lördag 20 september 2008

Grynet - Torsdagsseglingarna är över för i år

Då har vi kört färdigt höstserien på Torsdagarna i Malmö SS med vår Dehler 34.

Christer Frennert i Tornet har verkligen sätt till att vi fått banor som fungerat. Ett riktigt lyft från i fjol då vi själva fick ta hand om tornet.
Vis av vårens lättvindsseglingar med en hel del DNF så har Christer i höstserien sett till att alltid ha möjlighet att korta banan genom att ha med startbojen.
Detta har varit lyckat ingen har behövt fastna i motström om vinden dött ut.

Hur har det gått då?

De korta banorna är är verkligen en utmaning vad gäller startens betydelse och båthanteringen. Här märks verkligen storleksskillnaden på Dehler 34 SV och vår förra First 31.7. Det som man lär sig på dessa kvällsseglingar är verkligen båthantering. Egentligen borde det vara obligatoriskt för alla seglare att vara med. Det är ju inte bara kappseglare av första graden som behöver kunna hantera sina båtar. Det behöver alla - om så bara för säkerheten ombords skull. Jag förstår egentligen inte försäkringsbolagen som har tillägg för kappseglare. Det är ju mindre klantrisk om man kan hantera båten. Borde de inte uppmuntra kappsegling istället? De måste ha gjort en felanalys här. Alla ser ju hur hyrbåtar hanteras av oerfarna.

Hur som hellst är jag verkligen nöjd med våra färbättringar vad gäller båthanteringen. Om jag kollar hur långt efter vi blivit segrande båt så har vi haft en bra utveckling. De första torsdagarna var vi 300-350 s efter på beräknad tid. De två sista runt 200s. En klar förbättring men vi behöver korta vår tid med ca 3minuter för att vara i klass med världens snabbaste H-båtar. OK ändå efter 6 torsdagar tycker jag.
Vi fick äntligen hissat vår genua de två sista racen. Otroligt hur mycket lättare det är att hitta rätt med en genua. Focken kräver betydligt mer av oss. Dehler 34an är känslig på focktrimmet. Focken har ju betydligt fler parametrar att jobba med och så är den ju känsligare på grund av den korta kordalängden. Farten kommer men det tar fler timmar än jag trodde att hitta rätt här. Torsdagsbanorna är perfekta att träna på för vi är tvungna att hitta rätt fock trim snabbt för banan är ju relativt kort.
På årets distanskappseglingar har vi hittat farten men det tar lite för lång tid för oss att hitta rätt trim. Vi vet att farten finns i båten vi ska bara hitta rätt snabbare.
Kul har det varit. Inte minst samlingen med öl och eftersnack i klubbhuset.

Inga kommentarer: