söndag 5 juli 2015

Melges 24 World Championship 2015 - Day 5 - Rydlöv rapporterar

Femte dagen på VM blåste det NNO 2-4m/s och det betydde väldigt lång utsegling.
RC stod inför problemet att ett antal båtar inte skulle hinna till start trots att de gick ut efter briefing kl9. Kl11 kom flagga AP upp för att justera linjen och problemet blev löst.
RC får inte skjuta upp pga av att båtar inte hunnit ut, det är var och ens ansvar att vara i tid till start. Vi fick en dålig start och valde att satsa på fri vind vilket betydde att vi kom längre och längre ut på de sida av banan vi inte hade planerat att vara på.
Melges24 är väldigt känslig för störning det leder till många slag samt att varje insegling till kryssmärket till en prövning oavsett vilken sida man väljer - om man är bak i fältet. När man kommer till layline på styrbord krävs det ibland att man slår ut tre eller fyra gånger till för att komma in till märket.
Vi seglade långt bak i fältet och lyckades inte komma upp nämnvärt. Nu ska vi äntligen göra en bra start så det går att segla! Med en minut till start släpper förstaget och focken åker bakåt. Masten börjar falla bakåt. Fredrik lyckas komma fram och stötta den i 45 graders vinkel med min hjälp medan Peter och Erik springer fram och kopplar peket med spinnakerfallet. Till slut stod masten upp. Vi letade fram en ngt att ersätta sprinten till förstaget i startade till slut fyra - fem minuter efter de andra.
Tredje racet för dagen blev lite bättre för oss

Totalt sett har Chris Rast Scweiz en stor ledning till att vinva titeln inför de återstående två racen imorgon. Andrea Rachelli är tvåa och Bora Gularis trea.

 /A

Inga kommentarer: