måndag 30 april 2018

Laser GP1 i Råå - hur kan jag vara nöjd med en 20 plats?

Ja, hur kan man det?
- För det var så jäkla kul!

Var först på plats av gänget och hade redan riggat när de andra dök upp. 

Jag hade som målsättning att Stefan Sandahl inte skulle garva och att Simon Lundmark, vår coach, inte skulle behöva skälla på mig.
Jag lyckades till hälften. Stefan garvade i alla fall inte åt mina bravader.
Från dag 1 hade jag med mig att vara på linjen i starten, Simon skällde på det, och att segla banan.
- Då kommer du helt klart att förbättra dig dag 2, sa Simon med ett skratt.

Dag två såg ut att bli en lättvindsdag igen men så fyllde vinden på och det blev fyra race med fullhäng.
Vad gjorde jag bättre dag 2 då?
- Jag var uppe på linjen vid starten
- Jag seglade banan
- Jag var väl med uppe efter första kryssarna.
- Okej fart på kryssen.
Vindvimpel är nog ett måste för att få till länsarna.

Vad tar jag med mig att jobba på?
- Hellre släppa en båt i rundningarna än förlora 10.
Jag kom upp till kryssmärket väl uppe efter min bästa start igår. Slog i lä om en styrbordsbåt och kom lite under layline men det gick inte att blya runt märket. Saknade blyet liksom. Fick falla av och göra nytt försök. Förödande.
Om jag ligger bra till så är det ju bra att dra ner på risknivån i seglingen. Chansa mindre då.
- Jag måste jobba mer för att hålla fart på länsarna.
Det blåste precis ett mellanläge där jag hade svårt att få till drivet. Sjön kom från alla håll så det gjorde det inte lättare.
Varje läns tappade jag de som jag kunde kryssa om.
- Skaffa vindvimpel
Utan vindvimpel så är det svårt att avgöra om man kör negativt eller ej på länsen och när det är dags att gippa.
- Skaffa en kompass
Efter start gäller det att komma i takt med skiften. Det blir lättare om jag har koll på vad som är hög eller låg. Missade en andra kryss rejält på det viset. Annars funkar det bra att kolla på de andra om man klättrar på dem eller kommer bakom.
- Lärorikt att delta på GP seglingarna.
Det går snabbare om man tävlar också.

Här är alla resultaten:
http://www.rjk.net/Kappsegling/laserzoom8gp2018/Resultat/

lördag 28 april 2018

Laser GP1 i Råå, dag 1. Debuten avklarad!

Det var en hopplös prognos inför dagens seglingar. Nordgående ström och ingen vind.
När vi riggade blåste en sydostlig vind så det kändes riktigt bra. Så bra att seglingsledningen tänkte köra 4 race om de kunde.
120 jollar på vattnet idag. Med hamnplanen full av kölbåtar som görs i ordning inför säsongen var det trångt. Funkade riktigt bra ändå.

När vi skulle köra igång kom ett högervrid som sköt upp det hela. En ström på 40-50m/min tvärs vindriktningen i princip över hela banan gjorde att det gällde att spara på babordshalsarna. På länsen var nog tricket rakaste vägen.
Jag vet inte vad jag tänkte i starten men den blev kass. Jag lyckades sen på kryssen ändå ganska väl att få till att köra i fri vind. Rundade i mitten av fältet där jag höll till hela racet tills sista länsrundningen.
Efter sista länsrundningen på ytterloopsbanan fanns ett pliktmärke som skulle rundas innan målgång. Strömmen gjorde nog att de flesta gjorde sitt ödesdigra misstag där. Jag var en av dem och gick i mål utan att ha kört banan. Insåg efter målgång att det var bara att åka tillbaka till pliktmärket och gör om gör rätt. Många som inte ens förstod att de missat blev diskade.
Det blev bara ett race idag. Imorgon ser det bättre ut.
 Att ligga på väg med båt är egentligen inte min grej. Transportsegling till Råå är betydligt roligare men det var himla enkelt med bil. 

onsdag 25 april 2018

Nu har jag gjort något jag inte tänkte - sålt Grynet

Redan i fjol fick jag bud på båten utan att ha annonserat. Jag var inte mogen att sälja henne då och tackade nej. Jag är egentligen inte mogen för det nu heller.
Hon är ju grymt utrustad och är preparerad för racing. Det är bara att hissa och köra. Fick dock en ny fråga häromdagen om hon var till salu och jag bad om två dagars betänketid.
Svaret blev den här gången däremot ett JA.

ORC EM 2013, ORC VM 2014 och ORC VM 2016 hann vi göra med bättre och bättre resultat.

Planen att köra henne med ett till hälften nytt gäng mot ORC EM 2019 är fortfarande ett grymt kul projekt.
Dehler 34SV är dock en båt som förtjänar att hon cruisingseglas. Hon är grymt lyxigt inredd och grymt välbyggd.
Huvudanledningen till att sälja henne är enkel. Min dotter har flyttat hemifrån och hänger inte med längre, jag och min fru får knappt till gemensamma semestrar längre och cruisingsegling i en till två veckor motiverar inte att ha en så fin båt.
Att bara ha henne för kappsegling är inte heller rimligt. Hon är en för fin cruisingbåt för det.
Nu flyttar Grynet från regionen och nye ägaren tänker kappsegla och cruisingsegla. Det känns riktigt bra. Det förtjänar hon. Nya hemmahamnen är rätt plats och nye ägaren rätt ägare. Det var viktigt för mig.
Jag har fått frågan vad jag tänker skaffa för ny båt när jag berättat för folk att hon är såld.
- Inga planer just nu, är svaret. Försäljningen var inte tänkt på mer än två dagar.
Jag lämnar in uniformen och lägger av med kölbåtskappsegling tills vidare. Cruisingsegling ska jag fundera på om 10 till 15 år.
Nu är fokus på att skaffa en 505 och att få igång ett projekt mot Båstad 2020. Vi får se hur det går. Det har jag varit sugen på oberoende av försäljningen.
Tack alla som följt projektet och tack till alla som varit med och seglat i fram- och motgångar.
Jag fick gjort det jag köpte henne till. ORCi Mästerskapsseglingar och go cruising med familjen.

Nu har jag gjort något jag inte tänkte - anmält mig till mitt första race i Laser

Till helgen är det Laser GP1 i Råå Jolleklubb. Det blir mitt första race sedan 1994 i Laser.
Jag köpte Laser för att komma igång med ordentlig fys- och kappseglingsträning. Inga ambitioner att tävla. Vi är strax under 80 Laserjollar på GP1 i Råå. Omöjligt att hålla sig ifrån.


Vi är 13 i Laser Masters Standard klassen. Många ungdomar kör Laser radial och Laser 4.7.
Det ska bli grymt kul att köra mot de andra gubbsen. Lagom debut känns det som. Känns tryggt att vår coach Simon Lundmark är med i helgen.
När jag ändå var igång blev det också en inskickad anmälan till Swedish Championship for Laser Master 2018 .
Hjälp! Jag skulle ju inte tävla med Laser.
Ikväll blir det sista passet innan eller så kanske jag kör ett på fredag i Råå...

torsdag 19 april 2018

World Sailing Offshore World Championship 2019 blir mixed Two-handed One-design

Just nu söker World Sailing en Event Manager Partner som ska ha lämnat sitt bud om en månad.
Båtarna ska vara one-design och 20 besättningar är det tänkt som ska göra upp om titeln.
Kul också att det blir mixbesättning. Viktigaste frågan är förmodligen hur man kan få ekonomi i ett sådant event. Lägga det i Biscayabukten med fransk båt?

Image result for beneteau figaro 3
Finns det någon annan kandidat?

“A mixture of 30 mile and 90 mile coastal races combined with a three day / two-night offshore race will ensure the Championship tests the competitors drives awareness of offshore sailing and accommodates commercial partners and spectators.”


onsdag 18 april 2018

Uppseendeväckande beteende, personbästa i 505 idag

Planen för dagen var att så snart alla absoluta måsten var klara att dra till Råå och segla ett pass 505 med Tomas Franzén.
18 grader i luften och 4-6m/s utlovat. Jag kom iväg strax efter elva.

Evolution sedan 1955.

Om Laserjollen är ett under av enkelhet så är 505 ett under av skön trimmaskin. I dagens varierande vind från helt blekt till 6 m/s ändrade vi rake på masten flera gånger. Vi experimenterade också med fockspalten och fockens cunningham.
Tomas hade satt upp och märkt upp allt den här gången efter en trimguide. Det som känns övermäktigt blir plötsligt överskådligt.
505 seglar klart fortare än vattenlinjelängden ganska tidigt på kryssen. När vinden minskade provade vi med att flytta fram så vi fick max vattenlinje. Det kändes som om hon gav bra respons på det. Lika viktigt var det att flytta bakåt för spinnaker. Är det kul med en rejält planande jolle?
Vi gippade ett antal gånger men jag vill inte påstå jag är en riktig gast än. Vi fick ta tid på oss och det går att ta tid på sig. Det finns hopp om att det här kommer att gå att lära sig.
Efter ett tag så bytte vi och jag fick styra. Hon ska balanseras väl vad gäller viktplaceringen framåt bakåt och lutning. Vi slarvade nog med att hålla ihop vikten så pitch hålls nere till ett minimum. Jämfört med Laser så flyger hon fram på kryss och det känns som om rörelse framåt bakåt i vågorna inte är lika prioriterat.
Det skulle vara kul att kryssa mot en båt typ Melges 24 bara för att se hur det går. För att inte tala om att köra mot andra 505. Ett litet klubbrace hade varit kul.
Efter tre timmar gav vi oss och jag drog hem för att köra ett Laserpass med de andra i Malmö. Väl hemma låg havet som en spegel så det blev inget ikväll.

söndag 15 april 2018

Dimmigt pass idag 6 Laser, 8 opti och 4 J-70 tränade idag

Först ut i dimman idag var optimistjolleseglarna. Sen drog vi ut med Laser. Nu är vi 20 som kommit igång i år. 

Plötsligt dök den upp, Öresundsbron.

Det gick inte att lägga bana så det fick bli fartträning. Intressanta effekter när man får till balansen eller när man inte får till det. Två veckor till första Laser Master racet i Råå.
När vi kom in efter 3 timmar i dimman så stack de fyra J-70 ut som tränar för Allsvenskan och körde några pass. Då hade det lättat lite.

söndag 8 april 2018

Dubbel pass i Laser idag, klubbens J-70 är klara för seriös träning

Idag la ungdomarna en bana till oss. Dagen började med raceträning på kortbana. Grym ström så starterna och rundningarna blev svåra. Vi var 8 stycken idag. Ytterligare 3 spräckte nollan och vi är nu 18 som kört träningspass i Laser i år.
På eftermiddagen blev manfallet stort då familjer och trädgårdar kallade. Jag, Olof och Stefan fortsatte ett speedpass efter lunch. En rejält lång läns där vi höll jämn fart med varandra.
 Det var puffigt och det vred idag så ena gången gick man fint bara för att lite senare tappa allt i ett vindhål.
Stefan jagar Olof på länsen.
Våren har nu också nått kölbåtsseglarna som fixade i ordning klubbens J-70. MSS ska ju köra Champions League i J-70 den här säsongen. Kul de är hungriga.

torsdag 5 april 2018

Ett rejält 505-pass och första kvällspasset i Laser igår

Igår blev det för först gången i år riktigt varmt. Tomas Franzén i Råå och jag diskuterade 505 och plötsligt var det bestämt att köra en tur. Mitt livs andra pass i 505. 
Brant inlärningskurva nu gick det i alla fall att stå i trapets med hyfsad reda jämfört med på Prova påseglingen i fjol. Vi blev igår två 505 på vattnet så vi fick känna lite på det på riktigt. 

Träningsstället uppe.

När det blåste som mest igår kanske ca 3m/s så var jag ute i trapetsen på kryssen. Det märks direkt hur viktigt det är att gasten är med på puffarna. Lite lut och hon lovar och lite lovartslut så faller hon. Inget man vill styra emot. Gasten har en riktigt kul uppgift.
Tomas berättade att många också låter gasten sköta taktiken. När man står där ute så känns det ganska naturligt eftersom överblicken är kanon jämfört med rorsmans position. Sen tror jag att en kombo där man jobbar fram ett bra samarbete är bästa lösningen men gasten måste definitivt kunna kappsegling och bantaktik.
Spinnakern är stor och 505 gjorde bra fart vid minsta pust. När det dojjade ur så menade Tomas att man kör helt platt men kommer det det minsta lilla så gäller det att skjuta fart genom att lova och satsa på fart. Kan tänka mig att hitta rätt i det gränsläget kräver några timmar på vattnet.
Jag hann hem till klockan fem och var sen med ett Laserpass på kvällen med Laserseglarna i Malmö. Härlig kväll med go värme. Ett 29er gäng var också ute och störade sig på vattnet. Kul sak den där.

måndag 2 april 2018

Ytterligare tre Laserseglare anslöt idag och bröt nollan

Idag blev vi 10 Laserseglare på ett dubbelpass. Två gästande från Oskarshamn, OSS, hjälpte upp siffrorna. Ytterligare tre fick avklarat sin säsongspremiär idag. Vi är nu 12 som klarat av sina premiärpass. På onsdag kör vi vårt första kvällspass.

Fantastiskt väder för bra pass med Simon Lundmark. Vattnet är fortfarande kallt men några plusgrader och att solen skiner gör stor skillnad.
Idag var fokus på starter. Vi gjorde nog uppåt 30 starter och många korta intensiva race.
Imorgon blir det återhämtning med ett MSS-gympapass.

söndag 1 april 2018

Påskens Laserträning i Limhamn kördes i värre väder än vad de har i Oskarshamn

Skärtorsdagens träning blev inställd på grund av ymnigt snöfall och riktigt hård vind. Själv passade jag på att rensa slipen från sjögräs. Vi väntade ju besök från Oskarshamn i form av Emil och Henrik som hade hoppats på bättre väder än hemma.
I torsdagskvällens snöoväder myntade Emil slagordet för helgen:
- Det är ju värre än i Oskarshamn, när vi lastade av båtarna.
På fredagsmorgonen skakade vi av snön från kapellen och välkomnade vår coach Simon Lundmark till årets första träning med coach.


Vi var åtta seglare som körde i fredags, tre i lördags och två idag. Imorgon blir vi ännu fler.
På fredagen körde vi två pass tills vinden la av vid tre tiden. Kvalitet med coach. Det skulle vara alla seglare förunnat att ha bra coaching.

Henrik och Emil gav sig inte förrän sent på fredagskvällen och passade på och genomförde ett eget tredje pass.

Simon kör alltid genomgång före och efter passen och sen får vi verkligen grejer att tänka på. 
Jag måste få ordning på mina rolltacks. Det fungerar inte alls. Rullgipparna känner jag faktiskt kommer att sitta. Att komma in ifrån längst ut i lovart, in igen och pressa ner båten efteråt i slagen måste jag komma på hur jag ska göra. Mer gympa?
 Det är bara att suga till sig och ställa frågor om det är oklart. Vi fick ju ganska klart för oss att våra starter inte dög. Våren är sen så vi måste komma igång nu. Första racet är i Råå den 28-29e april.
Emil och Henrik höll till i klubbhuset och fixade med linor och båtar på kvällarna.

Imorgon kör vi 2 pass igen. Då har Oskarshamnsseglarna kört 8 pass även om dagens var lite halvdant. Själv har jag kört 5. Bra helg trots allt.
Henrik Elfström plåtade under träningen.

Sjöscouterna gör anspråk på SRS

Jag träffade Sjöscouternas representanter i Malmö för att höra vad de menade. Att göra anspråk på SRS är ju verkligen att utmana Svenska Seglarförbundet.
Sjöscouter vid grillarna. Är det nu slutgrillat på SRS-seglingarna?

- Trivselsegling med korvgrillning är vår grej, säger Sjöscouternas Malmö sektions vice ordförande.
Anledningen till att jag tog kontakt var att Malmö Segel Sällskap har redan fått propåer om att lämna över vandringspriserna på Saltholm Runt till Sjöscouterna. Ganska aggressivt för att vara Scouter.
- Det är vi som står för trivsel i sjösporten och det kan väl knappast räknas som idrott att segla runt en ö som inte ens syns. Vi är inte en del av Riskidrottsförbundet och på vårt Saltholm Runt kommer även 12-åringar att få vara med. Vi utesluter inte minderåriga, fortsätter han.
- Självklart ska 8-10-åringar få vara med och äta korv efter ett heldagsäventyr.
Värmdö Sjöscoutkår tränar redan för att borda båtarna på ÅF Offshores SRS-klass.
Iklädda flytvästar enligt de nya reglerna.

Vidare hävdar han att de kommer att höja kraven med nya men relevanta och modifierade säkerhetskrav. Bort åker kravet på lodlina och radarreflektor i aluminiumplåt.
- Går man på grund på Saltholm runt så bottnar de flesta.
Vi har däremot som krav flytväst med krage. Kappseglingsväst räcker självklart inte på ett sånt äventyr.

Jag har sökt Hans Troiza, ordförande i MSS (en klubb i riksidrottsförbundet), men som vanligt svarar han inte när jag ringer.