onsdag 23 januari 2008

Vi börjar med att sy upp en allround spinnaker också den från Gransegel

En spinnaker till Dehler 34an sydd i Holland som vi inte ska ha :)
Håll dock med om att det ser massivt ut?

Vi kommer att sy upp en enfärgad allround spinnaker i Contenders Superkote duk. Duken är belagd med en polyurethane baserad beläggning som gör den styvare, lättare och därmed snabbare. Duken får bättre töjningsvärden än den duk som vi använde på Grynet, vår First 31.7a. På Grynet sydde vi upp en spinnaker i Nylite som är en segare och då också mer stryktålig duk.
Ser ni en blå spinnaker som drar iväg kan det vara vi i båten. Visste ni att blå färg faktiskt är snabbast? Kolla färgen på Gransegels Tornado gennakrar!
Dehler 34ans förhållande vis stora J-mått ger en spinnaker med förhållandevis stort breddmått i de flesta mätreglerna. Maxbredden som är optimal brukar få vara kring en faktor gånger J-måttet. Har man då ett litet J blir spinnaker förhållandevis smal. Det blir då svårt att få till bra länsegenskaper. Stort J gör också att det är lättare att sy en spinnaker som går att projicera bra mot vinden på läns.
Ytan blir ca 100m2. J=4100mm och vi kör med Dehler 34ans standard SPL=4400mm.

Jag har också tänkt mig en andra spinnaker? Ska vi sy en lättvinds VMG spinnaker? Ska vi kanske satsa på en hårdvindsspinnaker som är något mindre? Ska vi vara så radikala att vi utnyttjar DH2007 regelns möjlighet att ha både spinnaker och gennaker. Ska vi sy en gennaker för halvvind? Körd på spinnaker bommen?
Eller ska vi sats på en DH-optimerad spinnaker på ca 115-120m2?

Inga kommentarer: