söndag 20 april 2014

Grynets VM-fix #1 - Nytt förstag med Tuff Luff profil på idag

Hur svårt ska det vara? Jag har fått flera frågor kring förstagslängder under vintern och jag har inte ritkigt förstått var problemet varit. Inte förrän nu när vårt nya blev alldeles för långt. 

Efter att ha ägnat en hel eftermiddag med trigonometriska beräkningar och till slut en diskussion med Jonas Selsvik på Seldén som det gick att reda ut. 
Om man ringer Seldén och undrar över rätt läng så får man till svar 15375mm för rulle eller 15325 utan rulle. Sen ska man dra bort 130mm för TD rullen och då blir måttet 15240mm.
Nu är det så att det är också för långt för måtten kommer från leif Englunds Dehlta som har förstaget monterat i fören. Rätt mått om man vill ha samma rake som är Leif är 15190mm med TD rulle monterad. 
När vi nu kommer att köra med Tuff Luff förstag så gör vi förstaget så att det med vantskruv i yttersta läget blir 15210mm. Vi kan sen korta detta ytterliggare 90mm. Minskad rake kommer att hjälpa oss i hårt. Om jag hade bestämt en fast längd hade jag nog gjort förstaget ännu kortare typ 15 180mm.
Att montera Tuff Luff förstaget görs enklast på att spänt förstag. Först monterar man den lilla distansröret i plats och surrar tejp runt.
Därefter börjar det riktigt jobbiga. Profilen ska kortas i toppen och för att bestämma rätt mått så började jag med att vända profilen upp och ner. På så vis får man den delen som ska kortas neråt. Där märker man profilen, drar ur den igen och kortar den.
Det är viktigt att seglens förlik aldrig dras in i profilen.
Det är också viktigt att det inte kan tas upp moment i rullen så förstaget ska avslutas med en toggle som på bilden.
När längden är bestämd är det bara att montera ändbeslagen och tejpa det nedre distansröret. jag har satt inloppet på samma ställe som vi hade på Seldéns aluminium profil.

Införaren ska placeras 30cm ner från inloppet i profilen. Införaren monteras med en riktig raggarsvets - lina och tejp.
Efter 4 timmars slit med profilen så har händerna fått en del stryk. Det vittnar mest om att man egentligen är en kontorsråtta.
Nu är det bara kvar att fixa aluminiumprofilen så den också har en toggle i toppen så det är enkelt att byta förstag.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du forklare hvilke fordele du forventer med TuffLuff i forhold til aluprofilen fra Selden ?

SilverSurfer

Anders Nilsson sa...

Fördelar
- Äntringshålet i profilen är rakt på och slitaget på foiltejpen på seglet kommer att bli mindre. Vi kommer att slita mindre på seglet och riskerar inte att seglet går sönder.
- Vi kommer att få minskad friktion vid hissning eftersom det inte finns några skarvar i TuffLuff profilen. Detta kommer att ge snabbare nertagningar och hissningar.
- Mindre turbulens i seglets framkant eftersom profilen är smalare.
- 7kg mindre i riggen 8 meter upp

Nackdelar
- Rullfock fungerar inte utan att förstaget ska bytas
- TuffLuff profilen är känsligare för att dra ur seglet om någon skotar seglet innan det är hissat.

Anonym sa...

Hur går du tillväga för att byta förstag när masten är på?
Mvh Joakim