lördag 23 december 2017

Årets utmaning 2017 - Göran Wiking i Musto Skiff

Jag var ganska försiktig i jämförelse med Göran Wiking när jag drog igång och fuskade i Laser i fjol vintras. Göran åkte iväg och köpte en Musto Skiff i höstas. Kan man ge sig på något vildare?


Finns det någon som utmanat sig själv mer i år? Idag fyller Göran 54 så därför blir denna hyllning min present. Göran och gänget på Team Carmen, X-119, har vi seglat mycket mot tidigare. Nu är det satsning i Fareast 28r och Musto Skiff som är grejen.

Jag bara älskar Görans fru Karins skratt på videosnutten från en av de första försöken

Dags att ta upp kölbåtskappseglandet i ORCi igen - vad är det som gäller nu?

Nu när ORC European Championship 2019 kommer till Oxelösund och ORC SM 2018 till Marstrand är det lockande att ta upp racingen i kölbåt igen. Grynet SWE43 är ju i grymt fint skick. Inget av seglen har hissats sen VM 2016.

Vad har hänt sedan vi seglade ORC World Championship 2016? Vad lärde vi oss från förra satsningen? Hur ser regeln ut? Vilka regattor kan vi köra som bjuder in till ORCi?
Kan vi få till tillräcklig träning? Vilka andra Class C båtar gör satsningar i regionen? Ska vi satsa på en coach? Några nya segel?
Dags att göra en Jake och Elmore Blues. Sätta ihop ett band igen och börja lira?
Vi har i princip en och en halv säsong på oss tills det verkligen gäller.

söndag 17 december 2017

Årets sista träningspass i Laser - kapellen hade frusit fast i morse

Idag var det utlovat 4-6m/s men det blev 2-3m/s istället. Nästan alla hade laddat med nya neoprenhandskar sen förra träningspasset. Själv hade jag dessutom investerat i ett lager extra under våtdräkten. Teorin att är kroppen varm så fryser inte fingrarna. Det funkade fint med de nya handskarna.
Efter att kört rolltacks en bit ut i Öresund så var det gippträning hemåt. Om mina rolltacks blev bättre och bättre så måste jag säga att rollgipparna får jag göra om och om igen under många pass känns det som. Det kommer ju snart en vår. Vårt klubbmästerskap är planerat på Annandag jul. Vi får se hur temperaturen är då. I morse var det kallt. Kapellen hade fruset fast under natten. Vi blev totalt åtta Lasers på vattnet idag som väl får anses bra vid nollgredigt.
Vi hann tillbaka till hamninloppet, fick kört en start och en kort kryss till sen dog vinden fullständigt. I väntan på vind lattjade vi lite med båtarna men det krävs att man är aktiv i båten för att kylan inte ska ta överhand. Det blev till slut för kallt att vänta och vi la av.
De yngre seglarna tog sig ett pass de också. Kul med kidsen på hamnplan.

söndag 10 december 2017

Dagens pass i Laser blev mitt kortaste hittills

I morse var vi sex träningssugna Laser Master som samlades och gick ut. Prognoserna i veckan fick nog några att prioritera bort dagen för julklappsinköp.
Efter att Stefan Sandahl och jag byggde om en av styrketräningsmaskinerna på Friskis och Svettis i lördags så vi kunde simulera Laserskotning med burkning så var jag grymt sugen idag.
Vi satte vikterna på 15kg och det kändes som Laser i 10-12 m/s. Jag orkade 200 drag med höger och vänster efter uppvärmning 2000m rodd och löpband. Räknar man på det så motsvarar det en justering var tredje sekund på en normal kryss på 10min. Rimligt? Ja, det är det nog. Nu ska jag bara orka fem sådana omgångar till så är jag hemma.

Temperaturen och vindstyrkan var emot oss i morse. Utan Simon Lundmarks knuff och att juniorerna laddade för ett pass i optimist så hade vi nog stannat inne. Det blåste ungefär som förra helgen kanske 1-2 m/s till och temperaturen hade droppat till 2-3grader.
Jag kom ut och fick gjort en kryss, 2 gippar och två halvvindar. Det funkade att segla men nerrundningen var väl inte den bästa efter kryssen. Gipparna satt däremot direkt. Känns stabilt nu. Kallt om fingrarna.
Halvvindarna gjorde att jag bara blev kallare och kallare när vattnet sköljde över. Då gippade jag och gick in. Det blev kanske 15-20 minuter på havet.
Gill Three Season Neopren Handske
Väl hemma beställde jag nya neoprenhandskar. Ska bli gött med ett par utan hål. Hoppas på lite högre temperatur till nästa helg. 5-6 grader är nog nödvändigt om det blåser så här hårt.

fredag 8 december 2017

Nya Laser Class Rules, digitalkompass och nytt arrangemang för hängstroppen blir tillåtet

Laserseglarna kan nu glädja sig åt en digitalkompass. Den får naturligtvis inhandlas. 
Det blir tillåtet att ha en clamcleat för att låsa linan till hängstroppen.


Raymarine TackTick T060 Micro Compass


Ett arrangeman typ det här blir nu möjligt.
Läs mer här

onsdag 6 december 2017

Årets Grynet 2017 - Julia Henriksson

Det har varit fantastiskt kul att följa Julias utveckling som seglare. Nu på seglargymnasiet i Lerum.
Grym talang från Lomma. Redan 2016 var hon bästa skåning på JSM i optimistjolle med ett brons.
Julia Henriksson LBS, till höger, är nu på väg mot UVM i Kina i 29er med Alice Moss. Julia har seglat mycket och tränat mycket i RÖSS.

söndag 3 december 2017

Åtta Laserseglare körde träning idag i Limhamn

Sex grader varmt, 10-12 m/s och lite regnstänk hindrade inte åtta Laser Master seglare att köra ett tre timmars pass med Simon Lundmark. Just nu värker det i musklerna.

Stefan Sandahl längst till höger kör gänget för styrbords halsar över Layline. Olle Lundqvist burkar på men Peter Overup släpper skotet för att kunna slå. Micke Lundgren, längst till vänster, som kom efter i starten jobbar på för att komma i fatt. Intensiva race det här.

Vi körde först individuell uppvärmning på kortbana. Sen start, kort bana med halvvindar/slör nerför som gjorde att vi började nerför med gipp direkt efter rundningen, en ny gipprundning efter halvvinden och därefter ytterligare en gipprundning och upp på kryss. Utmaningen vid första rundningen är att släppa cunningham och kick, upp med centerbordet, runda och få båten i planing och dra hem på kicken igen utan att missa några vågor.
Jag kände mig osäker i den hårda vinden men efter några rundor så blev jag tuffare och gipparna och slagen funkade okej till slut. Som Simon sa så måste jag ändå få upp intensiteten ytterligare i min segling men det kommer säkert med styrkan och timmarna i båten.
Hårdaste passet hittills för mig så jag är nöjd med att jag fick till gipparna genom att inte fega.
Som förberedelse kollade jag på videos i veckan hur det skulle gå till. Slagen särskilt. Accelerationen efter slaget sitter såklart i hur fort man kommer ut och burka på nya bogen men också i att man verkligen släpper på skotet i rätt tillfälle. Svårt men när det funkar är det riktigt kul.
Bra tre timmar och det är riktigt kul seglingsträning. Många situationer på kort bana.
Det är ganska fräckt att ha gjort två pass på tillsammans 4 timmar effektiv träning i en decembervecka, kan jag tycka.

lördag 2 december 2017

Star Sailors League Finals 2017 - stjärnspäckat till tusen

Dags att bänka sig igen. Av alla seglingsrace så tycker jag att detta är, om inte bäst så, bland den bästa segling man kan kolla på. Fantastisk fleetracing med fantastiska seglare, bra kommentatorer och bra grafik så det går att följa dem på banan.


Två svenska seglare är med, Fredrik Lööf och Johan Tillander i varsin båt.
Segling blir inte snyggare än i Starbåt.
http://www.starsailors.com/regatta/1078,ssl-finals-3

Rachele VitelloUncategorized0
Paul Goodison (GBR) – Frithjof Kleen (GER)
Loick Peyron (FRA) – Pascal Rambeau (FRA)
Francesco Bruni (ITA) – Nando Colaninno (ITA)
Franck Cammas (FRA) – Mark Strube (USA)
Torben Grael (BRA) – Guilherme de Almeida (BRA)
Paul Cayard (USA) – Phil Trinter (USA)
Robert Scheidt (BRA) – Henry Boening (BRA)
Mateusz Kusznierewicz (POL) – Dominik Zycki (POL)
Freddy Loof (SWE) – Bruno Prada (BRA)
Ben Saxton (GBR) – Steve Mitchell (GBR)
Oskari Muhonen (FIN) – Johan Tillander (SWE)
Facundo Olezza (ARG) – Juan Pablo Engelhard (ARG)
Xavier Rohart (FRA) – Pierre-Alexis Ponsot (FRA)
Lars Grael (BRA) – Samuel Gonçalves (BRA)
Georgy Shadyuko (RUS) – Alexander Zybin (RUS)
Jonathan Lobert (FRA) – Fabian Pic (FRA)
Eivind Melleby (NOR) – Joshua Revkin (USA)
Augie Diaz (USA) – Austin Sperry (USA)
Hamish Pepper (NZL) – Craig Monk (NZL)
Mark Mendelblatt (USA) – Brian Fatih (USA)
George Szabo (USA) – Edoardo Natucci (ITA)
Diego Negri (ITA) – Sergio Lambertenghi (ITA)
Philipp Buhl (GER) – Markus Koy (GER)
Hubert Merkelbach (GER) – Arthur Lopes (BRA)
Ivan Gaspic (CRO) – Ante Sitic (CRO)

fredag 1 december 2017

3grader i morse - bra pass i Lasern i förmiddags

Medan Max Salminen kämpar i Melbourne i lånade grejer och tycker att det är i alla fall bättre än här hemma så har jag inget val. Tre grader i morse som ökade till fyra. Väskan var redan packad.
Jake Lilley leder med Thomas Slingsby, Oliver Twedell och Max på samma poäng i nämnd ordning.

Max kör massor med roddmaskin. I onsdags testade jag för första gången. 10 minuter tog det att göra 2300m. Bra uppvärmning efter att jag kört löpbandet. Sen körde jag mycket armar på gymmet. Armarna är det som jag måste få upp styrkan i.
Jag var själv idag. De andra häckade på kontoren. Planen var att få längden på hängbandet rätt och att inte använda skotråttorna. Efter strax över timmen var jag både frusen och armarna värkte.

När jag hade riggat av och skulle in i omklädningsrummet kom solen. Ett pass blev det i alla fall. Jag ska släppa lite till på hängbanden och armarna är det lika bra att fortsätta träna.
Att röra kroppen föröver och akteröver på länsarna ännu mer än jag gjort tidigare gjorde också skillnad.
Nu gäller det bara att träna på att göra alla grejerna rätt hela tiden så kommer det att bli bra det här.

Den Hague Offshore World Championship attraherade 11 IRC-båtar av de 72 deltagande i Class C

World Sailings idéer om double Scoring på VM resulterade i att 2 nationer kom till jämfört med Köpenhamn i Class C,  Belgien och Storbritannien. Av alla de 72 anmälda i Class C är det 11 IRC-båtar. RORC har ju uppenbarligen inte lyckats få med sig IRC-båtarna på upplägget. Frågan är om de någonsin varit intresserade.

De 61 ORCi-båtarna måste, om de nu inte redan haft IRC-certikat, skaffa sig IRC-certifikat för att kunna segla om sitt World Championship. 11 båtar måste skaffa ORCi-certifikat. 61-11 till RORC.
Inte heller har evenemanget attraherat lätta sportiga båtar. Även IRC-båtarna är vanliga performance cruisers.
Jag tycker att RORC-politikerna verkar inte ha jobbat för att Offshore World Championship utan VM har bara blivit en bricka i maktkampen om vem som styr. Är det så enkelt att World Sailing vill visa att det är deras evenemang och inte ORCs? Passade detta bara RORC i kampen om det ledande ratingsystemet att ORC blev av med sitt Offshore World Championship?
Eller är det båtdesigners våta dröm att ha ett större spelrum att optimera båtar som driver på IRC?
Låter jag bitter? Det är värre än så. Jag blir fasen upprörd. 

söndag 26 november 2017

505 World Championship 2020 till Båstad Sailing week

Ett av världens mest prestigefyllda världsmästerskap, 505 VM, kommer till Skåne och Båstad 2020. Klassen är på uppgång i flera länder och grymt stark i Tyskland, Frankrike, Danmark och England. Klassen har de senaste två världsmästerskapen samlat 130, Weymouth, och 88 besättningar i Annapolis. De europeiska mästerskapen samlar flest men klassen är verkligen utspridd på globen med ca 9000 registrerade båtar.
Upplägget brukar vara grindstart med alla i en start.

505 är en båt där det finns många olika sätt att utrusta sin båt. Gemensamt idag är att man kör med dubbla spinnakerbommar så gipparna sköts helt med linor, rigglutningen justeras under gång, man har gippande centerbord som ger extra lyft på kryssen tills man lyfter centerbordet för att få balans med raken på masten, båtarna är idag byggda i kolfiber och det gör dem riktigt långlivade.
Engelska Ovington och Rondar är de som gäller idag om man vill ha en ny båt.

Regattor innan VM:
- 505 World Championship 2018, Gdansk Polen
- 505 European Championship 2019, Sönderborg Danmark

Andra stora regattor:
- Europa Cup: 2018 Cannes, Garda, Kiel
- Svenska Cupen: Björlanda, Marstrand (SM), OCR Saltsjöbaden
- Danmark: DM 2018, Sönderborg

Gänget som står bakom arrangemanget, som väl får sägas vara Sveriges tyngre seglarprofiler, borgar för att det här ska bli riktigt bra:
- Pekko Svensson
- Anders Larzon
- Hans Ramne
- Morgan Sundén
- Johan Mårtensson.

Här är presentationen om VM i Båstad:
Presentation VM i Båstad

fredag 24 november 2017

Premiärtur i eftermiddags, det luktar styrén på länsen

Ända sen i söndags har jag längtat till att få göra premiären.
Efter att jobbat långa dagar hela veckan lyckades jag få till en tur i eftermiddags.Klockan blev ett och jag var på vattnet.
Har inga nummer i än. Kolfibertoppen gör att den raka delen av masten försvann. Mycket mer harmoni i mastböjen. Placebo effekt?

Att få segla en helt ny Laser, helt torr, med allt nytt, kolfiber mast bättre fredag kan man knappt ha.
Solen går ner klockan 15:49. Då är det slut. 
Jag körde kryssar upp mot Lernacken och läns ner. Vind 5-6 m/s från sydsydost. Det luktade styrén på länsarna. Upp och ner. Avslutade med korta slag och upprundningar.
Söndagens meck satt som en smäck. Det här är en brant inlärningskurva. Kul är det.
Testade lite olika spänning på hängbandet. Hon är grymt känslig för press på benen på kryss.
Testade tipsen i den här artikeln:
http://www.laserinternational.org/blog/2017/11/20/getting-the-most-out-of-your-hiking/
Prognosen stämde. Uppehåll mellan klockan 13:00-15:00. Sen kom regnet. Då var det redan gjort.

söndag 19 november 2017

Laserträning inställd idag, bra meckardag med Simon

Efter att ha gjort ett Ryggmärgsvätskeprov i måndags fick jag en grym huvudvärk i tisdags som eskalerade i onsdags. Då gick det att köra bil i 15min. Det här hade jag inte riktigt tänkt mig. Torsdagsmorgonen låg jag ner och tog nödvändiga email tills klockan var 11:30. Dags att göra ett försök i alla fall.
Det gick fint till Ljungby sen kom huvudvärken och resten av resan blev riktigt hemsk. Strax efter Värnamo fick jag lägga mig bak i bilen och sova i 20min. Hur som helst så kom jag till slut till Kista i Stockholm vid 18:30-tiden. Skulle träffa partners 19:00.

På fredagsmorgonen tog jag mig ut till Sjöboden Jollesport och skulle hämta båten. Nya takräck till Toyotan var inhandlade. Thuleräcke, hon skulle åka fint. Toyotan är en grym seglarbil. Man får inte bara in hela Northstoren till Grynet utan nu också bom och undermast till Lasern.

Väl hemma igen hjälpte Tomas Fröding och Micke Lundgren mig ner med båten. Resan hem gick med huvudvärk den också men det var lite lättare med en Laser på taket.
 Det är grym känsla att packa upp nytt
Birger på Sjöboden Jollesport har skruvat dit allt som ska på båten. Linor och block får man i kit med instruktionsbok som visar hur det ska gå till. Den riggas ju annorlunda idag så det behövde jag verkligen.
 Laserkicken från Harken och linorna från FSE Robline är i rätt längd redan från början. "Bara" att dra i.
Inför dagen så hade jag bara att spänna skruvarna på roderhuvet och lista ut hur hängbandet skulle se ut plus att det blev lite över i lådan som jag inte förstod vad det skulle vara till.
Dagens träningspass på havet med Simon Lundmark som coach ställde vi in på grund av för hårt väder. 12-16m/s är för bra i november.
Konstruktiva som vi är så gjorde vi om passet till ett meckarpass. Simon och Olof hade många bra tips till mig och jag fick till min båt riktigt bra idag. Meckdag kunde inte ha passat mig bättre. Tror alla fick bra tips.
Hur sugen är man inte nu på att komma ut?
Äntligen har jag en båt med kolfibermast. I alla fall i masttoppen. :-D

söndag 12 november 2017

World Sailing Conference meddelar att Offshore World Championships kommer i framtiden att avgöras i entyp

Senaste nytt från Mexico om framtida Offshore World Championships är att det blir entyp.
Trötta på RORC och ORC?

Här hittar ni fler nyheter om beslut som är tagna.
http://sailing.org/news/85505.php#.Wgi-NmjWw2y

Laserträning i MSS - 10 Lasers på vattnet

Prognosen på 20-24 knops vind avtagande slog in idag. +20 knop i Laser är inget jag hunnit med än. Idag när Simon Lundmark var på plats att coacha oss så var det bara att gå ut med de stora pojkarna.

Tidigt upp i morse ut i förrådet och packa grejerna. Stefan Sandahl var redan på plats och sjösatte ribben.
Efter ett tag kom Calle Björkman in och undrade om vi missade dyvikan.
- Oj, sa Stefan som fick sticka ut och dra upp båten och tömma den.

Morgonen började med samling för att lägga upp träningen inför säsongen. På Särö finns ett Masters GP i början på juni. Vi bestämde oss för att dra upp dit och köra GP. Vi sa också att vi kunde köra gemensamma styrketräningspass på onsdagar på Friskis och Svettis på Ön.
Träningen får bli med focus på Särö. Laser Masters SM går i Malmö första helgen i augusti och då kan vi jobba på fine tuning tills dess. Några ville dra till Irland där Masters VM går.
Dagens pass började med egen uppvärmning på havet. Därefter körde vi kort kryss med gipp träning nerför. Simon la ut bojar som vi tvingades runt. Mina fem första gippar slutade med kappsejs.

Fem kappsejser tar på krafterna. Sen satt den första gippen och då började det funka. Fokus är helt loss på kicken vid rundningen så blir det lättare.
Efter första övningen körde vi halvvindsträning. En kort kryss, falla av i grym planing, gipp och halvind igen i mål. Roligare blir det inte.
Därefter körde vi tre krysslänstävlingar med starter. In och ta en kort paus för att sticka ut på en kryss mot bron och läns hem. Hemma igen strax innan fyra. Så skulle alla söndagar vara.
Just nu är jag så mör så jag vet inte hur jag ska orka sitta på min Farsdagsmiddag.

lördag 11 november 2017

ORC, Submission RUS 4 - Går det att tävla i havskappsegling?

ORC erbjuder fem olika möjligheter att beräkna resultaten på ett havskör. En hel del av dessa är överkurs skulle jag vilja påstå. Ryssarna tycker inte det finns en bra metod alls.

Offshore racing, en riktig utmaning men det är många andra faktorer som avgör än sättet att räkna resultaten. 


Egentligen erbjuds ytterligare ett sjätte men det blir bara en teoretisk möjlighet och det vore då att använda Perfomance Curve Scoring som används för Inshore. Det finns ingen praktisk möjlighet att ge varje båt en bana med individuell vindriktning och ström så den behöver man egentligen inte diskutera.
Ryssarna skriver att Ocean for PCS inte motsvarar det som är ett verkligt havskör. Vid havskappsegling så seglar ju inga båtar under samma förutsättningar.
I dagens havskappsegling när väderprognoserna är så exakta och VPP-diagrammen så riktiga i kombination med routing mjukvara så är det ju så att för minst halva fleeten är det inte ens lönt att starta. De har inte en chans ändå. Det går att räkna ut dem redan innan start.
Ingen kan ta ifrån en känslan att ha genomfört ett rejält äventyr på havet.

På Rolex Middle Sea Race, som jag seglat två gånger, så var det frågan om det var de snabba båtarna eller de små långsamma som var favoriter. Skulle vinden dö ut eller öka var frågan. När det skiljer dagar i målgångstid så är det lätt att inse att det som är tjusningen är ett äventyr snarar än en sportslig tävling. Mer rally än ett race.
De som är 24 timmar före, vad har de för vind?

Varför lägga så mycket krut på olika beräkningsmetoder för något som inte kan bli sportslig tävling ändå?
Här kan man stryka alla utom två skulle jag vilja säga. Circular Random och Time-On-Time är de som jag tycker man borde fundera på att ha kvar. Keep it simple för Offshore racen.
För korta kryss/läns race är det en helt annan sak.

Här är definitioerna: Circular Random is a hypothetical course type in which the boat circumnavigates a circular island with the true wind direction held constant.

Ocean for PCS is a composite course, the content of which varies from 45% Beat VMG and 55% Run VMG at the 6 knots with decrease of Beat and Run parts and increase of reaching parts with increase of the wind speeds

Time On Distance
Corrected time is calculated as follows:
Corrected time = Elapsed time – (ToD * Distance)

Time On Time
Corrected time is calculated as follows:
Corrected time = ToT * Elapsed time

Triple Number 
Corrected time is calculated as follows: 
Corrected time = ToT (Low, Medium or High) * Elapsed time

Här hittar ni definitionerna i detalj:

Ryssarnas submission hoppas jag blir en bra debatt mot förenkling istället för att kladda med procentsiffror i Ocean for PCS.

Submission: RUS 4
Reporting committee: ITC
RACE MANAGEMENT COMMITTEE
PERFORMANCE CURVE SCORING – SELECTED COURSES

PROPOSAL
To calculate and to include to the certificate the Time allowances for an offshore course that is
used for simplified scoring (Rule 403).

RATIONALE
Now there is no good solution for the scoring of offshore and coastal races. Ocean PCS has the
wrong course distribution; single number scoring considers only average yacht performance and
does not take in account yacht performance in light or heavy weather.

ORC, Submission Ger 6 - Att burka båtarna korrekt

I Facebookgruppen kappseglingsregler diskuterades vad som gäller för att burka större kölbåtar med dubbla mantåg. Nu har tyskarna lämnat in en submission till ORC. Man får hoppas det kan bli enighet i vad som gäller och att det kopplar till hur VPP räknas ut.
Jag har tidigare haft ämnet uppe i http://sundetregatta.blogspot.se/2015/01/hur-burkar-ni-regel-49-regelfallen.html

Nautiskes foto.
Brott på mantåget är inget att leka med.

Submission: GER 6
Reporting committee: MANAGEMENT COMMITTEE
OFFSHORE CLASSES AND EVENTS COMMITTEE
POSITION OF CREW ON RAIL (HIKING)
PROPOSAL
Liaise with World Sailing to clarify that hiking on a lifeline on a big boat is not allowed. Lifelines are
not hiking aids. The ORC Vpp determines the weight of the crew as sitting on the side of the deck
inside the sheerline (so basically behind the lifelines inboard). Several crews use their lifelines as
full hiking aids and have no body contact with the deck anymore, apart from one single point of the
leg outside the hull and the rest of the body fully suspended in the lifeline.
This has been obvious on modern boats like an ITALIA 998 during the Europeans in Gdansk and
other races as well.
RATIONALE
As stated above, the VPP is not calculating the crew weight and the position of a crew hiking on
lifelines, thus the righting arm of the hiking crew is incorrect (higher in reality). The lifelines are not
built and constructed to be used as hiking aids. This is a dangerous trend which needs to be
stopped. ORC should take action as it relies on a correct crew position.
We do not feel its simply a matter of invoking the RRS 49.2 - it should be stopped in the ORC
Rating Rules, because the VPP relies on correct crew position.

torsdag 9 november 2017

ORC European Championship 2019 - Oxelösund Sweden, the weather forcast

Jag kollade på väderstatistiken i Öxelösund och det verkar vara dominerande vind västsydväst under augusti och sjöbris från sydsydöst under 12 knop.

Efter en diskussion med Oxelösundsseglarna i Dehlerklubben stämmer statistiken bra men det är betydligt större variationer över dagen än vad statistiken ger intryck av. Kanske dags att sticka upp och kolla läget till sommarn med Laserjollen?

söndag 5 november 2017

ORCi European Championship 2019 i Sverige


10 Lasers och en 29er på vattnet idag - äntligen får vi coaching

Idag var vi 10 Lasers på vattnet. Alla klubbägda Lasers var ute på vattnet
7 hängde på att få coachning av Simon Lundmark med hemma klubb i Borstahusen. 
Det var precis i det läget idag att man ville krypa in i båten som Jes till vänster. Simon jobbade med oss allihop så vi förstod att och hur vi skulle behålla pressen och segla plant. Tufft och jobbigt men det gjorde grym skillnad.
Bäst fick Micke Lundgren till det. En växel till finns nu i hans båt.

Vi kryssade till bron där vinden blev helt snurrig. Lång  läns hem. Jag fick bra coaching i hur lite som vi kan pumpa i de här vågorna. I princip inte alls. Bättre att hitta ett bra spår med lovartslut där båten går fort. 

Simon har tidigare gjort en satsning i Laser så han kan verkligen hur vi ska få till det. Nya tag nästa söndag. Då har vi inget Tävlingskommittémöte som stör utan klockan 10 på vattnet. Simon coachar oss då också.
Två SM planeras 2018 med Malmö Segel Sällskap som arrangör, Melges 24 och Laser Master.
MSS Cup(2 juni) och Gåsaseglingen(20oktober) är andra klassbåtsregattor som planeras. Vi diskuterade också att kombinera MSS Cup med träningsdag i Laser. Det ser ut att bli ett bra seglar år 2018.

fredag 3 november 2017

Det börjar likna idrott banne mig

I veckan kördes det 29er camp i Limhamn. 5 skånska 29ers låg och körde träning måndag till onsdag.

Wilma Overups foto.

Just nu pågår Riksläger för Optimist och E-jolle i Lomma.
Till och med Sydsvenskan har uppmärksammat det.
På söndag har vi coaching av Simon Lundmark för Laser Mastersgänget i Limhamn. Det här kommer att utvecklas precis som jag hoppas. Idrotten segling. 

onsdag 1 november 2017

Långlunchsegling i Laser idag

I morse när jag skulle ta en kopp kaffe vid 10-tiden så såg jag fem stycken 29er som riggades på hamnplanen. Precis när jag hällt upp kaffet så plingade det i gruppen MSS Jolle. Ola undrade om någon annan var sugen på att köra ett långlunchpass. Då gick det inte att motstå längre. Jag hade några mail som skulle iväg men så drog jag 10:30 och vi var på vattnet klockan elva.
Abbekåsare dominerade Laserfleeten på sundet idag

Jag har nu gjort ca 30timmar träningstid i Laser och börjar kunna hänga bra med på träningarna. Jag lyckades hänga på bra så Ola och jag fick ett riktigt meningsfyllt pass med bra tempo och situationer. 
Jag måste träna mer på slag och rundningar. Här tappar jag hela tiden mot Ola. Dagens vindstyrka är inte så svår att segla i så det förklarar att jag hängde på bra. Det krävs ändå att man jobbar hela tiden annars tappar man. Jag kanske blir tjatig men Laser är en helt annan jolle idag än vad den var förr. Den svarar fint på trim och hur man jobbar med kroppen. Grymt kul är det.

söndag 29 oktober 2017

North Sails har tillverkat det sista 3DL seglet

Mats Dalander, Martin Fridh och jag drog över i en bil till öppet hus hos North Sails. 
De har flyttat från de gigantiska loftet som idag verkligen var oversized.
Ny adress är i Herlev vid Frederiksborg strax utanför Köpenhamn.
Loftet är fortfarande stort i förhållande till de svenska men känns mer rätt. 
Det var riktigt välbesökt och vi fick en god pratstund med Jesper Feldt och Kristian Kvid Sørensen.

Vi hade en del diskussioner om seglingens utveckling och planerna för 2018. 
North Sails går nu all-in på 3Di och lämnar filmtekniken(3DL) helt. Utlagda trådar låsta mellan film med klister är nu en teknik som nått vägs ände när det gäller prestanda och livslängd. Spännande. 
Jag är grymt imponerad av min 3Di fock och nu när priserna kommit ner på 3Di så kommer jag att fundera ordentligt om jag skulle fundera på filmsegel.

lördag 28 oktober 2017

Sandiline våtdräkten på gång, Gul mod 1994 åker på tippen


Nästa vecka får jag äntligen min Sandiline våtdräkt med inbyggda hiking pads, Sandiline W2.
Letade runt efter vad som är bäst för en vinter i Öresund.
Vad säger ni som kan, var detta rätt val?
Jag kompletterade med en Sandiline Prometheus top.
Det har hänt grymt mycket om man läser på om de nya våtdräkterna.
Sandiline har valt material för att det ska gå att burka ordentligt i den. Materialvalet är betydligt mer sofistikerat än i min gamla som hade 5mm neopren överallt utom i ärmarna som var 3mm.
Här har man valt olika typer i rygg, buk, ben och ärmar.
Känns grymt välgenomtänkt.
Toppen Promotheus blir en höjdare i smidighet om jag förstår det rätt. Viss Rymd-Robbe varning men vi får se när jag kör för första gången med den. Förhoppningsvis till helgen. Här nere har Salminen-Sailing dem på sitt sortiment. Jag köpte mina i grejer i UK hos Suntouched, www.suntouched.co.uk . Jag fick vänta en extra vecka för de hade slut på dem.



onsdag 25 oktober 2017

Laser 213 455 inhandlad

Så, då blev det äntligen en alldeles egen Laser igen. Detta blir min fjärde Laser genom åren.

1979 frågade min farsa om jag ville ha en moppe eller en Laserjolle. Vi hade inte ens sett en Laser. Ändå hade farsan snappat upp i seglingstidningarna att det var en Laser som gällde. Laserjollen kostade 8500kr och moppe 4500kr så valet var ju inte svårt för mig.
Ner till Gert Jönsson i Skanör. Han hade två hemma en grön och en blå. Jag fick välja och det blev den blåa med nummer 60 851. Jag vägde 48kg vilket var alldeles tokigt lite för att segla Laser. Min första egna båt. En grym känsla.
Den nya är också blå, Ice Blue, köpt på Sjöboden Jollesport i Stockholm. Min första blåa var en riktigt snygg blå den här får man nog vänja sig vid.
Med nytt MKII segel, kolmast och Harken block är det en helt annan jolle än 60 851 var. Det här ska bli löjligt kul. Nu vill man bara få hem henne.

Det här citatet från Tom Slingsby fastnade och jag är övertygad om att det är i en Laser fleet som ren och äkta segling sitter:
"Even the really exciting boats like the Moth and the A class, you still do miss the Laser sailing, how pure it is…"

Ett fundament för att bli bättre seglare.

söndag 22 oktober 2017

Laserseglare verkar känsliga för regn

Dagens väderutsikt var regn och minskande vind. Vi blev bara fyra som trotsade regnet fast vi skulle få startbåt och bana.

Till slut dog vinden och strömmen var för kraftig för att göra det meningsfullt. Bara att lägga sig på fördäck och crawla in.
Josefin Olsson vann brons i Laser Radial. Grymt imponerande, grattis. En annan kul och lärorik film från Medaljracet i Japan

lördag 21 oktober 2017

Grynet på land, förbereds redan för 2018

2018 är snart här. Dags att förbereda Grynet redan nu.

Jag har ju en grym vintertäckning till henne så nu är hon rengjord och redo för cleaner och vax utan att det ska behövas att vattnet slås på i småbåtshamnen. Tänkte jag skulle vattenslipa bottenfärgen redan nu så det går att lägga på så fort temperaturen går över fem grader. Då ska det väl gå att komma i tid till säsongen den här gången. MAIOR i Kiel hade varit kul att komma i mål med. Tidigt på våren, redan till Valborgshelgen.
Dagen till ära när starten går till Rolex Middle Sea Race idag tvättades Grynet i en tröja från racet 2013.
5-år sedan vi startade på Rolex Middle Sea race med Per Sahlbergs Windriven.
Fyra år sedan vi lyckades genomföra, 2013.
Ett grymt äventyr kanske inte så mycket sport på lika villkor men en grymt kul upplevelse.

Imorgon är det dags för ett nytt pass i Laser och på eftermiddagen ska vintertäckningen på.

tisdag 17 oktober 2017

Laserpass idag, det gäller att ta chanserna som dyker upp

Fick ett hål i schemat i förmiddags. Bestämde mig för att ta chansen och drog på mig våtdräkten, på cykeln och ner till Lasern och ut. Den ligger där 10 minuter bort och det går fort att komma ut.
Ett styvt pass på två timmar och benen är möra. Tillbaka efter lunchen och på jobb igen.

Laserträning är verkligen back to basics. En man och havet.

I söndags satt inte slagen som de skulle. Skulle göra en slam dunk på Stefan Sandahl som slutade i att han garvade. Jag tänkte att det är en grej jag kan träna på själv, utan att någon garvar. Idag blåste det hårdare kanske en 6-7 m/s. Perfekt för att få till det. Bättre blev det men inte helt bra.
Det nya seglet är betydligt stummare än de gamla cross cut. Måste mecka till cunningham så det går lättare att justera. Nu hade jag ingen att jämföra med idag men cunningham verkar vara grejen som måste vara noggrannare trimmad jämfört med det gamla cross cut seglet. Känns i hela båten.
Jag har kollat på en begagnad Laser och fått offert på en ny nu. Grymt sugen på en ny men det var en grymt fin begagnad Laser också. Som ny, seglad en säsong.
Dags att bestämma sig.

söndag 15 oktober 2017

Idag var vi 10 Lasers på vattnet - tränare sökes

Idag var vi 10 Laserseglare på vattnet. Vi körde korta kryssar och läns ner. Bra med situationer och en del diskussioner om vad som gäller kring pump och rolltacks. Vi behöver en tränare nu. 
Det gäller inte bara att lägga ut bojar utan att vara observant på regelefterlevnad och att coacha oss. 
Idag gällde det så klart att slå Stefan Sandahl som blev bäst på av MSS-arna i på Masters VM i Split med en 20 plats. Jag klarade det bara en gång och det var sista kryssen. Härligt, den lever vi på tills nästa söndag. 
Eftermiddagen rundade jag sen av med 5 mil på min cykel. Kommer att sova gott i natt.

Henrik Béen hade inte möjlighet på förmiddagen utan körde ett pass på eftermiddagen. Det verkade som han tränade In-Port race men det visade sig att han försökte undvika strömmen.
Wilma Overup och Alexander Krokstäde fick igång sin 29er. Nu är det två team i MSS som skaffat 29er efter vår prova på dag.
Bara att tacka Emil som gjorde det möjligt för seglarna testa 29er. Han höll på en hel dag och visade hur det gick till på prova på dagen.

I lördags var Melges 24 seglaren Peter Ekdahl ute och testade sitt nyförvärv, en Laser. Peter är övertygad om att Lasern kommer att ge honom mer seglingsträningstimmar på vattnet. Så är det.
Se upp i Melgesklassen.

Annars är väl söndagens nyhet att Göran Wiking, Lomma, skaffat en Musto Skiff - cooolt.
Obs! det är inte Göran på bilden.