onsdag 21 december 2016

Louise Zetterström vinner optimisttjejklassen på India International Regatta 2016 och Rasmus Granzin bäste svensk på 5e plats - optiföräldern Björns rapport från sista dagen

Har nu precis kommit till svensk mark och det blev även mycket som hände sista dagen i Indien, både på havet och flygplatsen… 

 Louise Zetterström blir bästa tjej på India International Regatta 2016

Energinivån var betydlig högre än dagen innan för alla våra magar hade lugnat sig en del Rasmus och Louise var tungt peppade för sista dagen på vattnet. När vi insåg att vinden ska vara lite starkare än tidigare, idag lovade man 7-9 m/s, samma riktning och med högre vågor, var det två svenska seglare som tittade nöjt på varandra och sa:
- ”Yes! Nu ska vi köra hårt.!”
Som vanligt lång utsegling och även denna dag möttes jollarna av gigantiska inkommande containerfartyg inne i hamnen. Förutsättningarna idag inför avslutande två race var att Rasmus hade 15 p upp till en fjärde plats och Louise hade i sin tur 15 p upp till en tjej från Thailand som leder tjejklassen.
Rasmus Granzin blir bäste svensk på en otroligt fin 5e plats strax före Louise som blir 7a totalt

I första racet var det som väntat många som badade och många var inte vana med lite hårdare förhållanden. Rasmus seglade bra trots att han blev nertryckt just i startögonblicket och jobbade upp sig och kom i mål som fyra. Louise hängde på och gick in som bästa tjej på sjunde plats och tjänade 12 poäng på Thailändskan, vilket gör att sista racet blir direkt avgörande vem som vinner tjejklassen.
Efter starten ligger Rasmus och Louise i topp bredvid varandra och ser lovande ut. Rasmus gör ett kanonrace men tappar tyvärr en placering just innan mål och går in som trea. Det gör att Rasmus behåller sin femte plats på den totala resultatlistan. Louise är även denna gång bästa tjej och slutar som 8.
Louise Zetterström i SWE 4621

Nu börjar räkningen men ganska snart visar det sig att Thailändskan inte tagit in något på hela racet, då hon legat långt efter hela racet och det gör att Louise VINNNER TJEJKLASSEN!!
Efter att ha lämnat tillbaka båtar och plockat ihop så kunde vi åka tillbaka till hotellet betydligare tidigare än vanligt med några timmar innan prisutdelning som kunde användas till den sista shoppingen. Prisutdelningen är nåt av det mer storslagna vi varit med om. Många dignitärer från politik, näringsliv, marin och kustbevakning. Alla skulle hålla tal, tacka varandra och visa seglarna uppskattning för dessa dagar vilket tog sin tid. Efter att alla fått priser från några av höjdarna var det dags för stor buffe av mat från hela Indien inkl dans på prispodiet.
Efter att fått lite mat fick vi lämna festen och istället gå upp för att packa ihop våra saker för taxin skulle åka kl 24. Lite väl tidigt tycket vi men det är bra att ha lite säkerhetsmarginal i dessa länder… På, den som vanligt överfulla, flygplatsen (!) händer det som inte får hända, vi försov oss…vid gate! Klockan var cirka 02.00 när vi var vi gaten och var supertrötta. Då flighten var försenad och skulle gå 04.00 så hittade vi tre säten som var verkligen sköna och kunde inte motstå frestelsen att blunda, det var ju ändå så gott om tid... Vi blir väckta av tre upprörda personer från incheckningen. Resten av byggnaden var helt TOM. Fick rusa till gaten och ner till planet där 300 pers sitter och väntar på oss och piloten som håller handen på gasreglaget för att kunna dra…
Efter kort mellanlandning i Dubai och vidare i samma Airbus 380 som 10 dagar tidigare så landade vi på ett kallt och ruggigt Kastrup. Tyvärr fick Rasmus fördriva massa timmar innan nästa flight till Stockholm. En resa som varit ett stort äventyr med ett seglingsarrangemang i toppklass! Bra segling och med topprestationer av våra svenska seglare. Vi har träffat många trevliga personer från stora delar av (seglar)världen som vi hoppas hålla kontakten med. En komplett resultatlista finns att ladda ner på: http://www.iiregatta.in/en/competitors/notice-boards/file/optimist-main-fleet-results-as-of-day-3.html?id=27
För ett officiellt video-klipp från sista dagen gå till:


Inga kommentarer: