fredag 29 juli 2016

Dags att anmäla sig till Swedish Open Offshore Championship 2016 i Dockan Marina, Malmö

Torsdagen den 25 augusti drar årets SM i Havskappsegling igång i Malmö med registrering och inmätning.
På torsdagskvällen välkomnar Malmö Stad alla seglare och funktionärer genom att bjuda på sittande tre rätters middag på rådhuset.
3 kryss/läns banor är planerade på fredagen och söndagen. På lördagen blir det Offshore race (ca 12 timmar).


Anmälningsformulär hittar ni här:
www.mss.m.se

Inbjudan här:
http://www.mss.m.se/Kappsegling/Kappseglingskalender2016/SwedishOpenOffshoreChampionship25-28August2016/Invitation/

NoR här:
http://www.mss.m.se/globalassets/malmo-segel-sallskap---segling/dokument/2016/2016-orc/swedish-open-offshore-championship-nor-2016-02-28..pdf

Entry form och crew list här:
http://www.mss.m.se/Kappsegling/Kappseglingskalender2016/SwedishOpenOffshoreChampionship25-28August2016/Entryformandcrewlist/

onsdag 27 juli 2016

ORC racing versus One design

På årets ORC World Championship var det fler än någonsin som körde One Design båtar. Det fanns också några One Design båtar som modifierats för att mäta bättre. 
Det är ju naturligtvis så att seglar man i One Design fleet så har man en direkt respons i hur man ligger till på banan och hur båten svarar på omtrimning etc. Du får en direkt känsla av att du har koll. ORCi, precis som annan respitsegling, gör ju att du förlorar den direkta responsen och känslan för hur det går under racet. Den pulsen kan man ju aldrig ta ifrån OD-segling. Det är ju bara det att det blir ju så få race med en OD-fleet i större båtar som X-35 och Farr 30. Det är säkert en av anledningarna till att vi också ser fler OD båtar på ORC-VM.

Om man köper en Farr 30 eller en X-35 så är det väl just möjligheten att kunna köra både OD-race och respitrace som är en av anledningarna.
Jag har haft en del diskussioner med X-35 seglare och Farr 30 seglare hur de upplever ORC-seglingen. Svaret är ju entydigt - entyp är roligare. De som har OD-konfigurerade båtar stör sig på de som modifierat sina entypsbåtar mot ORCi. De kan ju inte mäta sig mot dem och få ut racet i racet så att säga. Till exempel så behöver ju inte bästa X-35 vara den som är först i mål.
Tyska H.E.A.T hade modifierat sin Farr 30 och körde på ett GPH på 591.1 istället för de andra som körde på 581-584. De svenska körde på OD-konfiguration och två var före och två var efter H.E.A.T. Svårt att säga vad deras så kallade "optimering" gav dem.
Vad gällde X-35 så var fyra OD och två hade reducerade storsegel. X-35 OD hade placeringarna 16, 24, 34, 50 och de modifierade baltiska X-35orna 19 och 21. De hade ett mindre storsegel. Intoxicated och de två baltiska X-35orna vägde dessutom mer än OD och hade ett lägre GPH än de som var lättare och låg på minimivikten.

Det var en del diskussioner hur de kunde ha lägre mättal men de väger ju mer utan att ha lagt i bly. För mig är det ju då rättvisare att segla ORCi med X-35 än entyp om det finns båtar som väger 250kg mer än OD minimivikten. Det finns inget i deras mätbrev som säger att de lagt i bly.
Hur som helst så gick diskussionerna bland entypsseglarna på spåret att de borde ju mäta samma om de är entyp. Frågan jag ställer mig är ju om det är rättvist att segla entyp om det skiljer 250kg mellan båtarna?
Jag förstår entypsseglarna som vill köra entyp till 100%. Om det finns ett race vartannat år, som det är för X-35 i vår region,  som ger en fleet så måste det ju ändå vara en finess med att också köra ORC mästerskapen för att använda sin båt.
Bland Farr 30 gänget gick en diskussion om de skulle sätta på peke och dra igång HP 30 klass istället för att köra ORCi. Då förstör man ju entypsbåten helt kan jag tycka. Insteget i Farr 30 entyp blir ju bara större om man ska segla HP 30 och entyp. Då ska man investera i gennaker och peke i en båt som nu är billig att skaffa. Känns inte som rätt väg att gå. Jag tycker Cheyenne-gänget visade att det går att hävda sig väl i en Farr 30 OD på ORC-mästerskapen.

tisdag 26 juli 2016

Dehler - nya Dehler 34 J/V flyter

Då blev nya Dehler 34 J/V färdig som ersätter Dehler 35 som ersatte samma båt Dehler 34 SV fast förbilligad.
Att titta på så ser den snygg ut tycker jag. Inredningen har en touch av hur det ser ut i Dehler 38. Ingen träinredning utan Alpi istället. Inte samma känsla men ett billigare alternativ.
Hon har liten segelyta för sin storlek och kräver vind eller mycket liten våt yta.
Skrovet ser ut att vara runda sektioner vilket ger en så liten våt yta som möjligt. Hur mycket rocker vet jag dock inte.
Här är ett relaterat inlägg med 65 kommentarer om henne:
http://sundetregatta.blogspot.se/2016/04/ny-dehler-34-lanserad.html

Håll till godo i sommarvärmen

måndag 25 juli 2016

ORC World Championship 2016 - Team Grynet SWE43 wrap up av vårt hittills bästa mästerskap

Efter första dagen tre race så hade vi fortfarande möjlighet att få till en Gold Fleet kvalificering om tisdagens race och onsdagens havskör blev bra.

Att vi kan visade vi i andra racet men då krävs riktigt bra starter. Om vi hade kunnat hålla oss kring 10-12 platser så i de två kvarvarande racen innan det skulle avgöras så hade det blivit bra.
Tisdagen bjöd på lätta vindar och vi kom lite för långt från linjen för att hinna fram i tid. Det blev en 17e plats. Offshore racet blev då vår nästa chans. Offshore racet får inte räknas bort i kvalificeringen så vår 26e placeringen från race 1 hade nu ingen betydelse längre.
Taggade till tusen inför Offshore racet körde vi en start vid startfartyget och slog in i bukten.
Efter den 1.7 sjömil långa kryssen på högerkanten rundade vi strax efter två X-35 som tredje båt strax före Ramdata, före detta Lenco. På länsen drog Ramdata oss, Katariina II och X-35 42 Don´t Panic kom också förbi.
Därefter var det kryss till mittfarledspricken Louis flak mitt ute i Öresund. Vår strategi var att hålla till vänster mot Sverige för den starkare sjöbrisens skull. Efter halva benet har fältet bakom slagit ut i sundet. Varför? Vi börjar tveka på att vara längst ut till vänster när alla kört höger. Vi väljer här att lämna Steen Christensen och Jacob Jacobsson och ta oss inåt i banan.
Det blir precis som vi trodde minskad vind och vi tappar en del båtar. Patrik Forsgren i First 36.7 kommer också om här. Havsracet som började så bra blir efter Pinhättan en sträckbog runt Middelfart och läns i mål. Vi slutade på 11 plats.
Vi missade årets Gold Fleet med 2.5 poäng. Jag kände mig grymt nerslagen. Förmodligen ett fair resultat men ändå.
I Silver fleet får vi sen en 6, 12 och en 7 plats. Så som vi seglade i sista racet hade vi bara gjort det på måndagen hade detta blivit riktigt bra.
Ett VM där vi lärde oss massor, hade fantastisk båtfart och från och till så var vi med riktigt långt upp i fältet. Detta ger bara mersmak.
Många tog sina positioner tidigt på linjen. Här ser ni oss på väg in i vår bästa start(längst till vänster) men då ligger många redan högt upp.
Starten är det viktigaste momentet att behärska för att vara med i racet överhuvudtaget. Vi körde med Velocitecs Prostart och den hjälpte ganska bra för att ha någon slags koll på hur långt bort linjen var. Prostart har en hel del brister jämfört med Expedition men är hyfsat enkelt att använda.

En båt som alltid gjorde fina starter var Sugar 2. De positionerade sig sent och kom bakifrån med fart, skapade sin lucka och accelererade ochförsvann. På bilden är vi upptryckta av Sugar 2.
Långa Offshore racet var en dags väntan på vind. Att KDY fick igenom alla racen utom ett var en prestation. Banorna för ORC Class C var riktigt bra lagda och de gjorde riktigt professionella beslut och gjorde banändringar när så krävdes.
Tight racing i en vecka får en att förstå var sekunderna går åt.
Efter en dålig start är det bara att bita ihop och segla upp sig. Det gjorde vi alltför många gånger.
ORC Worlds 2016 i Köpenhamn är vår bästa prestation hittills i ett mästerskap. Vi började i Sandhamn 2013 med en näst sista plats, Kiel 2014 blev ett rejält jack uppåt med en 41a plats ibland 66 båtar och i år då en 32 plats och nästan i Gold Fleet.

Monica Persson tog en del av bilderna.

måndag 18 juli 2016

ORC World Championship 2016 - day 1 - race rapport Från Team Grynet

Längst till vänster i bilden, Grynet SWE43 i race 2

Dagens två planerade race blev tre.
Första racet fick vi en dålig start men seglade upp oss. I sista spinnakernertagningen fastnade spinnakern mellan vanten och en plats någonstans i mitten blev snabbt en 27e plats.
I race 2 fick vi en fin start i lä och rundade kryssmärket som 4e båt. Go känsla att att vara före Katariina II och Sugar 2. På sista länsen rann fyra båtar om oss när de fick vindbyar på banans högra sida som vi inte kom åt.
Tredje racet åter igen en dålig start. Vi seglade upp oss från att ha vari näst sist i starten till en 13e plats.
Det är grymt tufft och konkurrensen är grym.
Vi måste få till bättre starter. Sugar 2 förstörde vår första idag. Regel nummer ett - hålla oss undan från de snabbaste kryssbåtarna i starten.
Imorgon är schemat ändrat så vi kör fler inshore. Nu gäller det verkligen att vi skärper oss så vi får köra Gold fleet. Vi ligger på 17e plats och behöver komma upp till 14eplats.
Det var många protester idag, totalt 14 stycken.

lördag 16 juli 2016

ORC Worlds 2016 - Grynet klar för race

Igår registrerade vi in oss bland de första på morgon och mätte sen in Grynet klockan 09:40. På eftermiddagen stack vi ut och kände på vattnen utanför Skovshoved. De uppförde sig som de brukar. Mätmannen gick igenom utrustningslistan som vi har i mätbrevet så att allt var på plats. Därefter gick vi igenom säkerhetsutrustningen som krävs för OSR Cat 3.
Mätmannen var nöjd och sa att han hoppades på att vi skulle vara en av de som kom in för full inmätning för han trodde att då skulle det bli lätt för mätorganisationen. Känns bra att få förtroendet men också för att då har vi en av de 3 första placeringarna i racet.
 Ett gediget förarbete i våras har lagt grunden till en så bra bottenfinnish som möjligt på Grynet. Botten är skrubbad inför ORC Worlds och inget slem finns kvar.
 Att det här blir ett tufft VM inser man när fleeten består av massor med Världsmästare, silvermedaljörer, bronsmedaljörer och nationella mästare. Det ska bli grymt spännande i år att se hur vi klarar oss efter tre års arbete med båten, boatspeed, segelutveckling, besättningsarbete och taktikträning.
2013 var det bara vi som var med från södra Sverige och Danmark på ORC EM i Sandhamn. I år är vi bara från vår klubb Malmö Segel Sällskap 4 besättningar. Störst båt är Fredrik Alexanderssons Swan 45 med bland annat OS-seglaren Martin Strandberg vid ratten, Jacob Jacobsson är med i sin X-35 med en 4e plats i fjol på X-35 Gold Cup i samma vatten, Anders Hansen i rutinerade Karckemutgänget och vi då.
Andra från södra Sverige är gänget med Per Lidefelt i sin X-35 42 Don´t panic, Anders Mohlin i First 34.7 First i Gislöv, Jörgen Preuss i Farr 30 Letto di Pletto, Percy Skywell i First 40.7 Yro och Kjell Widmark i First 35 Maria.

måndag 11 juli 2016

Team Grynet SWE43 redo för ORC World Championship

Ikväll gjorde vi sista passet på hemmaplan inför ORC World Championship 2016 i SWE43 Grynet. På torsdag kväll tar vi oss över till Skovshoved och VM-arenan.
På fredag har vi inmätning kl 09:40 och när det är avklarat har vi planerat att dra ut och köra ett träningspass på plats.
På söndag är det sen Tune Up race på eftermiddagen och på måndag inleds VM med två kryss/läns race och tävlingarna avlutas på lördagen. 
Simon Holmqvist, Carl-Henrik Oscarsson, Martin Fridh, Anders Nilsson, Ylva Hofvander Trulsson, Dag Gustafsson, Jacob Reuterskiöld

söndag 10 juli 2016

ORC European Championship 2016 - Greece - Scugnizza vinner knappt över Katariina II

Scugnizza fick hårt motstånd av Aivar Tulbergs modifierade Arcona 340 och vinner ORC EM med bara en halv poäng på sin sida. Intressant är också att två välseglade X-35 OD hävdar sig väl bland top-6.
Team Sugar vinner brons med en Italia 998.

Europa mästare Team Scugnizza

1 SCUGNIZZA            NM38S Vincenzo de Blasio 1, 1, 1, 1, 1, 4, 2, 3, 3           13
2 KATARIINA II          ARCONA 340 Aivar Tuulberg 2, 2, 2, 3, 2, 1, 1, 2, 1,50   13,50
3 SUGAR                  ITALIA 9.98 F Ott Kikkas 3, 3, 4, 2, 4, 3, 3, 1, 1,50      20,50
4 BAXIMUS 78            X-35 OD Thanasis Baxevanis 4, 5, 3, 5, 11, 2, 6, 10, 4   39
5 NORTHERN LIGHT DUFOUR 34 Fabio Bignolini 13, 4, 7,5 8, 6, 6, 11, 4, 5      51,50
6 OXYGONON             X-35 OD Akis Tsalikis 5, 10, 11, 9, 3, 9, 4, 7, 11           58,00

Duvetica Grey Goose från Italien vinner klass ORC A/B i en Arya 415.

Här hittar ni samtliga resultat:
http://orci.ncth.gr/res/euro2016_results.html


Då återstår frågan om Aivar valt att köra rätt Katariina II på ORC World Championship i Köpenhamn eller om han skulle gjort tvärtom?

Riktigt elak krasch på Garda, fotobåt kommer ivägen för en GC32



torsdag 7 juli 2016

ORC European Championship 2016 - Scugnizza imponererar efter tre race


Kända båtar i toppen. Cossutti designade NM38s Scugnizza toppa tätt följd av Cossutti modifierade Arcona 340 Katariina II. På tredje plats ligger Sugar gänget med nyförvärvet en Italia 998.
En video från dag 1



Här hittar ni alla resultaten:
http://orci.ncth.gr/res/euro2016_results.html

tisdag 5 juli 2016

ORC - Mätfördelarna täpps igen

Vi som såg Italia 998 storseglets topp på North Sails Trim Cup undrade vad det var som flaxade i toppen.
Nu har vi fått förklaringen. 
Storseglet definieras med P- och E-måtten medan breddmåtten definieras av seglet. Genom att sy på en topp så blir seglets mittmått smalare än vad ett segel med minifathead egentligen har. Inget snyggt sätt att få mer yta på kan jag tycka. Nu är det hur som helst tilltäppt inför ORC Worlds 2016.

måndag 4 juli 2016

Gott om guld över skånska seglare i helgen

Henrik Edman/Peder Edman/Bent Pedersen/Reimina Hansson vann SM-guld i H-båt efter en rafflande strid med Michael Collberg. De två dominerade helt helgens SM i Motala.
Här är en bra artikel och intervju med Henrik:
http://www.mvt.se/sport/tuff-kamp-om-guldet-pa-vatterns-vagor-om4202683.aspx

Henrik Edman 

Själv var jag nere i Falsterbokanalen och tävlade i J-24 Swedish Open med Martin Fridh. Team Per-Håkan Persson vann tävlingarna efter en tuff fight med tyska gänget Team Stefan Karsunke som vann silver och Team Anna Gunnarsson som vann brons.
Här är resultaten Resultat

Per-Håkan Persson

Anders Bergmark, Viken, vann Bohusracet i klassen SRS-KLASS4: SRS 1,20 - 1,249 tillsammans med Bosse Bergqvist i Anders Bergmarks Hansson 31 Piano.
Årets Bohusrace avslutades i hårda vindar och det var tufft i slutet efter ett race med ömsom svaga vindar och hög sjö.

Grattis till segrarna.