fredag 11 mars 2011

En röst och en summering från SkSF´s Kölbåtsträff - DH2011

Ola Bruno summerar kvällen:

Och igår var det DH-2011-genomgång i Limhamn.
De flesta var där – Nilsson, Hansen, Sylvin, Bruno, Westeman, Skywell, Dahlström, LuffeRoffe, Lind, Marek, Strandberg m fl och förstås de tre föredragande danskarna, av vilka två gick att förstå…

Intressant att få inblick i hur man behandlar indata i vetenskapligt vedertagna formler för att teoretiskt räkna fram en båts fartpotential. Diskussionen handlade om konkreta frågor men oxo om noggrannheten i DH jmf m ex vis ORCi, där man mäter en oherrans massa fler saker. Från DH-håll erkännar man villigt att DH inte är lika exakt som ORCi, men tycker att det är priset man får betala för att få en regel som är hanterbar och billig för flertalet seglare. Ett DH-brev kostar ett par hundra DKK medan ett ORCi-brev går på flera tusen.

Grejen är att DH försöker skapa ett system där förhållandet mellan båtarna ska vara så korrekt som möjligt, ingen absolut sanning. Något annat utger man sig inte heller för att leverera.

Den största fördelen med DH kontra ex vis SRS är, i mitt tycke, att den är helt transparent! Alla kan alltid se allas mätbrev online, kalkylera, prova, jämföra och dra egna slutsatser. Utifrån detta kan man själv bestämma hur man vill konfigurera sin båt och man har oxo alla möjligheter att kontrollera/bli kontrollerad map mått, segelytor etc. av vem som helst.

Man kan ändra sitt brev när och hur många ggr som helst under säsongen, förutsatt att ändringen är godkänd av mätman samt medges tidsmässigt av arrangörerna i kappseglingsinbjudan – det är ju kanon! Särskilt för segelmakarna...

Men – viktigt – det lönar sig inte ringa till DH-skaparna och tjata sig till ett fördelaktigare mättal!

Nilsson föreslog att vi på prov ska försöka köra doble scoring på SRS-cupen i år, dvs resultatet räknas och redovisas i SRS men det beräknas oxo ett resultat utifrån DH. På så sätt lockas förhoppningsvis fler att mäta in i DH men framför allt får vi en bra jämförelse i praktiken hur DH slår jmf m SRS. En viktig effekt är oxo att arrangörer i Sverige får träning i att hantera DH, eftersom min tro är att åtminstone i dessa trakter kommer DH på sikt (inte så lång sikt heller!) att ta över som kappseglingsregel.

Jag tror inte att DH är den hallelujalösning för total rättvisa som alla tycks vänta på men jag tror att de flesta kommer att uppskatta en levande regel som kommunicerar direkt med seglaren. Jag gör det.


Ola Bruno

Vad tycker ni andra när ni fått sova på saken?

1 kommentar:

Hansen sa...

Hej!
Roligt att så många kom och deltog på träffen.
Tack vare att vi nu sammanfogar den Svenska databasen med den Danska så öppnar vi upp för ännu mer öppenhet och transparence i systemet.

Jag jobbar nu med att göra en export-fil till dansksejlunion så att de Svenska båtarna kommer med i websejler.

Kring månadsskiftet kommer det brev om förnyelse av mätbrev.

Inför förnyelsen är det bra om ni varit inne i websejler och kört er båt och tagit ställning till om ni skall göra några ändringar. Bra att vara redo när brevet kommer...