söndag 31 augusti 2008

Centomiglia 58 - 2008 - Team Kracer är på plats

Trofeo Gorla, Italien

Hej Anders! Nu är vi nere i Italien vid Gardasjön i Bogliaco.Det blev 25 timmars bilresa inkl. 5 timmar sömn uppe på vingen på en mackför att komma ner här. Vi åkte TTline mellan Trelleborg och Rostock först.Bilresan gick smidigt. Jag tror att mina medpassagerare hann med 9DVD-filmer. När vi kom ner i Bogliacos hamn fredag morgon mötte vi hamnkaptenen somgenast frågade när vi ville sjösätta och rigga, imorgon svarade vi snabbteftersom vi ville ta det lite lungt och fixa med båten. Han svarade "- NONO MORGEN KATASTROFO YOU putte BOAT in water todaye". Vi fick snabbttvättat och polerat bort vägdammet samt sjösatt. Sedan också riggat. Nu ikväll är det proppfullt med båtar, man kan gå tvärs över hamnen utanatt bli våt, det är till och med båtar i flera led utanför hamnpiren.Samtidigt som Gorla är ( på söndag ) börjar också öppna Italienskamästerskapen för ASSO 99 som håller på till onsdag. Sedan är detCentomiglia på lördag. Vi har finlirat med båten idag och förberätt oss. Gått igen Piler och Orasom är huvudvindarna samt kollat upp prognoserna och gribbar för att hakoll på gradientvinden. Vi har också seglat banan i datorn flera gångerför att hitta det optimala vägvalet som är väldigt speciellt här nere. Vi är väldigt laddade och fokuserade inför morgondagens race. Kommer ny rapport imorgon om hur det gick.
Se även
/ Kracer Sailingteam Swedensk Team Kracer i Italien. Sugna?
Flyvepap på riktiitt

tisdag 26 augusti 2008

Watski2Star Kattegat med Rie - en rapport

117 sjömil för en stor stark & lite kinesamat på Anholt..

Efter att värmt upp i våras med Watski2star.se med Tyrik så tyckte Rolf & jag att det kunde vara trevligt med lite danskt saltvatten. Eftersom Rolfs Beneteau 27.7 var lite för liten enligt den danska inbjudan så fick det bli vår Luffe 37 så Rie anmäldes i vintras.
(Det visade sig senare att det hade gått att segla Tyrik då hennes DH är högt nog, men bestämde oss för att köra lite classic racing med Luffen). Konstruktionen fyllde faktiskt 25 år på förra Bella Center Mässan.. Detta får man komma ihåg när man hamnar i mysiga klassindelningar med X-37, X-362 och andra moderna racers.

Fredag 22.8. – Start kl 12.30.
Den lilla vind som fanns kom givetvis från Anholt.. alltså krysstart med mer nordgående ström än vind när startskottet gick.. så det gällde att vara försiktig. Vår start visade sig vara lite väl försiktig men vi kom iväg hyfsat. Efter att jobbat upp speed och kryssvinklarna så hade vi hyfsat bra gång på Rie och hängde med upp mot Hornbæk.
Nu började lyfttendenserna.. vinden gick på syd – precis som meterologen från DMI hade spått. Babordsslagen blev högre och högre efter nån timme så var det roliga slut..
30 nm halvvinden till Anholt syd började. Vi kämpade och jagade tiondelar hela tiden..
6.0 knop ibland 6.7. Vi hade tur som kom iväg så här pass tidigt. Det visade senare att de andra klasserna som startade efter oss fastnade i ’’Kullens Doldrums’’ många bröt efter en 4-5h stiljte. Två båtar av vårt tio starka LBS gäng fick nog och satte på Penta genuan. Rolf och jag kämpade med våra tiondelar och saknade Gennackern i Tyrik..

(Gransegel kanske kan trolla fram en Code Zero Luffespecial tilll 2009..) Det sägs att det är tillåtet i DH mot sämre mätetal.. men det kan det kanske vara värt..
Bröderna Roth var lite förgrymmade i sin X-43 över den Luffe 4004 som hade valt att höja sitt DH med ett ’’Code Zero’’ segel och som gick mycket bra på de öppna bogarna som det blir på sådana här ängakör..
Nåväl efter att ha satt min halvvinds tjockespinnacker 5 nm från Anholt syd och kämpat oss fram i 0.8 knop så kom vi runt bojen Anholt Syd vid ca. kl 23.00. Nu dog vinden även för oss. En fantastisk natt väntade, ganska hägftigt att se kattegatt ligga som en spegel med nästa fullmåne och lanternorna och stjärnorna.. Detta är Watski2stars grej.
Att få vara med om en sådan härlig naturupplevelse är svårbeskrivet – måste upplevas.
Rolf fick nog – han tog en frivakt.. jag satt och myste med schweitzernöt och Rie rajsinggodis (Russin & nöter & vatten). Vi gjorde 0.4 över grund med strömmen norrut vilket var skönt. Vi hade bar 4.8 nm från bojen in till hamnen.. men när navigatorn var på sitt toppenhumör så sade den 11h ½ till waypoint..
Hur som helst så kom det lite ’’landvind’’ igen från Anholt.. kryss förstås men vi gjorde mer och mer fart.. vi had dragrace segling med bavaria Match38 hela vägen in till mål.
02.51 fick få som måltid. Härliga 3h på Anholt. I år hade man fått hjälp av danska marinen så det låg ett rejält fartyg och tog målgången utanför piren. I fjor lär det varit mycket action här vid målgång i hård västvind. Väl inne i hamnen så blev vi mottagna av HAS funktionär som pekade var vi skulle lägga oss för att kunna få en liten stunds vila utan att förtöja om. Kanonbra organiserat så att båtarna låg i olika delar av den södra delen av hamnen. Uppe på krogen ’’molevitten’’ väntade mat och härlig stämning.
Rolf och jag tyckte det var en härlig känsla att äta middag 03.30 en fredagnatt/lördagmorgon.. men oj vad god ölen och maten var. Snabbt tillbaka till Rie för 1h timmes vila och lite kaffekokning. 05.51 var det dags för start.
Vi har tur, vinden har börjat blåsa igen.. upp med stora spinnacker & vips var vi ute vid Anholt syd på ett litet ögonblick.. Efter rundningen börjar det trevliga lördagsvädret..
Klockan var väl ca 07.00 när det började regna.. ja sen vet ju alla hur trevligt vädret var den 23.8.. det regnade väl nästa hela dygnet. Vinden kom ju i 90 grader.. & det är 132 graders kurs från Anholt Syd till Helsingör. 53 nm. Så den bet lite den bogen..
Rolf var lite sur för han inte fick ’’pina’’ (styra på Rie språk).. jag rev väl av de första 25 sen var det dags för en mysig lovartskoj.. Rolf hade lite tur det öppnade upp något och vi kunde släppa på skoten.. & Rie sköt iväg i fin fin fart.. stora genuan och ett rev..
Någon påstod att det var 13-14 i byarna.. tur att man inte har vindmätare.. men vind var det så det räckte.. Klockan 15.00 går vi lite glada över mållinjen. Klockan 16.00 lämnar vi in loggbladet och nummerskyltarna och får vi vår Mount Gay Rom och festen kan börja. Efter ett trevligt SMS från bröderna Roth om kall öl & GD i XAR så glider Rolf och jag av våra goretex kostymer och glider ner i deras mysiga X-43.


Värmaren i Rie får gå 12h. Snabb dusch och vi är riggade för prisutdelningen som HAS har arrangerat i tältet på mitt molen i Helsingör. De sista båtarna går i mål under tiden alla sitter och äter italiensk buffé och när det kommer in en besättning och skall lämna loggbladen så jublar hela tältet och applåderar.. mkt trevligt.. En härlig prisutdelning med många fina priser från Watski och andra leverantörer till branschen.
Efter prisutdelningen så har man ett lotteri ibland alla närvarande deltagare.. på diverse fina priser.. bärbar PC.. stora segelcheckar från Quantum sejl m.m. Rolf vinner en ny uppblåsbar flytväst.. Vid 22.00 tiden deckar rolf och jag och bestämmer oss för frivakt.
Så sailors – fixa en kompis och var med 2009. Watskis tema: Sailracing with a friend and stay friends after.. som man sade i Helsingör. Inför 2009 så kommer troligtvis LBS köra
Ett nytt konsept ’’Öresund2stars’’ – Svinbådan – Falsterbo rev – LBS.. vid 25 anmälda båtar så kör vi.. kolla www:erna i vinter.. Så det är bara att ta din kompis och ut & segla & kul.

Med vänliga Luffe hälsningar / Lars Jörnvi & Rolf Engels.

En rapport från Öresunds mest lovande junior - Filip Bolmgren

En rapport från Skånes mest lovande junior Filip Bolmgren i från Wiken. Filip letar fortfarande efter rätt partner i 470.
Det är inte bara på stora havskryssare som gastar ska funka.
Lycka till med satsningen Filip.

I och med det rådande gast läget bestämmde jag och min lillebror Viktor oss för att göra en sommar satsning i 470 då han skulle återvända till usa för studier vid sommarens slut. Målet var JVM i Polen i slutet av sommarn. Förutsättningarna var desto blygsammare. Jag hade endast timmar som rorsman i 470 som erfarenhet, än mindre hade min bror, han skulle gasta i trapets, helt utan erfarenhet som gast.

För att komma in i båten och förbereda oss inför JVM bestämmde vi oss för att segla Kieler Woche. Väl nere i Kiel visste vi inte vad som väntade oss. Jag hoppades på lättare vindar så vi inte skulle behöva lägga att energi på att ligga på rätt köl, Sade jag att Viktor aldrig seglar spinnacker innan? Men det var givetsvis precis vad vi inte fick. Dagen vi anlände var dagens seglingar avbrutna pga. för mycket vind. Som vi skåningar brukar uttrycka det var det oxbrall hela veckan som följde. Målet var att inte komma sist, vilket vi ganska snabbt förstod att vi skulle lyckas uppnå. Efter snabbt omvärderande var det en topp tio vi skulle kämpa för, och visst satt den, en 9a, vad kommer då härnäst? En spik i silverfinalen. Allt kändes bra, i och för sig var det inte ovanligt att bror min plötsligt låg bakom båten och höll i sig enbart i fockskotet, men sånt händer väl alla? Vi hade bra kryssfart, masten längst fram i 9ms, så ska det väl vara? Yes! Lyckat vägval och planing på större delen av förstakryssen ledde vi med va 10 båtlängder. En aningen förvirrad rorsman frågar sin gast, - det är väl fortfarande innererlop? Det tror jag var svaret som följde... När vi insåg att så inte var fallet lovade jag för att sätta kurs mot halvvindsmärket, dock uppfattade inte Viktor att vi skulle göra dett med spinnackern uppe, så han gick ner i lä för att plocka ner... Så var vi sist igen. Summa summarum fick vi en hel drös båtar bakom oss, 8 st, vi var nöjda.

Polen var sommarens äventyr, nu skulle vi se vad en sommars segling kunde resultera i. Efter träning i en tromb och en torr invigning var det dags. Taggade till tusen gick vi ut och rundade första märket 7a, men insåg mycket snabbt vad små misstag kan straffa sig när det är så tight. Kryssfarten mycket god medan undanvindsseglingen lämnade mycket att önska, av förklarliga orsaker. De flesta race följde i detta spår, dock utvecklades undanvindfarten betydligt i slutet av regattan. Vi slutate som 16 i silverfinalen, ett resultat jag inte skämms för, men det skulle kunnat vara så mycket bättre om bara inte...

måndag 25 augusti 2008

Saltholm Runt 2008 - en race rapport från Grynet

Strategi snacket
Vi började morgonen med allt lägga upp en strategi för racet.
Årets bana började med en kort kryss längs land och sedan en kort slör och därefter en ren kryss till Malmö redd.
Strategin till Malmö redd handlade om att välja rätt mellan kraftig medström och hög sjö eller mindre medström och mindre motsjö. Vi valde att försöka hitta så mycket medström som möjligt och ta motsjön.
Efter Malmö redd bar det av mot Flakfort. I nordgående ström så får man akta sig för att bara köra mot Flakfort. Då hamnar man långt norrut. Här gäller det att köra kortaste väg över grund. I början av resan på djupt vatten är strömmen starkare än i slutet när man närmar sig Flakfort. Rejäl underbåge i början för att i slutet styra mer rakt på. Nordostlig vind och nordgående ström ger dessutom högre vågor som det går bra att utnyttja nerför. Vår taktik blev underbåge i början för hämta hem i slutet.
Efter Flakfort mot smågrundene var den stora frågan om man skulle hissa först och gippa sedan eller gippa först för att hissa sedan. Helt klart är det gäller att komma in under Saltholm för att få strömlä och akta sig för att komma ut i strömmen i Drogdenrännan. Säkrast att ta gippen och hissa sen.
Från Smågrundene ner mot boj nr 14 i drogdenrännan var det ca 20 grader spetsigare. Ganska trygg spinnakerbog i hårt väder. Här gäller det dessutom att akta sig för fartygen.
Efter boj nr 14 var det kryss hem. Här valde vi att ligga på babordsbog länge för att så snabbt som möjligt ta fördel av strömmen vid bron. Därefter ett slag genom Trindelrännan och sedan in mot mål fick bli vår strategi.
Starten
Vid checken av startlinjen var det lovartsfördel. I veckans torsdagskappsegling hade vi haft svårt att hantera medströmmen i starterna. Vi blev förtidiga hela tiden. Vilka klubbar har förresten allmän omstart på kvällsracen.:-)
Hur som hellst så bestämde vi oss för att hålla igen riktigt denna gång. Tjuvstart är ju mörker. Vi tar oss upp för babord för att positionera oss och ha ca 1½minut till start. Tyvärr kommer vi upp ca 30 sekunder sent och hittar inte riktigt ett bra spår. Vi får X-332 Pollux i lovart och så har vi en till båt som täcker oss. Riktigt mörker.
Första kryssen
Detta färgar vår segling på den korta kryssen och inte förrän sista halvan har vi fri vind. Rundningen till slör blir också lite styrd så vi har inte tid att få upp säcken förrän efter rundning och vi kladdar med spinnakerbomssättningen. Tiden går och jag bedömmer när vi fått upp grejerna att det inte kommer att betala sig med spinnaker.
På väg mot Malmö redd
X-332 pollux rundar strax före oss mot Malmö redd. Vi gör en bra rundning och uppe vid Oskarsgrundet är vi nästan i fatt dem. Sjön är grymm här ute och vi bestämmer oss för at dra in mot land över sjollen och mindre nordgående ström. Vi gör dagens sämsta slag i den grova sjön och hårda vinden. Nu seglar vi ordentligt och båter stoppar inte så våldsamt i vågorna.
Mot Flakfort
Nere vid Malmö redd är vi om Pollux men kladdar till rundning och de är förbi igen. Vi kör om dem ganska snart efter rundningen. Onödigt men det är vår ovana vid båten. De styr nog direkt på Flakfort och vi kör underbåge. Vi får upp ett bra avstånd och börjar komma i fatt de surrande H-båtarna som startade 10 minuter före. Vi kör också om en av J-24orna. Vi har X-412 bakom men Overup i X-119 går bra och är långt framme. X-119 är giftig i hårt.
Uppe vid Flakfort är vi ifatt Edmans Elvström ½-tonnare Q. Klubbens värsta hårdvindsbåt på kryss.
Från Flakfort mot Smågrundene
Lite nöjda med att få upp spinnakern före bröderna Edman är vi. Att köra överbåge som vi tänkt blir det inte tal om. Vi kör rakt på för att undvika att behöva falla mot slutet och kanske riskera att kinesgippa med spinnaker.
Här är det rejält ladd igrejerna. Anders Rydlöv på spinnakerskoten borde borja för en trygg spinnaker resa. :-)
Jag har aldrig kört en så stor båt i så hårt väder, stadigt runt 10-13m/s, med spinnaker och dessutom med ratt. Jag blir otroligt nervig när båten börjar pendla åt lovart. Jag vill köra mer safe men Anders tycker vi ska visa mer. Direkt kommer pendlingarna gång.
Det blir en hårt straffad spinnaker framåt. Som Ante sa - ingen närmar sig.
Smågrundene mot boj nr 14 i Drogden rännan
Efter Smågrunderne blir det lugnare. 12 -14 m/s med 105 m2 spinnaker är faktiskt respekt. Vi lovar 20 grader och kör stadigt runt 10 knop. Vi har sjölä bakom Saltholm så det är inte mycket till surfar. Vi kommer kanske upp i 12.5 i surfarna.
Det känns som det kommer att komma fler och fler rökare ju närmre vi kommer boj nr 14. Plötsligt slår en till och vi broschar rejält. vi får gång i båten men nu måste vi upp med focken för rundningens skull. Två man på fördäck och en rejäl pust till och vi broschar igen.
Den här gången hjälper focken oss ner på kurs så det blir inte så tokigt.
Rundningen vid boj nr 14
Nu är utmaningen att få in spinnakern i lä bakom storen. Magnus har inte en chans skotet rycker och drar i honom och Ante skyndar för att hjälpa. Jag faller vad jag kan men kommer då in i farleden. Containerfartyget som kommer från söder blir nervös och tutar. Vi måste ju få in grejerna.
Äntligen får vi in spinnakern och kan lova igen. Vi har nu halvvind upp till märket.
Byar på 15 m/s och fullt kryss ställ. Vi broachar för halvvind och måste släppa på storen.
Spinnakerbommen hann vi inte få in så den blir klämd i påsen mellan mast och bom och med ett klingande ljud så har den gått va på mitten.
Vi petar in stumparna och tar två rev.
Sista kryssen hem
Tyvärr har jag ingen genua#4 den skulle vi behövt nu och hellre kört med ett rev.
Vi har i rundningen tävlingens vassast seglade J-24, marianne Schoke, framför oss i rundningen. En bra måttstock för att hitta gång i båten. De har klarat av att hålla oss 10 minuter bakom sig. Snyggt och imponerande men nu är vi ifatt.
Vi flyttar skotpunkten mer och mer bakåt och till slut när vi släpper lite på skotet så börjar Grynet tåga på. Här märks tydligt vår brist på timmar i båten.
Det tar tid att hitta och ställa om trimmet.
Det känns inte särskilt bra att köra med focken och två rev i byar uppåt 16.5m/s. Vad gör man? Vi hade en kvart tjugo minuters överlevnad tills vinden mojnade lite.
Nu mojnade vinden till ca 10m/s. Varje gång vi tänkte slå ut revet kom det en rejäl pust till 13 m/s igen.
Vi är ganska snart i Limhamn och racet är över. Vi slutar 4a i klassen och jag är nöjd med det. Vårt bästa resultat i år.
Ett tappat vinschhandtag vid spinnaker nedtagningen och en knäckt kolfiber bom. Tråkigt men det är sånt som händer när båten och vi är nya. Sura pengar dock.
Nu gäller det att Seldén har service och kan skaka fram en nytt rör till oss vilket inte var helt självklart idag.

Bra tryck i grejerna. På spinnacker bogen från Flakfort låg vinden på stadiga 12m/s med toppar på 13.5m/s. Ungarna verkar ha kul i optimisterna.

Här går deras spinnaker i bitar.

Bilderna fick jag av Torben Sten som påpassligt var i dragör med sin fru Eva. tack för dem.

Efter klasseger på Tjörn runt har Team Kracer blivit onödigt kaxiga tycker jag. Det duger inte hemma nu ska de till Italien. :-)

Anders Hansen och Micke Pinotti representerade Kracer gänget på prisutdelning från Tjörn runt igår. Go Kracer Go!!

Får man inte pisk i norrut så får man väl försöka söderut. :-D.
I Kracer Teamets nyhetsbrev kan man läsa om nästa äventyr.
Mot sydligare breddgrader!
Teamet har nyligen kommit hem från prisutdelningen för Tjörn Runt.Tjörn Runt är Sveriges största tävling för kölbåtar med nära 500 startande båtar. Vi gjorde en fantastisk segling med full koncentration och fokus som resulterade i en 1:a plats i klassen och en 3:e plats totalt.Seglingen startade i svaga nord ostliga vindar. Vi gjorde en bra start och kom snabbt iväg. Avståndet till de bakomvarande båtarna ökade allt eftersom seglingen framskred. Kracern låg i topp som första enskovsbåt i tävlingen ända ner till Tjörnekalv som är den södra änden av Tjörn. Där kom 55 fotaren Edin Progresiva och 100 fotaren Hyundai i fatt oss när vinden hade ökat vridit över till kryss. Vi gick i mål som 6:e båt.Marginalen till bakomvarande båt i vår egen klass var hela 57 minuter.
Kracer Sailingteam Swedens nästa utmaning är:Trofeo Gorla 42° och 58^ Centomiglia
Trofeo Gorla 42° och 58^ Centomiglia seglas i Gardasjön i Italien den 30-31/8 och 6-7/9.
Centomiglia är den mest berömda segeltävlingen i Europa som sker på insjövatten. Banan sträcker sig runt i hela Gardasjön. Start och målgång sker sedan 1951 i Bogliacos lilla hamn i Gargnano. Dess namn kommer från en annan mycket känd italiensk tävling Millemiglia. En gång i tiden var detta en biltävling som gick runt hela italien. Hundratals båtar deltar i tävlingen, och många av båtarna seglas av de mest kända namnen inom internationell segling, inför en stor publik från hela världen.

söndag 24 augusti 2008

Saltholm Runt 2008 - Resultaten

Totalresultaten
1 U. Gren H-båt
2 M. Schoke J-24
3 P. Ekdahl Melges 24
4 P. Edman Elvström ½ton
5 B. Olsson H-båt

SWELYS 1 & 2
1 U. Gren H-båt
2 M. Schoke J-24
3 P. Edman Elvström ½ton
4 B. Olsson H-båt
5 J. Frederiksen 707

SWELYS 3
1 R. Overup X-119
2 M. Ebertz Hanse 54
3 P. Lundström X332
4 A. Nilsson Dehler 34 SV
5 C. Österlind Hallberg Rassy 37

Sportbåtar
1. P. Ekdahl Melges 24

Flerskrov
1. J. Frii F18

Saltholm Runt 2008 - 41 anmälda - en ökning med 20% från i fjol

Saltholm runt 2008 gick av stapeln i ett rackarns väder. Regn hela dagen och vind kring 12 m/s med vindbyar uppåt 17m/s. Nordgående ström som dessutom fick vågorna att växa till en hög och krabb sjö.
Strax över hälften av fältet fullföljde tävlingen resten av seglarna bröt eller valde att inte starta.

Positivt i år är att MSS fick i år 41 anmälda båtar till start. Detta är 20 % upp från i fjol. Kul. Det finns massor mer att göra för att utveckla Saltholm Runt.

Cruisingklassen fick inga anmälda. Detta säger en del om den prestige som ändå ligger över Saltholm Runt. Själv tror jag ändå att det är viktigt att försöka rekrytera kölbåtsseglare till tävlingar bland Cruisingseglarna.

Sportbåtsklassen ändrade vi så vi körde enligt SWELYS. I sportbåtsklassen var de två Melges 24orna som fullföljde. Verkligen häftigt att se de två komma sida vid sida i Drogdenrännan och plana förbi. Konstigt att inte fler kör Melges. Helt klart något av det häftigaste man kan segla i hård vind.

I flerskrovsklassen fullföljde endast en av båtarna. Imponerande att ta sig runt i en F18 under sådana förhållande som vi hade på lördagen.

Jag är själv nöjd med banan. Den blev som Christer Frennert och jag tänkte det skulle bli. Vi fick bra kryssbogar och en stabil undanvind. En halvvindsbog, som kunde blivit spetsig slör, från Malmö redd till Flakfort med några få graders skillnad var enda sträckbogen.

Väderprognosens från DMI´s vindriktningar och våra egna gissningar slog väl ut. ONO är svåraste vindriktning för ett bra Saltholm Runt.

DMI´s rapport förutspådde dock inte att det skulle bli vindbyar på upp till 16-17m/s som vi hade från Drogden och hemåt.

I ett sådant väder som vi hade igår spelar det nog ingen roll vad man försöker arrangera.
Svårt fall doktorn grät.

onsdag 20 augusti 2008

Kommentar till omröstningen om dummaste anledningen till att inte ställa upp på Saltholm Runt

Under de sju år som vi varit runt på andra klubbars arrangemeng och haft så otroligt kul så brukar jag pusha de seglare vi snackar med att kom ner och kör mot oss. Jag har fått alla möjliga anledningar till varför man inte kör utanför hemmaklubben. Tänk vilka race vi hade fått!
Var är det egentligen skon klämmer? Jag förstår inte motståndet till att ta sig till grannklubbarna. Min kommentar i rött.

- Jag har inga Kevlarsegel - Kevlarsegel är inte nödvändigt för att kappsegla. Segling har mycket fler dimensioner än segelduk. Det är ju inte ens tillåtet i alla klasser. Hissa på och kör!
- Jag har inget SWELYS-tal på min båt - Detta är egentligen den störigaste anledningen. LYS- kommitténs rädsla för att föra in nya båtar med kanske ett felaktigt LYS i tabellen blir ju självuppfyllande. Inget SWELYS => ingen statistik => båten kommr inte in i tabellen => ingen kappseglar i SWELYS med den nya båttypen. Skaffa SWELYS mätbrev => 400kr/år=> lär dig segla och känna din båt
- Det är bara lokalkännedom som krävs - Seglare med god lokalkännedom har alltid ett försprång. Nu är det så att ju mer man seglar i grannklubbarna så lär man sig de vattnen också. Tillslut så känner man igen de olika situationerna som man utsatts för och seglar lättare rätt i okända vatten också.
- Jag har inga gastar - De flesta klubbar har gastlistor. Ring de som är seglingsugna och kom igång.
- Jag har ingen att segla med - Sätt upp dig på en gastlista. Kontakta mig på bloggen så ska jag ordna båtar.
- Vi vinner ändå inte - En vinner alltid. Det är det det går ut på. Mät framstegen istället för resultaten så kommer resultaten så småningom.
- Transportseglingen är för lång i Öresund - På 3-5 timmar täcker man stora delar av Öresund. Detta var i omröstningen helt klart den dummaste anledningen. Förståligt. Vi brukar ha kul på transporten också.
- Det är för grunt kring Saltholm-den som vågar gå närmast land vinner - Seglingsledningen har gjort banor så att man inte tjänar på de grundaste partierna. Man rundar prickar och fyrar och tar sig på så vis runt Saltholm. I Öresund har man alltid fördel av att gå nära land i motström. Det gäller överallt.
- Det var konstig klassindelning en gång när vi var med - Det är bara att köra. Klubben har gjort stora förändringar.
- MSS satsar bara på elit OS-seglare - Ja det hoppas jag att klubben gör. MSS satsar enormnt mycket på sin ungdomskappsegling. Ligger just nu i topp på rankinglistorna i E-jolle och Optimist.
- En gång när vi var med så blev vi diskade för tjuvstart fast vi inte var över - Det vet alltid de i startfartyget bäst.
- Det kostar för mycket - 250kr, mycket för en heldag och 175 kr för Regattamiddag?
- Vi har ingen spinnaker - Svårt fall doktorn grät

Det är alltså bara att anmäla sig om du känner att du skulle vilja ta till en av ovanstående ursäkter. :-)

Vem fan har glömt bort att Fredrik Lööf är guldhopp??

Sydsvenskan förnekar sig inte vad gäller bevakning av svensk segelsport.
Efter Americas Cup seglingarna i Malmö och Sydsvenskans gnällrapportering från arrangemenget så slutade jag prenumerera.
Nu går det inte att bo i Malmö utan Sydsvenskan så när fotbollstoken Åke Stolth pensionerade sig från sportsidorna började vi prenumerera igen.
I dagens tidning skriver Anders Engman ( anders.engman@sydsvenskan.se ) om Fredrik Lööf som det glömda guldhoppet.
Min kommentar är bara:
Jag är säker på att efter imorgon glömmer ingen Fredrik Lööf.

tisdag 19 augusti 2008

Alandia Sailing Team vann Baltic Match Cup!

Martin Strandberg var med Alandia Sailing Team och knep första platsen i Baltic match Cup. Gött!!!!
Baltic Match Cup var en grade 2 tävling i Helsingfors som seglades helgen16-17/8. Åtta olika nationer var representerade med besättningar från sålångt ifrån som både Nya Zeeland och Australien. Tävlingen är den störstainternationella tävlingen i Finland i år. Alandia Sailing Team bestod dennagång av Björn Hansen vid rodret, Martin Strandberg på stor och taktik,Fredrik Ekman på trim och Mathias Bredin på fördäck. Dessa kommer också attvara besättning på Världscuptävlingen i St Moritz som går av stapeln förstaveckan i september. ”Det var kanon för oss att få segla ihop oss i båtarsom påminner dem i St Moritz. Vi var lite ringrostiga i början men blevbättre för varje segling. Det var också riktigt bra motstånd så vi ärverkligen nöjda”, säger Björn. Om drygt en vecka seglar gänget nästa World Tourtävling som går iFredrikshamn i Danmark.


Resultat Baltic Match Cup:

1. Alandia Sailing Team/Björn Hansen, SWE
2. Team Ford/Jacopo Passini, ITA
3. Adam Minoprio/ Black Match Race Team, NZL
4. Evan Walker, AUS
5. Pierre Antoan Morvan, FRA
6. Rasmus Viltoft, DEN

måndag 18 augusti 2008

Saltholm Runt 2008 - en intervju med MSS´s ordförande Mikael Stamming

Jag gjorde en intervju med Mikael Stamming om varför han tycker man ska segla Saltholm Runt. Mikael är dessutom seglingsledare för arrangemenget.

Varför ska man ställa upp på Saltholm Runt egentligen?
- Det är södra Öresunds största och roligaste segling.

Vilka förändringar är gjorda i år? Varför har ni gjort dessa?
- Vi har en enklare klassindelning. Vi har gjort det roligare för publiken, som får se båtarna ta ett liten runda utanför hamnen innan de sätter kurs runt Saltholm. Och så har vi de härliga cruisingbåtarna i egen klass.

Vad får seglarna ut av Saltholm Runt?
- Det viktigaste är att vi erbjuder en bra distanskappsegling. Det tycker jag vi har. Att det är kul att segla så många båtar i olika storlekar. Det är "sommaren seglingsmål", säger några. Ett måste och framför allt ett tillfälle för seglarna att mötas.
Och så gillar alla festen, som i år har lägre pris än tidigare.

Varför har ni skapat en Cruising klass? Vad hoppas ni på där?
- Vi tror att många som har fina cruisingbåtar känner att de inte vill "tampas" med sportigare och kappseglingsutrustade båtar. Nu seglar man mot likasinnade. Vi ger även de mer cruising orienterade seglarna ett tillfälle att vara med på seglarfesten som Saltholm Runt ändå är. Alla ska ju få vara med.

Flerskrovsintresset ökar hela tiden. Vad tänker ni göra där?
- Vi har flerskrovsbåtar med i år också. Vi har haft det nu under några år och intresset ökar. Kul.

Varför har ni inte skapat en shorthanded klass?
- Det skulle man kunna tänka sig, men inte i år. Måhända kommer det om många seglare önskar det.

Det traditionella Saltholm runt är ju ändå en kölbåtskappsegling. Vilka förändringar har ni gjort där? Varför?
- När det gäller Distanskappseglingen så har vi gjort en rakare klassindelning. Båtar med liknande fart har sats i samma klass. Vi hade tidigare fokus på accelerationstal som mer beskriver båtens ”sportighet”. Det används i DH2007 men ska egentligen inte påverka i SWELYS. Vi har lyssnat på seglarna som vill ha det så här.
- Sportbåtar ska vi försöka samla under DH2007 som är en bättre regel när det gäller att ta hänsyn till one off byggen och modifierade båtar. Vi vill dessutom till 2009 jobba för att Saltholm Runt ska bli en del av Sportbådscupen som går i Öresund. De danska sportbåtsseglarna har inte SWELYS tal så enkelt är det.
- När det gäller flerskrov så touchar vi bara potentialen. Saltholm Runt har bra förutsättningar och är lagom långt för flerskrovsseglarna. Vi hoppas i år slå deltagarrekord bland flerskrovsbåtarna.
- Banan kommer vi att ändra mot förr så att seglarna kommer att köra två kortare ben utanför hamnområdet för att sedan ta sig runt Saltholm. Banan kommer att bestå av fyrar och fasta märken i Öresund som tidigare. Vi begränsar genom vårt val av bojar och fyrar vinsten av att gå extremt nära land.
De två korta benen kommer också att göra det roligare att kolla på seglingarna från piren.

Vilken funktion fyller festen?
- Festen är viktig. Kamp på havet men glädje och samvaro i klubbhusets restaurang är också viktigt. Då kan man få tillfälle och "brodera" om sina insatser. Det hör till en bra regatta.

http://www.saltholmrunt.se/

söndag 17 augusti 2008

Tjörn Runt 2008 - Andra Öresundsseglare placerade sig också

Leif Möller ihopkrupen i Starbåten.
(Bilden har jag "lånat" från Åke Fredriksson)


Leif Möller från Malmö seglade med Mats Johansson på den segrande Starbåten. GRATTIS!!!

Kristian Malmsjö MSS blev 2a i flerskrovsklassen i sin Marströmsbyggda M20.
Jonas Frii från Lomma blev 6a i sin F18 katamaran.

Kjell Widmark från Råå blev 6a i klassen med sin First 34.7 Maria.
Ulf Ingerslev från Köpenhamn blev 10a i sin X-99.

Bo Nilsson från Råå blev 10a i sin klass i en BB10.

Grattis till er alla.

lördag 16 augusti 2008

Tjörn Runt 2008 - Team Kracer från MSS vinner klassen och blir 3a totalt


Team Kracer lyckades med en överlägsen klassseger på omräknad tid i årets Tjörn runt.
3a totalt räcker dessutom tiden till.
Fantastiskt!!!

1 SWE 1 Kracer Kracer 30 Anders Hansen Malmö SS 8:04:01
2 SWE 1 Turnpike B&R 23 Torkel Stillefors KSSS 9:00:59
3 SWE 312 Sailing For Jesus J/80 Lennart Janson Långedrag DSS 9:13:49

Tjörn Runt - Kolla Kracer på tracker - Autoposition

På trackern för Tjörn Runt, http://www.tjornrunt.nu/, ser det just nu ut som om även Kracer har glädje av Gransegels Gennaker. Förmodligen kör de med en AirX VMG gennaker uppe i den lätta vinden.
Nu finns det säkert båtar runt dem även om det på trackern ser ut som de seglar själv längst fram men de har hängt av First 45 och Arcona 460 rejält. Coolt i en 30-fotare.
Andra gennakerbåtar som Blur rör sig inte ens enligt trackern.
Bara det finns pustar så maxtiden nu inte hotar dem.

Go Kracer go. :-)

Olympic Games 2008 - Tjuv och rackarspel på högnivå in i det sista i Tornadoklassen

Amerikanen med Code 0. Greken på bild kör dock med en traditionell gennaker från Gransegel i Malmö.

Utvecklingen av Code 0 segel i Tornadoklassen tar flerskrov in i nya dimensioner. Ullman utvecklade i all hemlighet, sedan för OS, ett Code 0 segel tillsammans med Holländarna och amerikanerna. Syftet var att få fram en gennaker som går att köra lätt kryss med och som inte tappar för mycket på länsen.
Med Tornadon blev det plötsligt möjligt att köra på ett skrov i 2-4 m/s på kryssen. Nu är inte vindprognoserna helt på lätta sidan men chansen finns ju alltid där. På länsen är naturligtvis inte seglet lika snabbt. Men tänk er själva att kanske kunna köra 3 gånger snabbare en hel kryss. Det blir ju lite för de andra att ta in.
Utvecklingen av dessa Code 0 gennakers hölls hemliga och presenterades precis innan OS av Ullmann Sails.
Holländarna som var med och utvecklade dem mätte dock in sin Tornado med traditionell gennaker. Amerikanerna har dock mätt in sin med en Code 0. Vi får se när OS för Tornadoklassen är över? Frågan är vad holländarna vet som inte amerikanerna vet eller tvärtom. Helt klart en spännande utveckling.
Tyvärr ser vi inte flerskrov i OS 2012.
Så här kommenterar Claes Hiersemann på Gransegel läget:
- Team NED och Team USA har utvecklat under hela 08 sedan för-OS förra hösten (lättvind hela tiden) i ALL HEMLIGHET, en 20 kvm superplan gennaker som man kryssar med i 0-8 kn TWS tillsammans med fock och stor och därmed får ett två-spalt system som t o m kan få upp båten på ett skrov (toffla) i 4-6 Kn TWS, sedan har det visat sig att de går nästan lika fort som vår egna 27 kvm MK4 eller 5 nedför, men de har då större skärningsvinklar vilket medför längre seglad väg men försprånget vid märke 1 var ofta så stort på träningarna V-28-32, att de fortfarande ledde vid målgången, scary!
Vår stamkund Team AUS (Darren ”Bundy” Bundock med gasten segelmakaren Glenn Aschby) som senast vann VM i Januari i Auckland har tre nya GRAN med sig men eftersom Mitch var överlägsna så byggde Glenn en kopia av Ullmans Code-Z i Kina, för att inte bli helt omkörda om forecast sade lätt, nu har Bundy ej svarat på senaste sms vilken de valt, men prognosen tyder på att de förhoppningsvis valt vår Gran MK-5......

fredag 15 augusti 2008

Tjörn Runt - Team Kracer är på plats - en kort rapport

Hej Anders!

Här kommer en rapport från Stenungsund.
Vi trailade upp tidigt i morse, hoppade ur sängen 05:15 och hoppade in i bilen 06:00.
Vi gled in på norra hamnplan i Stenungsund ca. kl.11:00.
Sen började jobbet med att lasta av mast och vingar samt tvätta båten och polera bordläggningen.
KranförarHarry slängde sedan vant ner båten i vattnet. ( Cool gubbe körde från Göteborg och sjösatte oss och körde hem igen ).
Sedan skedde traditionell lunch på Ti amo, det blev Kabab Rodhos med tillbehör. Sedan följde påmastning och fix & don.

Sitter nu och går igenom detaljerade Grib-filer med vädret för morgondagen samt navdata.
Det är en lite knivig vädersituation som troligen ger svaga vindar, nordnordost på Tjörns östra sida och nordnordväst på Tjörns västra sida.
Vi har även tittat på nya vägar vid Klädesholmen för att optimera vägvalet för nuvarande prognos.

Annars tar vi det ganska lugnt och laddar inför morgondagen.

Kracern är utrustad med tracker från tävlingsarrangören så att båten går att följa oss på http://www.tjornrunt.nu/.


Seglarhälsningar!

Anders Hansen
Det ser alltså lovande ut för Team Kracer. Jag vet vilken tracker jag håller på. :-)

Dehler 60 är sjösatt och testseglad i Italien

Något att ha utanför sin vinterbostad på den Italienska rivieran, kanske?
Nog är hon snygg i alla fall!!


Dehlers nya flaggskepp är sjösatt – Nya Dehler 60

Premiärvisning och dop av nya Dehler 60 ägde rum 20 juni i Italien.Denna High Performance/Cruiser är utvecklad för ägaren som vill kunna lägga stora distanser bakom sig med högsta effektivitet, seglarglädje och komfort.
Hela konceptet bygger på att en mycket begränsad besättning ska kunna segla och hantera båten med full kontroll under alla konditioner.

Konstruktionen omfattas av teknologier, material och design som bygger på det absolut senaste inom utvecklingen av premium-yachts; handupplagt vakuum-komprimerat epoxiskrov, kolfiberroder m.m.
Med nya Dehler 60 skapas en ny era inom "big premium-yachts". Simonis Voogd Designs ledande kapacitet i att utveckla snabba och starka båtar har möjliggjort att Dehler kan uppfylla de egna mycket högt ställda kraven man hade inför att utveckla en ny båt inom denna storleksklass och för att även inom detta segment kunna förtjäna sitt signum som byggare av extremt vridstyva, robusta och snabba båtar. Simonis Voogd Design har b.la ritat Nicorette 80 respektive Nicorette 90 som båda har vunnit Sydney Hobart.
Specifikation
LÖA 18.28 m
LVL 15.50 m
Bredd 4.80 m
Djup 3.20 m
Vikt (light ship) 17 500 kg
Ballast 5 700 kg
Storsegel Area 103 m2
Fock Area 100 % 75 m2
Spinnaker Area 245 m2

P 22.00 m
E 7.50 m
I 21.50 m
J 6.58 m

Motor 81 kw, Volvo Penta Compact Diesel D3-112/150S
Designer Simonis/Voogd Design

onsdag 13 augusti 2008

Dags att anmäla sig till Saltholm Runt den 23e augusti

Saltholm Runt är den näst största SWELYS kappseglingen i Öresund.
I år är den utökad med en Cruising klass som kör efter NORLYS eller så sätter MSS ett "MSS-LYS" på båten. Alla ska kunna vara med och segla runt Saltholm och vara med på Regatta festen.
Distanskappseglingen avgörs i fyra SWELYS-klasser varav en är flerskrov och övriga för kölbåtarna.
Sportbåtsklassen körs i DH2007. Detta för att locka över de danska sportbåtarna.

http://www.saltholmrunt.se/

Imorgon drar kvällskappseglingarna igång igen för vår del- Torsdagskappseglingarna i MSS

Perfekt för oss som behöver timmar i båten.
Tills imorgon har vi fått lov att låna en genua #4 av Lasse Hansén. Den stora frågan är om en genua #4 blir för liten som nästa steg efter vår 107% fock.
Bra tillfälle att testa.
Lägger sig vinden mot kvällen kanske det går att köra genua #1. Vem vet?

Öresund Speed Challange - handsken är kastad

2008-08-03
60-fots trimaranen HiQ startade på kvällen den 3/8 i ÖRESUND SPEED CHALLANGE som första båt 2008. Båten startade 22:58 från Limhamn mot Helsingborg. Prognoserna lovade sydväst 5-10 vridande mot syd avtagande.

2008-08-04
Handsken är kastad!!!1 timme 22 minuter och 13 sekunder blev HiQs tid på den 29 Nm långa distansen. Det ger en medelfart på strax över 21 knop.
Jag som tyckte det gick undan hem från Ven Runt på Råå - 3 timmar prick. :-)
Kolla också på http://www.activesailing.org/ om ni är sugna på att knäcka tiden. Det finns 4a klasser.

tisdag 12 augusti 2008

En rapport från Mattias Allroth och Team Watski från Express SM i Borstahusen

Express SM 2008
Express SM gick under Nordic Race Week i Borstahusen. Mattias Allroth och Team Watski var där för att försvara Öresunds position på seglarkartan. Bland skåningarna sågs nu också från Stockholm nerflyttade Martin Fridh i Skånegåsen, rutinerade Henrik Edman i Sweet Emma of New Orleans med sina besättningar.
Martin Fridh fick en 3e placering och Mattias Allroth fick sin bästa SM placering hittills en 6e plats.
Mattias har skickat en race rapport från veckan. Hej Anders !
Skickar en liten SM rapport från expressen Team Watskis resa v31 som innebar en totalt 6:e plats.

Jo veckan började med samling och uppsegling som senare skulle visa sig uppkörning från barsebäck till borstahusen med järn 5:an hängandes i aktern då vinden lyste med sig frånvaro.
Vi stack upp till borstahusen söndagen helgen innan sm veckan och fick snackat igenom målsättning och eventuella små sista minuten fix som måste åtgärdas innan racedax och det var lugna puckar och allt vad klart när vi väl var framme.

Vi skulle givetvis lyfta upp skutan och städa botten och slipa lite lätt med 1600 papper för att göra henne supersnabb.
Som vanligt på swe 39 hade vår köljäkel spruckit i framkanten som den brukar göra så nästa vinter så måste hon inomhus för att få en rejäl översyn och fix av främre fogen.
Båten åkte i plurret på måndagskvällen igen efter att ha spenderat några timmar på land.
Det visade sig vara en snabb båt ändå trots lite skavanker under vattenlinjen då vi var ute och testade lite i den lätta vinden som var på tisdagen, vi gick ifrån swe 826 SLAM med Olof Björland vid rodret på läns och kryss och det bådade gott.
Vi segla även lite mot swe 223 och sm vinnarna på 756:an EPISERVER och gick fint mot båda.
Efter några timmars tränande med manövrar och speed så svor vi lite över att det var otroligt mycket lösa sjögräs i sundet som ställer till det då det fastnade i rodret och i min loggivare så vi fick backa imellanåt för att bli av med eländet.

Så var det äntligen dags med sm start på onsdagen då och vi fick en rätt skaplig start nere vid läflaggan på linjen och kom upp på första kryssen ibland dom 15 första och efter 2 varv på banan så gick vi i mål som 11:a och i andra racet sluta vi på en halvkass 16:e plats och låg totalt på en 12:e efter första dagen.
Torsdagen sedan började med rätt lätta vindar och efter en kanonstart i första racets inledning så runda vi första kryssen som etta och höll den platsen hela första varvet ändå till sista halvan på andra kryssen då vi missa i ett skifte och rundade 2:a och höll andraplatsen i mål.
http://www.borstahusbild.se/nw20088/slides/NW%202008%20Day%208_0214.html
Lyckan ombord var helt galen då vi kände att vi hör ju hemma här uppe och det är så enkelt att segla där framme om man bara kommer iväg bra i starten.
Segling 4 och nr 2 på torsdagen sen inleddes med svart flagg som det brukar på SM med massa galna expresseglare och det var inget undantag idag och vi kom iväg hyffsat och höll oss framme hela seglingen och slutade 6:a då och nu höll vi en 6:e plats totalt !!!!!
Galet tänkte vi och gav oss fan på att hamna topp 10 när veckan var över.

I torsdagens sista segling så körde vi bort oss helt och hållet i starten av racet och kom iväg nere i tredje led då vi tajma linjeköret helt fel och hade ingen luft alls i lä och fisk segla 10 grader lägre än alla andra och släppa ut seglen för att komma fria.
Då vår plan ändå var att gå vänster på kryssen så gjorde vi så och efter att ha varit ibland dom 10 sista så segla vi upp oss runt 15:e efter första varvet och vi var 11:a i mål och skapligt nöjda och höll nu en åttonde plats totalt.

Vi var helt beslutna att stanna topp tio och då många blev diskade på svartflaggen i fredagen första race så insåg vi till vår besvikelse att så vart även vi när vi kom in som 4:a i mål :(
Stort depp ombord men vi segla runt lite och skaka det ur skallen och tänke nä för fan nu kör vi om och avslutar detta på ett bra sätt.
Vi har tidigare kunnat segla bort oss på SM med flera tjuvstarter tyvärr och jag vet alltför väl att det är olycka med svartflaggsdiskningar.
I marstrand för 2 år sedan så segla vi in 3 race ibland dom 10 första bara för att komma i land och tro att vi skulle ligga superbra till och sen inse att vi hade tre st bfd på pappret.

Nu så vart det snart dags för race 7 och det gällde att ladda om och komma iväg safe och väl för att kunna stanna kvar ibland toppbåtarna och vi segla i mål efter 2 varv som åtta och klart godkänd insats då vi hade lite oflyt på länsen ner och tappade nån båt.
I race 8 och det andra på fredagen så visade vi vart den skånska flaggan skulle stå igen och vart 3:a i mål efter att ha kämpat med bl.a Arne K Larsen som vann SM ifjol i en ny båt SWE 2010 och Episerver med örebrogänget ombord.

Nu vart vi fortfarande sexa totalt och vå kände att närmaste gäng bakåt var just Arne K Larsen och hans swe 2010 och dom vart bara 4 poäng bak totalt och sen vart det typ 15 p till nästa och det kändes bara som han kunde hota.
På lördagens avslutande seglingar visste vi att det var bara att ha regatta.nu bakom oss i båda racen så var 6:e platsen bärgad och vår bästa SM insats någonsin klar.
I första racet så runda vi som tvåa efter swe 413 team helanders med Jonas Berntsson och hans meriterande gäng från stenungsund precis före oss och bakåt var det tajt med swe 756 och flera andra vassa båtar.
Vi slutade tyvärr bara fyra i mål efter att ha täckt fel kant på sista länsen i mål och blev omseglade av episerver och swe 1121 men en fjärdeplats ändå gjorde att vi stanna på vår totaltplats och skapa en god lucka neråt till www.regatta.nu


I sista racet på SM veckan så gjorde vi en 39 special och tajmade linjen helt perfekt till skottet och kom iväg helt klockrent uppe vid startbåten i full speed och alla på kanten och redan efter en minuts segling så hade vi en sanslös ledning på resten av fältet så när på Henrik Edman och hans bröder ombord på Sweet Emma Of New Orleans som varit rena jojjon denna veckan.
Dom blandade vinster med svartflaggsdiskningar och var 13:e eller nåt sånt totalt inför avslutningen.
Nu efter en stund på kryssen så vred vinden åt höger vilket gynnade oss på högerkanten och det var precis så den gjorde när vi segla där på den delen av banan mellan seglingarna och bestämde oss för att gå höger och nu hade vi då tyvärr Edman precis i nosen och rundade som tvåa efter första kryssen och länsen likaså även om swe 756 var hack i häl på oss.
Andra kryssen segla vi lite mer med skallen och började täcka upp lite bakåt och lät Edman åka iväg för vi ville inte släppa andraplatsen och vi täckte och höll tvåan i mål sedan och då vart det klart att SWE 39 för första gången på alla försöken seglade in sig i topp 10 på SM och det var nästan overkligt skönt.
Vi satt och grämde oss lite över att vi blev diskade i race 6 och insåg att vi hade kunnat ta oss upp på pallen och plats 3 om inte det varit för ett par sekunders brådska.

Slutresultat blev 1:a SWE 756 EPISERVER
2:a SWE 413 Team Helanders
3:a SWE 223 Skånegåsen
4:a SWE 826 SLAM
5:a SWE391
6:a SWE 39 Team Watski
7:a SWE 2010 http://www.regatta.nu/
8:a SWE230

Jag bifogar en del kort som är tagna av min fars och min vän Göran André-Jönsson och dom får du lägga upp på bloggen om du vill anders.
Tack för rapporten Mattias och grattis till resultatet.

söndag 10 augusti 2008

Ven Runt 2008 - några bilder på Grynet från starten

Mattias Bodlund skickade några bilder från Ven Runt igår. Kul att se hur hon ser ut utifrån. Inför starten

Starten
Upploppet

En skåning till som är pooh däe - Pontus Johnsson tog hem NM i A-catta

GRATTIS!!!
Pontus Johnsson tog hem NM 2008 i A-cat idag.
Samma slutpoäng som 2an Tomas Pettersson från Kullavik och Tomas Paasch från Danmark landade på 3e plats.

Ven Runt 2008 - första racet gjort i Grynet

Igår körde vi Ven Runt. Första racet i Grynet. Lite att likna vid Blues Brothers som samlas igen för en spelning. Länge sedan vi körde ihop. Tre av oss sitter i båten första gången.
Jag tycker Ven Runt brukar vara ett av Skånes bäst arrangerade race. Ett måste. Några i besättningen har en klassseger och en total 2a plats att försvara sen i fjol då vi körde med Lasse Hanséns First 36.7a.
Bertil och jag seglade upp henne på fredagseftermiddagen.
Byggde om TD Furlexen till racingläge så man kan hiss dubbla försegel vid byten. Lyfte ur onödig vikt. Bar i land kolfiberfocken som vi haft på rulle under semestern. Lyfte av förvaringsboxarna i aktern.
Morgonen började med en västlig vind på ca 10 m/s. Kanske inte bästa läget att köra ihop för första gången. En skåning kan ju bara vara i två lägen - å däe eller pooh däe. Vi är pooh däe så det är bara att köra.
Första rundningsmärket var Knähaken. Kryss mot NW. Vi bestämde oss för en konservativ start mitt på linjen för att så snart som möjligt ta oss in under land. Vi hittade tyvärr inte riktigt trimmet utan halkade ner mot Ola Seglar skola och var blockerade att slå av en X-båt.
Efterhand ökade vi på buken i focken och båten gick bättre och bättre. Justeringarna på storseglet blev också mindre och mindre. Höjden börjar komma mot slutet av kryssen.
Vi missbedömmer hur mycket kraftigare strömmen är ute i sundet. Missar layline och får göra två justeringsslag. Grundskolenivå i Öresund. Keep the head out of the boat - svårt när man har problem med höjden.
Ola seglar skola som brukar gå bra i hårt drar iväg.
Vi får upp spinnakern. Haken till lägajen lossnar. Vi har haft spinnakern uppe 2 gånger tidigare. Detta har hänt en gång tidigare. Nu har det hänt 2 av 3 gånger. Nu ryker hakarna. Vi knyter i fortsättningen. Vi blir tvungna att köra spinnakern i gajen i lä. Svårt att köra med någon höjd på halvvind. Många låter bli att hissa i den hårda vinden.
Plötsligt smäller nedre backstagsblockets fäste och blocket träffar Ante i ansiktet. Ett kraftigt jack och blodsutgjutelse men Ante repar sig efter en stund.
Vi knyter fast blocket igen och säkrar med en rem så det inte ska flyga omkring om det lossnar igen.
Vi tar ner spinnakern och tar oss upp mot rumbline igen. Det var mest survival för oss på spinnakerbogen ner mot Landskrona. Byar uppåt 13 m/s på spetsig slör kräver sin samtrimmade besättning. Vi har massor att hämta här.
Vi bestämmer oss för att söka strömlä och köra på skiften under Vens sydsida. Utnyttja vindeffekterna runt uddarna.
Efter rundningen hittar vi ganska snabbt höjden denna gång och farten är god mot de andra. Vi har efter spinnakern Lasse Hansén framför oss i sin First 36.7 som också kör på ett LYS på 1.29. Vi närmar oss nu Lasse hela tiden på fart. Äntligen känns båten som att det går att bränna på. Vi provar att buka till focken lite till och plötsligt sitter drivet riktigt. Nu börjar de säkert bli nervösa på Firsten. Då smäller vårt backstag igen. Ingen skadad och det knyts fast igen och vi fortsätter. Då smäller ett däcksblock på Lasses båt till storfallet och vi är definitivt om.
Efter Vens norra är det sträckbog in mot svenska kusten.
Vi behåller focken uppe. Jag vet inte om genuan håller för 12 m/s halvvind annars hade det varit läge för ett byte. Lasse och hans gäng bestämmer sig för genua. Vi bestämmer oss för att åter prova med spinnaker. Det går bra och Lasses gäng hissar också spinnaker. De går lägre än oss och när vi behöver ta oss upp 20 grader så plockar vi. Lasse är tryggt bakom oss nu.
Vid rundningen har vi en välseglad Banner 30 från Skallkroken i Halland innanför oss. De har plats och och vi ger dem det de behöver och faller kraftigt av strax innan och gör en taktisk runding. De täcker fantastiskt snyggt - inte många millimeter till bojen men vi kommer ändå in lite bättre. Vi har dem nu ca 3m ner i lä. Banner kränger hårt i några vindbyar men jag är bra med. Vi är om. Puh. Nu är det sträck mot mål.
Vi går i mål som 7e båt i klassen och får det resultat som är rättvist.
Vi är nöjda med vår segling. Första gången i båten tillsammans och 10-13 m/s. Mycket sträckbogar och spetsiga spinnakerkör. En del grejor som vi får hitta andra lösningar på.
Vår bästa del i racet var helt klart kryssen efter Landskrona mot Vens Norra. Rätt i skiften och bra fart i båten. Vi löste också de problem vi fick på ett rutinerat sätt. Får vi den här säsongen på oss så ska vi nog bli att räkna med.

Resultatlistan
1. Sofia XV J/133 SWE 35 Lars Meijer HASS 1.41
2. Ola Seglarskola JOD 35 SWE 10817 Ola Bruno HYC 1.27
3. Liquid-X X-119 DEN 47 Niklas Sparrenbom SSP 1.32
4. La Loca Diva 38 SWE 440 Ulf Leeman ÄSSS 1.27
5. Donada First 44.7 SWE 26 Percy Skyvell HBS 1.38
6. Fru Malmgren X-99 SWE 382 Torbjörn Larsson RHSS 1.25
7. Grynet Dehler 34 SV SWE 43 Anders Nilsson MSS 1.29
8. BellatriX X-99 NED 519 Pelle Wiemenhög Domsten 1.25
9. Giséle First 36.7 FRA 28006 Lasse Hansén MSS 1.29
10. Belle Jeanneau Sun Fast 35 SWE 896 Joakim Torbjörn RHSS 1.25

Grattis till Lars Meijer och hans besättning som tog klassen som han lovade efter Fyn Cup i våras. Vi såg inte till hans J-133 mer än i starten sen flög de fram. Seglade sitt eget race med ett LYStal på 1.41. Spetsiga spinnakerbogar passar ju också gennakerbåtarna så det var nog inte mycket att göra denna gång för oss andra i klassen.
Ola seglarskola seglade ett snyggt race och brukar gå bra i hård vind.

lördag 9 augusti 2008

Janne Gustavsson, Karl Kristensen och Richard Ivarsson från MSS tog brons på H-båts VM

GRATTIS!!!!! Resultatlistan

1 DEN¨597 Höj Jensen Claus Olsen Henrik. Guhle Jacob
2 DEN 559 Stegger Steffen Christiansen Lars. Pedersen Carsten
3 SWE 561 Gustafson Jan Kristensen Karl. Ivarsson Richard

torsdag 7 augusti 2008

Vilka veckor!! Vi körde Själland Runt med Grynet

Så då var vi hemma igen efter en otroligt go runda i Grynet. Första semestern i ny båt. Det var länge sedan vi prickat in en seglingssemester så optimalt. Sol och medvind runt Själland. Kryss bara två dagar.
Jag har tyvärr inte kunnat kolla till bloggen. Att köra 3G på lap-top hade blivit orimligt dyrt från Danmark.
Öresundseglarna har dock inte lagt av.
Borstahusens Nordic Race Week har genomförts. Öresund Speed Challenge har fått ett nytt rekord, Janne Gsutavsson har dragit till H-båts VM och Kjell Widmark kör EM i Havskappsegling i Marstrand. Mer om detta i andra inlägg senare.
Imorgon drar vi som så många andra till Ven Runt. Nästa vecka börjar torsdagskappseglingarna och den 23e är det dags för Saltholm Runt.
Det tog inte länge innan alla var hemmastadda.
På väg till Mön 0.0 - 0,8 m/s. Det är gött på fördäcket.
Goa solnedgångar var det gott om.
Vi hittade en tvättmaskin. Båten är maskerad till oigenkännlighet.
Vår Blue Performance tält gav god skugga. Skyddade oss mot både sol och dagg och en och annan regnskur i slutet. Getingar höll den dock inte borta.
I Kerteminde träffade vi en del av den seglandes familjen Göthberg från Göteborg. Det blev 2 goa kvällar tillsammans i Kerteminde.

Dagen efter hade vi följe till Samsö och Ballens hamn.
Familjen Göthbergs utmanades på Rat Race - alla fula trick är tillåtna.
Vår Dvärgschnauzer var på Göthbergarnas sida. Deras drag 1.
Efter en stund var vi ifatt. Svårt att hålla emot med en Omega 36. 1.29 i LYS mot 1.22. Vårt drag 1.
Vi spirar vår fock. Vårt drag nummer 2.
Göthbergs hissar Gennaker och får over power. Deras drag nummer 2. Vi lyckas hålla dem länge genom att segla lågt. Gennakern har svårt att stå. De ger upp och börjar bada. Racet är över.
Het dag - gott i skuggan.
Sol vind och vatten. Vi loggar 14.4 knop i surf med spirad fock och full stor på väg från Oddens Havn till Gilleleje. 12 m/s.
Vi har precis lämnat Gilleleje för att gå till Helsingborg. Vid Hornbäck ändras vinden riktning från SO till V. 2 m/s blir 13 på 5 minuter. Vi får ett SMS från min far att det blåser 18 m/s från väst i Köpenhamn. Vi ändrar oss och kör för motor till Helsingör och söker lä.
Ljusen börjar kana mot lä inne i hamnen. Vi får vindstötar som är över 22 m/s. Skönt att vara i hamn och ännu skönare att vara i Helsingörs hamn. Bra sjölä.