söndag 18 oktober 2009

Öresunds Cup 2010 - oenighet i regelfrågan

Att få till en Öresunds Cup 2010 verkar inte bli så lätt som jag trodde om man frågar seglarna hur de vill ha det. Jag skickade ut e-mail till seglare som vi själva mött under året och har också haft en del telefonsamtal för att känna var vi seglare står.

Att köra efter samma regel som danskarna gick hem hos några men inte hos alla. Det tyngsta argumenten för att köra efter DH2009 är ju i första hand att få danska seglare med på samma Cup. Vi kan nog glömma att påverka Danmark att köra SRS-SWELYS. Vi får ge upp tanken. Vi kanske ska se det som ett alternativ för danskarna som kör DH2009 idag?

För att köra en Sundscup så krävs ju samma klassindelning på racen om man inte ska gå efter en totallista. Det görs inga totallistor på DH2009 racen. Det blir svårt att göra en Cup över flera seglingar i DH2009.
Det finns idag inte ett race på danska sidan som gör det möjligt att ha med i en Cup. Det är olika banor och olika klassindelningar på samtliga.

Återstår nog att köra efter IRC eller SRS. Det viktigaste just nu är att vi bör bestämma oss för vilken klassindelningen ska vara och sedan kontakta klubbarna om de är intresserade av att supporta förslaget.

Just nu passar det nog de flesta att vi har två race på våren och två på hösten. Förslagsvis två i norra och två i södra.

Ett förslag som inte blir överambitiöst utan som är möjligt för många borde vara:

Öresunds Cupen 2010

Race
- North sails Trim cup, Lomma
- Kullaseglingen, Helsingborg
- Ven Runt, Råå
- Saltholm Runt, Malmö

Klassindelning:
Kölbåt >=1.16
Kölbåt <1.16
Sportbåtar


Regel
SRS

Är förslaget OK? Är det möjligt för de flesta seglare att hänga på?

9 kommentarer:

www.swe39.com sa...

Det tror jag lockar båtar detta.
Se till att nå ut till alla kappseglare med info så tror jag att många är på.
Vi e på me swe39 iaf :)

Håkan sa...

Det blir nog bra...

Anonym sa...

Kanonbra initiativ med Sundscup 2012. Skall diskutera och stötta detta på vårt LBS-segelkommitté möte i kväll. Också behov av ytterligare diskussion kring regelfrågan. Hade ju varit kul att få över danska båtar även om DH lockar till (kräver) komplex mix av gennaker/code 0/gamma och Spinnaker.
Dock trist med krock mellan Watski2star Kattegatt och Saltholm runt. Vi är ju 5-8 LBS båtar som tycker W2S Kattegatt är en kul regatta och fest men som annars skulle segla Saltholm. Är datumet spikat för Saltholm, går det inte att flytta till den 28/8?/Johan W.

Anders Nilsson sa...

Det blir krockar hur man än gör.
Kanske dags att ta tillfället i akt att göra en "Öresunds Cupen 2010 2-handed" med ert race i Lomma och Helsingborgs?

Anonym sa...

I SRS finns inte gruppen Sportbåtar kvar!
Jonas J

Anders Nilsson sa...

Visst du har rätt, Jonas. Om det sen är rätt att göra så är en annan fråga.
Vi kanske skulle köra alla i en lista och bara ta totalresultaten även om man startar i olika starter.

Anonym sa...

Det är möjligt att det blir krockar "hur man än gör". Det är i alla fall olyckligt att Saltholm och WatskiKattegatt krockar. Underlättar inte rekrytering till Sundscupen. Waktski är en superpoplulär segling, fulltecknat ett halvår innan start. Lockar även flera svenska "storbåtar" från norra delen av sundet./Johan W.

Anders Nilsson sa...

Jag får många åsikter som handlar om krockande race och att flytta gamla kära datum på hemmarace det klubbarna inte.
Jag gör ett nytt försök där det tydligare framgår att nu gäller det att säga sin mening.
Det här hade aldrig hänt om Skånes Seglarförbund hade fungerat. Kan man inte stänga kölbåtssektionen helt och lämna platserna obemannade så skånes seglare förstår att ingen av de förtroendevalda tar det ansvar de har tagit på sig.

Anonym sa...

Anders, det går utmärkt och är att föredra att lägga båtar med likande egenskaper i samma klass/startgrupp. Det är lite som man gör i DH. Det är mer rättvist än att går bara efter SRS-tal.