Bloggen tar upp ämnet kappsegling i Öresund, såsom regattor, heta båtar i Öresund, kappseglingar, besättningarnas planer etc.
tisdag 29 december 2020
Årets sista pass blev #125
Årets Grynet 2020 - Liv Häggström, LERSS
Liv kommer vi säkert att få höra och se mer av framöver. Lycka till.
måndag 30 november 2020
Nya Bojsen-Møller storseglet hissat på 505 SWE9013
Det här kändes inte helt riktigt. Dags att ta sig en funderare. Ännu mera prebend kanske?
Att köra med böjd mast och mycket power i seglet känns som det passar bäst i gropig krabb sjö. Med tung besättning är det så klart mer förlåtande. Igår kändes det inte helt övertygande så efter en del funderande innan jag somnade så åkte jag ner och testade på lunchen idag också.
På www.int505.org hemsidan visar de hur man mäter prebend men har jag tryck i akterliket så får jag det till 75mm, om storseglet är hissat. Tycker inte det är en bra metod utan gör det så här utan storseglet med strut max upp, min rake och spänning i toppvanten.
Om alla andra körde BM på SM och i Björlanda Kile Cup så känns det inte konstigt att vi kunde vara så snabba som vi var med Pinnel and Bax i de hårda vindarna.
Tyckte det blev betydligt bättre efter ett tag. Lite djupt i toppen men det blir nog annat tryck i grejerna när vi seglar.
måndag 16 november 2020
Nya fräscha segel levererade från Bojsen-Møller Sails inför 2021
Till nästa säsong steppar vi upp segelgarderoben och går över till Bojsen-Møller Sails. Ska bli gott med fräscha segel. Vi vet ju att Pinnell and Bax gick att få fart i så det borde ju gå med BM-sails grejer också.
Så snart det är möjligt får vi hissa och kolla hur olika de är. Vi har ju ett bra utgångsläge i alla fall för hårdvindstrim. Tror framför allt att BM-sails storseglet kommer att ge oss ett bättre mellanregister och att vi kan komma tidigare ut i trapetsen.
När det gäller focken upptäckte jag att den vi har förmodligen är en Pinnell and Bax flat. Många av de svenska 505-seglarna menade att det går att köra med en allround fock även i hårdvind. Vi är nog bland de tyngsta besättningarna och körde med flat och gick ruggigt fort i hårt så vem vet. Gissar att den största vinsten med en flat är att den inte vispar in backvind i storen lika lätt när det blåser hårt så vi kan jobba mer med storskotet och ändå inte behöva skicka ut focken så långt åt lä.
söndag 1 november 2020
Över 1000 individuella jollepass i år i Malmö Segel Sällskap
Vi kan sen lägga till seglarskolan med 250 deltagare på sommaren också.
söndag 11 oktober 2020
Över 100 roliga pass i jolle 2020
I onsdags förra veckan passerade jag 100 och har nu hunnit med 104 träningspass i Laser och 505. 86 pass i Laser och 18 i 505.
Årets höjdpunkt blev hur som helst SM i 505 som också blev årets första race i slutet på augusti. Åttonde plats redan första gången är vi nöjda med. Riktigt hård vind som krävde mycket av oss i att hantera 505. Herre Gud vad det går fort.
Alla tvåmansbesättningar borde nog köra Laser också för att få fler timmar på vattnet. En helt annan båt men positionering och det taktiska spelet funkar alltid. Känner att det hjälper mig i alla fall. Nu börjar vår höstserie med coachledda Laserpass, Simon Landestad är coach. Idag var vi 14 Laser och tre Finnjollar på vattnet.
Jag har reflekterat en hel del över positioneringen sen Björlanda Cup. Det svåraste i övergången till 505 från Laser är att skära på länsarna och få till gipparna rätt. Det funderar jag mycket på just nu. Sen måste gipptekniken såklart förbättras så vår uppbromsning inte ska påverka för mycket.
Mycket handlar om positioneringen efter rundningen och vad som kommer att bli den vinnande länsen. Stå på och köra ner i hörnet eller ta en gipp mitt på banan och komma in för styrbord.
Mycket att fundera på men det enda som hjälper är att tävla och testa.
måndag 14 september 2020
Björlanda SWE 505 CUP - andra racet för oss
Prognosen var riktigt stygg med regn och hårda vindar över 10m/s med byar på 15 m/s. På söndags eftermiddagen var det om ännu hårdare vindar utlovade. Ett utmärkt tillfälle att få tränat på hårdvind eller inte.
Som förberedelse går jag alltid igenom sjökorten. Viss tveksamhet infann sig faktiskt med massor av öar och en del grynnor. Kan bli trångt det här.
På väg ut på lördagen tyckte jag att det här kommer bara att sluta som överlevnadsracing. Jacob stod på sig och tyckte vi måste ju försöka. Självklart men...
Kl 11:00 när det var dags för första start lugnade det sig lite och det kändes hanterbart. Typ som i Vejbystrand på SM. Fyra hårdvindsrace planerade under lördagen på ganska kort bana ger utrymme för mycket manöverträning. Perfekt för oss egentligen, vår svaga sida. En del vänder in igen men vi stannar kvar och försöker.
Första racet
Vi har grym kryssfart och jag jobbar hårt med storskotet och Jacob sliter i trapetsen. Spinnakern ser märklig ut men vi går högt och fort. Högst av alla. Inga större fadäser och vi kommer in som bästa svenskar efter Fabiola och Michael från Danmark. Bra start, vi börjar där vi slutade i Vejbystrand.
Tungt och slitsamt är det. Man skulle skaffa sig en Speedpuck bara för att veta hur fort vi går. På VM i Freeport gjorde de 8.5 knop på kryssen och 32knop på länsen, vad gör vi?
Andra racet
Samma visa igen. Grym kryssfart och de andra åker ifatt på länsen. Vi går högre och de andra går lika fort, märkligt. För babords halsar inför länsrundningen kör vi ifatt igen på länsen. En bra och övertygande kryss igen med en läns där de andra kör om fast de kör lägre. Inför sista rundningen upp mot mål är vi ifatt igen. Fabiola/Michael rundar lite före Malin Broberg/Johan Röök, Bröderna Wester och vi rundar efter varandra. Vi slår direkt och satsar på att klippa dem på sista kryssen. Fabiola/Michael slår runt i slaget, en borta. Vi kör på och slår och ser ut att kunna klippa det här med lite flyt. Det blir för tight och vi får göra ett alldeles för snabbt slag och Jacob är chanslös och hamnar i vattnet men vi lyckas rädda oss från kappsejs. En tredje plats.
Tredje racet
Inte stor skillnad mot de andra racen. När vi gippar på länsen så kommer vi på kollisionskurs mot Malin Broberg/Johan Röök. Vi satsar på att lova och gå bakom men Malin lovar också för att undvika kollision och det blir riktigt otäckt där Jacob får deras spinnaker över sig och vi kappsejsar och Malin och Johan välter också. Vår första kapsejs med spinnaker. Det här tar tid. Malin och Johan tappar rodret men kommer igång och fullföljer.
Vi satsar på att lugna ner oss inför fjärde racet och diskuterar vad vi ska göra åt vår läns. Något måste vi göra fel.
Fjärde racet
Kryssen blir inte lika bra men vi är med i rundningen. Medioker undanvind igen.
Vi försöker gippa tidigare till babord och gå över för att gippa och komma in för styrbord mot rundningen. Vi har bra tryck i vinden på vår kant och det är dags för en gipp. Spinnakern flyger ut i lovart och vi går omkull igen. Vi drar in grejerna och fullföljer racet.
Dags att fundera över vad vi ska göra på söndagen för att få ordning på länsarna. När vi kommer in får vi en Gulaschsoppa som sitter som en smäck. Humöret höjs. Bra samlingen och bra snack med de andra. Vi får många tips om grejer att testa inför söndagen.
På lördagskvällen får jag ett meddelande från Lars Bjerke som skriver att han har sett att vår spinnaker flyger jättekonstigt. Helt olikt övrigas.
På söndagsmorgonen upptäcker jag att vårt upphal till styrbords spinnakerbom har gått runt vantet vid riggningen. Det förklarar ju varför spinnakern ser konstig ut och att vi inte får utdelning på vår speedkurs. Spibommen var ju alldeles för högt lyft för styrbords halsar.
Vi provar med att ha bommen lite lägre idag också.
Söndagen, femte racet
Vi satsar vänsterkant vilket var kass och vi rundar kryssmärket bland de sista. Vi seglar upp oss till sjunde. Nya tag.
Sjätte racet
Nu löper hon på och känns riktigt skön på kryssen långa stunder. Vågorna är små och det löper på. Vi kommer in för babordshalsar mot kryssmärket och rundar först.
En taktik som inte fungerade alls. Fabiola och Michael kör om i lovart och strax är också de svenska mästarna 2020 Tomas Grundel/Johan Strömdahl om. Vi ändrar oss och gasar igen. Att segla lågt funkar inte för oss. Vi slutar på en tredje plats.
Sjunde racet
Racet blir inte något som vi kommer att minnas och vi slutar på en femte plats. Skulle vilja påstå att vi är trötta och koncentrationen tryter. Jacob är hyfsat blåslagen och mina händer börjar bli rejält ömma men det är inte synd om oss.
På väg in bestämmer vi oss för att köra in med fullgas och hissar spinnaker för att klämma ur det sista ur kropparna. Då kommer helgens värsta rökare och när vi ska ta in spinnakern igen vurpar vi.
Otroligt lärorik helg. Några gånger till så jäklar.
När vi kollar på bilderna från söndagen på spinnakrarna så har vi vår bom för låg och spinnakern är för hårt skotad. Spinnaker ser också ut som en elefantröv i toppen. Dags att sticka ut och vara metodiska och ta lite bilder på vad som händer med spinnakern vid olika bomhöjder.
Här hittar ni Björlanda 505 Cup resultaten
onsdag 26 augusti 2020
SM i 505 - första racet äntligen genomfört
Väderprognoserna lovade en hårdvindshelg med lite skakiga förhållanden med inslag av åska. Jacob Reuterskiöld och jag packade båten på fredagsförmiddagen och drog upp till Vejbystrand. Vi tog en repa som förberedelse för att undvika att grejerna vara snodda och på plats. 30 båtar registrerade sig. Bland deltagarna finner man riktigt meriterade seglare som 5-faldige världsmästaren Wolfgang Hunger, 4-faldige världsmästaren Holger Jess, 2-faldiga världsmästaren Jan Saugmann och bland svenskarna flerfaldige svenska mästarna Ebbe Rosén/Olle Wenrup och de sensaste årens toppseglare Tomas Grundel/Johan Strömdahl, Malin Broberg/Johan Röök och Tomas Berg/Urban Lagnéus. Från Skåne var vi 6 besättningar vilket gör att vi kan numera kalla oss en fleet.
Tuff racing utlovad och vi satte som mål att lära oss så mycket vi kunde. Grindstart har vi aldrig gjort och inte seglat i mer än enstaka puffar på 12m/s. Om vi kappsejsar med spinnakern så är det adjöss, vi har aldrig testat. Hur som helst så har vi gjort 14 pass ihop innan racen och har haft en riktigt brant inlärningskurva och vi har varit hyfsat metodiska.
I 505 kör man grindstart. och det innebär att man lägger en boj vid startfartyget och haren seglar för babordshalsar. Efter haren kör en RIB som skyddsbåt som man startar bakom. I ett fält på 30 båtar så kör RIB 1min 30s och sen släpps haren fri. Om några inte hunnit startat då så ska de starta mellan RIBen, som stannat motorn och driver, och bojen. Det gäller alltså att inte ligga för långt upp.
Lördagen
Vindarna under lördagen låg på ca 8-10m/s med byar på ca12m/s från syd vridande åt höger. Pra trag alltså, som de säger i Finland. Under eftermiddagen var det risk för åskbyar med mycket vind som också blev fallet.
Lördagens första race
Vår första grindstart. Vi kommer något tidigt och får falla bakom och lova upp. Då kommer en annan 505 i lovart och trycker sig in. Vi skriker protest och att de ska snurra men de fortsätter bara. Vi får kämpig start men kommer snart igång.
Det blåser rejält och i byarna försöker jag hitta speed genom att jobba hårt med storskotet och har hårt kickat. Vi har ca 774mm rake och det är lite mycket power. Utmaningen är att justera rätt grejer. Frågor som ska vi ge oss på att öka rake först eller skicka ut fock skotpunkten först när byarna kommer eller ska vi bara jobba med skotet.
Att få köra mot andra ger oss otroligt mycket. Vi ser i 505 direkt vad som gör skillnad. Vi har bra höjd men är lite over-powered.
På länsen gäller det verkligen att fixa manövrarna. Hissning och gipp känns som de största riskmomenten så vi tar det lite för lugnt. 505 går så fort att det naturligtvis inte är hållbart i längden om vi ska få till några resultat. Annars känns det som om vi är snabba när vi väl kör. Vi kommer in på en 17e plats som inte är så tokigt i vårt första race ihop.
Bra speed men en hel del att önska vad gäller manövrarna, vi i 9013
Lördagens andra race
Den här gången bestämmer vi oss för att starta mitt på linjen för att kunna välja sida. Något tomt verkar det vara här i mitten. De andra verkar satsa på någon av kanterna. Vi ökar vår mastrake ett snäpp.
Vi har bara en båt i lä att ta hänsyn till. Vi kommer bra iväg med en lagom lucka. Vi kämpar med att hålla henne plan och släppa på storen i byarna. Jacob jobbar sig lägre och lägre och vi börjar känna oss trygga i den hårda vinden. Efter 4-5 min så har båten i lä börjat jobba sig fram om oss. Då går det upp ett ljus varför alla höll sig borta från mitten. De i lä var Wolfgang Hunger/Holger Jess, alla utom vi hade alltså vett att hålla oss därifrån. Vi hänger med bra och som Jacob sa, då är vi i alla fall på rätt plats. Vi är bra med i första rundningen, snabbare i hissningen och nu går det undan.
Plötsligt missar jag att dra i nya läskotet i gippen och skotet hamnar om bomnocken på storen i gippen. Vi reder ut situationen och kör några gippar till. Sista bogen in kommer vi in mot gaten alldeles för brant och fixar det precis med släpp i storen. Inte så snabbt men situationen är räddad.
Efter sista kryssen rundar vi 11a och nu gäller det utför. När vi kommer in för gippa sista gången missar jag återigen nya lä och skotet kommer runt bomnocken igen. Vi tar ner tidigt för att lösa problemet och två båtar som är hack i häl kommer om. Vi kommer in på en 13e plats. Nöjda med att vi är med i racet.
Lördagens tredje race
Tredje racet börjar med högervrid och vind på ca 8-10 m/s men uti till havs kommer en mörk front. Ska vi höger mot fronten eller vänster? Vem kommer att få lyftet? Vi bestämmer oss för höger ut i Skälderviken. På väg ut åt höger vrider det mot och vi tar oss inåt mitten. Här minskar vinden rejält och kanterna har vind. Dags att köra ut på en av kanterna för att rädda det hela och komma igen. Vi väljer höger kanten. Vi möter då en hagelstorm och startfartyget mätte 21m/s. Halva fleeten ligger upp och ner medan andra bara låter seglen fladdra och överleva. Vi själva tar ner storseglet och länsar tillbaka. Vi har ingen aning om hur länge det här kommer att hålla på. Efter 5-7 minuter är vinden nere på 8m/s igen. Vi bestämmer oss för att inte gå i mål. Frågan är om vi kan få upp storen till havs eller om vi behöver gå i hamn. Vi bestämmer oss för att försöka och lyckas. Dags att strunta i det här och tänka som optimistseglarna som fick DNF på Rikskvalet. Vi får räkna bort det här racet helt enkelt.
Lördagens fjärde race
Det blåser 8-10 m/s och vinden har fortsatt höger. Vi startar bra och är bra med. I ett slag sitter Jacob plötsligt fast i kroken och kapsejsningen är ett faktum. Bryta eller fortsätta?
Jag säger till Jacob att eftersom flera gick in så fullföljer vi. Vi kan inte få två 31 poängare. Vi trycker på och är till slut ifatt svansen på fleeten. Jag är riktigt nöjd med vår kämpaanda här. Det blev en 21 istället för en 31.
Riktig hårdvind under söndagen, jag har aldrig seglat snabbare
Söndagen, femte racet
10-12 byar uppåt 14m/s. Vi får en bra start med en båt i lä och en i lovart. Vi tre skiftas om att vara före varandra. Vänsterkanten känns rätt och när vi börjar närma oss layline så faller vi och slår. Vi lyfter över fleeten på höger och rundar femma. Galen Mack/Colin Treseler kappsejsar en bit ner på länsen i en vindby och vi ligger fyra. En andra kryss med grym fart och kontroll över båtarna bakom gör att vi ligger fyra ända tills vi gippar in mot sista märket. Jan Saugmann/Christian Limbrecht Mogensen gör en snabbare gipp och är snart ifatt oss och kommer om i lovart. Surt när vi har bara några hundra meter kvar. Vi faller av och pressar inte på för vi har bra med utrymme bakåt. Jan Saugmann rundar och vi rundar bättre och kör betydligt snabbare på halvvinden i mål. Det räckte tyvärr inte då marginalen är betryggande för dem. Vi slutar som bästa svenska båt strax före de svenska mästarna. Otroligt nöjda med utvecklingen de här två dagarna.
Bästa resultatet 5a, 14e i regattan och 8e svenska båt i vår första 505 regatta. Vi bestämde på vägen in att försöka satsa mot Weymouth nästa år. Nästa regatta blir i Björlanda Kile. Vi var tydligen dubbelbokade vad gäller Kieler Woche så det går inte.
Sex 505 besättningar var med från Skåne. Här ser vi Paul Gaskell-Brown i genuans fönster och Otto Berg i trapetsen i förbundets lånebåt. Är ni sugna så passa på att testa 505 medan båten är i Råå.tisdag 28 juli 2020
Laser Master racing i Kullavik - Måndagssegling sommarserien
måndag 20 juli 2020
3-dagar med tvåbåts träning i 505, polletterna trillar ner
När jag var nere i hamnen och målade i linjerna i focken så upptäckte jag grånade märkningar både på skot och på linan för skotpunkten fram och bak. Ska bli intressant att förstå vad de betyder. Känns som det var rätt drag att ha köpt Nathan Bachelors båt. Allt funkar.
Idag var vindarna väldigt skiftande och det gäller verkligen att ställa om båten.
torsdag 16 juli 2020
International 505 - träningspass ikväll, allt annat stod still
tisdag 14 juli 2020
250 dagar i Laser - kanske dags att bli en Sailor and Surfer Beach Bum?
Jag minns hur tufft det var då, i början på 90-talet, att segla Laser på allvar. Mitt första SM blev typ en 65 plats i Ystad. Långt ner i fältet. Ingvar och jag resonerade om vart det var möjligt att nå och kom fram till att med tanke på att jag var 5-8 år äldre än de andra och jobbade fulltid. Kanske en top-20 nivå. Det var ju ändå något att sikta på som jag skulle vara nöjd med att ha uppnått. Vi drog runt på så många GP vi kunde och stack på Laser Europa Cup och seglade Nordiska Mästerskap. Jag gjorde allt jag kunde för att jag skulle nå Top20 i Sverige.
En grej som har börjat plantera sig i mitt huvud är om man skulle se till att få gjort en komplett Laser Euromaster serie. Det krävs bara två race förutom vårt Laser Master SM. Åker man på VM på Gardasjön 2021 och SM så krävs det bara ett race till. Skulle kunna tänka mig att pricka in kanske fem race under 2021 för att få till ett resultat också. Blir fyra race av är man ju hemma ändå.
söndag 5 juli 2020
Kunde inte hålla mig - det blev ett hårdvindspass i Laser
Laser Superkicken
söndag 28 juni 2020
OS2024, Mixed Two Person Keelboat Offshore - kan det politiskt bli annat än en fransk båttyp?
Enda utmanaren som jag ser det är väl Dehler 30OD. Luka 30OD som det snackats om som Offshore VM båten har ju inte kommit igång precis och på Baltic 600 sprang den läck.
Vad som kommer att gälla ska bli spännande? Kan tycka att det är dags att presentera båttypen om man tycker det ska vara en seriös gren.
lördag 27 juni 2020
101 goa träningspass under 2020
Laser 59pass, 116,5h
505 7pass 18,5h
Gym 30 pass
Landsvägscykel 4 pass 200km
Gruscykel 1 pass 25km
Totalt 101pass
tisdag 23 juni 2020
Ett dubbelpass ikväll, först 505 sen ett i Laser
torsdag 18 juni 2020
Uppladdning inför midsommar - International 505 och Laserpass
I måndags fick det bli återhämtning från ett grymt hårdvindspass i Laser, 10-14m/s. Fick en idé om att cykla bort mjölksyran så jag gjorde fem mil landsvägsracer efteråt. Kändes som det var motvind hela varvet. Låg sen i soffan hela kvällen med en helt slut kropp. Var trött också på måndagsmorgonen.
Annars fortsätter det bara att öka med jollesegling i Malmö. En ny Snipe och en ny Finnjolle den här veckan. Nu har vi börjat diskutera att göra tisdagar till 2-mansjollekvällar.
Den här veckan har vi redan gjort 25 individuella jolleträningpass, optimistseglarna oräknat. De verkar träna varje dag. Wind- och kitesurfarna har också kommit igång samtidigt som C-55 och J-70 seglarna kör många pass. Mycket segel utanför Limhamn nu. Optimisterna kör dessutom träningsläger på dagarna, ca10 seglare, och seglarskolan är igång för fullt, typ 25-30 elever. Det går åt mycket glass och det badas också en hel del. Så som ett sommarlov ska vara.
Malmö segelsällskap har också börjat köra kurser i Laser. Stort intresse.
söndag 7 juni 2020
Veckan som gick - Laser och 505
Jag hoppas att det inte bara är jag som är trött ikväll.
söndag 31 maj 2020
505-träning på Råå - lättvindsträning i lördags
onsdag 27 maj 2020
50 dagar på vattnet
söndag 24 maj 2020
Baltic 500 - Dehler 30OD klarade premiären riktigt fint
Den av World Sailing utvalda båttypen, L30, för Offshore Worlds sprang läck och fick ta trailer hem från Ebeltoft.