Slutet på kapitel 1 handlar om startens betydelse för racet.
Sned start linje
Den sneda startlinjes betydelse versus vart man vill på kryssen. Här kan jag tycka att det är bland det svåraste att praktisera teorin. Långa linjer och stora fält gör det extra svårt att få det rätt. I verkligheten tycker jag det är svårast att tajma vindvriden.
Ponera att seglingsledningen lägger en hyfsad linje med lite läfördel för så brukar det se ut tycker jag. Vill man ut på höger är det lönt att starta vid lovart ändå kanske till och med i andra led. Att i sådana lägen starta i lä och få gå ut på fel kant är ju ett galet val.
Vill man åt vänster och är en liten båt så kan det vara grymt viktigt att ha diskuterat igenom innan att någon verkligen har koll på de stora båtarna.
Jag har börjat försöka dokumentera våra första kryssar på ett mer noggrant vis. Särskilt de som vi har något att lära av. Här är två exempel från i fjol på Pantaenius Big Boat i Rungsted.
Vi gick på en höjdare efter starten och det såg kanonfint ut och väntade på att det skulle vrida emot.
Vi hade bestämt oss för att undvika mitten och hålla höger. Motvridet kom sent och vi hamnade i vad vi menar var rökta zonen med mycket störd vind. Hur skulle vi gjort?
Slagit i höjdaren och tagit oss ut i fri vind eller fortsatt på låg till vänsterkanten?
I ett av racen blev vi överkörda av Erik Berths Swan 45 och slog och gick bakom alla nästan längst ut. Fick ett mot och slog upp. Otroligt bra med vid kryssmärket trots vi gick bakom i princip alla.
Vill man åt vänster så kan en 35-fotare hålla undan en 40-fotare ganska länge genom att gå på speed. Är man i position att trycka upp dem så är det bara att göra. Kommer det däremot en Swan 45 med full gas så är det kört så det gäller att ha koll på var de är. Här är också viktigt att ha koll bakåt. Så länge de är bakom kan man alltid pina och försöka få bort dem. Gör man det i tid så kan man kanske få dem att gå under istället väntar man tills de är nära är det kört.
I Öresund lägger seglingsledningen ofta en fin linje som kan bli totalt förstörd av strömmen. Varning för flaggändarna om strömmen sätter mot flaggan. Det går fortare än man tror.
Del 1 Kapitel 2
Målsättningar
Om man som oss vill bli bättre för varje mästerskap så är det ju viktigt att inte göra om samma misstag.
Här går diskussionen i boken om att gå ifrån resultatmål mot processmål. Processmål är att sätta mål som kan mätas i effekter. I små steg bli bättre och bättre.
Det är nödvändigt att sätta målen tillsammans och att man hjälper varandra att nå dem.
Risker
Rubriken innehöll risker men jag tycker boken tog inte upp detta tillräckligt väl tycker jag. Man diskuterar om man seglar konservativt i mitten eller stenhårt på favoriserade kanter etc.
För mig är en riskanalys en bra grej bara om man har en plan för att hantera risken om den infaller.
Om vi när vi gör vår strategiska planering kommer fram till att det kommer att vara divergens vid kusten och strömmen vänder så det blir motström. Ska vi gå in mot svagare vind eller ut i strömmen?
Kan ett upplägg på det här viset fungera?
Förutsättning
Vinden blåser längs land med risk för divergens
Medström i prognosen
Den strategiska planen är ju självklar:
Vi går ut i medströmmen. Anledningen är att det är också finns risk för divergens vid land med svag vind.
Risk
Strömmen vänder till motström i strömvirvlar bakom uddar
Plan för att hantera risken
0 - 6 knops vind - leta vindstråk nära land, dör det helt är det förödande ute i strömmen
6 - 12 knops vind - lite längre ut och leta efter strömfåran så land undviks
12 - 20 knops vind - undvik strömmen båten gör ändå maxfart
Typ av Regatta
Mängden deltagare och kvaliteten på deltagarna i regattan påverkar naturligtvis hur vi seglar och vilka risker vi måste ta.
Hur tänker ni här? Ändrar ni ert sätt att segla beroende på startfältet?