onsdag 9 november 2016

Besök hos Jesper Feldt North Sails Danmark

Jag behövde diskutera segel med North Sails. Jag träffade Jesper Feldt på Melges 24 träningslägret och bestämde mig för att komma över för att sitta ner och höra med vad danska loftet kan göra och hur det svenska samarbetet ska fungera. 

Jesper fick ta mig på en snabb runda och göra husesyn. Loftet har idag dag ingen nyproduktion utan är ett serviceloft. Ytan är dimensionerad för superyachts och det pågår också service på några rejäla segel. Nytt för mig var att när man flyttade produktionen till England så var det segel till superyachts man lade ner. Segel till riktigt stora segelbåtar alltså. En av anledningarna som alltid är aktuell och motiverar förändringarna var att bli effektivare men också att när man jobbade på de största seglen så kunde man inte tillverka något annat när de låg utrullade. Loftet i England är tydligen gigantiskt med fokus på superyachts. Det som vi idag kallar superyachts har ju bara blivit större de också. De segel som de flesta av oss i norden köper produceras på Sri Lanka. Jag var faktiskt lite orolig att de skulle göras i England istället.
I samma koncern som North Sails finns nu också Southern Spars och en designer sitter med North gänget och designar riggar ihop med segeldesigners. Totalt är man i sammanhanget imponerande 16 personer i Alleröd.
Hur som helst så var det ett bra besök. Loftet och verksamheten var betydligt större än jag trodde det var och det kan säkert bli något bra av detta också. Rekommenderar att ni drar över och kollar läget. 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hur gick diskussionen? Blev det någon 3Di Race?

Anonym sa...

Bjöd dom på kaffe?

M.Boding

Anders Nilsson sa...

Kaffet var gott. :-)
Det finns ingen anledning dricka innan man är där.
Vi ska kolla på hur vi optimerar för Gdansk och Trieste först. Innan jag investerar i segel.

Hermod sa...

Ny 3Di Stor på gang :) ?

Anders Nilsson sa...

Nä, storseglet är alldeles nytt.
Kollar på att ersätta mellan/hård genua 1 med 3Di Race och sen ska vi kolla på vad som är optimalt konfiguration för Trieste, Gdansk och den Haag.