onsdag 23 mars 2016

Super DM i Juelsminde til sommer

Till sommaren gör flera klassbåtsförbund i Danmark det som jag tror är framtiden för klassbåtsseglandet.
ScanKap 99, BB 10-meter och Ylva håller officiellt Super-DM, medan Lufferne, X-99érne og X-332 seglar om klassemesterskaber. Allt på samma weekend - den 18.-21. august 2016.Finns flera anledningar till att samordna även i Sverige:
- Större regatta ger större seglarfest
- Attraktivare för arrangörerna om det kommer fler båtar
- Kul att träffa andra seglare i andra klasser
- Intern tävlan om vem som samlar flest

Dags att lägga undan att det ska bara vara en båttyp på banan. 

6 kommentarer:

Blur sa...

Detta finns väl i Sandhamn Race Week, Hankø Race Week, Marstrandsregattan eller Båstad/Malmö Sail Week - men ingen av dessa är ju en runaway-sucess... så någon komponent saknas uppenbarligen.

Pelle Lindell sa...

Problemet jag ser med stor-SM är att rätt många seglare/gastar är aktiva i flera klasser och går alla mästerskap samtidigt minskar det totala deltagandet

Anders Nilsson sa...

Peter, jag är övertygad om att det är lattjo-lajban och mötesplatsen för seglarna som saknas.
Malmö Sail week som exempel har inget hjärta. Det är Malmö Stad som vill ha segel på vattnet utanför Västra Hamnen och det får de. Det behövs en klubb som har ett intresse i att vara närvarande där alltid. En bal på slottet är ingenting.
Behövs bättre förankring bland seglarna.

Anders B sa...

Mille (X99 på bilden) seglar hård kryss med - förstås - sträckt backstag men samtidigt också helt avlastat häckstag. Kan nån X99 seglare förklara tänket bakom det trimmet?

Anders Nilsson sa...

Det är väl så enkelt Anders att löst häckstag ger mer power från storseglet genom vågorna som det är i det här läget?
Fördelen med den typen av rigg att du kan få hem förstaget så att genuan behåller formen utan att tappa kraft i storseglet.

Anonym sa...

Mille ved hvad de gør. Som jeg har hørt det ignorerer man stort set hækstaget på X99 - det gør hver fra eller til med den bløde mastetop.

/SilverSurfer