torsdag 7 augusti 2008

Vilka veckor!! Vi körde Själland Runt med Grynet

Så då var vi hemma igen efter en otroligt go runda i Grynet. Första semestern i ny båt. Det var länge sedan vi prickat in en seglingssemester så optimalt. Sol och medvind runt Själland. Kryss bara två dagar.
Jag har tyvärr inte kunnat kolla till bloggen. Att köra 3G på lap-top hade blivit orimligt dyrt från Danmark.
Öresundseglarna har dock inte lagt av.
Borstahusens Nordic Race Week har genomförts. Öresund Speed Challenge har fått ett nytt rekord, Janne Gsutavsson har dragit till H-båts VM och Kjell Widmark kör EM i Havskappsegling i Marstrand. Mer om detta i andra inlägg senare.
Imorgon drar vi som så många andra till Ven Runt. Nästa vecka börjar torsdagskappseglingarna och den 23e är det dags för Saltholm Runt.
Det tog inte länge innan alla var hemmastadda.
På väg till Mön 0.0 - 0,8 m/s. Det är gött på fördäcket.
Goa solnedgångar var det gott om.
Vi hittade en tvättmaskin. Båten är maskerad till oigenkännlighet.
Vår Blue Performance tält gav god skugga. Skyddade oss mot både sol och dagg och en och annan regnskur i slutet. Getingar höll den dock inte borta.
I Kerteminde träffade vi en del av den seglandes familjen Göthberg från Göteborg. Det blev 2 goa kvällar tillsammans i Kerteminde.

Dagen efter hade vi följe till Samsö och Ballens hamn.
Familjen Göthbergs utmanades på Rat Race - alla fula trick är tillåtna.
Vår Dvärgschnauzer var på Göthbergarnas sida. Deras drag 1.
Efter en stund var vi ifatt. Svårt att hålla emot med en Omega 36. 1.29 i LYS mot 1.22. Vårt drag 1.
Vi spirar vår fock. Vårt drag nummer 2.
Göthbergs hissar Gennaker och får over power. Deras drag nummer 2. Vi lyckas hålla dem länge genom att segla lågt. Gennakern har svårt att stå. De ger upp och börjar bada. Racet är över.
Het dag - gott i skuggan.
Sol vind och vatten. Vi loggar 14.4 knop i surf med spirad fock och full stor på väg från Oddens Havn till Gilleleje. 12 m/s.
Vi har precis lämnat Gilleleje för att gå till Helsingborg. Vid Hornbäck ändras vinden riktning från SO till V. 2 m/s blir 13 på 5 minuter. Vi får ett SMS från min far att det blåser 18 m/s från väst i Köpenhamn. Vi ändrar oss och kör för motor till Helsingör och söker lä.
Ljusen börjar kana mot lä inne i hamnen. Vi får vindstötar som är över 22 m/s. Skönt att vara i hamn och ännu skönare att vara i Helsingörs hamn. Bra sjölä.

2 kommentarer:

Anonym sa...

verkar som att ni hade lika fin segling som oss runt Själland. Synd att vi låg ett par dygn före :-) så att vi inte kunde sammanstråla. Vi tyckte att Femö och Samsö ligger i topp runt Själland. Vilka blev era favoriter? Ni seglade runt Mön va? Vi tog Bögeströmmar vilket gick utmärkt med en köl på 1,95! Som tur var hade vi både båt framför, papperssjökort och plotter. Dessutom var det lagom vind.
/Martin

Anders Nilsson sa...

Bögeströmmen har jag aldrig gott i. Fegar hellre. Femö och Samsö var också bland våra favoriter.
Omö kommer nog tvåa efter Ballens hamn på Samsö.