söndag 26 juli 2009

Nilsson är på tur - Västervik

En av Västerviks knuttar
"Lådan"

När vi lämnade Figeholm så var det dags att börja köra inomskärs. Det blåste upp emot 11m/s igen. Som killen på Borgholms marina sa - De lovar lättvind varje dag men det blåser 10.
Vi hissade "halv Bavaria" (bara focken och glida med) och det var dags att köra skogssnigel. Ju längre in vi kom desto mindre blåste det. Upp med storen och glida vidare mot Västervik.
Gjorde en miss här när jag köpte sjökort. Saknar kortet mellan "Sydostkusten" och "Ostkusten". Lite klantigt men fick förlita mig på min GPS Map. Riktiga papperskort är oslagbara när det gäller överskådligheten så här i skärgården. Att bara köra efter GPS plotter och zooma in och ut hela tiden räcker inte. Själva navigationen är också en del av upplevelse.
Hur som helst svårslaget att glida i 4-6 m/s genom skärgården. Här är inte alls så mycket folk som på Västkusten. Fåtal vrålande motorbåtar. Kul att se att folk seglar i sina båtar. Gott om plats har det varit i de hamnar vi anlöpt.
Jag och min dotter är överens om att det här är snyggt. Min fru, Karlskronit, är inte lika imponerad. Inget slår Blekinges skärgård. Att det är grunt och stenigt kring Blekinges klippor är inte Blekinges fel utan det är båten som man valt. :-)
Alla säger att det är ännu snyggare längre upp. Vi lånade en Maxi 77 och seglade i Stockholms skärgård innan vi köpte egen båt. Så långt upp är det inte snyggare än här. Optimum måste således vara någonstans kring St Anna och Gryt. Vi får se om vi hinner dit.
Idag ska vi ligga still i Västervik. Jag lyckades nämligen med konststycket att hänga upp min dotters Bikini utan klämmor på mantåget. Den ligger nu I Figeholms hamnbassäng. Straffet blev ett besök på H&M idag. :-)

7 kommentarer:

Dehler-Doris sa...

Hej Anders & family. Välkommen till Skärgårn! Jo nog är det skärgården som finns norr om V-vik ända upp till Nyköping-Trosa som är häftgast. Man kan hitta massor av "egna öar" med lävikar att lägga tilll i och inte speciellt mmycket bebott av "badjävlar" som i Stockholms skärgård. Välkommen förresten till vår klubbholme Broken utanför Nyköping.
Var i Malmö i förrgår(med bil..). Var ligger din 34:a om man skulle förirra sig till någon båthamn.. vilktet händer titt tätt.
Hälsningar
Stefan i 34DD Doris

Per Lundquist sa...

Har bunkrat och går ut igen från Gryts varv i morgon. Kul om ni är i närheten. Västervik - Fyrudden tar ca 5h med 34 S/V :-).

Tips: Gå ut ur lederna. Då hittar ni pärlorna i Gryt och St Annas skärgård. Men som sagt, man får vara med på kortet.


Hälsar
Yukai

Anders Nilsson sa...

Vi sticker en kortis imorgon. 2-3 timmars tur. Ska precis sätta mig med korten och kolla.
Tackar Stefan, men så långt upp hinner vi inte i år.
5h timmar? Är det över stock och sten då?
Vad har ni gjort med badtemperaturen?

Anonym sa...

Välkommen till Broken?
Är det fortfarande så att man behöver betala avgift när man lägger till på Brokens södra sida?
Senast vi var på Broken och lade till mot klipporna på södra sidan ville man ha "hamnavgift", i min enfald trodde jag att allemansrätten gällde även på Broken.

Anonym sa...

Nyköpings segelsällskap NySS har ideellt driven en gästhamn på Broken. Det kostar 120,- att ligga i den. Då får man tillgång till dusch&bastu, fräscha toaletter, och man kan lämna sopor och det finns även en kiosk. Nybakade frallor kan man beställa till frukost. El- finns också helt ny
Man kan även lägga till vid de någon av de 100-tals öar som finns intill och besöka Broken över dagen om man tycker det är för dyrt med 120,-.
StefanK

Anonym sa...

Tack för svaret. Det handlar inte om 120 kr och det tror jag att du förstår. Det handlar om vår svenska allemansrätt , om att få lägga till mot en klippa(ej anlagd brygga).

Dehler-Doris sa...

Allemansrätten gäller också på privata klubbholmar som t.ex. Broken. Man kan naturligtvis ligga något dygn i den från land otillgängliga södra viken utan att behöva betala. Allemansrätten som är en s.k. sedvanerätt innebär också en allemansskyldighet. Övernattar man med båt i östra eller västra viken nära ett privat klubbhus med toaletter, dusch, bastu och andra faciliteter utan krav på ncklar o koder så innebär det rimligen att man också utnyttjar dessa. Vi ska nog vara glada att klubbar kan hålla så´na här fina ställen med bra service tillgängliga och för en rimlig kostnad.
Titta gärna på; http://www.nyss.nu/page.php?Id=48&Sub=1
Som sagt var annars så har man hur många andra öar som helst att lägga till vid i närheten. Straxt söder om Broken ligger Ägglösa där är också väldigt fint och då är det rätt långt till den privata båtklubbens mark och service där allemansrätten till viss del inskränks.
StefanK