söndag 19 september 2010

Valet 2010 - hur kommer idrotten att påverkas?

Jag kollade vad de två största partierna vill i de olika blocken och försökte hitta någon skillnad.

Moderaterna vill enligt sin hemsida:
- att idrottsrörelsen styr sig själv utan inblandning av politiken.
- intensifiera samarbetet med internationella antidopningsbyrån WADA.
- skapa en bättre fungerande ansvarsfördelning mellan stat och idrottsvärld för att lösa läktarvåldet.
- verka för att idrottsrörelsen på ett mer aktivt sätt ska arbeta mot kränkande attityder gällande kön, etnicitet, religion och sexuell läggning.
- att idrotten skall finansieras via statsbudgeten.
- att idrottslyftet skall finnas kvar under nästkommande mandatperiod, vilket innebär att idrotten tillförs 500 miljoner kronor årligen.

Socialdemokraterna vill enligt sin hemsida:
Vi vill göra det möjligt för alla att motionera och delta i idrottsverksamhet. En lustfylld skolidrott är en viktig väg att främja ett livslångt intresse för motion och idrott.
Det är avgörande att ge idrottsrörelsen goda förutsättningar för sin verksamhet. De ideella idrottsledarnas engagemang är ovärderligt. Under mandatperioden 2002-2006 tillförde vi idrottsrörelsen totalt en miljard kronor - "Ett handslag för Sveriges barn och ungdomar". Kraven vi ställde på idrottsrörelsen i förra Handslaget var att de öppnar dörrarna för fler, håller tillbaka avgifterna, satsar mer på flickidrotten, deltar i kampen mot drogerna och intensifierar samarbetet med skolorna.
Vi vill förlänga handslaget och stödja utbildning av nästa generations idrottsledare. Vi vill att staten, tillsammans med näringslivet och kommunerna, ska arbeta aktivt med att föra fler stora evenemang till Sverige.


Jag tycker det verkar som att det råder hyfsad enighet om idrotten åtminstonde på riksplanet. Vad "handslaget" kommer att ge idrotten per år är inte konkretiserat i texten ovan men står kanske någon annanstans på socialdemokraternas hemsida.
Frågan jag tycker vi ska ställa oss är vad har segelsporten gjort av vår del av stålarna från Idrottslyftet? Vilka konkreta resultat har det blivit? Hur mycket gick till segelsporten? Finns det något redovisat hur stor del av kakan de olika idrotterna lyckades kapa åt sig?

Inga kommentarer: