tisdag 12 augusti 2008

En rapport från Mattias Allroth och Team Watski från Express SM i Borstahusen

Express SM 2008
Express SM gick under Nordic Race Week i Borstahusen. Mattias Allroth och Team Watski var där för att försvara Öresunds position på seglarkartan. Bland skåningarna sågs nu också från Stockholm nerflyttade Martin Fridh i Skånegåsen, rutinerade Henrik Edman i Sweet Emma of New Orleans med sina besättningar.
Martin Fridh fick en 3e placering och Mattias Allroth fick sin bästa SM placering hittills en 6e plats.
Mattias har skickat en race rapport från veckan. Hej Anders !
Skickar en liten SM rapport från expressen Team Watskis resa v31 som innebar en totalt 6:e plats.

Jo veckan började med samling och uppsegling som senare skulle visa sig uppkörning från barsebäck till borstahusen med järn 5:an hängandes i aktern då vinden lyste med sig frånvaro.
Vi stack upp till borstahusen söndagen helgen innan sm veckan och fick snackat igenom målsättning och eventuella små sista minuten fix som måste åtgärdas innan racedax och det var lugna puckar och allt vad klart när vi väl var framme.

Vi skulle givetvis lyfta upp skutan och städa botten och slipa lite lätt med 1600 papper för att göra henne supersnabb.
Som vanligt på swe 39 hade vår köljäkel spruckit i framkanten som den brukar göra så nästa vinter så måste hon inomhus för att få en rejäl översyn och fix av främre fogen.
Båten åkte i plurret på måndagskvällen igen efter att ha spenderat några timmar på land.
Det visade sig vara en snabb båt ändå trots lite skavanker under vattenlinjen då vi var ute och testade lite i den lätta vinden som var på tisdagen, vi gick ifrån swe 826 SLAM med Olof Björland vid rodret på läns och kryss och det bådade gott.
Vi segla även lite mot swe 223 och sm vinnarna på 756:an EPISERVER och gick fint mot båda.
Efter några timmars tränande med manövrar och speed så svor vi lite över att det var otroligt mycket lösa sjögräs i sundet som ställer till det då det fastnade i rodret och i min loggivare så vi fick backa imellanåt för att bli av med eländet.

Så var det äntligen dags med sm start på onsdagen då och vi fick en rätt skaplig start nere vid läflaggan på linjen och kom upp på första kryssen ibland dom 15 första och efter 2 varv på banan så gick vi i mål som 11:a och i andra racet sluta vi på en halvkass 16:e plats och låg totalt på en 12:e efter första dagen.
Torsdagen sedan började med rätt lätta vindar och efter en kanonstart i första racets inledning så runda vi första kryssen som etta och höll den platsen hela första varvet ändå till sista halvan på andra kryssen då vi missa i ett skifte och rundade 2:a och höll andraplatsen i mål.
http://www.borstahusbild.se/nw20088/slides/NW%202008%20Day%208_0214.html
Lyckan ombord var helt galen då vi kände att vi hör ju hemma här uppe och det är så enkelt att segla där framme om man bara kommer iväg bra i starten.
Segling 4 och nr 2 på torsdagen sen inleddes med svart flagg som det brukar på SM med massa galna expresseglare och det var inget undantag idag och vi kom iväg hyffsat och höll oss framme hela seglingen och slutade 6:a då och nu höll vi en 6:e plats totalt !!!!!
Galet tänkte vi och gav oss fan på att hamna topp 10 när veckan var över.

I torsdagens sista segling så körde vi bort oss helt och hållet i starten av racet och kom iväg nere i tredje led då vi tajma linjeköret helt fel och hade ingen luft alls i lä och fisk segla 10 grader lägre än alla andra och släppa ut seglen för att komma fria.
Då vår plan ändå var att gå vänster på kryssen så gjorde vi så och efter att ha varit ibland dom 10 sista så segla vi upp oss runt 15:e efter första varvet och vi var 11:a i mål och skapligt nöjda och höll nu en åttonde plats totalt.

Vi var helt beslutna att stanna topp tio och då många blev diskade på svartflaggen i fredagen första race så insåg vi till vår besvikelse att så vart även vi när vi kom in som 4:a i mål :(
Stort depp ombord men vi segla runt lite och skaka det ur skallen och tänke nä för fan nu kör vi om och avslutar detta på ett bra sätt.
Vi har tidigare kunnat segla bort oss på SM med flera tjuvstarter tyvärr och jag vet alltför väl att det är olycka med svartflaggsdiskningar.
I marstrand för 2 år sedan så segla vi in 3 race ibland dom 10 första bara för att komma i land och tro att vi skulle ligga superbra till och sen inse att vi hade tre st bfd på pappret.

Nu så vart det snart dags för race 7 och det gällde att ladda om och komma iväg safe och väl för att kunna stanna kvar ibland toppbåtarna och vi segla i mål efter 2 varv som åtta och klart godkänd insats då vi hade lite oflyt på länsen ner och tappade nån båt.
I race 8 och det andra på fredagen så visade vi vart den skånska flaggan skulle stå igen och vart 3:a i mål efter att ha kämpat med bl.a Arne K Larsen som vann SM ifjol i en ny båt SWE 2010 och Episerver med örebrogänget ombord.

Nu vart vi fortfarande sexa totalt och vå kände att närmaste gäng bakåt var just Arne K Larsen och hans swe 2010 och dom vart bara 4 poäng bak totalt och sen vart det typ 15 p till nästa och det kändes bara som han kunde hota.
På lördagens avslutande seglingar visste vi att det var bara att ha regatta.nu bakom oss i båda racen så var 6:e platsen bärgad och vår bästa SM insats någonsin klar.
I första racet så runda vi som tvåa efter swe 413 team helanders med Jonas Berntsson och hans meriterande gäng från stenungsund precis före oss och bakåt var det tajt med swe 756 och flera andra vassa båtar.
Vi slutade tyvärr bara fyra i mål efter att ha täckt fel kant på sista länsen i mål och blev omseglade av episerver och swe 1121 men en fjärdeplats ändå gjorde att vi stanna på vår totaltplats och skapa en god lucka neråt till www.regatta.nu


I sista racet på SM veckan så gjorde vi en 39 special och tajmade linjen helt perfekt till skottet och kom iväg helt klockrent uppe vid startbåten i full speed och alla på kanten och redan efter en minuts segling så hade vi en sanslös ledning på resten av fältet så när på Henrik Edman och hans bröder ombord på Sweet Emma Of New Orleans som varit rena jojjon denna veckan.
Dom blandade vinster med svartflaggsdiskningar och var 13:e eller nåt sånt totalt inför avslutningen.
Nu efter en stund på kryssen så vred vinden åt höger vilket gynnade oss på högerkanten och det var precis så den gjorde när vi segla där på den delen av banan mellan seglingarna och bestämde oss för att gå höger och nu hade vi då tyvärr Edman precis i nosen och rundade som tvåa efter första kryssen och länsen likaså även om swe 756 var hack i häl på oss.
Andra kryssen segla vi lite mer med skallen och började täcka upp lite bakåt och lät Edman åka iväg för vi ville inte släppa andraplatsen och vi täckte och höll tvåan i mål sedan och då vart det klart att SWE 39 för första gången på alla försöken seglade in sig i topp 10 på SM och det var nästan overkligt skönt.
Vi satt och grämde oss lite över att vi blev diskade i race 6 och insåg att vi hade kunnat ta oss upp på pallen och plats 3 om inte det varit för ett par sekunders brådska.

Slutresultat blev 1:a SWE 756 EPISERVER
2:a SWE 413 Team Helanders
3:a SWE 223 Skånegåsen
4:a SWE 826 SLAM
5:a SWE391
6:a SWE 39 Team Watski
7:a SWE 2010 http://www.regatta.nu/
8:a SWE230

Jag bifogar en del kort som är tagna av min fars och min vän Göran André-Jönsson och dom får du lägga upp på bloggen om du vill anders.
Tack för rapporten Mattias och grattis till resultatet.

Inga kommentarer: