torsdag 29 december 2011

Volvo Ocean Race 2011/2012 - Martin Krite rapporterar från Groupama

Rapport från Volvo.

Just nu befinner sig vi på hemlig ort någon stans inte allt för långt från det som från början var tänkt som slutdestinationen för leg 2 Abu Dhabi. Anledningen till att det ska vara så hemligt är oron för att pirater ska ge sig på våra båtar. Igår kväll lastade vi båten på ett skepp som ska transportera våra båtar till säkrare vatten.

Under första etappen av Volvo ocean race valde vi en helt annan rutt än våra konkurrenter och fick oss en ordentlig seglingslektion. Därför var det många med mig som såg ett annat händelseförlopp framför sig när vi lämnade Kapstaden. Vi hade som mål att hålla oss närmare de övriga fältet och utnyttja den båtfart vi är mycket nöjda med. Vi vet att vi på lite öppnare bogar går mycket bra och borde kunna rycka till oss en position i toppen om den skulle handla om ett rent drag race. Sedan blir det ju inte alltid som man tänkt sig och inte heller denna gång.

Vi såg att det fanns ett sydligare alternativ än vad de andra båtarna valde och hamnade återigen på en egen rutt. Vi var ju lite oroliga att det skulle bli en upprepning av första etappen men denna gången visade det löna sig betydligt mer. Vi lyckades rycka till oss en ordentlig ledning som dessvärre krossades när båtarna gick in i doldrums. 80 sjömil som kan låta mycket är ingenting när man kommer in i detta gigantiska blekebälte. Dessvärre gjorde de andra båtarna bättre än vad vi gjorde och det var inte mycket vi kunde göra åt situationen. Frustrationen ombord är enorm när man får information om att de andra båtarna gör 15 knop när man själv gör 2. När detta uppdateras timme efter timme är man väldigt nära bristningsgränsen. När vi kom ut ur doldrums låg vi trea och lyckades inte hålla Puma bakom oss. Anledningen till detta var att vi prioriterade att minska avståndet framåt istället för att försvara oss mot Puma och detta var ett felaktigt beslut. Fyra är inget resultat vi är nöjda men racet är inte heller över ännu. Vi ligger fortfarande trea i totalen och lovar kämpa för att förbättra denna position.

Nu ser jag fram emot att komma till Abu Dhabi och få träffa familjen. Att fira jul till havs är nog inget jag kommer göra igen.

Hälsningar och gott nytt år

Martin Krite

2 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Snabbaste båten på Leg 2.
Gott Nytt år
Martin

Anonym sa...

Helt riktigt :-) Hoppas den fina farten håller i sig på leg 3.
Krite