onsdag 15 augusti 2012

Saltholm Runt 25 augusti - anmäl er

Årets Saltholm Runt den 25 augusti bjuder på en del nyheter.

På seglingsfronten kommer vi att lägga starter och banor så att båtarna oberoende av storlek ska gå i mål ungefär vid samma tidpunkt. Detta för att undvika att det blir för lång väntan på prisutdelningen.
Banorna för de snabbaste båtarna kommer på så vis att avslutas med en speciell kortbana innan målgång. SRS-klasserna kör kortaste banan.
På detta sätt så blir det mer aktivitet vid målgång. Roligare att kolla på och roligare avslut.

Efter seglingarna så är det möjligt att köpa grillat och dricka.
Som vanligt så ingår målgångsöl till besättningarna.

Regattafest på kvällen som man anmäler sig till.

Anmälningarna har redan börjat strömma in. Fortsätt att fylla på!!!
Visa att vi kan komma över 60 sträcket i år.

Vi ses!!!

41 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

19 anmälda i kväll. I fjor var det 5 anmälda fredagen innan då blev vi 41. På väg mot rekord?
Listan läggs ut ikväll på hemsidan.

Anonym sa...

Efterson det seglas både i SRS och Dh skulle det vara intressant att i deltagarlistan se vilka båtar som anmält sig till vad.
/Ulf

Anders B sa...

Varför inte låta snabba SRS och DH båtar segla samma bana (som på Kullaseglingen)? Nästan alla DH båtar har ju ett SRS mättal, då blir det fler båtar att fightas mot.

Anders Nilsson sa...

Vi har diskuterat att göra så.
Vi får se hur anmälningsläget och vädret ser ut på onsdag.

Anonym sa...

Amnäld eftersom det lovas vind. Klarar inte fler stiljebälten.

Sebastian/
Som reklam för Trelleborgsregattan den 1 september kan jag berätta att strömrekordet i Gislövs Läge är 0,4 knop, samt att genoas är sällsynta om inte helt utrotade pga lokala vindförhållanden.

Anders Nilsson sa...

Härligt Sebastian!!! :-D

Anders Nilsson sa...

Minitransat Öresund? Två Minitransat är nu anmälda. Ska bli kul att se om det är skillnad på prestandan på en Proto eller Classe? Hur mycket?

Gian Pinotti sa...

Vilka minisar då om jag får fråga

Janne Pinotti

Gian Pinotti sa...

Vi har precis fått SRS talet på våran Mini. 1,261 är ganska spännande. Stefan har om jag kommer ihåg rätt 1.161 vilket skulle innebära att vi skall segla 10% fortare. Ska bli intresant och se om det går.

Janne Pinotti

Anders Nilsson sa...

Just de två menade jag. :-D

Peter Kross sa...

det kostar tydligen en del % att ha svängköl... ;-)

Hansen sa...

@Peter.
Det är mer segelyta också samt lättare båt så det är inte bara cantingen som slår. När Pinottis kärra är färdigmätt så blir det DH också och då kan vi jämföra i detalj. Svårt att se vad som påverkar i SRS´s "Blackbox"

Peter Kross sa...

@Hansen, jag jämförde E4836 med E4661. totala segelyta skiljer inte så mycket men det är mer i storen men den andra har större försegel. Sen tilkommer kolfiberrigg samt även syntet i stående rigg. Det borde dock inte ge 10 pinnar (sorry ska man säga nu 100 pinnar sen man har fört in tredje decimalen???)
lätt överslag ger ca. en pinne för kolfiberrigg, en halv pinne kankse (förmodligen mindre för syntet stående rigg. Hur gennaker skiljer kan uppskattas via jämförelse mellan SRS usp.
Vikten skiljer endast 30kg och har knappast någon större inverkan. djupgående har det däremot men tveksamt om det är mer än två till tre pinnar. resten tilldelar jag svängköl och eventuell empiriskt korrektion...
(helt svartbox är det ändå inte...;-) )

Anonym sa...

Det skall bli mycket spännande att se vad det skiljer i DH, den regeln är ju trots allt mer rättvisande, i SRS finns det för mycket tyckande. Dom verkar sakna ett realistiskt tänkande 1,26 är i mitt tycke alldeles för högt. Kanske 1.21 är mer realistiskt

Anonym sa...

Lägg ner SRS det är en Pajas regel

Anders Nilsson sa...

Mini650 är ju en regel i sig. En konstruktionsregel Den trubbnosade minin är nog ingen regel som fixar.
Jag tror inte DH2012 fixar canting keel särskilt rättvist den heller. Det är ju bara att kolla på Cookson 50 som har canting keel. DH felbedömmer ju den båten helt.
Canting keel är ju är ju bara en variant till på de äldre metoderna med folk i trapets, vingar, vattentankar etc. De ger bara extra styvhet i hårt väder. Hur ska en entalsregel fixa det utan att lägga på för mycket för ett lättvindsrace?

Peter Kross sa...

Att Dh kanske inte fixa canting keel så bar är väl en sak med SRS klara det mycket väl. Om det mot all förmodan ändå skulle visa sig på banan att det är svårt att segla upp så är det väl bara att träna mer eller hur???

(vet ärligt talat ej hur canting keel borde värderas men skulle kunna djupdyka en dag)

Mattias sa...

SWE 39 Volkswagen seglar Saltholm Runt :)

Anonym sa...

Min övertygelse att entyp är mest rättvis står sig bra;)

Gian Pinotti sa...

Hej
Undrar hur SRS kommiten gör för att få fram ett SRS tal. Jag undrar seriöst och alvarligt. Hur gör dom? "Tittar" dom på det som vi skickade in eller har dom ett dataprogram som dom kör det i?
Micke skickade in det på kvällen ca 1900.
Jag ringde dom på morgonen efter, kl 0900 ca och då var det klart
Om det är en massa synpunkter och tyckande och inte ett program som det körs i så är det en pajasregel och inte seriöst enligt mig.
Finns det ett program som det hela körs i sö är det seriöst och alvarligt igenotänkt för då lommer kantingkeel att påverka alla lika mycket. Sen är det frågan om hur mucket det skall påverka. Har dom problem med det så får dom väl kontakta Chalmers i Göteborg eller KTH där finns nog några som skulle kunna berätta hur mycket straff det kan vara rättvist att dela ut för detta.
Det är kul att segla i alla fall även om vi måste vara 20 min före Sefan i sin Zero på en 4 timmars segling.
Janne Pinotti

Anonym sa...

Ring Pelle eller Jimmy, så kan de nog förklara så att även ni från Malmö förstår vad SRS är!!!

Ni pratar om pajasregel, men jag undrar vilka som är pajasar?

Skånsk segling med flyt! sa...

Verkar seriöst i den här tråden....
Pajas hit och pajas dit.

Det är en sak att kalla en regel för pajaseri eller jönseri det är väl helt ok och det är upp till var och en.

Till gubben ovan för här som syftar på att Malmöseglarna är pajasar hör inte hemma här. Då börjar det bli personligt....

Nilsson det är nog snart dags att stänga av för anonyma och kräva verifierat E-post svar för registering.

Canting är svårbedömt hur det påverkar och relativt nytt i Norden. SRS kör sitt program för vanliga båtar om Canting ingår där i vet vi inte. I DH ligger Cantingen med i beräkningen sen om den är viktad rätt återstår att se. Det är väldigt få canting.

Om man granskar mätbreven för Cookson 50 Camilla som är den mest kända Cantingkärran här i norden i respitcirkusen så skiljer sig måtten mellan 2011 och 2012 inte bara skrovbihanget som ställer till det.
2011 fanns det inget "straff" för Canting i DH. Implemnterades 2012.

När man väljer att mäta in i en regel är det bara att gilla läget eller överklaga. Hur man överklagar ett SRS finns på SSFs hemsida.

Tänk på att det är alltid bäst att satsa på ett SRSv om man ger sig in i SRS-segling, då har man tillgång till alla rabatter.

Lycka till!



Anders Nilsson sa...

Kjell Widmark och jag anmäler oss i SRS. På Ven Runt var det bara vi och Mats Dahlander som var intresserade av DH2012 Öresund Cup.
Mats kör Danska Mästerskapen i X-99 till helgen
MSS räknar om resultaten enligt DH för Öresund Cup.

Hansen sa...

Vi kommer att köra Tracking på Saltholm Runt. Men det hänger på respektive deltagare. Man behöver en Smartphone och ett konto på Endomondo. Surfa in på www.endomondo.se och registrera er sedan laddar ni ner appen till er telefon. När ni har ett konto kan ni kontakta mig så skickar jag en invitation till eventet.

Nu kan nära och kära följa tävlingen på denna länken:

http://www.endomondo.com/event/6492056

Och de som är i land i Limhamn kan följa racet från klubbhuset.

Johan sa...

Hej, skall bli kul att segla saltholm runt. Men jag begriper inte Anders senaste inlägg att segla srs o sedan omräkna till DH. Men kanske är jag bara trött o seg efter watski kattegat. - Massor med segelskiften, slag o vägvalssituationer.
Men förklara för mig varför ni skall krångla till DH klassen med avslutande bankappsegling? Svårt att locka bredd o familjegastar. Men om id'en ändå är bra så varför skall du o Kjell inte segla DHklassen? Med vänlig hälsning, Johan

Johan sa...

Hej, skall bli kul att segla saltholm runt. Men jag begriper inte Anders senaste inlägg att segla srs o sedan omräkna till DH. Men kanske är jag bara trött o seg efter watski kattegat. - Massor med segelskiften, slag o vägvalssituationer.
Men förklara för mig varför ni skall krångla till DH klassen med avslutande bankappsegling? Svårt att locka bredd o familjegastar. Men om id'en ändå är bra så varför skall du o Kjell inte segla DHklassen? Med vänlig hälsning, Johan

Anonym sa...

Varför detta strulande fram och tillbaka mellan SRS / DH? Var inte hela iden med ÖresundsSerien att köra DH?

Johan - varför är det svårt att locka bredd / gastar till den avslutande "Mumm-Stelton" look-a-liken?

Johan sa...

Bankappsegling kräver stor och samtrimmad besättning för att kunna hantera rundningar och positionstaktik inkl trängsel för att kriga om topplacering.
Distanskappsegling kan man hantera på något mindre besättning bara den är kunnig, intresserad och uthållig vad gäller segeltrim, taktik, vind o ström.
Saltholm är distans, north trim är bana, Mumm är kul men kräver planering och stor besättning. Vill man utveckla Saltholm kan man börja med att lägga ett kryssmärke så att man får en vettig startlinje. Men att avsluta med kryss läns bana som skall vara röttvis, dvs kryss läns för alla oavsett nör man kommer in i banan, det tror jag blr svårt. Kul med utveckling. Men blir det rätt? Hilsen Johan

Anders Nilsson sa...

@Johan
Banan kommer att väljas efter de förutsättningar som råder.
Är det risk för att vinden lättar ur så blir det "korta banalternativet" för alla.
Är det hårdvind så det blir för avancerat med avslut så blir det också korta.

Hansen sa...

Banalternativen läggs ut inom det närmsta på

www.mss.m.se
www.oresundcup.org
www.facebook.com/saltholmrunt

Banalternativen för DH och Texel kommer att avslutas med några rundningar på våra torsdagsseglingsbojar. Det blir en fin avslutning och publiknära.

Vi får ju inte glömma att det är kappsegling som vi håller på med :-)

Anonym sa...

Bra Hansen!!

Hansen sa...

Banorna ligger ute.
Se:
www.oresundcup.org
www.facebook.com/saltholmrunt

Snart också på:
www.mss.m.se

Anders Nilsson sa...

31 anmälda i morse. Ser bra ut.
Kom igen nu så vi slår 2011!!!
Ser bra ut då det brukar komma en del på slutet.

Anonym sa...

Är gästplatserna slut? Med tanke på att listan inte är uppdaterad. Det kan ju locka för många båtar.

Anders Nilsson sa...

Pelle på kansliet ringde mig om antalet.
Listan är nog inte klar tyvärr manuellt arbete 2012.

Anders Nilsson sa...

34 anmälda nu.

Anonym sa...

Var kan man finna uppdaterad (de 34 båtarna) lista med vilken klass de olika båtarna seglar? DH / SRS?

Anders Nilsson sa...

Klassindelning görs på onsdag kväll och publiceras på fredag kväll.
Uppdaterad anmälningslista kommer senare i eftermiddag.

Anonym sa...

Tack for bra svar!

Johan sa...

Glöm inte lägga ut uppdaterad deltagarlista nu innan deadline för anmälan. En lång lista lockar fler att anmäla sig!!/Johan

Anders Nilsson sa...

Banalternativ och deltagarlista uppdaterad som den såg ut mitt på dagen idag.



Deltagarlistan:

Anmälningslistan 20120821



Banalternativen:

Banalternativen