lördag 23 juli 2011

Yngling Worlds 2011 - en rapport från Mathias Lantz, Petter Klang och Mattias Dahlström.


Årets Yngling VM seglades i Österrike på Attersee, en av de mest vindsäkra sjöarna i landet. 60 besättningar mötte upp på startlinjen. Effekterna av att båttypen inte är olympisk längre märks positivt på open klassen och det fanns många nya båtar och besättningar på plats.
Att segla one design kölbåt i stora fält är kul, det blir en annan dimension på förhållandet mellan taktik och strategi som är svår att hitta på andra håll. Ynglingar har extremt små fartskillnader och du seglar inte förbi någon på fart, du måsta vara smartare.
Alpsjö eller inte så var det som vanligt. Svåra avvägningar mellan rätt kant och köpa vriden, lära sig hur stråken rör sig över banan och mycket annat. Och precis som vanligt var det ofta mycket frustrerande. Attersee är långsmal och ligger i nord-sydlig riktning. Den var tillräckligt bred för genomföra race i ostlig/västlig vind men det blev då väldigt byigt och vridigt. Vinden som alla väntade på var den nordliga, termiska, så kallade "rosenvinden" som kickade in fint mitt på dagen och blåste stabilt i 10-20 knop så länge solen värmde på.
Vårt ekipage, Borstahusbåten "Vaggsång" med inslag från Helsingborg och Mölle gjorde en godkänd insats. Träningen sedan föra årets VM har varit begränsad. Vår målsättning var att genom gamla meriter placera oss i övre halvan med minst en top tio placering. Det klarade vi. Ynglingen är en socialt traditionstyngd klass och med nationsfester, regattabal och andra ceremonier var det ett tufft schema också efter seglingarna. Team Vaggsång höll sin placering i övre halvan även här. Besättningen var Mathias Lantz, Petter Klang och Mattias Dahlström. Ett stort tack till alla som lånade ut massa grejor till oss så vi kunde få ihop det. Vi hör av oss till nästa VM.

HälsningMattias Dahlström

Inga kommentarer: