lördag 22 maj 2010

MSS-Cup 2010 - första dagen

Dagen började grymt. 0-1 m/s och en rejäl tjocka. För oss som arrangör är det bara att vänta på en förändring. En eloge till seglarna som inte gnällde.
Trist för alla att inte komma igång. Hur som hellst så höll väder prognosen och vi kunde skjuta ner apan och komma igång framåt lunchtid.

Segrare i C55 klassen - Johan Formgren och Mats-Ola Andreasson.
Seglingsledare för dagen var Christer Frennert. Christer satsar på att bli röd seglingsledare till nästa år. Då har vi fyra i klubben. Ulf Malmborg ställde upp med startfartyg, Micke Stamming, Gunnar Rosengren och Carl-Henrik Oskarsson var på startfartyget. Anders Rydlov och Jacob Söderstierna körde linjebåt.
Vinden fortsatte vara lätt och jag och Jacob Reuterskiöld var banläggare idag. Jacob har koll. Starbåtarna startade först. De är fantastiska seglingsmaskiner. 99 år gammal design til trots. Därefter startde vi J-24, H-båtar och sist C55.
Första racet avlöpte väl. Vinden var stadig men dimman oroade. Den höll sig i dock schack. Andra racet kom igång bra men så vred vinden så alla började köra halvvind. På VHF meddelade Christer att vi tar i mål C55 gänget sedan annulerar vi race 2. Modigt beslut när vi var i tidsnöd. Jacob upptäckte att vi höll på att köra soppatorsk så vi körde in och hämta mer bensin.
Linjebåten flyttade gaten så länge medan seglingsledningen väntade på att vinden skulle stabilisera sig.
Dimman kom tillbaka och det kändes darrigt igen.
Starbåtarna startar. Rutinerat gäng.
Andra racet kom igång igen. Gott. Jacob och jag la i rundningsmärkena och jäklar vad det strömmade. C55 och Starbåtar kom upp samtidigt till rundningen och många slipade seglare fick känna på hur svår bedömnd strömmen kan vara. Alla som vi såg som körde på bojarna snurrade. Snyggt och disciplinerat seglat.
Tätt ibland H-båtarna som vanligt. Lite som skiljer. Bland H-båtarna segrade Henrik Edman/Peder Edman/Hannes Edman/Lars Kristensen.
Mats Johansson och Leif Möller. Lika kul som alltid att köra Stare...

Kul att se de skickliga C55 seglarna.
Hela gänget på väg ner mot gaten.
J-24 fleeten håller också ihop. Små misstag är det som gör skillnaden. Senare i sommar är det VM i Malmö.
Imorgon kör J-24 och Starbåtsklassen sin dag 2.

Inga kommentarer: