söndag 26 november 2017

505 World Championship 2020 till Båstad Sailing week

Ett av världens mest prestigefyllda världsmästerskap, 505 VM, kommer till Skåne och Båstad 2020. Klassen är på uppgång i flera länder och grymt stark i Tyskland, Frankrike, Danmark och England. Klassen har de senaste två världsmästerskapen samlat 130, Weymouth, och 88 besättningar i Annapolis. De europeiska mästerskapen samlar flest men klassen är verkligen utspridd på globen med ca 9000 registrerade båtar.
Upplägget brukar vara grindstart med alla i en start.

505 är en båt där det finns många olika sätt att utrusta sin båt. Gemensamt idag är att man kör med dubbla spinnakerbommar så gipparna sköts helt med linor, rigglutningen justeras under gång, man har gippande centerbord som ger extra lyft på kryssen tills man lyfter centerbordet för att få balans med raken på masten, båtarna är idag byggda i kolfiber och det gör dem riktigt långlivade.
Engelska Ovington och Rondar är de som gäller idag om man vill ha en ny båt.

Regattor innan VM:
- 505 World Championship 2018, Gdansk Polen
- 505 European Championship 2019, Sönderborg Danmark

Andra stora regattor:
- Europa Cup: 2018 Cannes, Garda, Kiel
- Svenska Cupen: Björlanda, Marstrand (SM), OCR Saltsjöbaden
- Danmark: DM 2018, Sönderborg

Gänget som står bakom arrangemanget, som väl får sägas vara Sveriges tyngre seglarprofiler, borgar för att det här ska bli riktigt bra:
- Pekko Svensson
- Anders Larzon
- Hans Ramne
- Morgan Sundén
- Johan Mårtensson.

Här är presentationen om VM i Båstad:
Presentation VM i Båstad

fredag 24 november 2017

Premiärtur i eftermiddags, det luktar styrén på länsen

Ända sen i söndags har jag längtat till att få göra premiären.
Efter att jobbat långa dagar hela veckan lyckades jag få till en tur i eftermiddags.Klockan blev ett och jag var på vattnet.
Har inga nummer i än. Kolfibertoppen gör att den raka delen av masten försvann. Mycket mer harmoni i mastböjen. Placebo effekt?

Att få segla en helt ny Laser, helt torr, med allt nytt, kolfiber mast bättre fredag kan man knappt ha.
Solen går ner klockan 15:49. Då är det slut. 
Jag körde kryssar upp mot Lernacken och läns ner. Vind 5-6 m/s från sydsydost. Det luktade styrén på länsarna. Upp och ner. Avslutade med korta slag och upprundningar.
Söndagens meck satt som en smäck. Det här är en brant inlärningskurva. Kul är det.
Testade lite olika spänning på hängbandet. Hon är grymt känslig för press på benen på kryss.
Testade tipsen i den här artikeln:
http://www.laserinternational.org/blog/2017/11/20/getting-the-most-out-of-your-hiking/
Prognosen stämde. Uppehåll mellan klockan 13:00-15:00. Sen kom regnet. Då var det redan gjort.

söndag 19 november 2017

Laserträning inställd idag, bra meckardag med Simon

Efter att ha gjort ett Ryggmärgsvätskeprov i måndags fick jag en grym huvudvärk i tisdags som eskalerade i onsdags. Då gick det att köra bil i 15min. Det här hade jag inte riktigt tänkt mig. Torsdagsmorgonen låg jag ner och tog nödvändiga email tills klockan var 11:30. Dags att göra ett försök i alla fall.
Det gick fint till Ljungby sen kom huvudvärken och resten av resan blev riktigt hemsk. Strax efter Värnamo fick jag lägga mig bak i bilen och sova i 20min. Hur som helst så kom jag till slut till Kista i Stockholm vid 18:30-tiden. Skulle träffa partners 19:00.

På fredagsmorgonen tog jag mig ut till Sjöboden Jollesport och skulle hämta båten. Nya takräck till Toyotan var inhandlade. Thuleräcke, hon skulle åka fint. Toyotan är en grym seglarbil. Man får inte bara in hela Northstoren till Grynet utan nu också bom och undermast till Lasern.

Väl hemma igen hjälpte Tomas Fröding och Micke Lundgren mig ner med båten. Resan hem gick med huvudvärk den också men det var lite lättare med en Laser på taket.
 Det är grym känsla att packa upp nytt
Birger på Sjöboden Jollesport har skruvat dit allt som ska på båten. Linor och block får man i kit med instruktionsbok som visar hur det ska gå till. Den riggas ju annorlunda idag så det behövde jag verkligen.
 Laserkicken från Harken och linorna från FSE Robline är i rätt längd redan från början. "Bara" att dra i.
Inför dagen så hade jag bara att spänna skruvarna på roderhuvet och lista ut hur hängbandet skulle se ut plus att det blev lite över i lådan som jag inte förstod vad det skulle vara till.
Dagens träningspass på havet med Simon Lundmark som coach ställde vi in på grund av för hårt väder. 12-16m/s är för bra i november.
Konstruktiva som vi är så gjorde vi om passet till ett meckarpass. Simon och Olof hade många bra tips till mig och jag fick till min båt riktigt bra idag. Meckdag kunde inte ha passat mig bättre. Tror alla fick bra tips.
Hur sugen är man inte nu på att komma ut?
Äntligen har jag en båt med kolfibermast. I alla fall i masttoppen. :-D

söndag 12 november 2017

World Sailing Conference meddelar att Offshore World Championships kommer i framtiden att avgöras i entyp

Senaste nytt från Mexico om framtida Offshore World Championships är att det blir entyp.
Trötta på RORC och ORC?

Här hittar ni fler nyheter om beslut som är tagna.
http://sailing.org/news/85505.php#.Wgi-NmjWw2y

Laserträning i MSS - 10 Lasers på vattnet

Prognosen på 20-24 knops vind avtagande slog in idag. +20 knop i Laser är inget jag hunnit med än. Idag när Simon Lundmark var på plats att coacha oss så var det bara att gå ut med de stora pojkarna.

Tidigt upp i morse ut i förrådet och packa grejerna. Stefan Sandahl var redan på plats och sjösatte ribben.
Efter ett tag kom Calle Björkman in och undrade om vi missade dyvikan.
- Oj, sa Stefan som fick sticka ut och dra upp båten och tömma den.

Morgonen började med samling för att lägga upp träningen inför säsongen. På Särö finns ett Masters GP i början på juni. Vi bestämde oss för att dra upp dit och köra GP. Vi sa också att vi kunde köra gemensamma styrketräningspass på onsdagar på Friskis och Svettis på Ön.
Träningen får bli med focus på Särö. Laser Masters SM går i Malmö första helgen i augusti och då kan vi jobba på fine tuning tills dess. Några ville dra till Irland där Masters VM går.
Dagens pass började med egen uppvärmning på havet. Därefter körde vi kort kryss med gipp träning nerför. Simon la ut bojar som vi tvingades runt. Mina fem första gippar slutade med kappsejs.

Fem kappsejser tar på krafterna. Sen satt den första gippen och då började det funka. Fokus är helt loss på kicken vid rundningen så blir det lättare.
Efter första övningen körde vi halvvindsträning. En kort kryss, falla av i grym planing, gipp och halvind igen i mål. Roligare blir det inte.
Därefter körde vi tre krysslänstävlingar med starter. In och ta en kort paus för att sticka ut på en kryss mot bron och läns hem. Hemma igen strax innan fyra. Så skulle alla söndagar vara.
Just nu är jag så mör så jag vet inte hur jag ska orka sitta på min Farsdagsmiddag.

lördag 11 november 2017

ORC, Submission RUS 4 - Går det att tävla i havskappsegling?

ORC erbjuder fem olika möjligheter att beräkna resultaten på ett havskör. En hel del av dessa är överkurs skulle jag vilja påstå. Ryssarna tycker inte det finns en bra metod alls.

Offshore racing, en riktig utmaning men det är många andra faktorer som avgör än sättet att räkna resultaten. 


Egentligen erbjuds ytterligare ett sjätte men det blir bara en teoretisk möjlighet och det vore då att använda Perfomance Curve Scoring som används för Inshore. Det finns ingen praktisk möjlighet att ge varje båt en bana med individuell vindriktning och ström så den behöver man egentligen inte diskutera.
Ryssarna skriver att Ocean for PCS inte motsvarar det som är ett verkligt havskör. Vid havskappsegling så seglar ju inga båtar under samma förutsättningar.
I dagens havskappsegling när väderprognoserna är så exakta och VPP-diagrammen så riktiga i kombination med routing mjukvara så är det ju så att för minst halva fleeten är det inte ens lönt att starta. De har inte en chans ändå. Det går att räkna ut dem redan innan start.
Ingen kan ta ifrån en känslan att ha genomfört ett rejält äventyr på havet.

På Rolex Middle Sea Race, som jag seglat två gånger, så var det frågan om det var de snabba båtarna eller de små långsamma som var favoriter. Skulle vinden dö ut eller öka var frågan. När det skiljer dagar i målgångstid så är det lätt att inse att det som är tjusningen är ett äventyr snarar än en sportslig tävling. Mer rally än ett race.
De som är 24 timmar före, vad har de för vind?

Varför lägga så mycket krut på olika beräkningsmetoder för något som inte kan bli sportslig tävling ändå?
Här kan man stryka alla utom två skulle jag vilja säga. Circular Random och Time-On-Time är de som jag tycker man borde fundera på att ha kvar. Keep it simple för Offshore racen.
För korta kryss/läns race är det en helt annan sak.

Här är definitioerna: Circular Random is a hypothetical course type in which the boat circumnavigates a circular island with the true wind direction held constant.

Ocean for PCS is a composite course, the content of which varies from 45% Beat VMG and 55% Run VMG at the 6 knots with decrease of Beat and Run parts and increase of reaching parts with increase of the wind speeds

Time On Distance
Corrected time is calculated as follows:
Corrected time = Elapsed time – (ToD * Distance)

Time On Time
Corrected time is calculated as follows:
Corrected time = ToT * Elapsed time

Triple Number 
Corrected time is calculated as follows: 
Corrected time = ToT (Low, Medium or High) * Elapsed time

Här hittar ni definitionerna i detalj:

Ryssarnas submission hoppas jag blir en bra debatt mot förenkling istället för att kladda med procentsiffror i Ocean for PCS.

Submission: RUS 4
Reporting committee: ITC
RACE MANAGEMENT COMMITTEE
PERFORMANCE CURVE SCORING – SELECTED COURSES

PROPOSAL
To calculate and to include to the certificate the Time allowances for an offshore course that is
used for simplified scoring (Rule 403).

RATIONALE
Now there is no good solution for the scoring of offshore and coastal races. Ocean PCS has the
wrong course distribution; single number scoring considers only average yacht performance and
does not take in account yacht performance in light or heavy weather.

ORC, Submission Ger 6 - Att burka båtarna korrekt

I Facebookgruppen kappseglingsregler diskuterades vad som gäller för att burka större kölbåtar med dubbla mantåg. Nu har tyskarna lämnat in en submission till ORC. Man får hoppas det kan bli enighet i vad som gäller och att det kopplar till hur VPP räknas ut.
Jag har tidigare haft ämnet uppe i http://sundetregatta.blogspot.se/2015/01/hur-burkar-ni-regel-49-regelfallen.html

Nautiskes foto.
Brott på mantåget är inget att leka med.

Submission: GER 6
Reporting committee: MANAGEMENT COMMITTEE
OFFSHORE CLASSES AND EVENTS COMMITTEE
POSITION OF CREW ON RAIL (HIKING)
PROPOSAL
Liaise with World Sailing to clarify that hiking on a lifeline on a big boat is not allowed. Lifelines are
not hiking aids. The ORC Vpp determines the weight of the crew as sitting on the side of the deck
inside the sheerline (so basically behind the lifelines inboard). Several crews use their lifelines as
full hiking aids and have no body contact with the deck anymore, apart from one single point of the
leg outside the hull and the rest of the body fully suspended in the lifeline.
This has been obvious on modern boats like an ITALIA 998 during the Europeans in Gdansk and
other races as well.
RATIONALE
As stated above, the VPP is not calculating the crew weight and the position of a crew hiking on
lifelines, thus the righting arm of the hiking crew is incorrect (higher in reality). The lifelines are not
built and constructed to be used as hiking aids. This is a dangerous trend which needs to be
stopped. ORC should take action as it relies on a correct crew position.
We do not feel its simply a matter of invoking the RRS 49.2 - it should be stopped in the ORC
Rating Rules, because the VPP relies on correct crew position.

torsdag 9 november 2017

ORC European Championship 2019 - Oxelösund Sweden, the weather forcast

Jag kollade på väderstatistiken i Öxelösund och det verkar vara dominerande vind västsydväst under augusti och sjöbris från sydsydöst under 12 knop.

Efter en diskussion med Oxelösundsseglarna i Dehlerklubben stämmer statistiken bra men det är betydligt större variationer över dagen än vad statistiken ger intryck av. Kanske dags att sticka upp och kolla läget till sommarn med Laserjollen?

söndag 5 november 2017

ORCi European Championship 2019 i Sverige


10 Lasers och en 29er på vattnet idag - äntligen får vi coaching

Idag var vi 10 Lasers på vattnet. Alla klubbägda Lasers var ute på vattnet
7 hängde på att få coachning av Simon Lundmark med hemma klubb i Borstahusen. 
Det var precis i det läget idag att man ville krypa in i båten som Jes till vänster. Simon jobbade med oss allihop så vi förstod att och hur vi skulle behålla pressen och segla plant. Tufft och jobbigt men det gjorde grym skillnad.
Bäst fick Micke Lundgren till det. En växel till finns nu i hans båt.

Vi kryssade till bron där vinden blev helt snurrig. Lång  läns hem. Jag fick bra coaching i hur lite som vi kan pumpa i de här vågorna. I princip inte alls. Bättre att hitta ett bra spår med lovartslut där båten går fort. 

Simon har tidigare gjort en satsning i Laser så han kan verkligen hur vi ska få till det. Nya tag nästa söndag. Då har vi inget Tävlingskommittémöte som stör utan klockan 10 på vattnet. Simon coachar oss då också.
Två SM planeras 2018 med Malmö Segel Sällskap som arrangör, Melges 24 och Laser Master.
MSS Cup(2 juni) och Gåsaseglingen(20oktober) är andra klassbåtsregattor som planeras. Vi diskuterade också att kombinera MSS Cup med träningsdag i Laser. Det ser ut att bli ett bra seglar år 2018.

fredag 3 november 2017

Det börjar likna idrott banne mig

I veckan kördes det 29er camp i Limhamn. 5 skånska 29ers låg och körde träning måndag till onsdag.

Wilma Overups foto.

Just nu pågår Riksläger för Optimist och E-jolle i Lomma.
Till och med Sydsvenskan har uppmärksammat det.
På söndag har vi coaching av Simon Lundmark för Laser Mastersgänget i Limhamn. Det här kommer att utvecklas precis som jag hoppas. Idrotten segling. 

onsdag 1 november 2017

Långlunchsegling i Laser idag

I morse när jag skulle ta en kopp kaffe vid 10-tiden så såg jag fem stycken 29er som riggades på hamnplanen. Precis när jag hällt upp kaffet så plingade det i gruppen MSS Jolle. Ola undrade om någon annan var sugen på att köra ett långlunchpass. Då gick det inte att motstå längre. Jag hade några mail som skulle iväg men så drog jag 10:30 och vi var på vattnet klockan elva.
Abbekåsare dominerade Laserfleeten på sundet idag

Jag har nu gjort ca 30timmar träningstid i Laser och börjar kunna hänga bra med på träningarna. Jag lyckades hänga på bra så Ola och jag fick ett riktigt meningsfyllt pass med bra tempo och situationer. 
Jag måste träna mer på slag och rundningar. Här tappar jag hela tiden mot Ola. Dagens vindstyrka är inte så svår att segla i så det förklarar att jag hängde på bra. Det krävs ändå att man jobbar hela tiden annars tappar man. Jag kanske blir tjatig men Laser är en helt annan jolle idag än vad den var förr. Den svarar fint på trim och hur man jobbar med kroppen. Grymt kul är det.