onsdag 1 augusti 2012

Bornholm Runt 2012 - Simrishamns Segel Sällskap har medvind igen - en racerapport

Efter att ha varit på väg att försvinna som race har Simrishamns Segel Sällskap lyckats få seglarna att återvända. I år var det 20 båtar som körde Bornholm Runt. Dags att fylla på till 2013. Här kommer en racerapport från Sebastian Larsson i J-105.

Stiltjekaos på Bornholm Runt
Rapport från Bornholm Runt, Sebastian Larsson, J105
Bornholm Runt ingår i Simrishamns segelsällskaps seglarvecka. Under seglarveckan i Simrishamn avslutas Sydostcupen med Hanöregattan som består av 6 delseglingar från måndag till onsdag. Veckan avslutas med Bornholm Runt. Det är aktiviteter varje kväll i klubbhuset och arrangörerna sliter häcken av sig. Christer och Lars var på plats dygnet runt i 9 dagar och arrangemanget får 10 poäng utav 10 möjliga.
De senaste 2 åren har seglingarna var för sig samlat drygt 20 båtar. För att på ett enkelt sätt öka deltagandet till nästa års Hanöregatta och Bornholm Runt har det beslutats att Trelleborgsregattan den 1 september 2012 med dess 30 anmälda båtar skall ingå i 2013 års Sydost Cup. Sydost Cupen 2013 startar alltså redan nu i september 2012.
Till Bornholmrunt lyckades Simrishams segelsällskap i år för första gången i detta millennium samla ett riktigt konkurrenskraftiga startfält. SRS-klass 2 innehöll förutom de stora crusingbåtarna 9 st racers. Vem kunde tro det för några år sedan?
Årets Borhhom Runt seglades moturs, med Rönne som första rundning. Väderleksprognosen var väldigt klurig med lokala vindar runt Borholm. Väderprognosen skulle infrias med råge. Ingen deltagare kunde minnas att vägvalen varit så avgörande. Det började med en undanvindsstart i lätt bris. Det var bara att åka och efter 7 timmars segling rundade J105, Essex Girl och Mumm 36 Rönne i den ordningen. Resten av seglingen blev minst sagt psykiskt påfrestande för de flesta båtarna.

Essex Girl lämnar J105 på Bornholms västkust och hittar sitt eget väder. Senare uttryckte skepparen ”Hvad fanden hvar der der sked?”. Han kunde svära på att seglingen var förlorad.
Leif Möller håller undan Mumm 36 vid Borholms västkust.


Efter Rönne ökade vinden och vi kunde börja segla en frisk kryss mot östra Borhnolm. Efter ledarbåtarna låg First 34.7, First 30 och Bongo 960. Efter rundningen av Due Odde bar det av norrut och vid Nexö fastnade de första båtarna i den avtagande pålandsvinden. Båtarna som låg längst in låg helt stilla i några timmar och vågorna drev båtarna allt längre mot stranden. Någon båt fick bryta och starta motorn. De observanta båtarna kunde dra till havs för att sedan styra mot Simrishamn. Bongo 960 och Gurgelbrännaren utnyttjade skickligast de skiftande vindarna och gjorde en formidabel upphämtning men kom inte riktigt ikapp den alltid välseglade First 34,7. Essex Girl gick i mål 03.40 och väntade förvånat tills frukost innan Trelleborgsbåtarna med Anders Mohlin i First 34,7 och Ulf Nilsson i Bongo 960 kom imål. Strax senare kom Gurgelbrännaren som startade i SRS-klass 1. Gurgelbrännaren med Håkan Ahlgren blev lyckliga totalvinnare. Namnet Gurgelbrännaren kommer från boken ”Liftarens Guide till Galaxen” och sägs vara universums starkaste drink. Grattis till alla sistnämda båtar!


Tack för sommarens häftigaste segling och vi ses i Trelleborg den 1 september.

Här är hela resultatlistan:
http://www.simss.se/images/stories/pdf/resultat/bornholm_runt_2012.pdf

Inga kommentarer: