fredag 28 maj 2010

Funktionärsersättningsundersökning

Domarbristen inom svensk segling har varit ett faktum sedan en tid tillbaka. Efter mycket diskuterande i olika konstellationer finns ett förslag att en ersättning till domare skulle vara en lösning för att avhjälpa detta problem.

Svenska Seglarförbundet styrelse har diskuterat frågan och är osäker på vägen mot målet. ”Vi behöver fler aktiva domare med rätt kompetens men ett beslut om ekonomisk ersättning skulle kunna resultera i att sporten blir dyrare och att vi därmed får färre utövare. Ett resultat som är helt oacceptabelt. Dessutom funderar styrelsen på om detta i sin tur skulle kunna resultera i att även andra funktionärsfunktioner skulle behöva få ekonomisk ersättning”.

Med tanke på frågans betydelse för idrotten vill Svenska seglarförbundet skapa ett bra underlag för beslut och har därför gett arrangörskommittén uppdraget att genomföra en enkät till aktiva, domare, seglingsledare seglare mfl.

Arrangörskommittén ser en del fördelar med ersättning till funktionärer men även vissa nackdelar.

+ Lättare att hitta funktionärer
+ Kan motivera yngre att utbilda sig till funktionär?
+ Högre kompetens på funktionärerna och seglingen
+ Lättare att motivera funktionärer att vara med

- Dyrare för arrangören vilket leder till högre anmälningsavgifter
- Hur gäller försäkringar och liknande när funktionärerna får betalt
- Det kan lätt bli vi och de om olika funktionärer får olika betalt.
- Frågan om rättvisa. Vem skall få betalt och vem skall inte?

Vi skulle vilja att du fyller i följande formulär och uppmanar kloka seglingsintresserade i din närhet att göra detsamma.
http://www.svensksegling.se/Avdforarrangorer/Arrangerakappsegling/Ersattningforfunktionarer/


Arrangörskommittén ser gärna att du svarat innan 20100701

Arrangörskommittén

3 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Jag ska gå domarutbildning oavsett om jag får ersättning eller ej...
Däremot tycker jag att sporten tar för dåligt betalt för arrangemangen. Det är svårt att få mindre regattor att gå runt. Seglarna kräver mycket för några hundralappar.
Jag tror personligen på högre avgifter och att det därmed också finns fog för att det ställs högre krav på arrangemangen.

Anonym sa...

Jag tror att SSF måste titta på lite annorlunda rekryteringsbas för t ex domare. Idag "måste" man vara med i en klubb och passa in i den lokala hierarkin. Fungerar inte personkemin så har man ingen chans även om man har både intresse och goda personliga egenskaper.
Nisse H

Anders Nilsson sa...

Klubblivet kan ju ha sina sidor men det brukar ju alltid finnas alternativ om en klubb inte stämmer.