måndag 31 juli 2017

ORC European Championship 2017 - Gdansk - Final

Då var ORC European Championship över för den här gången. Nya mästare är korade. Stort grattis till alla välförtjänta segrar.Class C - Team Pro4u, Sverige, First 36.7
Class B - Team Xini Freedom, Finland, X-41
Class A - Team Blue Nights, Finland, Swan 45

I Class C vinner svenska Team Pro4u med en övertygande seger.
Toppbåtarna Team Pro4u, Katariina II och Sugar 2 sticker verkligen ut vad gäller långsiktiga professionella satsningar. Att slå sig in i toppen kräver förutom talang också en enorm insats tid och finansiellt. Som det ska göra.
Särskilt skoj är att följa top-20 besättningarna vilka alla är grymma seglare med fina resultat över flera år. Före detta tyska mästare på 14e plats säger väl en hel del om konkurrensen. Den andra svenska båten X-332 Xplorer kom in på en 22a plats.
X-41 Xini Freedom är också ett gäng som seglat länge och som tagit det från början. Fantastiskt fin resa som till slut ger EM guld. Bästa svenskar blir Datacom, MAT 1180, på en 9e plats. Gänget har lyft sig vad gäller båtfart och det börjar likna något. En båt som kräver sin besättning för att visa sin potential och det ska bli kul att följaderas resa. Övertygad om att det är bara en början. I Class B var det fler svenska båtar med 13 SYDNEY 40 Rush, 15 First 40 Karukera, 18 FARR 40 Hurrykanen, 19 First 40 AlmaViva, 20 FIRST 40,7 BLUE PRINT, 23 ONE OFF S/Y PANDION.
I ORC Class A känner jag personligen inte till den finska Swan 45 Blue Nights som vinner guld. Tea Ekegren köpte sin Swan 45 redan 2007 och får betraktas som veteran i Swan 45. Team Blue nights består annars av ett mixat team av erfarna seglare där en del är utländska professionella seglare med massor av havskappseglings- och bankappseglings erfarenhet. Det krävs en stabilt gäng för att slå Eric Berth i hans Swan 45 och det har de visat att de är med sin seger.

2 kommentarer:

Joakim sa...

Blue Nights är en Swan 45 inte X-45, som du skriver i flera ställe.

Anders Nilsson sa...

Tack
Felskrivet, menar Swan45. Ska rätta.