torsdag 3 mars 2011

DH2011 - genomgång för pressen på Dansk Sejlunions kontor i Bröndby

Idag var jag över på danska sidan och fick en genomgång av DH2011 inför säsongen tillsammans med dansk och norsk båtpress och http://www.minbaad.dk/ . Sverige representerades av Peter Gustafsson på http://www.blur.se/ , mig och Anders Hansen, SkSF, men som vanligt var inga svenska båttidningar närvarande.

I 2 år, eller egentligen från det man släppte DH2009, har tre man frivilligt jobbat med att förnya DH-regeln. För att kvalitetssäkra regeln har ett 20-tal initierade varit testpatrull. Bland annat Anders Hansen, SkSF tekniska kommitté.
Från dansk sida så har Casper Wedersö, Kim Henriksen och Sören vars efternamn jag missade varit de som tagit fram den nya regeln. Ett stort jobb.

När man tidigare lanserat nya varianter av DH-regeln har det alltid varit kritik mot regeln. Flemming Nielsen, Dansk Sejlunion, menar att de aldrig riktigt nått ut med budskapet kring regeln. Denna gången har Dansk Sejlunion bestämt sig för att få ut budskapet genom en rad föredrag som idag men också på svenska Öresundssidan, på konferenser i Tyskland och på seminarier på tex mässor. Något att ta efter.

Nyheterna
Ambitionen är att med ett begränsat antal mätvärde, samma som tidigare, göra en betydligt bättre kalibrerad VPP-modell. Man har nu tagit hänsyn till avdrift, gennaker/peke problematiken, etc.
Viktigaste nyheterna är som jag tagit upp tidigare och som ni ser i exemplet tidigare att man har tagit fram lätt-, mellan och hårdvindsvärden. På så vis så klarar man av att olika båtar når sin maxpotential i olika register. Det ska inte vara lönt att lättvinds eller hårdvindsoptimera som tidigare.
En nyhet är också att samtliga brev ska vara i danska Websejler.dk. Även de tyska och svenska. Detta är ett riktigt lyft så vi som seglar kan se hur våra konkurrenter har konfigurerat båtarna. Ger alltså möjlighet till självkontroll. På websejler.dk kan vi också göra våra egna testkörningar gratis. Output blir mättalen. Frågan var uppe om varför man inte fick tillgång till VPP-diagrammen.
Några anledningar var att man ville inte driva optimering och därmed kostnader för seglarna. Motargumentet för att seglarna ändå borde få tillgång var att man kan ändå få fram VPP-diagram från tex ORCi. Har man pengar går allt att lösa.
Hur fungerar då regeln?
Resultatet från körningarna innehåller bland annat ett GPH tal för cirkulär bana och olika vindstyrker. Detta är tänkt att det ska användas vid längre seglingar på Time-on-distance när vindstyrkan är osäker.
Är banan kortare över några timmar ska lätt-, mellan, eller hårdvindsvärdena användas.
Cirkulära värden eller kryssläns då beroende på bantyp.
Vilka värden som gäller ska arrangören meddela innan start. Det kommer ut guidelines till arrangörerna i samband med lanseringen. Arrangörerna bestämmer hur många dagar innan racet det ska vara möjligt att ändra konfigurationerna i websejler.dk.
Det ska också gå att få ett DH-brev baserat på ORCi brev.

VPP-beräkningarna
Beräkningarna använder sig av samma mått som tidigare DH-regler. Inga nya mätningar behövs alltså.
Värt att nämna är att man räknar med en optimal besättningsvikt. Regeln har däremot ingen viktbegränsning. Besättningsvikt påverkar inte särskilt mycket - teoretiskt sätt. Det en lätt besättning förlorar på kryssen vinner de tillbaka på länsen i stora drag.
Kolfibermast tar man till exempel hänsyn till på så vis att båtens tyngdpunkt sänks efter en generell modell. Man behöver alltså inte mäta masterna.
Beräkningarna tar inte hänsyn till om båten tar vågor bättre eller sämre utan beräkningarna görs i slätt vatten.
Gennakerbåtar får det lättare i DH2011 än de haft det tidigare. Används både asymmetrisk spinnaker på bom och peke så räknas det som om det är bom.
Används bara peke så används VMG värdet för alla lägre vinklar på läns.

Övrigt
Vi hade en också diskussion om gemensam regel i Öresund, Norden eller Östersjön. Det var ett jumt intresse från tyskarna. man vill hålla på sina nuvarande. I Norden så jobbar svenskarna med att få till VPP-beräkningar för svenska SRS-regeln på sitt håll.
Det danska team som var på plats var öppna för att svenskar som var kunniga i VPP-beräkningar gärna fick ingå i teamet som utvecklar regeln.
Församlingen var överens om att det var ett politiskt arbete som måste göras först. En tung poäng för DH-regeln är att man har ca 4000 inmätta båtar. Imponerande i sig.
Personligen tycker jag att det finns ingen anledning att vänta utan vi borde sätta igång och få till en Öresunds-Cup över gränserna. Dags för klubbarna på båda sidor att diskutera hur en sådan skulle se ut.
På danska sidan av Öresund finns ingen motsvarande vår Öresund SRS-Cup.

Inga kommentarer: