onsdag 16 december 2009

Segla i ström - en riktig julnöt att knäcka - nummer 2

Eftersom det här med ström är lite speciellt så har jag gjort tre fall Case A, Case B och Case C.
Vilka av följande beskrivningar är sanna eller falska?
Pilarnas riktning och längd är proportionella mot resultatet. True wind är konstant hela tiden vad gäller storlek och riktning. Fallen är hela tiden relativa till refernsfallet.

Case A.
Strömmen ute till havs har ändrat riktning och ökat i styrka i enlighet med bilden. Den skenbara vinden ökar och vrider höger. Sant eller falskt?

Case B.
Strömmen ute till havs har ändrat riktning men har samma styrka i enlighet med bilden. Den skenbara vinden är konstant och ändrar bara riktning. Sant eller falskt?

Case C.
Strömmen ute till havs har ändrat riktning och ökat i styrka i enlighet med bilden. Den skenbara vinden ökar och vrider åt vänster.


Resonera gärna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

a sant, det höjdar och en liten vindökn.

b falskt, det blir en fallning

c sant.

Unknown sa...

A och C är väl samma case, fast spegelvända? I båda fallen kommer det upplevas som ett lyft och vindökning. För att komma fram till detta kan man ta bort vinden och se vad som skulle hända om man bara hade ström. I fallet A skulle man då åka med strömmen och man får skenbar vind som är precis lika stor som strömmen fast motsatt håll.
Lägger man sedan på den verkliga vinden så kan man lägga ihop de två skenbara vindarna för att få sailing wind.

Case B skulle jag säga är falskt. Tack vare strömmen så ökar den skenbara vinden. Tänk dig själv att du går ut en dag då de blåser. Står du still kommer du mäta upp en viss vindstyrka. Börjar du sedan gå mot vinden (eller snett mot vinden) och mäter vindstyrkan igen så kommer man mäta upp en högre vindstyrka.

/Johan

Anders Nilsson sa...

När det gäller undanvind. Hur ska man resonera med skärningsvinklarna?

Anders Nilsson sa...

Skönt att enhighet rådde om casen. ;-)