lördag 31 december 2016

fredag 30 december 2016

Årets sista träningspass idag i Laser

Frosten i morse hindrade inte oss från att komma ut på Öresund idag. Solen var uppe och värmde på och vinden låg på en 5-6 m/s.

Det här med Lasersegling är så enkelt att risken finns att man inte kommer tillbaka till den omständiga seglingen igen. När det gäller omständig segling så finns det ju olika nivåer på det också. Dehler 34SV Grynet är förhållandevis enkel även om man vill ta en spontanrepa så har det blivit alltmer sällan.

Det var lagom tryck idag för att det skulle kännas i ben- och magmusklerna. Det rann gött på nerför på länsarna och det är en helt annan sak än att köra Dehler 34SV eller en Melges 24. Varje liten våg går att utnyttja. Kroppens placering styr båten. Ett dåligt slag och de andra drar en eller två båtlängder direkt.
Mot slutet tog vinden i och vi stack in för säkerhets skull. 2 timmar blev det i alla fall.
Ryggen klarar sig bra nu när hängvästar inte är tillåtna. Får nog bli till att skaffa en Laser.
Peter Overup, Henrik Béen, Mats Johnsson, jag och Stefan Sandahl (saknas på bilden för han gick och köpte korv) kom ut på vattnet idag.

Idag kändes det i benen. Lasern är en fysisk rackans båt. Pannbiff med lök och stekt ägg på en grov macka satt fint efteråt. Vi får se om det byggde någon muskelfiber till.  

Årets Grynet 2016 - Hanna Gaskell Brown från Råå, RJK


Hanna Gaskell Brown från Råå, RJK, till höger med sin syster Klara i familjens båt.

Hon har seglat och kämpat länge men i år har det verkligen lossnat för henne. Hon har gått från klarhet till klarhet både på träning och framförallt på tävling. Hon slutade på en klar 6e plats på årets regionskval. Med detta i ryggen kämpar hon hårt och tränar hela denna vinter i Danmark för att ta nästa steg i sin utveckling. Hon är endast 12 år (f -04) och har flera år kvar i Optin och med årets trend finns stora chanser till topprestationer inom kort.

torsdag 29 december 2016

Året 2016 - Milstolparna

I år har jag plockat ut några axplock från seglaråret 2016 som jag tycker har varit milstolpar för mig och sporten.

Årets Race 2016 - ORC World Championship 2016
Egentligen hör även PreWorlds hit. Vi lyckades för första gången på riktigt vara med och segla mot de bästa i flera race. På PreWorlds kom Patrik Forsgren fram och tyckte vi hade gjort ett bra ryck mot tidigare gånger vi mötts. Sånt stärker en. Tack Patrik.

Patrik tog med mig ut och visade vad man kan göra med starterna i Expedition under PreWorlds.

Äntligen har vi genomfört det jag köpte Dehler 34SV SWE43 Grynet till. Det tredje ORC mästerskapet är nu avklarat.

Årets Segel - 3Di focken

Är vi snabba eller?Jag trodde aldrig att det skulle vara så stor skillnad mot membranfocken vi hade tidigare. Extra glad är jag för att jag tog beslutet att byta ut Dyeform-riggen mot Rod. Stor skillnad. Membransegel åldras nog utan att man inser hur snabbt det går utför med dem. 

Årets Bild - Kurt Arrigo

Bilden på Beau Geste från Rolex Sydney Hobart 2016 är helt galet läcker.


Årets Arrangör - Lommabuktens seglarklubb, LBS

Deras North Sails Trim Cup är outstanding som arrangemang. North Sails Trim Cup 2015 var det bästa jag varit på dittills nu är det North Sails Trim Cup 2016.

Två söndagar träning innan det är North Sails Trim Cup. Träning sen på fredagen och lördag förmiddag med coacher från North Sails med två influgna amerikaner. Tävling lördag och söndag. Grymt bra start på säsongen.


Årets Båt - Italia 9.98, Happy Hour


Steen Christensen dök upp med henne på North Sails Trim Cup för första gången. Grym fart direkt. Det är så man blir avundsjuk. Det var kul att vi kunde köra helt jämnt med dem på Amager Cup.





Årets Seglare - Julia Henriksson

Julia är Skånes bästa optimistjolleseglare med sin bronsplats på JSM 2016. Seglar för RöSS men är från Lomma.

Julia till höger

Årets Grand Master - Stuart Jardine

På J-24 EM 2016 i Plymouth dyker de plötsligt upp, Stuart Jardine och hans fru Mary Ann. Ett otroligt kärt återbesök efter att jag lärt känna dem i Malmö när vi arrangerade J-24 VM 2010 i MSS.
Stuart Jardine hälsar oss välkomna, still going strong. 

Årets Inhoppare - Claes 

Vi blev kort med folk på ett träningspass. Ställa in eller lösa det?
Plötsligt stod Claes på bryggan och hängde på. Fortfarande kort bemannat men det hjälpte.
Claes gillade verkligen spinnakerpasset. Vi gjorde nog hans dag och han vår. Precis som det ska vara.

Årets Meckare - Anders Hansen

Kölen på Krackemut fick i år en nedre del i bly. Gänget smälte själv blyet och Anders hade gjort formen i betong.
Bygg ditt eget blygjuteri, forma själv, såga av järnkölen, borra nya hål, smält bly, gör en avgjutning, spackla och skruva dit en ny neder del. Oslagbart?

WB-sails senaste simulering - Drake med spinnaker täcker en annan på läns

WB-Sails har använt sin Drake modell för att studera interaktionen mellan båtar på tävlingsbanan. En båt omkörning en annan (blå spinnaker omkörning den röda), simuleras i datorn. De två båtarna seglar i en sann vind fält, flytta för att bilda sin egen skenbara vinden. Avståndet mellan båtarna är 2 båtlängder.



De röda diagrammen representerar den relativa drivkraften av den röda spinnaker båten jämfört med den blå. Den högsta av grafen är 100%, och botten är 30% av drivkraften för den blå båten. Den vertikala skalan är tiden för simulering, som också visas i det övre vänstra hörnet. Den röda båten är aldrig bättre än ca 90-95% av resultatet av den blå, eftersom blå seglar lite högre för att täcka den röda båten. Inverkan av den blå båten börjar verkligen visa på cirka 18 sekunder, och når sitt maximum vid 24-25 sekunder, där kraften i den röda båten är endast ca 45% av den blå. I den första ovanifrån, på 8 sekunder, är den röda båten nästan opåverkad.
I den andra, vid 24 sek, är den röda båten mest drabbade och dess enhet är endast 40% av drivningen av den blå båten.
I den tredje, vid 36 sek, är den röda båten fritt från dålig luft från blå.
I den fjärde bilden, framifrån, har den röda spinnaker båten just börjat lida av påverkan från blå. Flödet visualiseras med partiklar, som du kan tänka dig som små, tyngdlös färgade bubblor som svävar i luften och rör sig med den lokala vinden. Bubblorna är färgade med virvelbildning, hastigheten de snurrar med. Observera att effekten av dålig luft eller täcke är alltid i riktning mot skenbara vind, inte sann vind.
Titta på din masttoppen windex att se hur du påverkar båtarna framför eller bakom dig. I simuleringen, om du tittar noga, kan du se den skenbara vindriktningen från den kölvattnet av akters det blå (en ljusblå linje). 

måndag 26 december 2016

Årets Grynet 2016 - dags att komma in med kandidaterna

Årets Grynet-tjejerna fortsätter att utvecklas väl i sin segling. Vi letar nu efter en tjej som utvecklats särskilt fint under året för Årets Grynet 2016.
Årets Grynet 2014 Filippa Henriksson från Bjärred placerade sig på en 20 plats på JSM 2016. Årets Grynet 2015 Louise Zetterström har också utvecklats fint och blev 13 på JSM.

En bild från Årets JSM i Västerås. E-jolle klassen

VM-laget 2016 i E-jolle har med sig Årets Grynet 2012 Alexandra Wiking och Årets Grynet 2013 Maja Tenning. Fortsättning följer alltså. Kul!!

Dam: Klubb:
1 Hanna Johnsson HjBK
2 Sofie Petersson RÖSS
3 Isabelle Bergqvist HjBK
4 Alexandra Wiking BOJK
5 Helene Radich VÄSS
6 Sigrid Andreasson HjBK
7 Caroline Pettersson HjBK
8 Hanna Koba JKV
9 Johanna Loftäng RÅSS
10 Maja Tenning BoSS
11 Moa Andersson ShBS
12 Alice Lindberg BoSS
13 Hanna Lundius BoSS
14 Frida Asker KKF

Rolex Sydney-Hobart 2016- Laserseglare i topp och CQS fick problem

Orkade inte upp i natt för att kolla in racet men kollade innan dagens frukost som så många andra européer på Youtube.
Starten med sitt begränsade utrymme blir en nervpåfrestning ganska snart när Wild Oats slår över till babordshalsar och får gå bakom fleeten.
Perpetual Loyal lämnar Sydney Harbour först med Laserseglaren Tom Slingsby vid rodret. Beau Gueste, Hongkong registrerade 80-fotaren, lyckades komma ut som nummer två. 

OS-guldmedaljören Tom Slingsby vid rodret

CQS, tidigare Nicorette II och som väl efter Brett Bakewell-White omkonstruktion får betraktas som den mest radikala designen i årets race, fick problem strax efter starten.

Enligt Australiensk nyhetsmedia så berodde det hela på att motorn stannade och att kölen fick manuellt släppas efter ett slag för att undvika en annan båt.

Hennes händelserika race fortsatte när vingspetsarna och klaffarna på båda sina sidor lossnade, men detta påverkar endast marginellt hastigheten på båten. Vi får hoppas hon kommer i mål nu och att de redan har haft sin andel trubbel.

En häftig bild över startområdet med sina tre startlinjer.
Redan efter några timmar var dock Wild Oats i lednigen och ordningen var återställd.

onsdag 21 december 2016

Louise Zetterström vinner optimisttjejklassen på India International Regatta 2016 och Rasmus Granzin bäste svensk på 5e plats - optiföräldern Björns rapport från sista dagen

Har nu precis kommit till svensk mark och det blev även mycket som hände sista dagen i Indien, både på havet och flygplatsen… 

 Louise Zetterström blir bästa tjej på India International Regatta 2016

Energinivån var betydlig högre än dagen innan för alla våra magar hade lugnat sig en del Rasmus och Louise var tungt peppade för sista dagen på vattnet. När vi insåg att vinden ska vara lite starkare än tidigare, idag lovade man 7-9 m/s, samma riktning och med högre vågor, var det två svenska seglare som tittade nöjt på varandra och sa:
- ”Yes! Nu ska vi köra hårt.!”
Som vanligt lång utsegling och även denna dag möttes jollarna av gigantiska inkommande containerfartyg inne i hamnen. Förutsättningarna idag inför avslutande två race var att Rasmus hade 15 p upp till en fjärde plats och Louise hade i sin tur 15 p upp till en tjej från Thailand som leder tjejklassen.
Rasmus Granzin blir bäste svensk på en otroligt fin 5e plats strax före Louise som blir 7a totalt

I första racet var det som väntat många som badade och många var inte vana med lite hårdare förhållanden. Rasmus seglade bra trots att han blev nertryckt just i startögonblicket och jobbade upp sig och kom i mål som fyra. Louise hängde på och gick in som bästa tjej på sjunde plats och tjänade 12 poäng på Thailändskan, vilket gör att sista racet blir direkt avgörande vem som vinner tjejklassen.
Efter starten ligger Rasmus och Louise i topp bredvid varandra och ser lovande ut. Rasmus gör ett kanonrace men tappar tyvärr en placering just innan mål och går in som trea. Det gör att Rasmus behåller sin femte plats på den totala resultatlistan. Louise är även denna gång bästa tjej och slutar som 8.
Louise Zetterström i SWE 4621

Nu börjar räkningen men ganska snart visar det sig att Thailändskan inte tagit in något på hela racet, då hon legat långt efter hela racet och det gör att Louise VINNNER TJEJKLASSEN!!
Efter att ha lämnat tillbaka båtar och plockat ihop så kunde vi åka tillbaka till hotellet betydligare tidigare än vanligt med några timmar innan prisutdelning som kunde användas till den sista shoppingen. Prisutdelningen är nåt av det mer storslagna vi varit med om. Många dignitärer från politik, näringsliv, marin och kustbevakning. Alla skulle hålla tal, tacka varandra och visa seglarna uppskattning för dessa dagar vilket tog sin tid. Efter att alla fått priser från några av höjdarna var det dags för stor buffe av mat från hela Indien inkl dans på prispodiet.
Efter att fått lite mat fick vi lämna festen och istället gå upp för att packa ihop våra saker för taxin skulle åka kl 24. Lite väl tidigt tycket vi men det är bra att ha lite säkerhetsmarginal i dessa länder… På, den som vanligt överfulla, flygplatsen (!) händer det som inte får hända, vi försov oss…vid gate! Klockan var cirka 02.00 när vi var vi gaten och var supertrötta. Då flighten var försenad och skulle gå 04.00 så hittade vi tre säten som var verkligen sköna och kunde inte motstå frestelsen att blunda, det var ju ändå så gott om tid... Vi blir väckta av tre upprörda personer från incheckningen. Resten av byggnaden var helt TOM. Fick rusa till gaten och ner till planet där 300 pers sitter och väntar på oss och piloten som håller handen på gasreglaget för att kunna dra…
Efter kort mellanlandning i Dubai och vidare i samma Airbus 380 som 10 dagar tidigare så landade vi på ett kallt och ruggigt Kastrup. Tyvärr fick Rasmus fördriva massa timmar innan nästa flight till Stockholm. En resa som varit ett stort äventyr med ett seglingsarrangemang i toppklass! Bra segling och med topprestationer av våra svenska seglare. Vi har träffat många trevliga personer från stora delar av (seglar)världen som vi hoppas hålla kontakten med. En komplett resultatlista finns att ladda ner på: http://www.iiregatta.in/en/competitors/notice-boards/file/optimist-main-fleet-results-as-of-day-3.html?id=27
För ett officiellt video-klipp från sista dagen gå till:


tisdag 20 december 2016

Melges 24 fockmysteriet äntligen löst.

Martin Fridh har grubblat länge på varför hans två North Sails fockar inte går att skota lika. Efter att North kollat så ska de med samma beteckning vara samma. I det här fallet J7k. Lika bra att åka över till Allerød så proffsen får kolla på dem. Jag tyckte det var kul att hänga på alltid lär man sig något.

På VM i Miami var North Sails J7k fock den mest använda. Bora Gulari vann Amerikanska mästerskapen med en J-zero annars har alla J7k. Martin testade först J-zero som är rundare och ska vara lättare att styra på och i vissa sammanhang snabbare men tyckte det gick bättre med J7k. Vem vågar att mäta in en sån fock när man bara får ha en med? Bora Gulari tydligen.
Kolla den här listan http://www.onedesign.com/tabid/23747/default.aspx . Vilken dominans!
Theis Palm, Kristian Kvid Sørensen, Jesper Feldt och Martin Fridh rullar ihop grejerna igen efter att kollat på dem.

Martin och besättningen på Melges 24an har kliat sig i huvudet ett tag utan att bli kloka på varför två likadana Melges 24 North fockar (j7k) måste skotas väldigt olika. Allt annat lika så skiljer det så mycket som ett par decimeter på var markeringen på skotet hamnar för att akterliket ska skära spridarreferensen på samma ställe. Hela formen ser också annorlunda ut. Martin tog med dem till North sails loft i Allerød i Danmark, som servar södra Sverige efter att Lomma-loftet stängt, för att försöka förstå skillnaden. Jesper Feldt, Kristian Kvid Sørensen och Theis Palm ställde mangrant upp.
De sträckte upp seglen och fixerade dem i golvet ovanpå varandra, så att vi skulle kunna jämföra dem.
Det visade sig att den mest slitna focken hade krympt och förliket var ett par centimeter kortare. Den mer skrynklade duken minskar omkretsen på seglet eftersom det så att säga har dragit ihop sig för skrynklorna går inte att sträcka ut. Då topphornet är fixerat på samma punkt i och med att fallet inte kan justeras, så kommer alltså skothornet högre upp i den slitna focken, vilket stänger den. Skotpunkten måste alltså längre bak för att kompensera för detta.
Elementärt käre Watson, men inte förrän fakta konstaterats :-)
Kristian Kvid Sørensen tipsade om att ha en lashing i toppen för att få focken lika långt ner mot däck om de har varit använda olika mycket. Theis menade att just fockarna som rullas in och ut slits hårt. En förslag är att planera sin träning också med val av segel. Ingen idé att köra fartträning med gamla segel. Theis tyckte också att det var viktigt att föra en dagbok hur mycket seglen använts för att förstå vad de varit utsatta för.
Som Martin Fridh tänkt att ha nya grejer att också träna med är ju idealet men för de flesta en ekonomisk fråga. Till sommaren gäller det då är det Melges 24 World Championship i Helsingfors. Det är redan 43 anmälda.

måndag 19 december 2016

Boat of the Year, USA - Best crossover J-112E

Intressant att en Europa anpassad J-boat blir Boat of the Year i USA. Den närmste konkurrenten var också europé, Dehler 34, så det var kanske inte så konstigt. Inhemsk konkurrens var ju inte jättestor i segmentet. Här är de nominerade: http://sundetregatta.blogspot.se/2016/12/boat-of-year-2017-nominerade.html
Båten var min favorit av de som skulle kunna komma ifråga. Pris på 280 000 US dollar, 2.6 miljoner SEK, segelklar känns däremot galet högt.


Hon är en cruiser menar J-boats och det ser väl ut så ombord. Tog lite bilder när jag var på mässan i Dusseldorf i januari som ni hittar här:  http://sundetregatta.blogspot.se/2016/01/boot-dusseldorf-cruisingbatarna-med-p.html

lördag 17 december 2016

3 timmar Laserseglingsträning idag

Idag blev det Laserträning igen. Tre timmar i Laser i lättvind. Simon Lundmark tränade oss idag. Bra pass med mycket starter, roll tacks, roll gybes och korta banor. 11-12 laserseglare var med idag den 17e december 2016.

TFO-känsla på hamnplanen när vi riggade. Hyggligt gäng. Peter Overup hade med sig extra handskar som jag fått låna. Det får bli en tur till Biltema eller ska man hoppas på tomten?
 Så här glada blev vi när Tomas Franzén till vänster (Mikael Stamming till höger) berättade att han ska ta ner sin 505 till Limhamn så vi får testa den.
 Malmö Segel Sällskaps juniorsektion, kan man tro men det är Lasersegling som gör en yngre.
Simon Lundmark gjord ett kanonpass. Visade oss också att vi har en bit tills rolltacksen sitter.

måndag 12 december 2016

På temat hållbar segling - Öresund har aldrig varit artrikare än i år

På årets seglarträff diskuterades segling ur flera perspektiv som jämlikhet och inkluderande sport.
En sak som jag tycker också är väl motiverad att lyfta fram när vi arrangerar regattor och söker sponsorer är hållbar segling och de fina vatten som vi utövar vår sport i.

Det mörka mellan dykaren och personen som står i vattnet är ansjovis i Öresund. Coolt eller hur?

I dagens Sydsvenskan, där jag också "lånade" bilden, kan vi läsa om att Öresund som seglarvatten aldrig varit så artrikt som i år. Arter som siktats i år som är särskilt exceptionella är valar, delfiner, skarpsill och tonfisk. Jag som tyckte det var häftigt att hundratals sportfiskare fick makrill på sensommaren. 
Öresundsakvariets Jens P Jeppesen skriver i ett pressmeddelande att makrill, sill, ansjovis, sardiner, taggmakrill och skarpsill sågs då i större stim än vanligt och i större storlekar än tidigare. Tumlarna syns också allt oftare. Här är artikeln: https://www.sydsvenskan.se/2016-12-12/rekordar-for-djurlivet-i-oresund



En organisation som jobbar för att få till hållbarare seglingsevenemang är Sailors For the Sea. Här kan man få sin regatta certifierad ur ett hållbarhetsperspektiv. Punkterna på deras listor är relevanta och när jag läste dem så funderade jag på om hur vi skulle kunna få våra regattor certifierade. Det krävs såklart en organisation kring det här och det är en del jobb. 
Själv tror jag det kunde vara en grej att bli Öresunds första hållbarhetscertifierade regatta. Det finns kanske sponsorer som är intresserade av att profilera sig genom att sponsra någon som är särskilt bra på detta. 
Viktigast är att vi får upp ögonen för hur känsliga våra vatten är eller som vi ser det vår arena. Kolla in den här hemsidan:
http://www.sailorsforthesea.com/

söndag 11 december 2016

SAJK is back - Lasersegling idag

Imorse orkade jag inte riktigt upp i tid för att hinna ut med de andra Laserseglarna. Jag stack ner till hamnen och testriggade båten jag fått låna av Magnus Sjögren. Pernilla Ekelund som hade haft grejerna lovade att det är hur kul som helst. Hon hade lånat båten för att segla SM i fjol. Hon blev så biten att hon köpte en egen.

 SAJK is back

8 grader i luften och 4-6 m/s borde ju vara perfekt för ett test. Kvickt hem igen och hämtade min 20 år gamla våtdräkt. Handskar hittade jag inte så det fick bli utan. Skor köpte jag i Plymouth i somras till J-24 EM så det funkade bra om fötterna.
På väg ut mötte jag de andra som var på väg in. Typiskt.

 Limhamn var perfekt idag för lite vintersegling i Laser. Frågan som Anders Rydlöv ställde sig på MSS-gympan i tisdags var om Lasersegling i 16 år inte slås av ett 20 år långt uppehåll. Måste nog säga att hur det ska kännas sitter där men att få till det tar nog lite tid.

Kryssade ut till Trindelpricken. Går ju fint det här. 

När jag rundade släppte ut och började länsa kändes det lite skakigt. Efter fem minuter gick det till och med att luta åt lovart och styra båten igen med kroppen.

Efter några rundor kring optimisternas bojar för att träna på gipprundningar så började jag känna mig mör. Nu är det bara Ingvar Jönsson med visselpipa i en rib som saknas så hade jag varit 20 år yngre i ett nafs.

lördag 10 december 2016

Sportigare segling - att inte fler vuxna seglare kör jolle?

Det är mycket snack om sportigare båtar och att seglingen är dyr sport men frågan är då varför fler storbåtsseglare inte jackar ner till 2-mans jollesegling? Efter mitt tidigare inlägg på temat vad gör man nu så kunde detta faktiskt kunna vara en grej? Själv känner jag just nu att det är viktigt att det inte blir repetition av mitt seglande. Jag har kommit fram till att jag vill ha en mer idrottslig approach på mitt seglande. Äventyrssegling, visst det är kul, men det är inte det viktigaste för mig just nu.
I somras var jag ute och fuskade på några träningspass i Melges 24 och tävlade i J-24 på två mästerskap. Klart kul med entypskappsegling. Här hittar ni förresten oss med en svart genua i EM fleeten i Plymouth.
Tack till Ängelholmsgänget som gjorde det möjligt.


Tomas Franzén som seglar 505 i Råå tyckte jag borde prova på 505. Henrik Elfström tyckte jag skulle testa 470. Lasergubbarna i MSS tycker det är "bara att skaffa en Laser och segla på riktigt".
Faktum är att för de pengarna det handlar om att segla jolle så kan man undra varför inte fler håller på i det här landet med jollar i vuxen ålder. Varför segla till exempel J-70 när man kan ha en hel fleet för samma pengar?

Entypskappsegling är kul liksom att annan segling också är kul. Sailors have more fun.

Bara på skoj så kollade jag runt vad en jolle skulle kosta. När jag kollade runt så hittade jag 5-6 år gamla 470 för 3000Euro och 505 för runt 10 000Euro.
2016 så var det 21 båtar med på SM i 505. Det är ju inte illa alls. Lite sugen blir man ju när man ser att det finns en aktiv fleet som kör. 
Så här i efterdyningarna efter Paul Elvströms bortgång så kan man ju inte låta bli att citera honom. Paul berömda uttalande om 505 "....no other boat is able to give one so much pleasure as this one" är förmodligen riktigt. Visst citatet är gammalt men det säger väl något.

Nu har jag i alla fall fått tag på en Laser som jag ska prova. :-) Hoppas det inte slutar med att jag fastnar igen. 

onsdag 7 december 2016

Paul Elvstrøm är död, gick bort på onsdagsmorgonen.

Paul Elvström en av de absolut största inom segelsporten

En av de första bilderna jag minns av Paul.


En länk till källan:
http://www.dr.dk/sporten/oevrig/paul-elvstroem-er-doed#!/

söndag 4 december 2016

Någon som vet historien bakom den här båten?

I lördagskväll låg hon bara där. Nu med ratt istället för med rorkult. Man anar ju att hon varit en het racer men vilken? Vem har designat henne? När byggdes hon och var?

En rejäl båt, en 2-ton?

Rejält med genuaskenor, 4 skenor att välja på.



Brunn för rorsman.


När hade man så här smäckra Mastheadriggar? Början på 90-talet? tidigare?
När jag var på hundrunda hämtade ägaren henne och drog iväg utan att berätta vem hon var.

Optimist- och Laserjolleträning idag 4e december - Malmö Segel Sällskap

En grymt skön söndag idag. Grymt härligt med ett gäng optimister som körde träning och så Laserseglarna så klart.
Vad var då som hände på vattnet idag? Alla tränade. Tränare och seglare.

Björn Zetterström berättade:
-Vi har insett att vi måste höja kompetensen av våra tränare i Skåne. SKSF med Gustav Reichman i spetsen drog igång i våras ett tränarutvecklingsprojekt. Vi har riktigt duktiga tränare från Sth/Gbg/KDY som utbildar våra skånska tränare. Har kört hela våren och hösten.
För detta måste man naturligtvis ha seglare att "öva" på. Därför kör vi samtidigt samträning för alla Skånska Opti-seglare.

- Vi alternerar mellan olika ställen runt om i regionen, mellan Skanör och Råå. Idag var det MSS tur att vara värd med anläggning och fixa mat. Dagens stora gäst var Max Saliminen som var med på vattnet och avslutade med en bra föreläsning i land för alla seglare och tränare. Alla kommer tillbaka nästa söndag för sista passet i år, fortsätter Björn.



Simon Lundmark tränade Malmöseglarna idag.

Vid dammen hade farbröderna skoj. ;-)