Bloggen tar upp ämnet kappsegling i Öresund, såsom regattor, heta båtar i Öresund, kappseglingar, besättningarnas planer etc.
måndag 31 augusti 2009
Höst igen? - Söndagsträningarna har dragit igång i Limhamn
-Hej, Anders!
Vilka race vi hade idag i kanonväder!
Ca. 10 m/s Syd och bra häng och Christer Frennert fixade som vanligtjättebra starter och bana! Tyvärr var det stort manfall och bara tre H-båtsteam mötte upp och två J24-team.
H-båtsteamen var Jan G & Co, Bosse L med team och Björnligan och AnnaG/Marianne S H och Krister A med team raceade för J24-klassen.
Tre tappra Laser var också ute på vattnet och vi hade riktigt kul!
Strömmen var kraftig och det var tighta race och tätt i mål. Jan G & co gårsom alltid väldigt bra, men vi hängde med bra och var före i några race. Vårtteam har hittat fin fart på undanvindarna och Bosses nya gastar fick ettriktigt elddop i det tuffa vädret.
Vi kör på 6 söndag på rad nu mellan kl. 10-12 och vi hoppas att vi får 6-7 H-båtar på linjen och några J24:or till nästa söndag.
Med seglarhälsningar
Björnteam Björnligan H-båt SWE 533
lördag 29 augusti 2009
ORCi - sugen?
Den tyska Dehler 34 SV som är inmätt har framflyttat förstag med fock vilket gav dem ett GPH på 627.1 s/sjömil. Känns som ganska ok ändå. Nya ORCi verkar ju inte helt straffa ut mer IRC orienterade båtar.
Vi kommer naturligtvis att få straff för backstag och genua 144%. Jag räknar med att det blir ca 5-6 s/sjömil för båda vilket gör att vi skulle hamna på ca 622 s/sjömil. Nu är det intressanta att om jag kör med fock i ORCi så är den något mindre än tyskens och jag får kanske ett till och med ett högre värde eftersom mitt J-mått är 23 cm kortare.
Förhållandena borta i Flensburg måste ju ge betydligt lägre sjö än i Ystad. Att då köra kryss med fock i lättare vindar och lägre sjö kanske kan vara en riktigare optimering än det var i Ystad med sitt öppna vatten med betydligt mer sjö. Kanske dags att ta fram en lätt/mellan fock i alla fall för lite mer form. Finns det en så kallad optimal genua i ORCi? Är en 144% hårt straffad? Är en 135% optimal? Någon som vet?
Den stora frågan som också dyker upp om man ska köra havsrace med fock är hur straffad en gennaker i laminatduk blir i ORCi. Ska man köra fock får man ju komplettera med ett segel mellan fock och spinnaker. Focken står ju som svenska flaggan i toppen om man släpper på den.
Någon som vet hur laminatgennacker blir i ORCi? Någon som vet vem som vet?
Några direkta modifieringar för att "hotta familjebåten" ytterliggare går ju faktiskt att göra hyffsat ostraffat.
- Förstaget går ju att byta mot plastprofil för superseriös racing i ORCi.
- Bulltex komfortmadresserna går ju att ersätta med minimitjocklek i galon för att lätta ändskeppen
- Byta Dyeform riggen mot Rodrigg - kostar i och för sig i mätbrevet?
- Skaffa på sig en riktig lättvinds VMG spinnaker - behöver vi nog hur som hellst.
Martin Nilsson i Capio, Salona 37, som var vassaste "standardbåt" kör med 618,3 så vi riskerar inte att hamna i större klassen. Med tanke på båttyperna i Ystad så borde vi få hyfsat fri vind att köra i om upplägget är detsamma eller liknande som på banracen i somras.
Årets ORCi VM vanns av båttypen M37. En konstruktion från 2005.
torsdag 27 augusti 2009
Skånske Philip Bolmgren och Emil Malmström kom 10a som bäst på 470 VM i Rungsted
"Idagens 2 första seglingar så var det att vara båten längst till höger som gällde pga att man skulle komma in till land för att slippa strömen. I första seglingen så lyckades vi inte komma över till högern ordentligt. I andra seglingen så bestämde vi oss för att starta närmast startfartyget. Vi lyckades och lyckades slå först! Vi hade CRO 83 i lovart (rankade 4 i världen) så vi gasar allt vi har. Vi seglar väldigt bra första kryssen och rundar där som 3:a, precis efter Cro 83! Efter halvvinden är vi fortfarande 3:a men på lånsen så tappar vi till 6:a. Andra kryssen så går vi långsamt utan att veta varför, så vi tappa till 9:a, på länsen tappade vi en båt till, sen seglade vi imål som 10:a! Det var första gången vi har kommit topp 10 i en stor regatta. I sista seglingen så flyttade de banan så att strömmen blev samma över hela banan. Där kom vi fel på första skiftet och kom inte tillbaka sen. Nu är det 1 segling kvar och vi laddar för att komma till silver."
Följ Teamets satsning i 470 på:
http://swe334.wordpress.com/
VM resultaten:
http://worlds470.kdy.dk/
På andra sidan sundet pågår en tung debatt om dansk seglings status
Hur är det med svenska landslaget? Hur går det egentligen med resultaten?
I Danmark gjorde Bådmagasinet Sejl följande summering:
"Lad os tage listen over de olympiske klasser, og se hvad vi reelt har p.t.:
Finnjolle:
Jonas Høgh-Christensen blev verdensmester, efter et år udenfor landsholdet - men fortsætter ikke mod næste OL. En del af begrundelsen er manglende økonomisk støtte. Kasper Andresen satser i klassen, men har meget langt igen til internationalt topniveau.
Laser:
Kristian Kjærgaard er nummer 46 på verdensranglisten, og endte i går på 49. plads ved VM. Han er vores klart bedste kort p.t.
Laser Radial:
En af de gode klasser: Alberte Lindberg er nummer 9 på verdensranglisten. Maiken Foght Schütt er nummer 13. De holder højt niveau, men kan endnu ikke kaldes medaljekandidater.
49er:
Peter og Søren Hansen er nummer 16 p.t., men har vist at de kan præstere på topniveau. Der er flere stærke hold – 49er er uden tvivl den klasse, hvor Danmark står bedst.
470 kvinder:
Ét hold satser hårdt og seriøst, og har haft topresultater – dog i tiden kort efter OL, hvor niveauet er lavere end ellers. Henriette Koch og Lene Sommer sejler VM på hjemmebane lige nu, uden at imponere voldsomt. De to er nummer 18 på verdensranglisten.
470 mænd:
Ingen båd på landsholdet.RS:X, mænd: Jonas Kældsø er nummer 24 i verden. Det er hans hidtil bedste placering på verdensranglisten. Klassen har også en række unge sejlere, men ingen der kan nå olympisk medaljeniveau i 2012.
RS:X, kvinder:
Bettina Honoré er nummer 13 – hendes hidtil bedste placering på ISAF’s liste. Hun har endnu ikke vist medalje-format, og der er ikke andre.Matchrace, kvinder: Et år efter sidste OL er organisationen omkring satsningen sådan, at der endnu ikke eksisterer et decideret hold – DS agter at sammensætte et eller flere hold på baggrund af en vurdering.
Star: Ingen båd på landsholdet.
Ser onekligen tunnt ut eller?
Torsdagssegling - Vi tog första spiken - yeh yeh yeh
Det blev en kort sträckbog runt ett pliktmärket, läns ut i Öresund, en lång kryss in, läns ut igen och samma kryss tillbaka. Vinden sydlig 4-7 m/s och nordgående ström.
Det var inte helt enkelt hur långt in man skulle gå. Strömmen minskar ju inåt land men vi sträckte märket tidigare än strömlägränsen. Ute i Öresund låg den på ca 1.2 knop.
Vi körde först läns för babords halsar utåt och gippade sen för att köra med strömmen mot pricken vid Kalkgrundet. Lovartsnertagning och en perfekt rundning. Vi körde på samma kurs inåt och jag väntade på första bästa fallning. När jag kände att nu kör vi max 100m till så kom den. Vi körde 30m in i det innan vi slog och hade sen höjdaren upp mot bojen där några ytterliggare höjdare lyfte oss precis över. Frågan är om detta inte var "The perfect beat".
Hissning och kort ut för babord igen och sen medström mot pricken.
Lä nertagning och perfekt rundning.
Vi kör innåt på en höjdare från början. När de andra rundar får vi en 5 graders fallning. Perfekt. De följer oss in och när vi kommer innåt vid ungefär samma ställe så får vi en fallning igen och slår mot mål och kommer precis över målbojen.
Man kan tycka att en sån segling gör man bara en gång och det är kanske sant.
Hur som helst så har vi självfortroendet just nu, farten i båten behöver inte oroa, manövrarna sitter bättre och då kan vi fokusera på strategi och vägval.
Nästa Torsdag får vi väl käka upp detta men just nu känns det bra.
Extra kul var också att Paul Kron blev 2a och bästa H-båt. Härligt Palle.
tisdag 25 augusti 2009
Skoja inte - är Bavaria verkligen seriösa?
"The Bavaria 35 Cruiser with a three cabin layout will suit small families requiring the additional space and it will also fit the charter market perfectly. Or, if you like to go racing and want to house your crew at the same time, what better value could you find with the same racing potential?"
Kunde vara kul om de börjar komma ut och kappsegla med sina Bavaria-båtar.
KeelBoatRacer ställ - Gill KB1 Racer
Mitt 7 år gamla Mustoställ har fått ge upp för ett sprillans nytt Gillställ. I lördags hade jag på mig byxorna för första gången i det härliga vädret på Saltholm Runt.
De gamla Musto Breathable blev jag alltid fuktig i. De andades inte så himla bra. Det gjorde däremot Gillbyxorna. Helt torr - fantastiskt. Vilken utveckling de tekniska kläderna har genomgått.
Nu kan man säkert köpa liknande material av andra märken men när man provat så fattar man inte varför man inte bytade tidigare. Förmodligen för att det skulle vara ett tekniksteg som märktes. :-)
De är fullt betalda och är inga fådda grejer.
söndag 23 augusti 2009
Ett år och lite till med vår Dehler 34 SV - Grynet - en summering
Nu börjar ju resan långt innan vi fick henne. Den stora anledningen till att jag tittade efter en något större båt än min First 31.7 var att jag ville börja köra IMS 670 klassen. Klassen tilltalade mig eftersom det blev en hyfsad likriktning i klassen. Klassen bestod av standardbåtar i 33-37 fotsklassen.
Nu började den tuffa urvalsprocessen. Vi fick låna Lasse Hanséns First 36.7 i väntan på min nya båt. I september 2008 var vi tvungna att bestämma oss för att få en leverans till våren.First 36.7 gick riktigt bra och hade en del fina fördelar som att man kunde lasta ur sittbrunnsbänkarna vid kappsegling. Vi gjorde dessutom ett riktigt bra Ven Runt där vi blev 2a i totalen. Båten var enkel att driva.Jag ringde Martin Wikman och hörde mig för om en Dehler 34 DD då han berättade att de var i faggorna att släppa en ny Dehler 34.
- Kom upp till mässan i Göteborg så skulle du få se en ritning på båten.
- Jag kommer.
Dehler 34 SV presenterades som en fockbåt med möjlighet att köra genua. Hög kölprocent. Det visade sig också att de yttre dimensionerna var nästan identiska med First 36.7. Lovade gott. Mässans Dehler, jag tror det var en Dehler 36, hade en betydligt gedignare inredning än vad jag sett tidigare. Det var tänkt att bygga den nya lika gediget. Standard skulle vara ljus teak som annars var ett tillägg. Skönt med ett ljusare träslag.
Detta var första gången jag var i en Dehler. Kändes kvalitet, gedigen på ett annat sätt än kanske vår First gjort. First-båtarna har ju annars en tilltalande enkelhet och är funktionella.Vi kollade också in X-37 men prislappen var långt bort mot vad jag tänkt mig. Skulle båten mäta in i IMS 670 fick den ha specialköl och det kändes fel. Jeppesens första intryck på mig var ett Bornholm Runt när X-79 kom surfandes förbi allt och alla i början på 80-talet. Sedan dess har jag alltid kunnat tänka mig en Jeppesen design. Konstigt vad sådana händelser sätter sig. Det som fanns tillbuds nu passade dock inte. Jag ringde X-yachts som sa att jag skulle vänta lite för de skulle snart presentera ett kul alternativ i ny 34-fotare.
När jag fick se data på nya X-34 så var den något mindre och hade nästan 10kvm mindre segel om man räknade storsegel och fock. Betydligt mer i kölen så det verkade ju bli en höjdare den också. Svårt val. På X-34an hade man satt vantinfästningen i relingskanten. Om man nu har stålram i båten så känns det lite märkligt att ha vantinfästningen i sidan.
Mina båtkompisar från Abbekåstiden som hade Omega 30 och 34 hade ju alltid problemet med att inte kunna köra genua. Har man väl placerat vanten i sidan så har man inte möjligheten i framtiden att köra genua iheller. Om till exempel straffet i reglerna för genua skulle minska. Detta blev en liten hang up för mig. Att en X-34 skulle fungerat för oss som familj var det aldrig något tvivel om. Det skulle förresten alla alternativen göra.
Att välja båt är inte lätt. Jag slets mellan First 36.7, X-34 och Dehler 34SV. Jag hade nog blivit nöjd med vilken som.Vi fick möjlighet att testa Dehler 34SV i Holland i september. Prototypen var försenad. Testningen skulle varit redan i juni. Åke och Anders från Gransegel som skulle designa och sy min garderob var med och seglade henne. Vi stack ut och det var ett helt gäng med. Vi halvindade med spinnaker, länsade och kryssade. Folk var överallt ombord.
Det var svårt att få en cruisingseglande belgare att burka, ett par i en Jenneau att vilja prestera och en bakis journalist att skärpa sig.Martin ordnade så vi fick en egen tur på förmiddagen och det var då vi bestämde oss för att båten ska ha genua och backstag. Rätt eller fel så får det bli. Dehler 34 SV blir det också.
Det jag, så här nästan två år senare, minns är roderkänslan och styvheten i båten. Hur fint hon spårade trots att vi pressade henne på halvvind med spinnaker.
Leveranstiden blev nu framflyttad till februari, som blev framflyttad till april som blev den 10juni 2008.Har hon då infriat förväntningarna?
Prestanda
Hon har varit svårare att få igång i Öresunds krabba sjö i än vad jag trodde. Om det beror på att rattstyrning är nytt för mig eller om vi kört henne fel är svårt att säga. Det tar mer tid att vänja sig vid ny båt än man tror. First 36.7 var enklare att hitta skruven i. Lasses hade rorkult och genua. Detta spelade kanske in och gjorde att hon var mer lik First 31.7. Att hon har varit svårare att hitta spåret i beror i huvudsak på två saker och det är att hon är en fockbåt och har ratt. Min analys idag - kan ändras. :-)
Fock är ett segel som kräver mer noggrannhet än en genua. Genuan liksom sitter där den sitter och båten spårar på ett annat vis. Ratt är inte lika enkelt på kryss som rorkult. (30 år med rorkult och ett år med ratt spelar också in :-)).
På undanvind tycker jag det är tvärtom. Rodret har ett fantastiskt grepp i vattnet och styrningen svarar direkt. Nu är vi överens i besättningen om att vi har kommit så långt att vi har ett bra grundläge att utgå ifrån. Vi fick testat och kört mycket under Fyn Cup i år mot liknande båtar.
Sedan bilden togs har vi tagit hem 12 varv på övervantens grundtrim.
Säsongen 2008 var svår att värdera. Först ett Ven Runt, 10-13m/s, Saltholm Runt 10-16m/s och Mumm Stelton Cup 22m/s. 2009 började bra med ett perfekt Trim Cup i Skovshoved, ett hårt Fyn Cup 10-15m/s och en missad Kullasegling som det sedan blåste 12-14m/s på.
Första året så körde vi focken alldeles för plant och hårt trimmad. Under våren 2009 så har vi flyttat fram skotpunkten mer och är mer noga med var barberhaulen ska vara i sida. Storseglet har vi också flyttat längre och längre ner på travaren. Storseglet jobbar vi mer med än vad vi gjorde på First 31.7. Hon är känsligare för hur storen står. Kanske är det så att fock och stor samspelar mer. Nu har vi hittat pulvret och det kommer att göra att vi får lättare att "keep the head out of the boat". På undanvind med spinnaker är hon stabil. Vi har kört med vår Granspinnaker upp till 13-14m/s stabilt i flera race. Över det blir det tuffare att hålla koll och vi borde då ha en hårdvinds spinnaker med lägre skuldror. Båten går bra på undanvind. Glider bra på. Summa summarum så har det varit jobbigare att hitta farten än jag trodde det skulle vara. Nu har vi den så nu ska vi bara segla också.
Gransegel har inte bara levererat seglen utan de har verkligen supportat oss med sin knowhow för att hitta skruven.
Segelgarderoben
Garderoben som vi kör har i år kompletterats med en hårdvindsfock som inte går ända upp men som ändå överlappar lite.Vi har nu en garderob som funkar upp till 14m/s. Det får räcka.Segelgarderoben skulle kunna vara annorlunda men det beror på vilken typ av segling och efter vilka regler som gäller. I Öresund är det DH2009 och SRS/SWELYS.Ska man köra IRC så får man nog ersätta genuan med en lätt/mellanfock 2-6m/s. Man kan i så fall om man kör distanskappsegling också köra med en Gamma 3 eller som North kallar det Code 1 för att ha kraft på halvvind.
Är det ORCi som gäller tror jag det funkar bra med vårt ställ. Är genua hårt straffat i ORCi? Jag vet inte. Hur som helst så kör vi med:
Genua #1, 144%, 0-6m/s
Fock #3, 107%, 5 -10m/s
Fock #3.5 9-14m/s
Det finns andra Dehler 34 seglare som har:
Fock #3, 107%, 0-3m/s
Fock #3, 107%, 3-7m/s
Fock #3, 107%, 6-12m/s
Fock #4, 80%, 12-16m/s
Jag tror det är en fock för mycket om man kör bankappsegling. Ska man bara ha fockar måste man ha en gennaker för halvvindar om man kör distanskappseglingar. Det innebär fem segel istället för tre. Det gäller att inte fastna i segelval.
Här är Gransegel och jag överens så garderoben passar mitt sätt att segla. Vi har bara en allroundspinnaker som undanvindssegel. Den är sydd i Supercote 0.9. Håller för vad som helst. Jag håller just nu på och kollar på en ny i 0.75 optimerad för DH2009. Vi får se om det blir lönt.
Instrumenteringen
Jag valde bort Raymarine instrumenten till förmån för Nexus NX2. Jag har tre XL instrument på masten och det är lite för lite. Jag kommer att komplettera med två till på instrumentkonsolen.
Plottern är en Garmin GPSMAP 5008, touch screen. Autopiloten valde jag att få en varvsmonterad Raymarine Smartpilot S1g. Allt detta är hopkopplat och fungerar utmärkt. Nexus instrument är tydliga pålitliga och syns bra. Det enda som är märkligt är den stora skillnaden på apparent wind angel mellan bogarna. Är vinden så skruvad? Är det strömmen som påverkar? Jag har inte klurat ut detta.
Vi kan ha så mycket som 5-7 graders skillnad.
Bobåten
Mysig, bekväma sängar, snyggt trä, fina dynor, bra stämningen, bra och bred soffa om babord, bra med klädskåp, bra med speglar på toa. Så beskriver min 13-åriga dotter båten på frågan om hur hon skulle beskriva hur det är att bo i båten.Vi valde Comfortdynor i förpik och akterkoj och min fru brukar säga att "de är ju skönare än sängarna hemma". Pentryt fungerar bra.Kylen är knölig att packa bra. Känns inte riktigt färdig.
Vattenvolymen är för liten. Stämmer inte ens med specifikationen på båten. Detta är en miss som måste rättas till.
En miss tycker jag är att toavattnet alltid ska igenom septitanken. Vi har fått stopp en gång och det händer inte lika lätt om tanken är bypassad. Vi använder mycket sällan toan i hamn. Till havs då den används kunde det gå rakt ut.
Det mest påtagliga är klimatet inne i båten. Torr och fin om man jämför med First.
Kvalitetsbygget
Kvaliteten på trä och plastarbetena måste vara svårslaget. Finnishen på träet är topp.
Att båten blir styv av skrov och däck är laminerade ihop är också klart. Vi har en styv båt. Hur det är jämfört med stålramarna kan jag inte säga.
Vi har inte testat att gå på grund så det vet vi inget om hur hon skulle klara.
Vald utrustning från varvet har fungerat bra.
Svaret på frågan - Ja det har hon
Watski 2 Star Kattegat - en kort rapport
här kommer lite jpegare... från seglingen... tyvärr hann/kunde vi inte foto när vi tog igen bannerpågarnas försprång.. på natten.. men goa surfar hade vi..
Tack för fin blogg.
Hoppas Saltholm var lycket.. kanske läge att lägga en helg senare nästa år..
Vi svenskar skall väl vara nöjda:
löb 1 - Tyrik, MSS mycket tätt följda av pågarna i Banner 34 Magnus/Isak... som var lite trötta på natten..
löb 2 - Josefina, LBS - 3:a - Johan & Sten - mkt bra kämpat.
löb 3 - Amanda, LSS - 2:a - Torsten Berg & Johan
löb 10 - Olas Seglarskola, Hbg. 2:a.
Löb 13 - Xar, Fbk - 1:a. Rickard Roth & Stefan Hardebo
Löb 18 - La loca, Ässs - 1:a . Leemans
Kanonbra.
Och Lommabuktens Seglarklubb vann även i år den skånska klubbtävlingen med 5 båtar på banan..
Mvh / LJ
1:a priset
Lomma eskadern. Go sammanhållning.
Rolf Engels. Gillar Two handed - Det är så bra för när jag blir okoncentrerad efter en halvtimme så kör Lasse vidare och jag kan kolla på solnedgången. Här verkar det vara just en sån halvtimme. ;-)
Det verkar som dimman rullande in framåt natten. :-)
Saltholm Runt 2009 - nu finns resultaten publicerade på hemsidan
Båd i Tuborg mässan - en snabb överblick
Efter Ven Runt drog vi Jakob och jag till Tuborg för att trösta oss med lite båtfrossa. Vi möttes av Martin Wikman, som sålde min båt, med ett glatt tillrop.
- Snygg båt. :-)
Vi hittade en plats längre in i hamnen och skulle övernatta.
Innan vi stack upptäckte vi att vi inte hade några duschgrejer med. Necessärerna låg kvar hemma. Jag fick en skvätt Head&Shoulder av Bertil men det räckte knappt till en dusch. Jakob offrade sig och tog en dusch i violdoftande Skona diskmedel.
Vi var ju inte i skick för mässbesök i trånga båtar.
Hur som hellst så vaknade vi tidigt tog ut och fixade seglen och torkade dem. Sen var det dags för mässbesök.
Det som mest imponerade på mässan var med den energi som den danska båtbyggarkonst utstrålade. För utom stora X-yachts så fanns det många nya båtar på plats från de små varven. Mer eller mindre innovativa. Olsen 37 hade en ganska radikal lösning på en låg smäcker look och ståhöjd. Båten är nu produktionsklar och formarna väntar bara på hugade spekulanter.
En av Rolf Engels mest kapellköpande kunder på Kapell och annat. Det var mycket folk även här. Kapell och annat fixade mitt rattkapell som inte passade från Dehler. Det blev kanon.
Watski 2 Star Kattegat 2009 - Lars Jörnvi och Rolf Engels tog hem LÖB 1
lördag 22 augusti 2009
Saltholm Runt 2009 - fler bilder
Koncentration. Vädret är ju helt otroligt. Vi får äntligen köra genua.
Saltholm Runt 2009 - Pelle Borgström i sin BR 23 tog hem totalen - Vi blev tvåa i klassen och total trea.
Årets Saltholm runt bjöd på riktigt propaganda väder. Vi hade 40 anmälda i år. Några av katamaranerna kom inte till start men alla startande kom i mål.
5 m/s västlig, sol hela dagen. Svag sydlig ström.
Banan som vi la försökte vi få så att det inte skulle bli typisk spinnakerbana eller gennakerbana. Ingen skulle var särskilt gynnad.
En kryss till Dragör från Limhamn och sen en spetsig halvvind till Smågrundene och sen spetsig slör till Flakfort, läns mot Malmö redd, kryss mot Nordre Flint och en djup slör hem mot mål. Viss oro för att vinden kanske inte skulle räcka för att nå hem utan en DNF fanns det men de hade lovat att det skulle vara vind till 17:00.
Archipelago Raid 2009 - Martin Strandberg och Johan Örtendahl tog hem det Grattis!!!
fredag 21 augusti 2009
Saltholm Runt Prognosen för imorgon - mälarseglarna är nosiga
/L
Varsel for Saltholm lørdag 22.08.2009
15° Klarvær. Lett bris, 5 m/s fra vest-sørvest. 0 mm nedbør.
19° Klarvær. Laber bris, 6 m/s fra vest. 0 mm nedbør.
Tjörn Runt - dags för en säkerhetsdebatt?
Att tro att skadade båtar är det som ska dra publik till klipporna i Bohuslän är både felaktigt och skadligt för segelsporten anser jag.
Säkerheten måste gå först. Stenungsunds SS lever med sin skärgård och den går det inte att göra något åt. Navigation är och har alltid varit en del av seglingen med risken att då navigera fel som en del av spelet.
Vi som är aktiva i Sveriges båtklubbar och arrangerar race måste börja tänka på säkerheten. Ingen sport mår bra av olyckor. Kolla på motorsporten. Jämför med speedway banorna hur de såg ut förr och nu. Vad har vi gjort inom svensk segling?
Folk seglar Gotland Runt utan flytväst på. Säkerhetsutrustningen kollas aldrig inför racen av arrangörerna. Jag tror det är dags att vakna upp.
Watski 2 Star Kattegat 2009 - startar idag
torsdag 20 augusti 2009
Torsdagssegling - hårdvind igen
Vi bestämde oss för att inte hissa spinnaker på den korta banan eftersom det är Saltholm Runt på lördag. Lite fegt kanske men safe.
Vi bestämde oss innan att vi skulle ta rev och slå ut rev idag. Vi körde med vår 3.5 fock också.
Så fort vi fick in revet sköt hon ritkigt fart. Båten har Seldéns single reef system. Gick snabbt. Bra jobbat. Slagen satt idag. Nu ska vi bara hitta rätt tillfälle att slå. Inte rakt in i värsta byn så det blir så stort tryck efter.
Edward gjorde ett kanon jobb med att rapportera byarna. Jakob var bra vid masten och höll ut focken på länsarna. Magnus fick hem focken idag och Sylvin i sin X-34 ska inte ha en chans resten av säsongen.
Hegardt körde storen bra. Vi märkte upp samtliga linor för rev så vi vet var vi är så vi framåt slipper justera i efterhand.
På lördag ska det bli kul. Saltholm runt går av stapeln. Kracergänget satsar på att vinna priset för längsta tillfartssegling. De kör från Långedrag. :-)
söndag 16 augusti 2009
Ven Runt 2009 - Fan va kast race vi gjorde
Edward tar över rodret och jag storen. Fighting spirit trots en taskig kryss. Vi är ju inte i mål än eller hur?
Vindprognosen vi bestämde oss för var DMI´s. dagen skulle börja med sydlig vind som vid 11-12 tiden skulle vrida till sydväst och öka till 11-14m/s. Nordgående ström.
Seglingsledningen valde att lägga en lång kryss ner till Knölen vid Borstahusen. Därefter var det runt ven på en spetsig slör mot vens norra. In mot rydebäcks golfbana på en lite djupare slör och sen ytterliggare en slör mot Råå.
I klassen fanns en blandning av gennackerbåtar och spinnakerbåter. Den långa spetsiga slören mot Vens norra skulle bli tuff för oss med spinnakers. Det blir tufft mot gennakerbåtarna i år.
Det svåra vägvalet blev om man skulle ut och kämpa mot strömmen och hoppas på att tiden i prognosen stämde med SV-vridet.
SV vridet skulle komma när regnet slutade. Jag räknade med att vi skulle se en ljusning på molnen innan vridet skulle komma.
Hur som hellst vi valde att ta oss innåt land och försöka känna när vridet var på gång.
Starten hade när vi checkade linjen en lovartsfördel. Vi bestämde oss för att komma bakifrån och ånga på mot startbåten och ta en lucka med full fart. Vi intar positionen och börjar köra mot linjen. Då vrider vinden emot och det blir plötsligt läfördel. Vi får brått om för att hinna ner. Vi sätter full fart. En bit ner i lä finns Meyer i J-133. Det är lugnt vi har en kort bit in mot land innan alla måste slå utåt igen. Ingen risk att bli nerkörd. Vi är på linjen nästan i lä på skottet. Det här börjar bra.
Lokalseglarna Ola Bruno och Lars-Erik Sylvin väljer tydligt strömlä. Yxi, X-35, fortsätter ut mot Ven tillsammans med en First 40.7. De har det tufft i motström. Vi tycker vi har koll. Båten går bra. Ingen besvärande sjö här inne vid land. Vid revet strax innan Ålabodarna är vi längst in, här tjänar vi ytterliggare. Jag tycker att vi har grepp om racet. När vi är vi Ålabodarna så drar strömmen oss närmare layline. Vi har hela tiden seglat långt över. Vad ska vi göra nu??
Vi bestämmer oss för gå innåt igen. Lars-Erik Sylvin har gått bra med sin X-34 nu när vinden ökar. Vindvridet kom och de som gick uppmot Ven har tjänat rejält. Vi blir rökta rejält. Nu får vi kryssa upp mot Knölen i både motvrid och ström. Djävla skit. Vinden ökar och vi börjar diskutera om vi ska ta ett rev. Jag tycker vi är för nära rundningen (30 min kvar på kryssen)Anders Lind vill som vanligt. Jag avgör - vi kör vidare.
Igårkväll kollade jag på GPSéns tracking. Det är grymt att se vad skiftet till SV gör mot oss. Lars-Erik har gått bra därute och är ifatt oss igen. Vi väljer att slå på dem och följa med innåt. Vi slår för nära och gör ett dåligt slag och focken fastnar i mantågstöttan med ett hål som följd. Vi blir nerkörda. Kasst helt enkelt.
Diva 38 och Ola Bruno i sin JOD 35 är fortfarande bakom.
Nu blåser det runt 12 m/s. Vi har för mycket uppe. Det har X-34 också. Sjön är hög och krabb. Vi har tappat bort oss här. Svårt att göra rätt. Vi har ingen riktigt fungerande back-up strategi.
Ombord blir det också ett missförstånd när vi har ca en distansminut kvar. Bertil mot navigationen missförstår mig om vi ska upp mot layline för att komma rätt mot knölen. Vi kommer för långt upp långt över layline. Djäkla skit II. Tycker jag. När vi närmar oss så hade vi förseglat oss men inte så farligt som jag tyckte. Rätt med den otroligt starka strömmen vid pricken. Lind meddelar att det dyker upp en Express ifrån lä. Vi bestämmer oss för att falla bakom. Vi får inte ner henne på kurs utan rodret släpper och vi får kasta runt henne för att undvika krock. Hu. Kändes plötsligt som stock car racing. Vi halkar nedan för pricken innan vi får ordning igen och får slå en gång till. En olycka kommer sällan ensam som man säger. Lars-Erik drar iväg.
Så här får man inte segla. Vi biter ihop och kör igen. Efter rundningen har vi ungefär TWA 125 grader. Här är vi inte riktigt överrens om det går eller. Vi har tidiagre sagt att det är bättre att hissa på och ta ner än att fega. Samma sak hände i fjol. Diva 38 hissar och broachar. Vi klarar att ha dem bakom och i lä länge. Vinden öppnar lite och de drar om. Vi hissar. Det går alldeles utmärkt. Djävla skit III. Naturligtvis skulle vi hissat.
Slören från Norra Ven går odramatiskt. Inte särskilt mycket händer. En Melges planar i fatt oss inget att göra.
Seglingsledningen utnyttjade nu pricken inne vid Rydebäck och det är inte mycket utrymme i gippen. Det grundar snabbt upp. En splits på nedhalet brister innan gippen och bommen far till väders och broachen är ett faktum. Vi får inte loss suggan i lä och bommen kommer innan för förstaget i lä. Vi får till slut loss suggan och båten rätar på sig. Nedhalet har lindat sig fast på läskotet och vi får hämta kniv medan vi kör spinnakern flying mot mål.
Vi får använda skotet i lovart som nedhal och Jacob sliter med det.
Ven Runt 2009 är över vi går i mål strax för Ola Bruno. Vi kom ohjälpligt sist i klassen. Tuff återhämtning krävs, debriefing etc.
Det som var skönt att känna var att vi har fart i båten. Det har tagit det här året och många timmar. Vi lade upp en strategi och höll oss till den. Sen att den inte höll och var rätt är en annan sak. Rollerna börjar sitta ombord. Att köra mot gennakerbåtar på spetsiga slörar går inte men att välja fel väg är mycket värre.
På lördag är det Saltholm runt. Nu gäller det att kunna släppa den negativa insättning som resultat blev och fokusera på det vi gjorde bra.
Vi kommer tillbaka nästa år. Bra bana. Svåra val skulle göras.
Tuff klass med duktiga seglare. Det är så det ska vara.
torsdag 13 augusti 2009
45 C55-besättningar gjorde upp om SM-titeln i Torekov
Dagens suverän blev Johan Formgren och Mats-Ola Andreasson som tog de två sista racens första platser, men det räckte inte riktigt utan det blev Thomas Olsson och Jörgen Preüss från Halmstad som tog hem SM titeln med minsta möjliga marginal då båda besättningaran slutade på samma poäng.
Här hittar ni resultaten:
http://www2.idrottonline.se/ImageVault/Images/id_156547/ImageVaultHandler.aspx