onsdag 26 augusti 2020

SM i 505 - första racet äntligen genomfört

Väderprognoserna lovade en hårdvindshelg med lite skakiga förhållanden med inslag av åska. Jacob Reuterskiöld och jag packade båten på fredagsförmiddagen och drog upp till Vejbystrand. Vi tog en repa som förberedelse för att undvika att grejerna vara snodda och på plats. 30 båtar registrerade sig. Bland deltagarna finner man riktigt meriterade seglare som 5-faldige världsmästaren Wolfgang Hunger, 4-faldige världsmästaren Holger Jess, 2-faldiga världsmästaren Jan Saugmann och bland svenskarna flerfaldige svenska mästarna Ebbe Rosén/Olle Wenrup och de sensaste årens toppseglare Tomas Grundel/Johan Strömdahl, Malin Broberg/Johan Röök och Tomas Berg/Urban Lagnéus. Från Skåne var vi 6 besättningar vilket gör att vi kan numera kalla oss en fleet.

Tuff racing utlovad och vi satte som mål att lära oss så mycket vi kunde. Grindstart har vi aldrig gjort och inte seglat i mer än enstaka puffar på 12m/s. Om vi kappsejsar med spinnakern så är det adjöss, vi har aldrig testat. Hur som helst så har vi gjort 14 pass ihop innan racen och har haft en riktigt brant inlärningskurva och vi har varit hyfsat metodiska.

I 505 kör man grindstart. och det innebär att man lägger en boj vid startfartyget och haren seglar för babordshalsar. Efter haren kör en RIB som skyddsbåt som man startar bakom. I ett fält på 30 båtar så kör RIB 1min 30s och sen släpps haren fri. Om några inte hunnit startat då så ska de starta mellan  RIBen, som stannat motorn och driver, och bojen. Det gäller alltså att inte ligga för långt upp.

Lördagen 

Vindarna under lördagen låg på ca 8-10m/s med byar på ca12m/s från syd vridande åt höger. Pra trag alltså, som de säger i Finland. Under eftermiddagen var det risk för åskbyar med mycket vind som också blev fallet.

Lördagens första race

Vår första grindstart. Vi kommer något tidigt och får falla bakom och lova upp. Då kommer en annan 505 i lovart och trycker sig in. Vi skriker protest och att de ska snurra men de fortsätter bara. Vi får kämpig start men kommer snart igång. 
Det blåser rejält och i byarna försöker jag hitta speed genom att jobba hårt med storskotet och har hårt kickat. Vi har ca 774mm rake och det är lite mycket power. Utmaningen är att justera rätt grejer. Frågor som ska vi ge oss på att öka rake först eller skicka ut fock skotpunkten först när byarna kommer eller ska vi bara jobba med skotet. 

Att få köra mot andra ger oss otroligt mycket. Vi ser i 505 direkt vad som gör skillnad. Vi har bra höjd men är lite over-powered.

På länsen gäller det verkligen att fixa manövrarna. Hissning och gipp känns som de största riskmomenten så vi tar det lite för lugnt. 505 går så fort att det naturligtvis inte är hållbart i längden om vi ska få till några resultat. Annars känns det som om vi är snabba när vi väl kör. Vi kommer in på en 17e plats som inte är så tokigt i vårt första race ihop.

Bra speed men en hel del att önska vad gäller manövrarna, vi i 9013

Lördagens andra race

Den här gången bestämmer vi oss för att starta mitt på linjen för att kunna välja sida. Något tomt verkar det vara här i mitten. De andra verkar satsa på någon av kanterna. Vi ökar vår mastrake ett snäpp.
Vi har bara en båt i lä att ta hänsyn till. Vi kommer bra iväg med en lagom lucka. Vi kämpar med att hålla henne plan och släppa på storen i byarna. Jacob jobbar sig lägre och lägre och vi börjar känna oss trygga i den hårda vinden.  Efter 4-5 min så har båten i lä börjat jobba sig fram om oss. Då går det upp ett ljus varför alla höll sig borta från mitten. De i lä var Wolfgang Hunger/Holger Jess, alla utom vi hade alltså vett att hålla oss därifrån. Vi hänger med bra och som Jacob sa, då är vi i alla fall på rätt plats. Vi är bra med i första rundningen, snabbare i hissningen och nu går det undan.

Plötsligt missar jag att dra i nya läskotet i gippen och skotet hamnar om bomnocken på storen i gippen. Vi reder ut situationen och kör några gippar till. Sista bogen in kommer vi in mot gaten alldeles för brant och fixar det precis med släpp i storen. Inte så snabbt men situationen är räddad. 

Efter sista kryssen rundar vi 11a och nu gäller det utför. När vi kommer in för gippa sista gången missar jag återigen nya lä och skotet kommer runt bomnocken igen. Vi tar ner tidigt för att lösa problemet och två båtar som är hack i häl kommer om. Vi kommer in på en 13e plats. Nöjda med att vi är med i racet. 

Lördagens tredje race

Tredje racet börjar med högervrid och vind på ca 8-10 m/s men uti till havs kommer en mörk front. Ska vi höger mot fronten eller vänster? Vem kommer att få lyftet? Vi bestämmer oss för höger ut i Skälderviken. På väg ut åt höger vrider det mot och vi tar oss inåt mitten. Här minskar vinden rejält och kanterna har vind. Dags att köra ut på en av kanterna för att rädda det hela och komma igen. Vi väljer höger kanten. Vi möter då en hagelstorm och startfartyget mätte 21m/s. Halva fleeten ligger upp och ner medan andra bara låter seglen fladdra och överleva. Vi själva tar ner storseglet och länsar tillbaka. Vi har ingen aning om hur länge det här kommer att hålla på. Efter 5-7 minuter är vinden nere på  8m/s igen. Vi bestämmer oss för att inte gå i mål. Frågan är om vi kan få upp storen till havs eller om vi behöver gå i hamn. Vi bestämmer oss för att försöka och lyckas. Dags att strunta i det här och tänka som optimistseglarna som fick DNF på Rikskvalet. Vi får räkna bort det här racet helt enkelt.

Lördagens fjärde race

Det blåser 8-10 m/s och vinden har fortsatt höger. Vi startar bra och är bra med. I ett slag sitter Jacob plötsligt fast i kroken och kapsejsningen är ett faktum. Bryta eller fortsätta?
Jag säger till Jacob att eftersom flera gick in så fullföljer vi. Vi kan inte få två 31 poängare. Vi trycker på och är till slut ifatt svansen på fleeten. Jag är riktigt nöjd med vår kämpaanda här. Det blev en 21 istället för en 31.

Riktig hårdvind under söndagen, jag har aldrig seglat snabbare

Söndagen, femte racet 

10-12 byar uppåt 14m/s. Vi får en bra start med en båt i lä och en i lovart. Vi tre skiftas om att vara före varandra. Vänsterkanten känns rätt och när vi börjar närma oss layline så faller vi och slår. Vi lyfter över fleeten på höger och rundar femma. Galen Mack/Colin Treseler kappsejsar en bit ner på länsen i en vindby och vi ligger fyra. En andra kryss med grym fart och kontroll över båtarna bakom gör att vi ligger fyra ända tills vi gippar in mot sista märket. Jan Saugmann/Christian Limbrecht Mogensen gör en snabbare gipp och är snart ifatt oss och kommer om i lovart. Surt när vi har bara några hundra meter kvar. Vi faller av och pressar inte på för vi har bra med utrymme bakåt. Jan Saugmann rundar och vi rundar bättre och kör betydligt snabbare på halvvinden i mål. Det räckte tyvärr inte då marginalen är betryggande för dem. Vi slutar som bästa svenska båt strax före de svenska mästarna. Otroligt nöjda med utvecklingen de här två dagarna. 

Bästa resultatet 5a, 14e i regattan och 8e svenska båt i vår första 505 regatta. Vi bestämde på vägen in att försöka satsa mot Weymouth nästa år. Nästa regatta blir i Björlanda Kile. Vi var tydligen dubbelbokade vad gäller Kieler Woche så det går inte.

Sex 505 besättningar var med från Skåne. Här ser vi Paul Gaskell-Brown i genuans fönster och Otto Berg i trapetsen i förbundets lånebåt. Är ni sugna så passa på att testa 505 medan båten är i Råå.
Stort tack till SS Delfinen och förbundet för en fantastisk helg på vattnet.

Inga kommentarer: