söndag 30 oktober 2016

Halloween Race 2016 träningssöndag med Melges 24

Melges 24-seglarna körde sin träning idag. Jesper Feldt, nyss hemkommen från Rolex Middle Sea Race, och Kristian Kvid Sørensen från North Sails i Köpenhamn drillade gängen ute på Öresund. På ett Öresund som idag visade sig från sin bästa sida. Sånt här väder skulle vi haft båda dagarna.


Mitt på dagen var det lunch, genomgång och uppladdning inför eftermiddagen.
På med grejerna och ut i igen.

lördag 29 oktober 2016

Halloween Race 2016 - Även ett inställt race är ett race - i alla fall för seglingsledningen

Med dagens väder hade det inte hjälpt med rätt kläder hur gärna man än vill. Strömprognosen igår kväll var helt galen men blev realitet idag.

Jag har nog aldrig sett en så stark ström som idag utanför Malmö. Lägger man sen ovanpå en medelvind på 14-16m/s så finns det bara ett beslut att ta och det är att ställa in dagens seglingar.


 Vågorna var förvånansvärt låga men det blir ju så med så kraftig medström. Vattnet har säkert stigit en meter den senaste veckan så det förklarar väl varför det är så stark ström.
Medan vi väntade hittade några av J-24 seglarna en bok med skämtteckningar i. Den här var en av de mer politiskt korrekta men den hade nog varit signifikant idag.
Hur som helst är det grymt tråkigt när så många seglare är tillresta och alla funktionärer som ställt upp att behöva ställa in.
Imorgon är det träningsdag för Melges 24 med riktigt hög nivå på tränarna. Prognosen ser betydligt bättre ut så för dem är det inte bortkastat att ha kommit hit. Vi får ta oss en funderare inför nästa år om vi ska ha söndagen med i planen på något sätt.
93 personer är anmälda till klubbfesten ikväll så det blir säkert hög stämning som avslutning på dagen i alla fall.

söndag 23 oktober 2016

VC17, det vet i sjytton

Grynet har vi inte tävlat med sedan ORC World Championship i Tuborg i slutet på juli. På Saltholm Runt helgen hade vi begravning i familjen och de danska oktoberracen försvann med en ansiktsförlamning som visade sig vara Borrellia. 
Det har bara blivit några turer över till danska sidan i september och botten har inte skrubbats sen före VM. 

Micronlagret var extra tunt i år och jag målade bara en gång och vattenslipade det lagret. Lite beväxning i vattenlinjen men ganska okej ändå.
Rodret målade jag fyra gånger med VC17 som test. Jag hade tänkt om det fungerade ta resten av botten nu i höst men nu vet i sjutton hur jag ska göra. Hur har VC17 fungerat för er andra i sommar? Har det växt särskilt mycket eller är det för Grynet inte seglat lika mycket i höst?

Melgesseglarna kör träningsdag den 30 oktober

Melgesklassen är på hugget och efter Halloween Race den 29e oktober så används söndagen den 30e till träning. 9 besättningar från bland annat Åmål och Danmark kommer också att vara med vilket är riktigt kul.


Jesper Feldt och Kristian Kvid Sørensen från North Sails i Köpenhamn kommer att vara tränare på Halloween-lägret i Malmö!
De kommer med mycket kunnande kring hur man seglar fort och har egen erfarenhet av Melges 24an.

Dags att utveckla Halloween Race helgen till nästa år.
H-båtarna kör sin träning den här helgen i Malmö.

lördag 22 oktober 2016

Agile 42 - vattenballast för shorthandedsegling

Bygget av SimonisVoogds senaste design Agile 42 fortskrider i Holland. Jag fick båtdata och tänkte det var en het grej för att kallas cruiser. Förutom snygg design så är det några kul features som att hon är byggd i kolfiber och har vattenballast för shorthandedsegling och cruising.
LOA 12.70 mtr
LWL 12.55 mtr
Beam 4.10 mtr
Draft 2.40 mtr
Displacement light ship 4800 kgs
Ballast 2250 kgs
Waterballast 2x750 ltr side middle plus 2x 250 ltr aft
Sail area 61 m2 main
39 m2 jib
200 m2 asym

Det som sticker ut är det massiva storseglet och den stora gennakern på båtens vikt.
Rund och go

Rolex Middle Sea Race 2016 - självklart håller vi på Jesper Feldt på Otra Vez och Mikael Ryking i sin Pogo 40

Idag går starten på Rolex Middle Sea Race.

Öresundsseglaren Jesper Feldt, North Sails, är med på Maltabåten Otra Vez. Den hör för det mesta till toppbåtarna och är en av de hetaste på Malta. 
Jesper var med Otra Vez 2013 och det blåsiga året 2014.

Nu när vi inte deltar med Per Sahlbergs Dehler 34SV Windriven längre så är det skönt att se Mikael Ryking får den svenska flaggan hissad på Royal Malta Yacht Club.
Karl Jungstedt, Mikael Vesala, Ludvig Ryking, Mats Johansson och Mikael Ryking, 

Här är en sammanfattning av 2013 ombord på Dehler 34SV Windriven:
http://sundetregatta.blogspot.se/2013/11/rolex-middle-sea-race-2013-windriven.html

Om ni vill följa gängens framfart finns en bra tracker här:
http://rolexmiddlesearace.com/tracker/#pt

fredag 21 oktober 2016

En seglare har gått ur tiden - Thailands kung Bhumiboll Rama IX - Ulf Arvidsson berättar

Ulf Arvidsson minns:

En OK-seglare har gått ur tiden, nämligen Thailands kung Bhumiboll Rama IX. Han besteg Thailands tron den 9 juni 1946 och regerade ända fram till sin död, 13 okt 2016.



Han var en tusenkonstnär och bland annat seglingsfantast. Han var exempelvis själv med och byggde sin första OK-jolle (TH 27). Jag minns att han blev kompis med segelmakaren Göran Andersson i Marstrand, som var mycket framgångsrik på 70-talet, med sitt företag Marinex. Göran var nere i Thailand och lärde honom segla OK-jolle. Vi förstod nog inte då hur stort detta var.
Kungen var rätt duktig och vann en del internationella tävlingar i Asien. Senare köpte han en fabriksbyggd båt (bilden), som fick nr TH 99. Han provade även Finnjolle och hade under en tid en vit Elvström Finn, men eftersom han var liten och lätt, var Finnjollen nog ingen lämplig båt för honom. Ingen i väst kan förstå hur stor kund Bhumiboll var för Thailand.
Göran Anderssons vänskap med kungen resulterade det i att thailändska hovet några år senare bjöd in det svenska OK-jolle laget på cocktail party, när vi mellanlandade i Bangkok några dagar, på väg till VM i Australien. Året var 1974 och jag hade just fyllt 24 år. Alla gäster fick en personlig servitris, som med en drinkbricka följde en som en skugga hela kvällen! Jag blev ganska onykter av alla gratisdrinkar och fick ta en taxi till hotellet, så därför minns jag inte om kungen själv var på plats, men jag tror faktiskt det! Hur som helst blev det ett fantastiskt minne för livet.

Fareast 28r Klassmästerskap - vi håller så klart på Team Röde Orm

Göran Wiking som tidigare seglade X-119 Carmen LBS har i år skaffat sig en Fareast 28r. Huka er Stukkhulmare för nu är skåningarna på väg.

Fareast siktad på E4an.

Klassmästerskapen är det som gäller i helgen. Det har gått bra för gänget i sommar i SRS och DH-regeln med vinst nu senast i Rungsted.



12 båtar är anmälda till helgens Klassmästerskap!

1, Jesper Ott​, SWE 34, Toy Soldier
2, Mats Runström​, SWE 50, China Girl
3, Göran Wiking​, SWE 88, Röd Orm
4, Hans Broman​, SWE 20, Nemo R
5, Andreas Emmoth​, SWE 117, Drake
6, Göran Lingvall​, SWE 49, FarOut
7, Lanefelt​/Lindsten​, SWE 29, Team Lanefelt/Lindsten
8, Håkan Snis​, SWE 53, Team Penny Racing
9, Magnus Myrenberg​, SWE 26, Take Off Too
10, Totte Pikanen, SWE 118, Spencer
11, Joakim Rodebäck, SWE 19, Gransegel
12, Carl Ljunggren, SWE 55, So Far

tisdag 18 oktober 2016

Halloween Race 29 oktober 2016 - Scary racing

Malmö Segel Sällskaps sista arrangemang för säsongen är Halloween Race 2016. Har du en Melges 24, H-båt, J-24, C55 eller Laserjolle så är det sista chansen till något riktigt kul. 
Anmälningarna har redan börjat strömma in och störst klass just nu är Melges 24 med 7 besättningar.




måndag 17 oktober 2016

Årets Havskappseglare 2016 - Mikael Ryking

I samband med Mästarnas Mästare i Båstad i helgen har Svenska Seglarförbundet haft sin årliga Utmärkelseutdelning till årets mest framgångsrika seglare i olika kategorier.

 Årets Havskappseglare - Nakterhuset

Pristagare: Mikael Ryking - Ryking Ocean Racing, Tyresö BK


Motivering:
I år går priset till Mikael Ryking för omfattande, internationell och äventyrlig kappsegling. Under det gångna året har han på egen köl och i internationella kappseglingar korsat hav och oceaner i olika konstellationer med varierande besättning.

Just nu är han på Biscaya på väg mot Malta för att segla Rolex Middle Sea Race med sin Pogo 40 Talanta

Se Mikaels hälsning från medelhav här

lördag 15 oktober 2016

Mästarnas Mästare 2016 - dag 1 - material problem med J-70 sänkte tempot rejält idag

Jag bänkade mig i förmiddags för att följa racen framför datorn. Bra upplägg med on-line resultat, leaderboard under racet, on-line video av SolidTango bådade för en bra förmiddag. 
Frågan är om man har blivit för bortskämd med Star Sailors League eller? Det går för långsamt det härmed mycket väntan. Klockan ett idag hade jag fortfarande inte fått se Martin Fridh & Co segla. Tog en paus och drog ut med hunden istället.
Evenemanget är en kanongrej där sveriges mästare i segling träffas och gör upp om vem som är bäst. En kul grej. Man representerar på något vis både sitt team, klubb och båtklass. Vilket team är egentligen bäst av alla de 40 svenska mästarna i segling? Vilken klubb är bäst? Vilken båtklass har de bästa seglarna?

Bilderna från båtarna gav inget för upplevelsen.

Evenemanget i år brottades med mycket problem med båtmaterialet och det var mest väntan när jag försökte följa det idag på hamnen.se . J-70 rullfockar som har varit ett problem också under årets Allsvenskan visar sig krångla till det ordentligt på årets Grand Final i Båstad.
Ett blåsigt Båstad gjorde dessutom att man valde att köra utan gennakers idag. Tycker nog det var rätt beslut så inte dessa också blev förstörda.

När racen är igång så är det naturligtvis kul att följa. Sista racet är en riktigt spännande fight när Strandberg tar starten och leder medan Edman som kommit efter seglar upp sig hela tiden, Drake och C55 seglar tight i rundningarna. Allt är på plats för att följa med spänning.
Det blir till att följa från mobilen imorgon istället för att bänka sig framför datorn. Kanske läge att ta sig upp till Båstad?
Imorgon ser vinden ut att ha lagt sig så det blir förhoppningsvis läge att köra gennaker.

fredag 14 oktober 2016

Mästarnas Mästare 2016 15-16 oktober - skåningarna som är på plats

Om man följer Martin Strandbergs vinnartips inför helgen så är det mellan mål och Niklas Edler man ska hålla sig.

Skånska SM -guld 2016

Team Matrisen i i Farr 30 med Martin Strandberg som skipper (seglade för KSSS)

 Team Skånegåsen i Melges 24 med Martin Fridh som skipper

Team Edman i H-båt med Henrik Edman som skipper

Niklas Edler i Laser Masters (seglar för KSSS men är man BOJKare så är man alltid skåning)
Här har ni länken till Livesändningarna:
https://hamnenplay.solidtango.com/live/mastarnas-mastare-2016

Resultaten följer ni här:
https://swedishleague2016.sapsailing.com

Hur seglingarna går till kan ni läsa här:
http://www.svensksegling.se/globalassets/svenska-seglarforbundet-mastarnas-mastare/dokument/seglingsforeskrifter-mm2016.pdf

onsdag 12 oktober 2016

Agile 42 - Ny Simonis Voogd 42 fots full carbon cruiser


Now it is official we are very proud to announce the start of construction of the Agile 42 (internally known as the S\V 42) Just a stone's throw away from our office this exciting project is under construction at VMG Yachts in Enkhuizen. With an all carbon construction this will be a very modern and fast speedster. With an innovative cockpit and interior lay-out this will be certainly not a spartan racer but instead an exciting new breed of cruiser. Ample sail area, high stability, light displacement and low wetted surface will guarantee a lot of fun. We will keep you posted on this unique project.
 Bygget är redan igång och de nu så framgångsrika lättdrivna skroven från FarEast båtarna känns igen på den minimala våta ytan.

Den negativt lutande stäven känns också igen.

Mästarnas Mästare 2016 - självklart håller vi på Svenska Mästarna i Melges 24 - Fridh och company

Efter att vi tränat och körde ORC Worlds 2016 ihop tog Ylva, Martin och Jacob tillsammans med Janne och Julia som de normalt kör Melges 24 med och vann SM i Borstahusen.
SM plaketten ger en biljett till helgens Mästarnas Mästare i Båstad.

Inför ORC World Championship 2016 i Tuborg

I nödfall håller vi på Team Edman från vår klubb MSS som också har en biljett från en makalös dominans i H-båt i år, SM och VM guld. De andra behöver inte sjösätta. ;-)

I dagens Search Magazine hittar ni dessutom en fin intervju av Martin Fridh inför helgens drabbningar:
http://www.searchmagazine.se/News/view/7696

tisdag 11 oktober 2016

Vad gör man nu då?

2008 köpte jag Dehler 34SV Grynet för att komma igång med kappsegling i tuffare fält. Vi var då några gäng som körde runt och kappseglade i våra First 31.7or i Öresund. 
IMS670 klassen var på gång och det lät kul att få köra IMS mästerskap. First 31.7 var dock för långsam för att få vara med. Det fick helt enkelt bli båtbyte om det skulle kunna gå.
Bilden på den lyxiga inredningen som gjorde det möjligt.

Många förstår inte varför man kappseglar med inredda båtar. Jag kan säga att det blir ingen oinredd kappseglingsbåt för min del i den här storleken. Båten är vi två om och min fru kappseglar inte. Jag har inget alternativ.
Nu har vi genomfört tre internationella mästerskap 2013, 2014 och 2016 med bättre och bättre resultat. Fantastiskt kul men dyrt. Har det varit värt det?
Nä, det är förmodligen helt omöjligt att försvara ekonomiskt. Kul har det varit i alla fall. 
Nu är frågan hur vi gör framåt? Det är hur som helst dags att stöpa om projektet. Att göra som vi har gjort också framöver kommer förmodligen bara att kännas som repetition.
Skulle det vara möjligt att genomföra ett ORC mästerskap i medelhavet kanske? ORC VM i Holland 2018? ORC EM i Sverige 2019. Är det för begränsat? Jag måste säga att entypsregattorna i sommar i J-24 gav också mersmak, inhoppen på träningspass i Melges 24 är också helt klart vitaliserande.
Responsen i J-24 och Melges 24 på små kroppsrörelser i båten får en att kännas 20 år yngre. Det är helt klart applicerbart på Grynet också. Dags att göra en kombo kanske?
Omöjligt? Kanske inte.

Vi börjar med att markera med ett nytt utseende på bloggen.

VOR 2017-2018 - fler kvinnor och yngre seglare

VOR 2017 summerat:


Stopovers for the 2017-18 edition:

  1. Alicante
  2. Lisbon
  3. Cape Town
  4. Hong Kong
  5. Guangzhou
  6. Auckland
  7. Itajaí
  8. Newport (RI)
  9. Cardiff
  10. Gothenburg
  11. The Hague

The possible crew combinations for 2017-18 will be:
7 men;
7 men and 1 or 2 women;
7 women and 1 or 2 men;
5 men and 5 women;
11 women

Teams will be able to change their crew combinations from leg to leg in the race, which starts from Alicante in October 2017 and visits 11 cities around the globe, but as in previous editions, teams will be required have the same crewmembers on board for the In-Port Race as either the previous or the subsequent offshore leg – with the exception of a team that is racing offshore with 7 males who can add an additional female for the in-port racing.

lördag 8 oktober 2016

Allsvenskan Segling - Imorgon gäller det - Vi vill se Lomma Blomma

Efter två dagars kvalseglingar ser det ut som om Lommabuktens Seglarklubb är på god väg in i Allsvenskan.
Martin Strandberg, Johan Lindell, Olivia Lindell, Björn Jönsson och lagkapten Mats Dahlander ser till att vi får ett lag till från Skåne.





Anmäld till årets seglarträff den 19-20 november

Så då var det dags att förnya sin tävlings- och seglarledarlicens. Blå som man är. 
Inbjuden och nu också anmäld till seglarträffen. Det ska bli riktigt kul för detta är första gången jag är med. 



Några nyheter som är intressanta inför nästa säsong Appendix S kommer att bli internationellt från World Sailing. Äntligen kommer vi som seglar i gränslandet mellan flera länder slippa problemet med nationella regler om det hänvisas till Appendix S. 
Ett år kappseglade vi i Lynetten och seglade inte rätt för vi inte hade läst den danska versionen av regelboken. Länk till caset som gick ända upp till Dansk Sejlunion. I Danmark har man haft röd eller grön flagga som standard för att visa om märket ska tas om styrbord eller babord och banskissen är underordnad.
Nya regelboken är också aktuell så det blir också spännande att se vad som är nytt.
En viktig och riktigt bra nyhet (i alla fall för mig) är att man behöver numera inte gå om Tävlingsledarutbildningen för att få röd nivå utan det ska göras genom meriter. Man gör en meritlista och tar det med Arrangörskommittén.
Återkommer i ärendet när jag varit på mötet.