lördag 13 augusti 2016

H-boat World Championships 2016 in Helsingfors - en VM-Guldrapport från Peder Edman

Äntligen - där satt den! Vi har kuskat runt med vår H-båt i många år nu och VM-guldet har varit nära flera gånger, som till exempel i Kristiansand 1991 då vi tog silver bakom Vincent Hoesch. Många duktiga seglare har seglat H-båt genom åren, Jan Gustafsson, Kent Carlsson, Michael Collberg, Lars Idmyr, Jesper Bank, Paul Richard Höj-Jensen och nu hans son Claus som dominerat de senaste åren.

Årets VM var en serie om 10 delseglingar fördelat på 4 dagar. Kryss/läns tre varv, kickmärke och gate på länsen. Målgången var ofta uppdragen långt så det blev 4 kryssar. På vattnen utanför Helsingfors blir det svår sjö vid SW vind vilket vi fick uppleva första dagen.
Tre seglingar, vardera 90 minuter, i starka vindar 11-17 m/s. Vi seglar H-båten på 4 och vägde 299,2 kg (max 300) på invägningen. Bra gång i stökig sjö således, men viktigt också att klara spinnackerseglingen på länsarna. Vi somnade gott med placeringarna 1,8,1 på tisdagen.
På torsdagen gick vi ut och tog två spik samtidigt som Höj-Jensen hade en dålig dag. Upplagt för en spännande finaldag på fredagen med oss i ledning (16p) och tre till (20, 21, 23p) som kunde ta guldmedaljen.
Segling nio vanns av Höj-Jensen med Petri Hillberg och Staffan Lindberg tätt efter. Vi seglade alltför försiktigt och slutade som nr 7. Sista seglingen blev således helt avgörande.
Vi startade med Höj-Jensen kloss i lovart för att kunna störa ut honom men det blev tvärtom - vi blev överseglade. Slag och ducka fem båtar - här kändes det som guldet rann ur våra händer. Uppe vid kryssmärket låg vi nr 5 med de andra före oss. På andra varvet fick vi kontakt via ett bra skift, det var oerhört jämnt och placeringarna skiftade flera gånger. Inför tredje kryssen vred vinden 30 grader höger. Slag direkt och speedrace mot kryssmärket. Vinden öppnade ytterligare och det blev brant spinnackersegling till kryssmärket. Staffan Lindberg i ledningen, vi fick in ett par dm av nosen innanför Claus och hade innerplats. Kaotisk rundning där spinnakern togs ner på väg mot kickmärket! Claus hävdade att vi var på märket och satte protestflagg. Vi var nära märket men inte på. Fortsatte segla, nu kryss på länsbenet. I mål som tvåa bakom Lindberg men med en protest i bagaget. Det var ett par nerviga timmar där men protesten avslogs - vi stod som vinnare av H-båts VM 2016!
Avslutningsvis en jättefin vecka med bra väder och tio fullmatade seglingar. Och fem spik 😀 Peder Edman på SWE591 med Henrik Edman, Bent Pedersen och Reimina Hansson

1 kommentar:

Mi sa...

Grattis Peder!! Bra jobbat! :)