lördag 26 juni 2010

Watski 2 Star Skagerrak - en rapport från Paul Gaskell-Brown & Rolf Engels


Watski 2 Star Skagerrak är nu avklarat och det var ett mycket varierande race med allt från stiltje till ca 16 m/s.

De ca 90 distansen mellan mellan Hankö och Arendal präglades av först kryss men lite senare allt mer avtagande vindar och småningom undanvind in till Arendal. Ett fyra timmars pitstop på morgonen, där fyra timmar känns förvånansvärt kort då det alltid är några saker som ska ordnas. Därefter var det avsegling mot Marstrand.

För sträckan Arendal – Marstrand var väderprognosen tilltagande vindar från sydväst / väst. Mycket riktigt blev det ett halvvinds dragrace på 95 nm och det blåste mellan 11-14 m/s under större delen av delsträckan. Båtar med långa vattenlinjer trivdes bra i dessa förhållanden och
totalvinnarna i en Cayenne 42 hade en optimal bog i sin seglande U-båt.

Här delades fältet upp i en överbåge och de som seglade längst rhumbline. Vi valde det senare, för att segla närmsta vägen men med facit hand skulle vi ha gått överbågen. Ett ganska samlat fält kom in till Marstrand och efter att ha rundat Hätteberget var det nu ytterligare ett efterlängtat pitstop på 4 timmar innan den sista delsträckan tillbaka till Hankö.
Pitstopen på fyra timmar är hektiska där tiden går snabbt så det är bara att äta lite och någon timmas sömn. Därefter iväg för nästa delsträcka.
Under pitstopet hade nu hade vinden vridit mot nord väst och låg kvar på stadiga 12-14 m/s. Ut från Marstrand kl 05:30 med kryss i grov sjö ut mot Hätteberget i ett samlat fält var det nog en och annan som började fundera på vad de kommande 80 distansen skulle innebära. Hur ser vädret ut? Kommer allt att hålla? När öppnar det upp? Hur långt var det egentligen, kan man gå inomskärs? - Var garanterat frågeställningar som snurrade runt.

Därefter vred vinden kontinuerlig mot nord med varierande vindstyrkor, så reven åkte upp och ner flera gånger om. Under denna sträcka var det också ett antal båtar som bröt och ett antal storsegel hade delvis gått sönder. De sista 20 distansen in mot Hankö erbjöd på allt från 16 m/s till liten stunds stiltje så hela segel gardroben testades under de sista timmarna.

Ganska slitna och flera lärdomar rikare så var vi i mål vid 22 tiden i fredagskväll. För vår del så är vi hyfsat nöjda med resultatet (28 totalt av ca 90 båtar) med tanke på att det var vår första Watski 2 Star i dessa farvatten och det är stenhård konkurrens. Det har åtminstone gett blodat tand!

Stort Grattis till Anders Dahlsjö och Martin Strömberg i Lady Godiva för deras vinst i klassen och en 5: plats totalt.

Paul Gaskell-Brown & Rolf Engels
Kolla också:

Inga kommentarer: