tisdag 11 maj 2010

C55 - flipp eller flopp

De svenska klubbarna i Öresund har verkligen anammat C55 som instegsbåt i kölbåtsvärlden. Själv har vi fyra båtar i Malmö Segel Sällskap. De finns också i Viken, Råå, Lomma, Skanör etc och används flitigt i klubbarna. C55an används också i klubbarnas skolprojekt för ungdomarna som väljer segling på schemat i "Elevens val".

Pelle Pettersson designade en båt till sig själv och barnbarnen.

”- Med C55:an har jag försökt skapa en segelbåt som skall tillfredsställa så många önskemål som möjligt. En relativt billig instegsbåt att locka nytt folk till båtlivet med eller att få tillbaka en del erfarna seglare som tagit en paus i sitt båtsportande.

C55 är välbalanserad och snabb. Den rätar upp sig själv om man skulle ”lyckas“ med konststycket att broacha eller kränga till för mycket.
Kort sagt en båt för Dig som vill njuta av segling utan akrobatik, ofrivilliga bad, trapetser eller utriggare av olika slag.”

I fjol hade klassen deltagarrekord på sitt SM i Torekov. 41 båtar på linjen inger respekt.

I år körs för första gången också en nationell serie. C55 Tour Sweden med premiär i Malmö i Pingst.

C55 TOUR SWEDEN
Malmö 22 maj
Marstrand 19 juni
Dalarö 31 juli

Tekniska data

Längd: 5,51 m
Bredd: 2,05 m
Djupgående: 0,4-1,1 m
Totalvikt: 450 kg
Kölvikt: 180 kg
Bärighet: 5 personer/400kg
Mastlängd: 7,1 m
Storsegel: 10,8 m2
Fock: 6,5 m2
Spinnaker 21 m2

Båten är ingen ISAF-klass men i fallet C55 tycker jag inte att det finns några ISAF-klasser som skulle kunna ta platsen. Absolut en höjdare. Vad säger ni som seglar den?

Inga kommentarer: