onsdag 8 augusti 2012

ORCi World Championship 2012 - Helsinki

Inför ORCi World Championship 2012 i Helsinki talades det om ett lättvinds-VM. Blåser inget där så här års. Många som jag pratade med före var inställda på lättvind.

Långa banracet på 65Nm gick i lättvind men redan dagen efter slogs idéerna om lättvind i kras.
Några goa bilder från igår och banracet på stora banan.


Assymetriskt funkar alldeles utmärkt nuförtiden i ORCi.

Ingen båt att skämmas över.

I klass B1 och B2 så gäller det att hamna topp 20 i respektive klass för att gå vidare. I stora går alla vidare. Team Arken Zoo och Feelgood som går fint.
Martin Nilsson och Team Feelgood som optimerat sin Salona 37 för att kunna köra i ORCi B klassen. 400kg bly krävdes och hon väger nu 7ton. Martin menar att vara störst i klassen ger alltid ett övertag. Ligger 2a inför dagens race i B1.
Team Arken Zoo som har optimerat sin First 36.7 med extra hög kolrigg men kör då bara fock och symmetriska spinnare. Vad har de peket till?

Läs mer från Team Arken Zoo här:
http://swe88.wordpress.com

Bästa Dehler 34SV Leif Englund har det något tuffare:
http://dehlta.blogspot.se/

Här hittar ni resultaten:
http://merenkavijat.fi/orcworlds2012/results/

8 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Team Dehlta klarade sin målsättning att köra Guldfleeten. Härligt!!

Blur sa...

Kul att de fick till det. Lät som de hade det tufft de första dagarna.

Gällande assymetriskt så funkar det på de lite större/snabbare båtarna som GP42 eller TP52. I lilla klassen så är det fortfarande fraktionshissat symetriskt på i stort sett alla toppbåtar.

Anders Nilsson sa...

Det är ju också en balansgång med antalet tillåtna undanvindssegel. Detta varierar med båtstorleken.
Har man som vi en 35-fotare så är det 3 undanvindsegel som gäller. Om man då till exempel syr en code 1 får man ett segel med ganska smalt användningsområde för halvvind. Då har man två spinnakrar kvar att labba med. Det får väl nöja sig med en allround spinnare och en lättvindsspinnare. Att köra med Code 1 och genuor ger mindre straff än tex Code 1 med bara fockar. Vilket är rimligt om man tänker efter. Väljer man då fock som Team Arken Zoo blir en Code 1 dyr. Gör man som Martin kör med genuor så blir den billigare. Martin väljer att addera 400kg bly i båten hellre än att byta bort genuan.
Man kör ju mycket kryss/läns bana så det blir ju ganska jobbigt med en gennaker om fältet är tätt. Andra skärvinklar än konkurrenterna måste ju också spela roll menar jag. Distansbana där det är mest följa John och inte så täta situationer så borde det bli enklare.

Blur sa...

Vad jag säger är att man i IRC (Big Boat Challenge), SRS (Marstrand Big Boat) eller i de flesta andra regler kan vinna kryss/länsregattor med gennaker om man vet hur man hanterar den. Vi har inga problem med vinklarna. Bara med att mätetalet i ORCi blr väldigt högt med topphissat och lite längre peke.

Men inte en enda toppbåt i ORCB som har peke. Då är det ändå 2012.

Att man tar en helt ny Xp38 och flyttar ner spinnfallet för att mäta bättre talar sitt tydliga språk. Synd.

Därmot funkar det bra för de lite större båtarna.

Det motionerades om just detta efter EM förra året men ingen ville se över problemet.

Joakim sa...

Arken Zoo har ju 150% genoa: http://www.ssf.se/tk/PDF/5841.pdf

Och åtminstone den bästa av tre XP38 har tophissad spi + assy: http://www.avomeripurjehtijat.fi/mittakirjat/L11514.pdf

Dehlta klarade sig inte till guldfleeten.

Anders Nilsson sa...

Ok - missade deras genua. Hörde att de har ökat kölvikten. Är det så?

Jag förstod på Leif att de fick en protest mot sig från Casper, den andra Dehler 34SV, att då de gick i mål samtidigt och i målgångsprotokollet skiljde det 1 minut. Englund fick då samma tid som Casper minus en sekund.

Joakim sa...

Arken Zoo har modiferad köl. Kanske tyngre bulb?

Nej dom fick ingen protest från Casper. Dom gick i mål nästan samtidigt, men Casper hade 1 minut sämre seglad tid. Casper trodde att deras tid var fel och frågade om detta. Resultatet blev att Dehltas tid var fel inte Caspers.

Jag seglade mot Dehlta (och Casper) de tre sista starter med Bavaria 35 Match med fock i ganska lätta vindar. Vi vann varje gång båda, dock var Dehlta 36 s före oss i mål i den långa tävlingen.

Anders Nilsson sa...

Rätt ska vara rätt naturligtvis.

Då seglade ni bra för Dehler 34SV är egentligen oslagbar. ;-)