onsdag 15 februari 2023

2024, jag lider kval i valen

Att segla tre båttyper gör inte livet enklare men egentligen bara roligare som svensk.
2024 bjuder inte bara på ILCA Master VM i Adelaide utan även på Folkboat Gold Cup i Halmstad och 505 World Championship i Träslövsläge. Varför ska man då dra till Australien?

Prestigefyllda pokaler att slåss om i Sverige 2024.

En sak kan man säga om Paul Elvström som inte många tänker på eller vågar säga. Det var att han klarade aldrig av att segla Laser. Han finns alltså inte på någon lista överhuvud taget. Till hans försvar kan man förmodligen säga att han var för gammal för att bry sig. Fastnade för flerskrov istället och man kanske inte kan klandra honom för det. Själv fortsätter jag min privata TFO-satsning i ILCA och tänker att Adelaide borde vara meriterande för ett framtida OS. Februari i Australien borde väl vara svårslaget.

Zoomar man däremot in på 505-priset så ser man att Elvström fanns med redan 1958 och 1959 tillsammans med P. Pollain som världsmästare. Absolut starkaste svensk i klassen är Krister Bergström med Olle Wenrup 1987, 1988 och med Anders Hallberg 1989 och 1991. 2000 tog Krister återigen guld tillsammans med Thomas Moss . Man kan nog bara drömma om det men det är en grymt kul klass och i Träslövsläges vågor blir det inte roligare.

Gold Pokal i Folkboat har bara en svensk besättning vunnit Peter Sohl/Per-Arne Johansson/Anders Nilsson och det var 1978 i Malmö i båten Skuff från Sölvesborg. Att köra Folka är väldigt danskt och numera också tyskt.

Dags att börja bestämma sig så det blir en plan för 2024.

Inga kommentarer: