söndag 24 augusti 2008

Saltholm Runt 2008 - 41 anmälda - en ökning med 20% från i fjol

Saltholm runt 2008 gick av stapeln i ett rackarns väder. Regn hela dagen och vind kring 12 m/s med vindbyar uppåt 17m/s. Nordgående ström som dessutom fick vågorna att växa till en hög och krabb sjö.
Strax över hälften av fältet fullföljde tävlingen resten av seglarna bröt eller valde att inte starta.

Positivt i år är att MSS fick i år 41 anmälda båtar till start. Detta är 20 % upp från i fjol. Kul. Det finns massor mer att göra för att utveckla Saltholm Runt.

Cruisingklassen fick inga anmälda. Detta säger en del om den prestige som ändå ligger över Saltholm Runt. Själv tror jag ändå att det är viktigt att försöka rekrytera kölbåtsseglare till tävlingar bland Cruisingseglarna.

Sportbåtsklassen ändrade vi så vi körde enligt SWELYS. I sportbåtsklassen var de två Melges 24orna som fullföljde. Verkligen häftigt att se de två komma sida vid sida i Drogdenrännan och plana förbi. Konstigt att inte fler kör Melges. Helt klart något av det häftigaste man kan segla i hård vind.

I flerskrovsklassen fullföljde endast en av båtarna. Imponerande att ta sig runt i en F18 under sådana förhållande som vi hade på lördagen.

Jag är själv nöjd med banan. Den blev som Christer Frennert och jag tänkte det skulle bli. Vi fick bra kryssbogar och en stabil undanvind. En halvvindsbog, som kunde blivit spetsig slör, från Malmö redd till Flakfort med några få graders skillnad var enda sträckbogen.

Väderprognosens från DMI´s vindriktningar och våra egna gissningar slog väl ut. ONO är svåraste vindriktning för ett bra Saltholm Runt.

DMI´s rapport förutspådde dock inte att det skulle bli vindbyar på upp till 16-17m/s som vi hade från Drogden och hemåt.

I ett sådant väder som vi hade igår spelar det nog ingen roll vad man försöker arrangera.
Svårt fall doktorn grät.

Inga kommentarer: