torsdag 18 juni 2020

Uppladdning inför midsommar - International 505 och Laserpass

I veckan som gick fick vi kört ett ensampass i 505 på tisdagskvällen. Jacob och jag fokuserade på att få till balansen i båten. Styra så lite som möjligt. Lova/falla genom att luta åt lä respektive lovart. Inbillar mig att två-mansjolle inte handlar om att styra bra eller burka bra. Precis som i Laser inbillar jag mig att det gäller att få till balansen fast nu är vi två. Om vi ska lova lite på länsen så gäller det att få till lälut och inte styra.
En teoretisk fundering jag har är att rodret inte är optimerat för låg fart. Att styra är inte effektivt i de lägre vindstyrkorna utan det är mest att bromsa båten. 
Oavsett så hade vi ett bra pass i att bli samkörda.
Vi fick också bekräftat att problemet med det stängda storseglet var "bribeln". Enkelt löst med en längre lina. Nu ska längden på linan bara optimeras.
Tomas Franzén och Lars Lindgren var ute och körde manövrar i Råå medan vi försökte få upp känslan i båten i Malmö.

I måndags fick det bli återhämtning från ett grymt hårdvindspass i Laser, 10-14m/s. Fick en idé om att cykla bort mjölksyran så jag gjorde fem mil landsvägsracer efteråt. Kändes som det var motvind hela varvet. Låg sen i soffan hela kvällen med en helt slut kropp. Var trött också på måndagsmorgonen.
Annars fortsätter det bara att öka med jollesegling i Malmö. En ny Snipe och en ny Finnjolle den här veckan. Nu har vi börjat diskutera att göra tisdagar till 2-mansjollekvällar.
Den här veckan har vi redan gjort 25 individuella jolleträningpass, optimistseglarna oräknat. De verkar träna varje dag. Wind- och kitesurfarna har också kommit igång samtidigt som C-55 och J-70 seglarna kör många pass. Mycket segel utanför Limhamn nu. Optimisterna kör dessutom träningsläger på dagarna, ca10 seglare, och seglarskolan är igång för fullt, typ 25-30 elever. Det går åt mycket glass och det badas också en hel del. Så som ett sommarlov ska vara.
Malmö segelsällskap har också börjat köra kurser i Laser. Stort intresse.

Inga kommentarer: