torsdag 29 maj 2014

På väg mot Marstrand och MBBR. Vårt flyt med goa transportseglingar verkar vara över.

Efter att i natt mött nordost 10-14 bestämde vi oss för att gå in och övernatta i Torekov. Prognosen har sen igår kväll blivit ett snäpp tuffare.
Prognosen fram emot eftermiddagen är verkligen ingen höjdare. Nattkör igen mot Göteborg sen är det inomskärs. Vi får verkligen hoppas det funkar för tiden börjar rinna ut.

torsdag 22 maj 2014

Torsdagssegling i MSS - kvällens regel case

Kvällens regelfall behöver er hjälp. Idag var det en halvvind och inför ena rundningen leder Bosse Lindsjö framför Henrik Edman i H-båt.

Bosse i blå båt kommer in mot märket för babordshalsar, halvvind, med Edman hack i häl. Rundningsmärket är ölflaskan. Per-Håkans röda tröja symboliserar protestflaggen.
 Bosse tar ut svängen för att gippa runt. Edman kör innanför i luckan.
 Bosse gippar över till styrbord och Edman vidrör Bosse.
Handen visar vindriktningen.

Vilka regler gäller och vem har gjort fel?

tisdag 20 maj 2014

Arcona 380 - ser fin ut


Arcona tar nu steget fullt ut och slopar möjlighet att köra med genua. Rätt eller fel?




OA m 11,28
LWL m 10,60
Beam m 3,80
Displ kg 6850
Ballast kg 2400
Draft m (1,9)/2,1/(2,4)
Sailarea m² 86,45 upwind
Sailarea m² 185,46 downwind
P 16
E 5,4
IG 16,2
J 4,2

måndag 19 maj 2014

Sugen på Farr 30 - en svensk är till salu

Hej Anders!

Det finns en svenskägd Farr 30 till salu. Båten ligger i Sthlm.
Jag hade tyckt det var kul om någon fler nere i Skåne börjar segla Farr.

Om någon går och funderar på Farr 30 i Skåne så finns det nu möjlighet att köpa svenskägd och slippa att frakta hem från Frankrike eller Italien.

Intressenter får gärna kontakta mig på matrisensailingteam@matrisen.se

 Martin Strandberg

Dansk statistik gör klart - använd flytvästen

www.minbaad.dk presenterar senaste statistiken från Danmark. Erfarna seglare i inte särskilt hårt väder råkar även de illa ut om de inte har flytväst på.
Här skedde olyckorna. Kustnära och vädret var inte särskilt hårt. Flytväst saknades i 9 av 10 fall.

Ældre, rutinerede sejlere drukner
- Mange tror for eksempel kun, at sejlere drukner i rigtig hårdt vejr, eller når der sejles langt fra land. Men sådan er virkeligheden ikke. Ulykkerne sker faktisk i forholdsvis roligt vejr og tæt på kysten. Og måske derfor er folk i de situationer mindre årvågne og bruger ikke redningsvest, fordi de har en overbevisning om, at ulykken ikke vil ramme dem, siger Sten Emborg, som er leder af Søsportens Sikkerhedsråd.

söndag 18 maj 2014

Pia l'Obry trophy - Får vi 8 Mini650 på startlinjen i år?

So far has 8 Mini650 shown interest to participate in the race from Malmö - Round Bornholm - Malmö. This years formal invitation will be published tomorrow, 20140519. 

The list of participants that so far has shown interest:

Jordenruntseglaren Anders Hegardt får förstagsbrott

På väg mot Azorerna från Martinique gick förstaget av men riggen klarade sig. Ante återvände helskinnad och med masten i behåll.

Ante skriver:
"Tänk vad skönt att man inte vet vad framtiden har att erbjuda. 700 sjömil NO om Martinique gick förstagsvajern av. Så 10 dagar senare är man tillbaka i Le Marin. På 2 timmar fick jag ner och tagit isär Furlexen. Det ända som jag inte får loss är konan men det kan säkert någon hjälpa mig med imorgon då jag hoppas få tag på en ny wire. Allt är väl så här långt."

Audi Offshore Team Finland leder Slovenska ORCi Mästerskapen efter första dagen

 Efter första dagen leder finländarna i sin Maurizio Cossutti designade Next 37 de slovenska mästerskapen .

lördag 17 maj 2014

MSS-Cup 2014 - hur gör Edman?

Att vara banläggare, som Martin Bergendorff och jag var idag, får en att fundera ordentligt. God uppslutning bland H-båtar och Lasers idag. J-24 seglarna som har EM på hemmaplan vilar sig i form. 3 otroligt jämna C55 besättningar ställde upp.
H-båtsseglarna som har VM på hemmaplan i år i Varberg samlade 10 H-båtar idag. Otroligt intressant att studera de båda toppbåtarna Team Edman och Team Jörhov.  
Efter att Team Edman tog första racet så vann Team Jörhov race nummer två efter att Team Edman vände tillbaka i starten. Det var inte de som tjuvade och efter misstaget så var de hopplöst sist. Gänget bet ihop ihop och seglade ett klockrent race och tog sig upp till en andra plats strax efter Jörhov. Otroligt att kunna göra det i så stabila förhållanden som idag.
Med Peder Edman på fock och fördäck och Jacob Jacobsson i mitten så flöt det på fint.
 Som skjuten ur en kanon i tredje racet såg det redan ut som om Edmans var klara i 3e racet.
Jörhov hängde bra med och gav dem en match i alla fall.
Riktigt kul att vara banläggare idag.

Laserseglingarna dominerades av Micael Lundgren. Tätt följd av Stefan Sandahl.
C55 klassen dominerades av Håkan Rydlöv/Christer Flygare även om fleeten höll tätt ihop så blev det 3 spikar.

Här är alla resultat:
http://www6.idrottonline.se/MalmoSegelSallskap-Segling/Tavlingar/MSSTavlingskalender2014/17MajMSSCup/Resultat/

måndag 12 maj 2014

Melges 24 European Championship Balaton - en reflektion

Ramböll provar en lovartsstart

Melges 24 klassen är delad i en "overall" och en "corinthian" lista, den senare innebär att man tagit bort de båtar som har någon på något sätt lever av segling eller seglar på heltid ombord.
Utvecklingen i klassen är att en del av de italienska stjärnorna lämnat klassen ex för Melges 32 men att det forfarande finns ett stort intresse bland proffs och exproffs för att segla Melges24 i Europa. Man har förenklat hängningen lite till denna säsong genom att korta mantågsstöttorna, delvis för att försöka bryta nedåtgående trend i USA.
På EM var 18 nationer och alla världsdelar representerade bland seglarna. Det har blivit fler danska båtar senaste åren och en del av dem börjar etablera sig i "Corinthian". Hellerup och Århus är centrala hamnar. Jesper Radich samt far och son Warrer (Peter och Jonas) är ex på duktiga danska seglare.
En annan Melges-nation är Norge där några av de största seglarna nationellt också seglar Melges. De svenskar som seglade EM på Balaton var Carl Åkerson, Thomas Skålén, Martin Fridh och Peter Ekdahl de båda sista representerande MSS.
 Det var i stort sett lättvind under regattan men dag tre var det lite friskare vind ca 7m/s. Italien dominerade som vanligt. Superbåten Blu Moon (SUI) med italienska seglare (Matteo Ivaldi) lekte hem EM främst tack vare en total dominans i den friska vinden. Matteo Ballestrero kom tvåa efter att blivit nedseglad av Ivaldi i lättvinden sista dagen. I dessa förhållanden var Ballestrero lite vassare än Blu Moon under början av regattan. Ian Ainslie (RSA) styrde en ungersk båt och kom trea.
Corinthian vanns av Tönu Töniste, Lettland före danskarna Warrer och Houmann. Norrmännem Jahre och Horn-Johannesen kom tia resp elva overall. Jag seglade på "Ramböll" med Peter Ekdahl Fredrik Carlsson och Malcolm Sjödahl och vi var nöjda med regattan med tanke på att besättningen sattes ihop tre veckor före EM och att Malcolm aldrig seglat Melges tidigare. Detta kompenserade han med ett stort allmänt seglingskunnande.
Vi lyckades aldrig riktigt hänga kvar i starterna utan fick i princip försöka segla oss upp i fältet genom bra gennakerfart och lyckat vägval på andrakryssarna. Det lyckades ibland. När vi inte fick fri vind och kom lite fel i banan tappade vi dock mycket vid några tillfällen. Kryssfarten fungerade fint i fri vind när de var lätt men i frisk vind krävs mer träning. En del bra rundningar tar vi med oss men till nästa Melges tävling ska vi absolut ha mindre småkrockar oavsett om vi har rätten på vår sida.
De svenska båtarna har "Express" som gemensam nämnare och är alla långt ifrån att synas i listorna. Erfarenheten av båten finns bland seglarna men än så länge saknas spetsen. Vi samlades kring plats 40 i sammandraget med lite olika inbördes ordning i overall och Corinthian. Enstaka bra placeringar tyngdes av desto fler bottennapp. Trots detta hade vi en oerhört trevlig vecka på Balaton!
Bästa Öresundbåt blev Woosa med Marc Wain Pedersen från Hellerup på plats 20. Wifi med resultat tillgängliga på havet mellan racen var en bra service av arrangören!
www.melges24.com 

Anders Rydlöv

söndag 11 maj 2014

Grynets VM-fix #3 - Genua 1H - testad

Under gårdagens träningspass så testkörde vi vår genua 1H. Genuan vi saknade i Sandhamn i fjol. När vi köpte Grynet så konfigurerade vi henne med en genua för vindar i lägre registert.
Vi blev hopplöst straffade i SRS och DH så vi gav upp tanken med att köra med genua ganska snart. Jag utrustade då Grynet med en lättvindsfock med mer roach för lättare vindar. Det fungerade väl mot fockbåtar men när det dök upp X-36 Sport, First 36.7 och First 34.7 med genua så var det hopplöst i lätt.
2010 bröt vi masten och till nya masten designade Åke på Gransegel ett storsegel som var betydligt mer trimbart än vårt första. 
Vi tänkte fel och konfigurerade henne med genua i SRS och fock i DH. Vi skulle gjort tvärtom.
När vi körde Saltholm runt med genua så fungerade det faktiskt ganska bra upp till 7m/s. Någon nytta med misstaget var det. I ORCi så tänkte vi att vi måste kunna ha genua eftersom regeln klarar av att bedöma det rätt.
Här testar vi i lätt vind för första gången bara för att i lugn och ro kunna kolla in seglet.

I helgen fick vi möjlighet att köra med seglet under race 2 och race 3 på North Sails Trim cup. Bra chans att testa olika inställningar. Ska jag summera första intrycket så blir det så här:
- Jämfört med genua 1 L/M så kan vi vi nu köra upp till 8m/s istället 5m/s.
- Luftströmmen i spalten blir så klart mer bakåtriktad. Detta gör det möjligt för oss att verkligen trycka på med speed. Tidigare med bara lätt/mellan genuan så kunde vi bara köra i ett spår och pekade för högt med låg fart. Vi kan nu gå ca 0.5 knop snabbare i 7 m/s fast lägre naturligtvis men vi kan också gå högre om vi vill med lägre fart. Detta kommer att göra skillnad. 
- Seglet saknar naturligtvis fockens möjlighet att dras in med barberhaul men jag tycker inte det var något vi hade glädje av på EM i Sandhamn. Tyska fockkonfigurerade X-332 kunde i starterna pressa upp mycket höjd med i och för sig med lägre fart. De kunde på så vis störa oss i starterna om de gjorde bättre start än oss. Vi hade mest problem med att båtar som vi borde vara snabbare än kunde köra lägre och fortare och körde över oss. Är vi med i starterna så kan vi nu köra fort det kunde vi inte tidigare.
Vi har hela tiden haft ett svagt register i 6-9m/s. En fock med mer power hade kanske också fungerat. I ORCi får vi bara ha 2 fockar och 3 genuor när vi kör med genua i lätt. Kör vi med endast fock så får vi ha 4 fockar. 
- Storseglet backar inte i närheten mot tidigare.
- Vi måste köra mer med den innan vi kan säga att vi bemästrar seglet och att trimmet är optimalt men det ska nog bli lättare att hitta än med fock.
- SRS straffar naturligtvis oss för mycket när vi kör med 5 olika försegel och 3 spinnakrar och får SRS1.294 men vi måste köra med seglen vi ska ha på VM. Jag har minskat till 4 försegel i SRS som en kompromiss och vi får lämna ett av förseglen i land. Vi får välja försegelgarderob beroende på om vi ska köra kryss/läns bana, distansrace i hårdvind eller lättvind.

lördag 10 maj 2014

North Sails Trim Cup 2014 - Dag 1 Race 1 och Race 2

Efter två helgers träning i Lomma med fantastiskt väder började morgonen med regn och vind från sydväst.
Upplägget var så att dagen började med två timmars träningspass för att avslutas med två race. För oss ombord på Grynet var det perfekt för vi hade aldrig kört ihop efter manfall i planerade besättningen.
Mot slutet av träningen kom Mathias Lantz från North Sails ombord och tipsade oss i hur vi borde köra våra nertagningar inför rundningen av länsmärket. Vi fick inte till nertagningarna till belåtenhet.
När vi fixade första godkända nertagningen så tog vi paus. 
NS Trim Cup 2014 - Magnus Grubbs bild

Inför första racet bytte vi till lätta genuan och lättvindsspinnaker.
1300 var det dags för första start. Vi kom för långt under linjen och när vinden vred emot så nådde vi inte upp utan gjorde ett slag över till babord. Vi ligger nu på hög kurs och den mediokra starten räddas till viss del. Vi gör en fin första kryss och rundar som första båt i klassen. Carmen, X119, jagar och närmar sig liksom Josefina, X-37. X-99orna ligger också nära i den lätta vinden.
I mål är Carmen först och vi nummer två. Carmen gick om när vi gippade för att få styrbordsposition vid läns rundningen.
Slutresultat i första race blir:
1. Beatrix
2. Carmen
3. Grynet

I andra racet får vi en dålig start bakom Seascape 27 och klämda av Mille. Vi seglar upp oss på första kryssen och länsen går bra i den ökande vinden. Vinden låg innan start på strax över 6m/s så vi bytte till dagsfärska Genua 1 H.
Vi går i mål som andra båt efter Carmen men X-99orna Beatrix, Mille och X-34 TemptationXär för nära och vi får en 6e plast.
5a efter första dagen. Imorgon måste vi få till starterna  om vi ska ta oss uppåt. Nöjda annars med dagens segling.

Här hittar ni resultaten:
North Sails Trim Cup 2014 resultaten

fredag 9 maj 2014

North Sails Trim Cup 2014 - imponerande utveckling


LBS och North Sails har tagit detta race framåt på ett fantastiskt vis.
55 deltagande båtar i år.
Sveriges bästa exempel på hur ett race ska utvecklas?
Uppladdning med teorikvällar, besättningsarbete och träningshelger. Ornö Runt är ett annat race som utvecklats fantastiskt med ideella krafter. Finns det fler?
I år blir det säkert tre svenska Öresund race som garanterat kommer över 50 gränsen. Ven Runt som brukar dra 100, Saltholm Runt blir säkert +60 i år med utökning för X-35, Classic Yachts och Mini650, och nu NS Trim Cup garanterat över 50.

Melges 24 European Championship 2014 - Balaton Lake - en rapport från Anders Rydlöv

Dag 2
Vi seglade fint idag men tappade 30 båtar in i ett skift före mål i första seglingen. Andra seglingen blev vi 21 vilket är bra. Vi ligger 34a efter 4a race. Martin Fridh är 38.

Dag 3
Frisk vind och Ramböll saknade speed på kryssen. Länsarna gick fint. Martin Fridh ligger 32, Ramböll (vi) 42, Skål'en 44 och Åkersson 47. Blu moon klassens superstjärnor vann ett race med monstroös marginal. 1, 1, 2 för dagen och tog en stabil ledning.

måndag 5 maj 2014

Melges 24 European Championship 2014 - Balaton Lake - en rapport från Anders Rydlöv

Första dagen gav placeringar i mitten för de svenska båtarna.
Peter Ekdahl (MSS) är 28:a, Carl Åkersson 29:a Martin Fridh (MSS) 40:a med Tomas Skålen strax efter. Fältet är 62 båtar stort och klassen domineras av Italienska seglare. Vi ombord på "Ramböll" var nöjda med dagen och gick fint särskilt på länsarna. Starterna var mindre bra och vi fick försöka segla oss upp från positioner lång bak i fältet.
Balatonsjön är helt omöjlig att se skift på på grund av ljust vatten. Vinden har varit lättvind med skift som oftast var för små att slå på!
Martin Fridh fick vända tillbaka i första seglingen och hamnade då långt efter, men gjorde e fin andra segling (21)

Anders Rydlöv S671 Ramböll.

MAIOR 2014 - slutresultaten


ORC II

Hyfsat tight bland 38-40-fotarna

Slutresultaten:
http://www.kyc.de/fileadmin/regatta/Dokumente_14/Maior_2014/Ergebnisse/ORC_R1-7_Final.pdf

fler bilder finns på http://www.segel-bilder.de/

lördag 3 maj 2014

För-OS-truppen uttagen

Seglare till för-OS i Rio de Janeiro den 3 – 9 augusti 2014

470 (herr)
Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS

49er (herr)
Carl P Sylvan/Otto Hamel, GKSS

49erFX (dam)
Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS
Julia Gross/Cecilia Jonsson, KSSS

Finnjolle (herr)
Max Salminen, GKSS

Laser (herr)
Emil Cedergårdh, GKSS
Jesper Stålheim, KSSS

Laser Radial (dam)
Josefin Olsson, KSSS

SK55 Enkelröfven räddad

Under årets säsongsinvigning var vi några som började diskutera vilka Classic Yachts som finns i området att kontakta inför årets Saltholm Runt. I Malmö fanns tidigare en SK55 som hette Enkelröfven och ägdes av några äldre herrar. Jag undrade var hon tagit vägen.
Jag fick då reda på att hon räddats undan upphuggning.
Ikväll satt jag och surfade lite och fann en hel del om hennes återställande.
Extra kul att se eftersom som männen som ägde henne ville att någon som var intresserad av att fixa henne iordning skulle ta över henne.

 Ny gaffelrigg har hon fått. (tror jag det heter)
 Nytt däck och ny mast är tillverkad.
Ett otroligt jobb.

Kolla mer här: http://thalatta.se/

Simon Lundmark Borstahusens SS representerar Sverige på ISAF Youth World Championship 2014

Nu är det klart! Jag har uppnåt ett av mina mål för säsongen. Som vinnare av rankingen kommer jag att vara Sveriges representant i Laser Radial kille klassen på ISAF YOUTH WORLD CHAMPIONCHIP i Portugal i sommar!! 

 Idag seglade jag tyvärr väldigt dåligt. Isaf-platsen var aldrig i fara med jag tappade rejält på totalen i helgens regatta. Jag leder fortfarande kill-klassen men det är väldigt tajt! Imorgon är det medalrace och det kommmer avgöra allt!

Dags för en skånsk OS-satsning?

MAIOR 2014 pågår för fullt 54 ORCi båtar på plats

Ungefär 100 båtar är på plats. Förutom ORCi är det klassbåtarna Melges 24, X-99, X-79, Platu, J-70, J-80 och SB20 som deltar.

 I ORCi deltar 54 båtar. Patrik Jenemark med Team matrisen är på plats i XP38 Xpresso. Efter första dagen ligger de 6a (8,6,6) i ORCi II. 25 anmälda i klassen.

Patrik meddelar kort:
- Mycket välorganiserade race, tufft motstånd. De flesta har legat i hårdträning i Kiel, säger Patrik.
Så det är tufft motstånd?
- Japp, det är bara att börja att köra hårt.

MAIOR results