ut någonting som nedan. 
I Öresund har vi i om man studerar strömprognoserna i huvudsak när det är stark ström antingen sydgående eller nordgående ström. Därför bör jag studera prognoserna under en vecka för att få en känsla för hur många kartor behöver jag. För Limhamn behöver jag göra en till för nordgående ström.





Om man då applicerar resten av tipsen i förra inlägget om ström så vet man att vid de krokiga pilarna ska jag vara uppmärksam på om vågorna blir extra höga eller särskilt låga beroende på hur vinden då blåser så klart.
Inne vid land ska jag vara noga att kolla efter strömgränser. Där ändrar strömmen hastighet ganska påtagligt.
Hoppas det blev förtydligat så här. Förberedelser är allt för att hitta rätt och efter kappseglingen så kan man justera kartan om den inte stämde helt.
Inlägget som jag refererar till hittar ni här.

Röd seglingsledare - äntligen

Efter sommaren 2018 uppfyllde jag äntligen kraven på att ansöka om att nå röd nivå som seglingsledare. Kraven på en blå seglingsledare är att ha kört 4 blå kappseglingar under högst 2 år.
Förra helgen kom Svensk Seglings Patrik Schander ner till Malmö för att examinera mig under 29er GP2. Röd nivå innebär att jag kan vara seglingsledare på nationell nivå och leda kappseglingar som GP och SM.
Det är kul att arrangera race och målet är så klart att få nöjda seglare.

Förutom det praktiska provet av att kunna klara av en nationell kappsegling så skulle ett prov göras. Provet handlade om krav på arrangemang, regelverket kring startprocedurer och vilka beslut man behöver ta som seglingsledare.
För 4 ½ år sedan fick jag klarat av min blåa nivå. Det skulle visa sig att vara ganska tufft att få till fyra race på högst 2 år. Jag hade i planen att göra det på två år men två år i rad fick vi ställa in Gåsaseglingen i oktober och då fick jag bara gjort ett race det året. Det kändes ganska hopplöst ett tag där. Martin Strandberg ringde mig i fjol och undrade om jag inte kunde köra en blå match race segling i Skanör i mars. Det räddade hela grejen så efter Liros Cup i augusti var jag redo att ansöka.
Nu är det klart - gott känns det.

Så här gick det till att få blå nivå:
http://sundetregatta.blogspot.com/2014/10/bla-seglingsledare-antligen-avklarad.html

lördag 11 maj 2019

Att segla i strömt vatten och lär dig gilla det

De senaste två helgerna har över 250 jolleseglare varit i Öresund och fått känna på att segla i strömt vatten. I Malmö körde Malmö Segelsällskap Laser GP1 och Malmö Skiff, 29er GP2, och i Råå arrangerade Råå Jolleklubb seglade E-jolle sitt Elitserie 4 och Zoom8 sitt GP2.
Strömmande vatten påverkar både formen på vågorna, vindens styrka, vindens riktning och på det viset laylines. Jag fick en del frågor från coacherna hur det fungerade med ström.
Med det här inlägget ska jag försöka göra det enklare näste gång för er.
Att segla i strömt vatten och lär dig gilla det.

Ville Korhonen och Edvard Bremer, Brändö Seglare, hittar rätt i ett strömmande Öresund och vinner 29er GP2

Det finns många sanningar där ute som jag tänker nyansera och förklara. Det är ofta förenklade resonemang som har bekräftats med att de någon gång fungerat. Nedan är mina definitioner och syn på sanningarna:

Boga strömmen - när du kryssar i motström och har strömmen framifrån mot dig så betyder att boga strömmen att det lönar det sig att pina och få strömmen på läbogen. Funkar inte. Strömmen skulle då lyfta då dig upp mot märket så du tjänar på att pina på kryssen, anser boga-strömmen-anhängarna.
De som upplevt att detta fungerar går sällan att övertyga om att det där funkar inte. Jag skulle vilja påstå att det är förmodligen en förändring i strömmen de upplevt som gör att vinden vridit med som gör att de vunnit distans på konkurrenterna. Återkommer till detta. 

Strömmen påverkar alla lika - Detta stämmer så klart. Förutsättningen för detta är dock att strömmen ska vara lika över hela banan. Det är aldrig samma ström över hela banan i Öresund. Alltså ett i praktiken meningslöst påstående.

Strömmen påverkar inte vinden utan bara laylines - detta är riktigt om man resonerar om verklig vindriktning. Den vind som påverkar seglen är en kombination av verklig vindriktning(som ett vindkraftverk känner som står fast på botten) och den fartvind som strömmen ger segelbåten. Till apparent wind ska man sen addera fartvinden från båten också. Vinden som seglen känner är då en kombination av vinden som blåser, fartvinden och vinden som strömmen skulle ge båten om det inte blåste. För er som kan linjär algebra är det bara att addera vektorerna.

                      E-jollar på Råå, Elitserien 4 2019, RJK                   Foto: Lasse Fjelddahl

Det är ofta en rejäl missuppfattning att strömmen inte påverkar vinden som seglen känner men det är för att seglaren inte tänker efter. Samma sak gäller seglingsledarna som ibland inte förstått att vinden de känner är samma som vindkraftverket. De står ofta och kollar vindriktningen på ett förankrat startfartyg och lägger banan efter den. Vinden de ska lägga banan efter är den som seglen känner och då gäller det att kompensera för hur strömmen påverkar vinden seglen känner.


Några enkla tips för att hitta skillnader i strömmen:

  • Kolla på hur vattnet strömmar kring allt som sitter fast i botten 
    Strömmar det så ser ni enkelt riktningen. Farten på vattnet kan ni snart bedöma ganska bra beroende på hur det porlar. 
  • Kolla efter strömfåror. 
    Skiftningar i strömstyrka kan synas i fåror på vattnet. Ställ er upp så ser ni bättre.
  • Kolla efter förändringar hos vågorna
    Vågorna blir toppiga om vinden och strömmen går mot varandra och utdragna om strömmen går med vinden. Starkare ström ger mer effekt. 
  • Gå igenom ett sjökort över kappseglingsområdet
    Vattnet strömmar snabbare där det är djupt. Finns det grundflak så kommer strömmen att ändras över området. Det strömmar oftast mer på djupt vatten. Det finns några undantag som till exempel om strömmen är på väg att vända eller botten gör att det blir strömvirvlar.
    Om det finns platser där vattnet trycks ihop så strömmar det extra kraftigt. Till exempel runt grund och utstickande uddar.
  • Kolla på strömprognosen
    I Öresund finns det bra prognoser på dmi.dk och farvandsvæsenet http://ifm.fcoo.dk.
    Om strömmen ändrar styrka eller riktning så stämmer dessa bra. Kom ihåg att strömmen ändrar alltid riktning först inne vid land och sist på djupt vatten. Om du bara kollar riktningen inne vid startfartyget så kan det vara så att riktningen är tvärtom vid kryssmärket.
  • Kolla på vindprognosen
    Om vinden minskar så minskar möjligheten att ta sig fram mot strömmen. Då vänds många resonemang upp och ner.
  • Kolla på botten
    Om du seglar i en långsam båt och vinden är lätt så kan du komma att segla baklänges fast båten rör sig framåt i vattnet. Många resonemang som jag för ställs naturligtvis på kant om båten inte rör sig framåt över grund. Jag har varit med på kappseglingar i kölbåt där de vann som kastade ankare först. Många race har förlorats för att de som ledde slog ut i strömmen för tidigt och aldrig kom runt märket för de gick baklänges.
  • Kolla efter vindtryck på banan
    Mer tryck på banan ser ofta ut som mörkare platser. Strömmar vattnet kan det vara förödande att tro att det är mer vind. Det kan vara strömmen som skapar skillnaden på vattnet.
Jag tänkte dra ett case som det lätt blir diskussion om. 
Grön och röd båt ska kryssa. Är det höger eller vänster sida av banan som gäller? Förutsättning är att det den sanna vinden(den som ett vindkraftverk känner) blåser jämt över banan.
Tänk efter och skriv gärna ert svar som kommentar.
Notera också att seglingsledningen har varit med på att strömmen påverkar vindriktningen som båtarna seglar i och lagt banan med hjälp av linjebåten som inte ligger för ankar.

