torsdag 14 juni 2018

Regionskval 1 i Optimistjolle, MSS - seglingsledarens dilemman

I helgen var jag seglingsledare för Regionkval 1 i Limhamn. 29 optimister var anmälda. Vi saknade 10st seglare som fått dispens för de skulle på konfirmationsläger.
Generellt måste jag säga att seglarna var fantastiska på att hantera sina optimistjollar. Det ligger timmar bakom.
Öresund bjöd på vridande vindar och skiftande strömriktningar över dagen.
En del av fleeten strax efter start.

På första racet la vi ut alla märken till VM-banan, la startlinjen och hissade orange flagga. Svag medström och lite vind. Vi fick iväg starten i alla fall med alla klara. Under racet vänder den svaga medströmmen till att bli motström. Första kryssen och banan blev i längsta laget men vi fick in alla inom maxtiden på 60min. Vi försökte få dem att klara det på 40min. Vinden la sig på banan med puffar som det blåste typ 4-5m/s i. Bredvid kunde det vara 1m/s. På sista kryssen kom en pust som dessutom vred motsols så några mitt i fältet kom dånande in för halvvind.
Optimistjollen rör sig verkligen inte framåt alls om vinden dojjar och det är motström. 
Till andra racet hade vinden vridit ca 135 grader och strömmen blev nordgående. Jag hade tur som fick vridet på sista delen av första racet. Inget kul att få på första kryssen.
Nu låg vinden stabilt och seglarna missbedömde strömmen så det var god marginal i starterna till race 2 och 3.

Den fina klassflaggan som Claes och Åke på Gransegel gjorde till oss. Jag är numera självutnämnd materielförvaltare för den här. Den ska bara användas för finracing. Gransegelsymbolen får väl sitta där för relationens skull. ;-)

Dag 2. Svag vind vridande från norr till sydväst och ström som skulle ändra riktning denna dag också.

Till vår fasa upptäckte vi att svag vind och ström i motsatt riktning gjorde att startflaggen skulle hamna i fel ände av båten. Inget att göra än att flytta linjeflaggan till aktern så de inte fick runda båtens akter för att komma upp till linjen.
Vi hade grymt svårt att få fast startbåten dag 1. Vi fick låna säkerhetsbåtens ankare för att sitta fast. Dag 2 la vi i dubbla ankare på samma lina.
Dag 2 la vi inte bojarna förrän allt eftersom. Kryssmärket la vi såklart men körde ut slörmärket först när båtarna närmade sig kryssmärket. Vi höll också på gaten i det längsta för då kunde vi justera längden så vi inte fick så långa race. Race 5 och 6 blev 42min respektive 38min. Dagens första klarade vi precis med 58min.

Att vara seglingsledare gäller att förstå hur vindar och ström påverkar. Det var en grymt tuff helg. På kvällen blev det soffan - rast vila. Jag tycker det är riktigt kul med att arrangera seglingar för unga seglare. Föräldrarna sköter allt. Barnen är anmälda i tid, anmälningsavgifterna är betalda, seglingsföreskrifterna är ordentligt genomlästa och barnen och föräldrarna har flytväst etc. 
Inte alls som att hålla i tävlingar för vuxna. De blir som man tror barn ska vara. Man måste jaga dem att anmäla sig, betala, ingen har tid att ställa upp etc. Kids are more fun. ;-)

Inga kommentarer: