torsdag 21 juli 2011

Dehler 41 - en snabbtitt

Jag var på jobb i Stockholm i veckan och tog en tur ut till Saltsjöbaden. Skönt med lite luft efter en hel dags upphandling.
Vid bryggan ligger en av de första Dehler 41orna. Rolf Vroljiks senaste skapelse för Dehler. Två båtar är nu igång Miles4Justice och Midnight Rambler.
Lewander/Wallin körde Midnight Rambler på ÅF Offshore Race. Johan Granath http://www.persept.se/ fångade gänget på Östersjön. Placeringen på ÅF Offshore Race blev ingen höjdare men att båten är snabb fick besättningen klara indikationer på när de låg bredvid andra. Bättre går det för Miles4Justice som nyligen vann ORCi klassen på LENCO REGATTA 2011.
Miles4Justice Här är resultaten: http://www.miles4justice.com/ORC1%20Lenco%20regatta%202011%20incl%20Miles4Justice.pdf

Midnight Rambler är rikligt racingutrustad. Lätt inredning, framflyttat förstag, kolfibermast och bom från Southern Spars etc.Att Dehler 41 är speciell ser man bäst bakifrån.
Ännu tydligare blir skillnaden i design i en jämförelse med Arcona 400 som ligger bredvid.

Att välja kolmast börjar närma sig självklart på båtar av den här storleken.
Sittbrunnen är fantastiskt stor. Dubbla rattar är nog en också en självklar lösning när bredden är 3.93m. Inuti får man också fördelen av att ratten inte kommer ner i akterkojernas benände.

Lite taskig bild men med så bred akter så finns ju alltid risken att det blir stor våt yta i lättvind. Skulle vara kul att se hur hon ser ut undertill.

Kol är coolt. Masten var utrustad med PBO stag som ytterliggare minskar vikten.Tyskskotning med linan under däck.Båten känns som hon flyter lätt. Midnight Rambler mäter 576,6s/sjömil i ORCi och Miles4Justice mäter 1.132 i IRC(inget endorsed brev så vikten är inte verifierad och jämför man med vikten i ORCi brevet på Midnight Rambler så är fattas det en hel del). Vågar man gissa ett SRS-tal på kring 1.40?

Tyvärr hade jag ingen möjlighet att få se henne inuti men det jag kunde se genom luckor och fönster bara bekräftade att det här är en stor båt. Förpiken var enorm. Inredningen i Midnight Rambler hade toa och dusch på styrbordsidan mittemot pentryt. Utrymmet under sittbrunnen på styrbordssidan når man genom toa och dusch. Babords akterkoj har dörr mot salongen. I salongen finns på babordsida en U-soffa. Får återkomma då jag kollat på henne inuti.Inredningsalternativen

12 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Rätt länk till Johan Granath är http://www.persept.se/ flera goa bilder från ÅF Offshore Race.

Anonym sa...

Men prestandan på en sådan här dyr båt borde väl vara högre än 1,4 i SRS?
En vanlig ordinär First 40 har väl 1,39 med alumast?

Trodde Dehler 41 skulle vara snabbare...

Kimmo L sa...

Men First 40 är 42 fot...

Leif E. sa...

Dehler 41 har ännu ej något SRS tal så vi får nog vänta och se. Under tiden så kan vi kolla ORCi GPH.
Dehler 41 576,6 (Midnight Rambler) och First 40 579,0 (Teknova).Ungefär samma fartresurser med ett litet övertag för Dehler 41 alltså.

Anonym sa...

hur får man tag i ORC-mätbrevet för Dehler 41:an? den finns inte på SSF's hemsida...

/Peter K.

Anders Nilsson sa...

Nu är det återigen intressant med SRS-talen. Varken Falkenbergs First 40 eller Midnight Rambler är väl vad de flesta skulle kalla standardbåtar?
Resultaten och mätbreven på dessa båtar som underlag blir ju helt ointressanta att sätta SRS-tal för "standardbåten" efter?
Finns det någon standard Dehler 41 levererad? Det blir återigen endast en påhittad båt som många kommer att tro sig ha köpt och sen segla runt med tokigt SRS-tal på regattorna.

Anonym sa...

Hej Anders.
Nu förstår jag inte
Bengt F's teknova är väl en std first 40 med kolmast?
Vad annat är ändrat där? (nyfiken)
Det går en till First 40 här....de trodde jag seglade ganska jämnt?

Och jag trodde att dehler var betydligt mer race än en first?

Därav min fråga?
Jag tycker den ser helfin ut.

MVH Andreas i HP

Anders Nilsson sa...

Om Bengt har andra modifieringar än kolmast vet jag inte. I vilket fall ingen standardbåt.

Anonym sa...

Dehler är inte mer racer än en First utan Dehler är en sportig välbyggd familjebåt, eller en fullt inredd prestandabåt, beroende på från vilket håll man ser det.
De goda seglingsegenskaperna ger samtidigt trygghet för hela familjen. Med konceptet racer/cruiser blir också andrahandsvärdet bättre än på en renodlad racer.
Byggkvalitén med t ex sandwichskrov och kraftiga balkar ger ett styvt skrov som klarar hårt satta vant även efter många års segling.
/ Martin Wikman

Anders Nilsson sa...

Vad är racers?
Cruisers, Cruiser/racer, racer/cruiser?
Att kalla cruisinginredda båtar som de flesta av oss kappseglar med annat än performance cruisers tycker jag är att ta i.

Leif E. sa...

"Midnight Rambler" är en Dehler 41db, har tyskt mätbrev och klassas av ORC som cruiser/racer. Någon Dehler 41Cr är ännu ej inmätt.

Anonym sa...

Midnight Rambler har en hel del i garderoben (4 st försegel, 2 st symetriska spi, en gennaker och en code?)samt kolfiber rigg och syntet i stående rigg.

Jag skulle gissa med den utrustning hamnar den kring 1,44.

/Peter K.