söndag 19 oktober 2014

Blå seglingsledare - äntligen avklarad

Det blev ytterliggare en hektisk helg i seglingens tecken. I fredags stack vi ut och testkörde Nya North Sails storseglet mellan fyra och fem på eftermiddagen sen bar det direkt av till Råå och RJK.
Det var dags för SSF´s Blå Tävlings/Seglingsledar kurs med Patrik Schander.
Fredagskvällen tillbringade vi med att gå igenom Tävlingsreglementet, var vi hittar Checklistor och så gick vi igenom Lathunden för kappseglingsfunktionärer.

Patrik Schander, längst bak, ger Anders Mohlin välbehövliga tips. Peter från RJK lyssnar noga. Upplägget var så att vi körde vars ett race som seglingsledare och på så sätt blev vi bättre och bättre genom att lära av varandra.
Henrik De Vries från Smygehuk startade race nummer två med Anders Mohlin som skötte målgångsprotokoll. Vi var fem ombord och det krävs för alla flaggor, signaler och protokoll som ska föras.
Seglingsledaren måste vara kvick i besluten i starten, alla klara och släppa fältet, enskild eller allmän återkallelse. Här gäller det att vara rättvis och inte snäll. Lite över är över och då är det enskild, allmän återkallelse gäller om seglingsledaren inte kan avgöra vem som är över. I "mitt race" var två över och en återvände. De andra fick OCS vilket naturligtvis är tråkigt.
Vi fick gjort både allmän återkallelse, enskild återkallelse, tät målgång och banändringar. Att signalera banändring behövde vi aldrig då alla utfördes utan att seglarna tidigare rundat märket. Viktiga lärdomar från helgen var också hur vi organiserade jobbet ombord och hur vi sen kommunicerade med banläggarna och säkerhetsbåten

C55 seglarna fick så kört fem korta race (35min) och Skåne fick fem nya Blå seglingsledare (Regionala seglingsledare). Mycket trevlig kurs och för egen del var det skönt att fått till det. Vinnarna i C55 Öresund Cup, Håkan Rydlöv och Christer Flygare, fick avgöra vilken bana som var bäst och det blev race nummer 4 som Anders Mohlin höll i. Anders blev därmed också utsedd till kursetta.
Stort tack till en trevlig kurs, RJK som var värdar och Patrik Schander som höll utbildningen.

Här hittar ni resultaten på Höstregattan:
http://www5.idrottonline.se/RaaJK-Segling/Kappsegling/HostregattanforC551810/Resultat/

och här för C55 Öresund Cup:
https://sites.google.com/site/c55oresund/

7 kommentarer:

Anders B sa...

Gratulerar till upphöjelsen! Ser fram emot vad du kan hitta på till Saltholm Runt 😊

Anders Nilsson sa...

Vad gäller Saltholm Runt så kommer nya krafter att ta hand om det. Jag tycker det behövs någon som inte själv seglar tävlingen.
Jag tycker det är roligast att hålla i race som jag själv inte seglar typ Pia L'Obry Trophy.
Jag kommer att jobba för att få ihop Malmö Big Boat race 2015 i samband med Saltholm Runt som tävlingsledare men inte seglingsledare.
Mitt mål är att efter ORC VM i Tuborg 2016 fixa en röd nivå.

Johan sa...

Anders, vad menar du med att få ihop Malmö big boat race i samband med Saltholm? Samma helg? Vill inte big boat köra två dagar. Vore trist och dumt om det krockar samma dag./Joham

Anders Nilsson sa...

Uppläggen som vi skissar på är att:
- 2015 är att på lördagen köra 1 distans race (Saltholm Runt) och 3 banrace på söndagen.
- 2016 är fredag 3 banrace, lördag 1 distansrace, söndag 3 banrace som SM i Havskappsegling.

Anonym sa...

Malmö BigBoat kommer vi gärna till, om vi inte är för små.
// X-34 TemptationX

Anders Nilsson sa...

Vi kör nog med samma gränser som VM i ORCi.
GPH<700 ska ni väl klara om ni inte har fibblat med skrovfilen. ;-)

Anders B sa...

Kanske dags att skaffar ORCi brev iallafall 😊8232