  • När ni svarat så fundera efter hur ni skulle gjort om det är risk för att vinden minskar så ni gör knappt en knop framåt. 
  • Fundera gärna också på om "boga strömmen" skulle fungera här men anledningen är en annan.
Näste gång ni kommer till Malmö eller Öresund och ska kappsegla så kommer ni att kunna testa alla tipsen.
Om det finns önskemål till nästa års Påskläger för jollar i Malmö så lovar jag att hålla ett seminarietillfälle där vi fokuserar på segling i strömt vatten.

Jag bad seglare för 10 år sedan att fundera på samma case. De resonemangen kan ni läsa här om ni tycker det är svårt och inte vill känna er ensamma.

söndag 21 april 2019

5-dagars Påskläger i Malmö

Påsklägret i Malmö kom igång i år på allvar. I fjol körde vi Laser Masterseglare själva men i år tog Skånes Seglarförbund och MSS ett initiativ och organiserade ett proffsigt läger. 
Lägret var uppdelat på en tvådagars tävlingsdel och en tredagars träningsdel. Lägret var öppet så av oss Laser Master seglare så bestämde jag och Olof oss för att också vara med på även träningsdelen. 

Hamnplanen var full med Optimist-, E-jolle-, Laser 4.7-, Laser Radial-, Laser standard-, Finnjolle-, 29er- och 49er-seglare
Vi var fem Laser Master standard som var med på tävlingsdelen som gick på lördagen och söndagen. 

Olof seglade säkrast och vann. Vi var tyvärr bara två Laser Master som gick ut i den hårda vinden på söndagen. Jag slog runt i ett race strax innan det var lunch och lyckades fånga märket lina tvärs över seglet. Synd för jag var på väg att runda som tvåa.

Himla jobbig situation som gjorde att jag blev ordentligt nerkyld när jag fick simma för att få bort bojens lina. Jag fick inte upp värmen igen så jag bröt för dagen. Jag slutade tvåa ändå bland Laser Standard så det fick räcka.


På träningspassen första dagen tränade vi på alla moment som hör starterna. Laser och E-jolle körde ihop, 29er i en grupp och Optimisterna i en tredje grupp. 
Riktigt bra träning inför GP1 som också går i Malmö. Det funkade verkligen att köra ihop. Blev tätt och många bra situationer.
Andra dagen mer startträning och strategi träning. 
Tredje dagen ägnades åt taktikträning.
Om man behövde prylar så var Stefan Johansson från Båths på plats med en fullpackad vagn. 

Oscar tog en videosnutt som visar hur vår fleet såg ut.

49er seglarna tog med några av 29er seglarna på en repa sista dagen. Snacka om upplevelse och en morot att fortsätta träna och att inte ge sig.

49er killar i stilstudie

Det var otroligt trevligt att köra blandat med ungdomar i övre tonåren. Några av seglarna gav riktigt goa tips om hur vi kunde trimma och hantera båten. Kul när det funkar även för dem.






torsdag 28 mars 2019

Europa, Asien and America står nu utan byggare till Laser, man kan tro det är ett aprilskämt

ILCA har beslutat att ta ifrån Laser Performance i UK rätten att bygga Laser. Detta beror på att Laser Performance vägrat ILCA att inspektera fabriken och bygget av Laser.
International Laser Class Association

Laser fortsätter att byggas i Japan och Australien men man söker nu någon som kan säkra tillgången i Europa, Asien och Amerika. Det lär inte bli brist på Lasers då Performance Sailcraft Australia har kapacitet att bygga alla.
Maktkampen om rätten att bygga världens mest byggda jolle fortsätter alltså.

Läs hela tillkännagivandet här:
https://www.laserinternational.org/blog/2019/03/27/announcement-regarding-ilca-approved-builders/

tisdag 26 mars 2019

World Sailing's Offshore World Championship 2020 - Jag börjar känna mig som en gammal skeptisk gubbe

Twohanded i en Luka 30 runt Sicilien i oktober. World Sailing har valt ut Luka 30 som båttyp.
Jag är klart skeptisk men det är väl för att jag är en gammal gubbe. Eller så är det för att jag gjort Rolex Middle Sea Race två gånger.
Det kan bli riktigt riktigt tufft på Rolex Middle Sea Race. Efter att jag såg henne i Dusseldorf är jag skeptisk men ska det vara en billig båt så...

Vågorna på medelhavet är inte att leka med. Att segla full crew är tufft nog men att göra det i en Luka 30 two-handed kan bli riktigt besvärligt. En Mini650 hade definitivt varit ett bättre alternativ känner jag. Frågan är om World Sailing förstår sitt ansvar i valet.


söndag 24 mars 2019

Skanör Spring Challenge 2019 - idag var jag seglingsledare

I år var det så dags igen att ställa upp som seglingsledare för ungdomarnas avslutning på sin Training camp i Skanör. Skanörs båtklubb gör ett grymt fint arrangemang och med bra coacher från Skånes Seglarförbund med Martin Strandberg i täten så kan det bara bli fint. 37 ungdomar var i Skanör i helgen.

Det var tidig start på dagen. Första varningssignal var satt till 09:00 så om jag tyckte det var tufft så var i alla fall alla ungdomarna uppe och hade ätit frukost när jag och Anders Rydlöv kom på plats. Anders och Henrik Eyermann var direktdömande jury på vattnet. Malin Steffensen och Sofia Skoglösa och de andra i klubben är grymt engagerade och tog väl hand om oss och ungdomarna. 

Uppåt dagen sprack solen igenom och vinden la sig lite. Vinden vred något moturs under sista racet innan lunch så det blev till att justera banan. 
 Det var riktigt kul att se hur mycket bättre de blev över dagen. Racen tätnade betydligt och avstånden krympte allt eftersom. 

Mitt på dagen efter att vi kört 8 race var det dags för lunch. Lunchen var en studie i hur mycket en tonåring egentligen kan äta? Gänget i köket var grymma till att trolla fram käk. Bottenlöst.

Fantastisk dag på vattnet och man kan verkligen undra varför de måste trängas så? 

Vann gjorde GKSS, KSSS tvåa och Skanörs ena team vann tredje plats. 
Vi fick nog bästa betyget vi kan få från en av seglarna. Det var när vi bröt för dagen efter att ha genomfört 12 race, varit på havet från klockan nio till tre på eftermiddagen så hör jag från en av båtarna en kille som säger:

- Va, ska vi inte segla mer 😊

onsdag 20 mars 2019

D-Zero, Laser, Melges 14 eller RS Aero blir OS-klass 2024

2020 vet vi är Finnjollens sista OS. Argument som att den är den mest krävande jollen styrkemässigt, väl förankrad klass, klassisk OS-båt etc hjälpte inte. Den föll på punkter som att den inte fungerar för tjejer, mindre personer etc. Frågan är väl då 2024 vad ska stora seglare segla?
Laser är det nuvarande valet i enmansjolle. Har det fungerat?
Laserjollen och vi som seglar den har tjänat på OS. Det tycker jag. Kvaliteten på båten har ökat, jollen har blivit av med dumma grejer som böjda aluminium övermaster, trimlinorna går i block idag och fungerar perfekt. Jollen har ändå behållit sin grundidé. Alla är likadana. 
Frågan är vad alternativen kommer att tjäna på att bli OS-klass? Vilka länder kommer att tjäna på alternativen? Kommer seglarna? Kommer seglingen?

Devotis D-one, Laser, Melges 14 och RS Aero testas just nu

Devotis D-zero
Det som i huvudsak skiljer D-one från Laser är att skrovet är betydligt lättare byggt. Båten har utlagt däck för att burka henne lättare. Båten har kolfiberrigg och justerbart mastrake med kilar. Det gör att seglarens vikt kan variera i ett lite större spann. Det hade varit coolare med justerbar rake under gång som på 505.


Designer: Daniel Holman (2014)
Hull length: 4.20 m
Beam: 1.42 m
Hull Weight: 43 kg
Sail Design: North Sails One Design
Mast and Boom: Carbon fiber (CompoTech)
Sail area:
– Grey rig: 8.1 m2 semi soft laminate sail on halyard
– Blue rig: 6.9 m2 semi soft laminate sail on halyard
Rake: Simple and effective adjustment via chocks
Hardware: Harken

Frågan är om den klarar argumenten som Finnjollen inte fixade. Hur stor och tung behöver man vara?
En mer trimbar båt än Laser gör det möjligt för större viktspann utan att behöva byta rigg. Frågan är ändå hur den passar tjejer som väger 60-65kg. 7 kvadratmeter på kryss är ju ändå mycket. Ett skrov som är 15kg lättare än Laser kanske hjälper till?
Det ryktas att Sail Performance har ett avtal att bygga dem. Skulle D-zero väljas istället för Laser så förlorar de inget. Detta talar för den då jollen plötsligt har en möjlighet att spridas utanför RYA i UK.
Jollen har fått en spridning i Storbrittanien, faktiskt samlar de fler än RS Aero. Politiskt sett kan Storbrittaniens röst vara tung men i vilka andra länder finns den? De dikterar mycket inom sporten och har många länder som sina "followers". Alla jollarna som det väljs mellan har starkt fäste i Storbrittanien så det visar redan på hur de manövrerat politiskt.

Laser
Detta är jollen som de flesta ser svart och vitt på. Båten att älska eller hata.
Det finns de som säger att 20min räckte för mig medan andra har seglat i den hela livet.
Det tyngsta argumenten som jag ser det för Laser borde vara att det är den enda jollen i OS 2024 som är förankrad globalt i sporten och spridd i världen. Det finns gott om alternativ till de som inte gillar den.
Argumenten mot Laser är lika mycket dess styrka. Den byggs inte av flera byggare utan bara av Sail Performance och ur ett konkurrensperspektiv är inte OS kriteriet om alternativa byggare uppfyllt. Vilken jolle har det i praktiken av de som det ska väljas emellan?
Jag tycker att väljer man bort Laser kommer OS inte vara något som sportens egna utövare kan känna igen sig i. Det är det i och för sig redan till viss del i och med 49er 49fx och Nacra 17. Ett SM i dessa tre klasser skulle idag inte ens få ett två-siffrigt delatagande. Segling i OS är på väg till att vara en aktivitet utanför utövarnas engagemang. Vad behöver vi övriga då ett förbund till? 
Det finns de inom Laserklassen som menar att det hade gått att utveckla segling i Laser bättre utan OS. Så är det kanske för sportens utveckling blir lättare utan att bekymra sig om OS?

Melges 14
Klassen växer i USA men har inte tagit fart i Europa än. Ovington Boats i Storbrittanien är agent för båten i Europa och med sitt nätverk av återförsäljare kanske den kan börja växa.
Melges 14 är väldigt mainstream och sticker egentligen inte ut på något vis. En välbyggd jolle designad av Reichel/Pugh design. Väger 4kg mindre än en Laser, 55kg, men kostar betydligt mer då den är byggd i kolfiber.




Jag har svårt att se vad skillnad en Melges 14 skulle göra mot Laser. Det finns ju +215000 anledningar till att inte ge sig på ett byte. Jag är väldigt naturligtvis färjad av förankringen i sporten men visst det är säkert en kul jolle och otroligt fint byggd. Jag kollade in jollen för flera år sedan på Boot Dusseldorf och det är verkligen ett kvalitetsbygge.

RS Aero
RS Areor sticker ut med sin grymt lätta skrovvikt, 30kg. Sen kommer rigg, segel och linor till men ändå. Dyrare än Laser men värst tycker jag är att RS boats jolleklasser generellt har kort livslängd. De spottar ut nya modeller otroligt ofta och jag har svårt att förstå att de inte jobbar mer på att sprida sina jollar. Stark position i Storbrittanien. Bååths i Sverige är agent för dem. Christer Bååth brinner otroligt mycket för den här jollen.

Cameron Smith (GBR) being chased down at the Carnac RS Aero Worlds photo copyright Steve Greenwood taken at Yacht Club de Carnac and featuring the RS Aero class

Australiensarna som var på Fiji menar att den står på näsan på undanvinden. Det gör ju Laser också om man inte burkar bakåt i hårdvind. De som provade den i Limhamn på prova på dagen var bara positiva. Tyvärr hann jag inte prova på några båtar då jag körde med 505 och de som ville testa den.