onsdag 24 augusti 2016

Tjörn Runt med Röde Orm - en race rapport från FarEast 28r och Göran Wiking

Tidigare seglingar på västkusten har för oss inneburit transportsegling med start torsdag morgon för att vara klara för race lördag fm.
 Transportpackad

Med FarEast 28R stack vi fredag eftermiddag med båten efter bilen och vara klara för race 5 timmar senare, helt underbart!
Det var vårt första Tjörn Runt så lite osäkra var vi innan start. Innan start dog vinden helt och vi blev tvungna att starta där vi var....strax under mitten på linje.
Vinden kom strax efter start och fyllde på österifrån, så vi tappade en hel del här. Vi hade en FarEast bakom oss men Stockholmsbåten hade startat kanon och vår säkert 10 min före oss.
Röde orm utanför Lomma

Efter bron började vi få bättre flyt, gick ut mot mitten av fjorden och "jagade ragg". Kändes som vi gick bra jämfört med de som gick inne vid Tjörnlandet. Innan Galten öppnade det upp och vi hissade nya A2, bra gång och vi tog Finnflyer 36 och närmade oss Farr 30:an.
Efter Åstol blev det lite brantare och ökande vind. Vi bar fint mot Hätteberget passerade Farren och började skymta FarEasten föröver. Gipp runt Hätteberget och plockade vid Dynan. Tog höjd mot öster för att sen sätta den lilla genackern, det var brant men gick precis, nästan, bara 2 broachar, sen plockade vi innan vi kom in in Stigfjorden.
Nu var vi bara ett par minuter efter FarEasten men på sista sträckbogen fram till mål lyckades vi inte ta in tillräckligt, vi var 1,5 min efter på korrigerad tid i mål.
Vi var trots det mycket nöjda, en 3:e plats i klassen och 7:a totalt på stora banan.
Party på kvällen och sen dax för avmastning och lyft av båten på trailern, hemma i Lomma 14.30, så himla smidigt att slippa trpsegla hem!
Summa summarum en riktigt rolig helg, kanonarrangemang, bra segling och smidiga transporter. Vi gör om det nästa år!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hm, misstänkt lik en Melges 24 i linjerna.

Anders Nilsson sa...

Det tycker jag nog inte. FE28r har betydligt rundareform än Melges som är plattare i botten.

Anders B sa...

Riktigt fin båt och rätt koncept! Blev omseglad av Röde Orm på Ven Runt, hon går imponerande fint!

Anonym sa...

Mer rocker menar du?

Anders Nilsson sa...

Nä, inte rocker. Cirkulära sektioner hela vägen från för till akter.
Minimal våt yta på så vis. Gör henne mycket lättdriven.

Johan sa...

Grattis till fint resultat. Verkar som ni har riktigt bra snurr på inlärningen av hur båten skall seglas.